ההפגנה של עשרות אלפי הישראלים יוצאי אתיופיה נגד המדיניות הגזענית של מוסדות המדינה היא כידוע לא תופעה נקודתית ומקומית, אלא חלק ממחאה כלל עולמית, תגובת נגד למגיפת הגזענות המתגברת בעולם כולו ופוגעת בשחורים באשר הם - גם כשאת הטופ מודל ליה קבדה, המשמשת כפרזנטורית הבינלאומית של חברת לוריאל ומככבת בקמפיין הקיץ החדש של לואי ויטון.

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

בתחילת החודש נחשף שער גיליון מאי של ווג פריז בכיכובה של קבדה, לאחר חמש שנים תמימות שבהן לא הופיעה אף דוגמנית שחורה על שער המגזין. שבוע לאחר מכן חשף מעצב האופנה פראבל גורונג בפאנל של ה-CFDA (מועצת המעצבים האמריקאים) כי אחד מאנשי העסקים המושקעים במותג שלו ניסה לבטל את השתתפותה של קבדה בתצוגת האופנה שלו לאביב-קיץ 2014 בגלל צבע עורה. כאות מחאה, לא רק שגורונג לא ביטל את השתתפותה של קבדה, הוא אף שכר את שירותיה כפרזנטורית למותג באותה העונה.

ליה קבדה מככבת על שערי מגזיני האופנה בעולם
ליה קבדה מככבת על שערי מגזיני האופנה בעולם

קבדה, 37, ילידת אדיס אבבה החיה בניו יורק, לא נוהגת להגיב בענייני המאבק של דוגמניות שחורות למען ייצוג הולם בתעשיית האופנה, וכך היה גם בשני המקרים שהתפרסמו בעניינה. את המאבקים הפומביים היא משאירה לקולגות כנעמי קמפבל, אימן וג'ורדן דאן.

גם בראיון בלעדי ל-Xnet, קבדה מסרבת להתייחס לדברים, ורק לאחר שהתעקשנו לשמוע את עמדתה בנושא, השיבה: "בדרך כלל אני לא עונה לשאלות בנושא הזה בתקשורת, על אף שאני לוקחת חלק פעיל מאחורי הקלעים", היא אומרת. "אני יכולה לומר שחוסר הגיוון בתעשיית האופנה הוא נושא שמעסיק אותי באופן אישי, אבל אני מאמינה שיש התקדמות, ובזמן האחרון אנו רואים יותר גיוון. באופן כללי, זהו נושא בוער לא רק בתעשיית האופנה, ואני מקווה שהשינויים הקטנים שאנו רואים באופנה יהיו חלק משינוי אמיתי, ולא רק מגמה חולפת".

"חוסר הגיוון בתעשיית האופנה הוא נושא שמעסיק אותי באופן אישי, אבל אני מאמינה שיש התקדמות, ובזמן האחרון אנו רואים יותר גיוון. באופן כללי, זהו נושא בוער לא רק בתעשיית האופנה, ואני מקווה שהשינויים הקטנים שאנו רואים באופנה יהיו חלק משינוי אמיתי, ולא רק מגמה חולפת"

קבדה התגלתה כשהיתה תלמידת תיכון באתיופיה על ידי במאי סרטים מקומי. הוא תיווך בינה לבין סוכנות דוגמנות צרפתית, כך שבתום לימודיה עברה לפריז ומשם לניו יורק, בה היא מתגוררת עד היום עם בעלה, קאסי קבדה, גם הוא ממוצא אתיופי, מנהל קרן גידור המבוגר ממנה ב-25 שנה. לשניים שני ילדים, סוהול בן ה-14, וראי בת ה-10.

במקביל לבניית התא המשפחתי כבשה קבדה את תעשיית האופנה. בשנת 1999 נבחרה על ידי המעצב טום פורד לדגמן בבלעדיות בתצוגת סתיו-חורף 2000 של המותג שלו, שמיצבה אותה כאחת הדוגמניות השחורות הבולטות בעולם. היא קטפה קמפיינים בולטים לאיב סאן לורן, גאפ, דולצ'ה & גבאנה, עמנואל אונגרו, וחברות קומסטיקה כמו רבלון ואסתי לאודר. במאי 2002, בדיוק לפני 13 שנה, הקדיש לה ווג פריז גיליון שלם - כבוד השמור לאיקונות אופנה כמו קייט מוס וקתרין דנב.

משאירה להן את המאבקים הפומביים. ליה קבדה עם אימן, בת'ן הרדיסון ונעמי קמפבל (צילום: gettyimages)
משאירה להן את המאבקים הפומביים. ליה קבדה עם אימן, בת'ן הרדיסון ונעמי קמפבל (צילום: gettyimages)

בשיא הצלחתה בעשור הקודם הקימה קבדה את מותג האופנה והאביזרים Lemlem (מאמהרית: לפרוח), המעוצב ומיוצר בעבודת יד באתיופיה, על ידי נשים העוסקות באריגה מסורתית. המותג מציע פריטי לבוש ואביזרים לנשים ולילדים עם מוטיב חוזר של פסים במרווחים וצבעים שונים, כמו שמלת גלבייה בדוגמת פסים בשחור ולבן עשויה כותנה ואקריליק, חולצת כותנה מכופתרת בדוגמת פסים משתנים בגווני ורוד, וצעיפי כותנה גדולים בדוגמאות פסים, שנמכרים החל מהשבוע גם באתר האופנה הישראלי Belle & Sue.

"אדיס אבבה היא הבית שלי והמשימה שלי תמיד היתה לתת בחזרה למקום בו גדלתי ולתרום בכל דרך שאוכל", אומרת קבדה. "lemlem הוא ההזדמנות שלי לשלב את האהבה שלי לאופנה ואת ההערכה שלי לאומנים המדהימים מארץ המוצא שלי".

הקולקציה של Lemlem. "אני נוטה להפריד בין העבודה שלי כדוגמנית לעבודה שלי במותג ובקרן, אבל אני משתדלת ללבוש lemlem ככל האפשר" (צילום: זוהר שטרית)
הקולקציה של Lemlem. "אני נוטה להפריד בין העבודה שלי כדוגמנית לעבודה שלי במותג ובקרן, אבל אני משתדלת ללבוש lemlem ככל האפשר" (צילום: זוהר שטרית)

"הרעיון של יצירת קו אופנה באפריקה מביא נקודת מבט ייחודית לביקוש שיש בשוק האופנה העולמי לאריגה מסורתית, ומאידך, מאפשר יצירת עבודה מתגמלת ובת-קיימא עבורם", אומרת קבדה, שמשמשת כמנהלת קריאטיבית של המותג, ומעורבת בכל ענייני העיצוב והשיווק שלו.

המותג פועל במבנה של סדנאות יצירה מקומיות, בהן עובדות נשים על פי המודלים וההשראות שמספקת עבורם קבדה. "אנחנו לוקחים השראה מהתרבות והסביבה האתיופיות", אומרת קבדה. "תמונות של אתיופיה ויצירה אמנותית מאדיס אבבה הן מקור עצום של השראה ל-lemlem. לעתים קרובות דפוסי האריגה שלנו נעשים בהשראת עיצובים מסורתיים, תוך הוספת צבעים תוססים של אפריקה המודרנית".

"הפילנתרופיה חיונית בגישור הפערים בשירותים ציבוריים באתיופיה, ויש לי מחויבות גדולה לנושא באמצעות הקרן שלי, הפועלת בין היתר להרחבת הנגישות לטיפול ביולדות במדינות מתפתחות, כך שיותר נשים ישרדו את הלידה ואחוזי התמותה של נשים במהלך הלידה יפחתו"

האם יש חשיבות וערך מוסף לייצור באתיופיה?

"זה אפשרי לבנות מותג מצליח באפריקה, שלא רק מנצל את יכולות הייצור בה, אלא גם מציג את האנרגיה היצירתית שיוצאת משם".

אחת הסוגיות המורכבות בעבודה עם מדינות מוחלשות כמו אתיופיה, היא השאלה האם המותג מציע עיצוב ראוי לכל עניין ודבר, או שמא מדובר בקריאה לרכישה מצפונית כסוג של תרומה. מה התשובה במקרה של lemlem?

"lemlem הוא עסק והמטרה שלנו בשנים הקרובות היא להרחיב את הייצור שלנו לקטגוריות אחרות של מוצר ולמדינות נוספות באפריקה. הפילנתרופיה גם היא חיונית בגישור הפערים בשירותים ציבוריים באתיופיה, ויש לי מחויבות גדולה לנושא באמצעות הקרן שלי, הפועלת בין היתר להרחבת הנגישות לטיפול ביולדות במדינות מתפתחות, כך שיותר נשים ישרדו את הלידה ואחוזי התמותה של נשים במהלך הלידה יפחתו. המותג והקרן משתפים פעולה לאורך כל השנה, באמצעות מכירות מיוחדות שנועדו לכוון את התמורה לפעילות של הקרן".

עבדת עם המעצבים הגדולים בעולם בשיתוף פעולה הדוק. האם קיבלת ממישהו מהם משוב על המותג שלך?

"אני נוטה להפריד בין העבודה שלי כדוגמנית לעבודה שלי במותג ובקרן, אבל אני משתדלת ללבוש lemlem ככל האפשר, כך שלעתים קרובות מתחילה שיחה בנושא".

בהקשר זה, האם עבודתך כדוגמנית לימדה אותך על אופנה, צורכי השוק והאופן בו הבגד צריך להיות מונח על הגוף?

"בהחלט. כדוגמנית את חשופה לכל כך הרבה רעיונות חדשים ומדהימים בעולם האופנה, כך שאני כל הזמן מנסה לספוג את מה שאני רואה כדי ליצור את נקודות המבט שלי".