תשאלו אותנו שאלה. כל שאלה. החל מהשאלה לאיזה גן הילד צריך ללכת, דרך איזו משרה כדאי לנו לבחור, וכלה בדרך המוצלחת לנסוע לצפון. ועכשיו תשאלו אותנו איך אנחנו יודעות. נכון, שקלנו ובדקנו, אבל בסוף החלטנו בדרך הבטוחה: הייתה לנו הרגשה. כלומר, תחושת הבטן שלנו בעניין אמרה הכול. מדובר במה שמכונה "אינטואיציה נשית".

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

מתי בפעם האחרונה שמעתן את עצמכן עונות באמצעות האינטואיציה על שאלה כלשהי? מן הסתם, לא מזמן. ומתי שמעתם גבר עונה ש"האינטואיציה אמרה לו" או ש"הייתה לו תחושת בטן"? טוב, זה כבר יותר נדיר. אבל האם זה אומר שלנשים יש אינטואיציה טובה יותר משל גברים? יצאנו לבדוק.

מה זאת אינטואיציה?

המילון מגדיר אינטואיציה כ"ידיעה על המציאות, שמקורה אינו בחשיבה רציונאלית".

"אינטואיציה מכונה גם 'חוש שישי' או 'קול פנימי', ולא במקרה", אומרת ד"ר דינה איזן, מומחית ברפואת משפחה ושותפה בחברת סינפסות לקידום בריאות אופטימית. "החשיבה הרגילה שלנו מתבססת על מידע שמתקבל מבחוץ, באמצעות חמשת החושים. את המידע הזה אנחנו מעבירים עיבוד לוגי, וכך מגיעים להחלטה. החלטות שאינן מבוססות על אינטואיציה, אם כן, הן החלטות שמבוססות על נתונים חיצוניים ומתקבלות באופן מודע, מניתוח הגיוני של נתונים אלה.

"אינטואיציה, לעומת זאת, היא מידע שמתקבל בדרך אחרת: לא מניתוח מודע של נתונים חיצוניים, אלא ממידע שונה, לא מודע, שלא עבר ניתוח רציונאלי. לנשים יש נגישות גבוהה יותר למידע כזה, בגלל מבנה המוח השונה שלהן".

לדברי ד"ר איזן, נשים נוטות יותר לומר ש"יש להן הרגשה ש... " מפני שבאמת המוח שלהן עובד ככה. "גבר ואישה חשופים לכאורה לאותו מידע, אבל כל אחד מהם יעבד אותו בחלקי המוח הפעילים יותר אצלו, ויבחר להתמקד במה שנתפס בעיניו כחשוב יותר", היא מסבירה. "במוח הנשי, מרכזי השפה והעיבוד הרגשי גדולים יותר, ולכן נשים נוטות להעביר מידע שמתקבל לפירוש רגשי. כל עולם הפרשנות הרגשית הוא עולם לא רציונאלי, שאינו עוסק בעיבוד נתונים הגיוני‭".‬

כן, יש הבדלים במוח

"יתר על כן: אחד ההבדלים העיקריים בין המוח הנשי למוח הגברי הוא הקשר בין שתי מחציות המוח. המוח שלנו בנוי משתי המיספרות (חצאים):‬ באופן עקרוני, ההמיספרה השמאלית קשורה יותר לחשיבה הגיונית וליניארית: חשיבה שמבוססת על שלבים שמגיעים בזה אחר זה, בלי לפסוח, כשמידע מוביל למסקנה בדרך קווית.

"ההמיספרה הימנית, לעומת זאת, קשורה לדמיון, ליצירתיות וגם לחשיבה מקבילה ובו-זמנית. היא זו שעוזרת לנו, למשל, לקלוט שאדם אומר במילים דבר אחד ובהבעות פניו דבר הפוך. אצל נשים, הגשר המחבר בין שתי ההמיספרות רחב יותר מאשר אצל גברים (כלומר, יש בו יותר נוירונים), ולכן קל להן יותר לדלג בין שתי המחציות. ליהנות גם מהמידע הלוגי של מחצית שמאל, וגם מהמידע המקביל, הלא לוגי, האינטואיטיבי – של מחצית ימין.

"בנוסף, המוח של האישה בנוי למערכות יחסים, לזיהוי רגשות של הזולת, להזדהות. כנראה שזה קשור לאימהות – שהרי בקשר עם תינוק, שאינו יכול לומר באופן הגיוני מה מציק לו, לאינטואיציה יש תפקיד חשוב. היכולת לזהות רגשות ו'לקרוא מחשבות' הן יכולות לא לוגיות אלא אינטואיטיביות, שידוע ממחקרים שהן מתודלקות על ידי אסטרוגן‭."‬

ואולי זה עניין של חינוך?

"נשים בהחלט משתמשות יותר באינטואיציה ומסתמכות עליה יותר מגברים‭,"‬ אומרת ד"ר חביבה אייל, פסיכולוגית קלינית ומטפלת משפחתית וזוגית, ממייסדות מכון שינוי. "אבל אני מאמינה שהסיבה העיקרית לכך היא החינוך השונה. לאורך ההתפתחות והסוציאליזציה, לאישה יש יותר לגיטימיות חברתית להשתמש בחלק הרגשי והאינטואיטיבי שלה, וגם לגיטימציה להודות בכך. לאישה מותר לומר שהיא החליטה על סמך תחושת בטן, ואילו גבר שיאמר זאת ייתפס כלא רציני – כי מגברים מצופה להיות הגיוניים ורציונאליים.

"יש מן הסתם הרבה גברים, בעיקר ממציאים ומפתחים, שמשתמשים באינטואיציה. אבל במקום לומר שהייתה להם תחושת בטן, הם יאמרו: 'צץ לי רעיון, והלכתי לחפש לו הוכחות'".

_____________________________________________________________________________________________________________

עוד בלאשה: