בסוף השבוע האחרון פרסם בחשבון האינסטגרם שלו ניקולא פורמיקטי, המנהל האמנותי של חברת האופנה האיטלקית דיזל, תצלום של מייסד דיזל רנצו רוסו במפגש מחויך עם האפיפיור פרנציסקוס, כשביניהם מכנסי ג'וג-ג'ינס בצבע לבן – המנחה האופנתית שהביא רוסו למפגש עם הקדוש. הפגישה בין השניים נערכה לפני מספר שבועות, אך רק עתה היא נחשפה לציבור, באמצעות האינסטגרם, כשפרטים נוספים, כמו סיבת המפגש ותוכנו, עדיין נותרו חסויים.

>> הורידו כאן את האפליקציה החדשה של Xnet לאייפון או לאנדרואיד

פרנציסקוס אומנם רחוק מהכינוי "האפיפיור פראדה", שדבק בקודמו בתפקיד, האפיפיור בנדיקטוס ה-16, שזכה לתואר בשל חיבתו הגדולה לנעלי מותג היוקרה האיטלקי (תשוקה שהוא מצדו הכחיש בתוקף), אך בחוגי האופנה הוא סומן מאז כניסתו לתפקיד במרץ 2013 כאייקון אופנה, לא פחות. מגזין האופנה לגברים "אסקווייר" בחר בו למתלבש הטוב ביותר לשנת 2013, בעוד עורכת האופנה סוזי מנקס פרסמה ביולי אותה שנה כתבה נרחבת על מידת השפעתו של האפיפיור החדש על תעשיית האופנה האיטלקית. "אי אפשר שלא לשאול האם רוח הענווה והפרישות שמפגין פרנציסקוס מאז התמנה לאפיפיור, משפיעה על המסר האופנתי שמשגרת איטליה לעולם?" כתבה מנקס.

עוד בערוץ האופנה

A photo posted by Diesel (@diesel) on

למרות המחווה האופנתית של רוסו, הסיכוי שנראה את פרנציסקוס לבוש במכנסיים של דיזל קלוש. בכל זאת, מה לאפיפיור שנושא על דגלו את עקרונות הצניעות והענווה, ולמותג אופנה שמחיריו לא פונים לכל כיס. בניגוד לקודמו בתפקיד, פרנציסקוס מקפיד על לבוש שמבקש לשדר פשטות ונגישות. את צלב הזהב המסורתי שענדו קודמיו הוא החליף בתליון עשוי מתכת; הטבעת המוזהבת, שאמורה להיות מותאמת ומעוצבת למידותיו, הוחלפה בטבעת כסף ישנה ששימשה את האפיפיור פאולוס השישי; ואת הנעליים האדומות המסורתיות, המסמלות את דם הקדושים ואת המנהג שהחל במאה ה-16 עם נעלי סאטן וזהב, החליף בנעליים שחורות ופשוטות. בטח לא של פראדה.

"פרנציסקוס הוא נס של ענווה בעידן של יוהרה", אמר אלטון ג'ון בכתבת שער שהקדיש וניטי פייר האיטלקי לאפיפיור ביולי 2013, בה הכריז עליו המגזין כאיש השנה. שישה חודשים מאוחר יותר בחר בו גם המגזין טיים כאיש השנה של 2013 תחת הכותרת "אפיפיור העם". עורכי המגזין ציינו כי האפיפיור, שנולד תחת השם חורחה מריו ברגוליו, בחר לאמץ את השם פרנציסקוס על שם הקדוש פרנסיס דה אסיסי, ולא במקרה. דה אסיסי היה פטרונם של העניים במאה ה-13, ולפי האגדה, נולד למשפחת סוחרי משי עשירים והחל לעסוק בכמורה לאחר ששמע את ישו קורא לו לתקן את מחדלי העולם הזה. "הוא לקח את שמו של קדוש צנוע, והיה לאפיפיור הראשון שאינו אירופאי ב-1,200 השנים האחרונות, ששואף לשנות את המקום שמשתנה פעם במאה", נכתב בסיבות לבחירתו כאיש השנה.

עם רזומה אידיאולוגי שכזה, אי אפשר היה להשאיר את המלתחה הרנסאנסית והעשירה של קודמו בתפקיד. הבחירה בלבוש פשוט שעדיין שומר על כללי המסורת מקרינה גם על אופיו הנינוח והנגיש של האפיפיור עצמו. בשנה וחצי שהוא בתפקיד, הצליח פרנציסקוס לעורר מיני-סקנדלים בשל אמירות סמי-חילוניות בנושאים של נישואים חד מיניים, הסכסוך הישראלי-פלסטיני ומלחמות דת. "הכנסייה חייבת להגיב באומץ לאתגרים העכשוויים", אמר בוועידה שהתקיימה לפני חודש וחצי ברומא בנושא נישואים חד מיניים וגירושים בקרב חברי הכנסייה הקתולית. הצהרה זו מצטרפת לציטוט מוקדם יותר של האפיפיור השנה, שבו אמר "אם אדם הוא הומוסקסואל אשר מחפש את האל ובעל רצון טוב, מי אני שאשפוט אותו?"

גם בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני הביע פרנציסקוס עמדה נחרצת. בביקורו בישראל במאי האחרון, ביקר האפיפיור במקומות הקדושים לשלוש הדתות ואף הטמין פתק בין אבני הכותל. בטקס ממלכתי שהתקיים בנמל התעופה בן גוריון יחד עם נשיא המדינה דאז שמעון פרס וראש הממשלה בנימין נתניהו, הצהיר האפיפיור על הכרתו במדינה פלסטינית ועל הצורך בשלום בין שני העמים. "על הפלסטינים להכיר בזכותה של ישראל לחיות בשלווה בגבולות המוכרים מבחינה בינלאומית, ועל ישראל להכיר בזכותם של הפלסטינים למדינה ריבונית", אמר פרנציסקוס. "פתרון שתי המדינות חייב להפוך למציאות ולא להישאר חלום, כי אין דרך אחרת".