המבקרת: יעל רגב

משכית

מה מוכרים לנו? קולקציה שנייה של בית האופנה המתחדש משכית בניצוחה של המעצבת שרון טל, שהיא למעשה הקולקציה הראשונה שאינה הומאז' לבית האופנה המקורי. הקולקציה החדשה, הכוללת כ-80 פריטים, נבנתה סביב עבודות קרמיקה של האמנית המנוחה בתיה סרנגה, שהיתה יוצרת גם עבור משכית בגלגולו הראשון. העושר הצבעוני והצורני של עבודותיה של סרנגה הזכיר לטל את יצירותיו של האמן מארק רותקו, והשילוב בין שתי ההשראות התווה את השפה של הקולקציה החדשה, המבוססת על צבעוניות מגוונת ועבודות יד. על אף שלא מדובר בהומאז', בקולקציה פריטים המבוססים על גזרות איקוניות של בית האופנה המיתולוגי, כמו מעיל המדבר או שמלות הטוגה, לצד עיצובים חדשים ומקוריים של טל.

האם קנינו את זה? בהחלט. זו קולקציה מרהיבה עם בחירת בדים מדויקת, צבעוניות רעננה והקפדה על איכות גבוהה, שמצליחה לשלב רלוונטיות עונתית עם המסורת ארוכת השנים של המותג הישראלי המיתולוגי.

נקודות האור

האיכות. החל בבחירת הבדים הווירטואוזית (למשל, בד כותנה אוורירי המזכיר את האיכויות של פשתן, אך בניגוד אליו אינו מתקמט או מאבד צורה) ועד התפירה המוקפדת הכוללת גימורים פנימיים בעבודת יד, תפרים כפולים וסרטי אלכסון – בית האופנה משכית ממשיך להציע איכות תפירה וחומר יוצאת דופן.

הרקמות ועבודות החריזה. טל ממשיכה לספק את הסחורה גם בכל הנוגע לעבודות היד והרקמות שכל כך מזוהות עם בית האופנה. היא אומנם נשענת על המסורת העיצובית של המותג (הבחירה לשלב בפריטים עיטורים בהשראת עבודות הקרמיקה של סרנגה), אך לא מפחדת לתת לפריטים המקוריים אדפטציות חדשות משלה, שמוסיפות לבגדים רלוונטיות אופנתית ומסחרית. עבודות המתכת בצביעת אמייל יוצרות שזירה דמוית שריון מלכותי, ואילו שילובי הקוביות וחרוזי העץ מעניקים לבגדי הערב הנוצצים נגיעה של ישראליות מחוספסת. דוגמה יפהפייה לפיתוח טכניקות הרקמה העונה ניתן למצוא, למשל, בשמלת אריג שחורה המורכבת מפנלים של בד המחוברים ידנית, קומה אחר קומה, עם חרוזי עץ.

נקודת החושך

הבשורה של קו הקז'ואל. העונה החלה טל לשלב בקולקציה של בית האופנה גם ליין נגיש יותר המיועד למי שרוצה ללבוש את פריטי משכית במהלך שעות היום. יש בכך לא מעט היגיון מסחרי ואין ספק כי פיתוח של יצירות האמנות הלבישות של משכית לקו יומיומי יותר, יכול בסופו של דבר להפוך לבשורה משמעותית בתעשיית האופנה המקומית. עם זאת, למרות האיכות הבלתי מתפשרת של בגדי הקז'ואל העונה, העיצובים עצמם גנריים למדי ולא מחדשים דבר בגזרת האופנה הזאת.

מחירים: 25,000-700 שקל.

להשיג בבית משכית, אוארבך 4, תל אביב.

דיזל

מה מוכרים לנו? קולקציית סתיו-חורף 2014-15 של דיזל לנשים ולגברים, המבוססת על ה-DNA של המותג – דנים, מראה צבאי ופריטי עור. הקולקציה כוללת פריטי פרווה גדולים, שמלות עור וניטים, מעילי עור מעוטרים, חולצות מטאליות, שמלות תחרה רכות, סריגים ושלל מכנסי ג'ינס. לצד אלו תמצאו בחנויות גם קו אביזרים הכולל תיקים, נעליים, מגפונים ומגפיים.

האם קנינו את זה? כן, אבל לא בהתלהבות. למרות המנהל האמנותי החדש ניקולא פורמיקטי, דיזל הולכים על בטוח ולא ממציאים את הגלגל מחדש. זה לא רע, פשוט לא מסעיר במיוחד.

נקודת האור

ליין הדנים. דיזל הוא מותג של ג'ינס, וגם העונה הוא לא מאכזב בגזרה זו. העיצובים הנוכחיים מתאימים את עצמם לצורות הטיפול החדשניות – קרעים לאורך כל הרגל שחוברו מחדש במלאכת טלאים, גוונים מיוחדים וכתמים מתוכננים המרככים את השטיפות שעברו הבדים. גם באספקט הטכנולוגי של יצירת המכנסיים נרשמו כמה חידושים: ג'ינס נוחים ורכים בשילוב פוטר, בד Coolmax נושם ומנדף זיעה, ודנים עמיד לגשם המשמש ליצירת ז'קט ומכנסיים לגברים.

נקודת החושך

החידושים של פורמיקטי. דיזל הרכיבו העונה קולקציה יפה, טובה ונגישה, אך מי שציפה לרענון וחידוש סגנוני בעקבות המינוי של ניקולא פורמיקטי – האיש שהפך את ליידי גאגא למותג חובק עולם – עלול להתאכזב. השילובים בין בוהו-שיק ומראה צבאי בקו הביגוד של דיזל מנומנמים למדי ולא יוצרים ריגוש מיוחד. דווקא קולקציית המסלול דיזל בלאק גולד, שאינה בעיצובו של פורמיקטי, מציעה פריטים אדג'יים ומסקרנים יותר.

מחירים: 7,700-190 שקל.

להשיג בחנויות דיזל.

פריטי בלרינס. השראות מעולם העיצוב הגברי לצד קישוטים נשיים
פריטי בלרינס. השראות מעולם העיצוב הגברי לצד קישוטים נשיים

פריטי בלרינס

מה מוכרים לנו? קולקציית חורף 2014-15 של מותג הנעליים הספרדי Pretty Ballerinas, המשלבת אלמנטים נשיים עם עיצוב גברי ומחוספס. בקולקציה נעלי אוקספורד ומוקסינים לנשים אשר עוצבו במראה גברי, נעליים עם חרטום מחודד, הדפסי פפיטה, משבצות, נחש וזברה, וקישוטים של אבני חן וסרטים. לצד אלו, נעלי הבלרינה הקלאסיות ארוגות העונה מצמר ומעוצבות גם בגרסה של נעלי אוקספורד עם שרוכים ועקבים מגוונים.

האם קנינו את זה? בעיקר את נעלי הבלרינה. הקולקציה הנוכחית אומנם עשויה היטב, אך היא מעט חמורת סבר. נכון, אנחנו נכנסים לעונת החורף, ועדיין יש תחושה של כבדות מסוימת שלא אופיינית למותג ופוגמת ברעננות שלו.

נקודות האור

נעלי הבלרינה. השילוב בין הצבעוניות של גווני כחול ואפור שקטים עם העיצוב הקלאסי של נעלי הבלרינה, יוצר תחושה שהיא אפלה ומתוקה בו זמנית ומעניק לעיצובים אלו את הרעננות שחסרה בשאר הקולקציה.

הקישוטים. אבנים נוצצות בהשראת האייטיז, אבזמי פלסטיק, פפיונים חמודים וקישוטים אחרים שנוספו לתמהיל המעונב בהחלט מוסיפים קלילות מתבקשת לדגמי העונה.

נקודת החושך

ההתרחקות מה-DNA של המותג. למרות שמו, פריטי בלרינס יצר תמיד גם נעליים שחרגו מהמראה הקלאסי של נעלי בלרינה וכללו עקבים בגבהים שונים, אך העונה נראה כי נעל הבלט הקלאסית נשארה מעט מאחור. לחורף מציע המותג גם עקבי רוקי, עקבים מרובעים ופלטפורמות, מוקסינים ומגפיים שונים, והייחוד שלו כמותג המתמקד במה שהוא עושה הכי טוב – נעלי בלרינה מושלמות, הולך מעט לאיבוד.

מחירים: 1,900-690 שקל.

להשיג בחנויות Pretty Ballerinas.

המבקר: איתי יעקב

עברי לידר לקסטרו

מה מוכרים לנו? שיתוף פעולה שני בין המוזיקאי עברי לידר לקו הגברים של קסטרו, שהוליד את קולקציית הקפסולה IV2. בניגוד לקולקציה הקודמת, שהיתה ניסיון לתרגם את ארון הבגדים הפרטי של לידר, עם שירים קצרים שהסתתרו בבטנות הבגד, הפעם בחרו בקסטרו להדגיש דווקא את הפן הספורטיבי של המוזיקאי, שבשנים האחרונות מתחרה באופן קבוע בטריאתלון.

22 הדגמים בקולקציה מתהדרים בצבעוניות של שחור, לבן וירוק ניאון, ועשויים בדי כותנה טבעיים, בדי ניאופרן וסקובה, המותאמים לחורף המקומי, וכן בדי פרנץ' טרי, שזכו לטיפול נכון במכנסיים בגזרות המחויטות יותר. המראה הכללי נינוח - לבוש מצד אחד, ספורטיבי מצד שני - בשנות ה-80 קראו לזה ספורט אלגנט.

האם קנינו את זה? קנינו את הבגדים, כי הם לבישים ונינוחים. לא קנינו את ההצהרה האופנתית, שהגיעה לכאן בדיליי של שנה, לאחר שנצפתה כבר בכל העולם. מחברה מובילה כמו קסטרו היינו מצפים שתהיה נושאת הבשורה, ולא זו שמגישה אותה כמנה שקוררה.

נקודות האור

המכנסיים. המנטרה פיזיות-נוחות-תנועה, עליה שב וחזר לידר במהלך הפרזנטציה של הקולקציה, באה לידי ביטוי באופן הבולט והמוצלח ביותר בקבוצת המכנסיים. לדבריו, אחת הסיבות שהובילו לפיתוח המכנסיים שבקולקציה, היתה התחבטות אישית שלו בשאלה האם ראוי לעלות לטיסה במכנסי טרנינג. "אני ושגיב גלעם (מעצב קו הגברים של קסטרו, א"י) ניהלנו דיונים ארוכים בנושא", הוא מספר, "עד שהצלחנו ליצור דגם שהוא ספורטיבי מצד אחד, אבל נראה כמו מכנסיים רגילים".

בהתאמה, בקולקציה שני דגמים מרכזיים של מכנסיים: מכנסי סקיני מבד פוטר, שייראו נפלא גם עם חולצה מכופתרת וגם עם סווטשירט אוברסייז; ומכנסי פוטר עם סרט צדי, בדומה למכנסי חליפת סמוקינג. כך שבהחלט ניתן לומר שבאמצעותם הושגה המטרה של ללכת בלי ולהרגיש עם.

החומרים. המחשבה הרבה שהושקעה בבחירת החומרים לקולקציה ניכרת בה, כך שתוכלו למצוא בה שלל פריטים מבדים נעימים למגע, כמו פרנץ' טרי, לצד בדים טכנולוגיים ואופנתיים, כמו ניאופרן (בד המשמש לחליפות צלילה). אהבנו, למשל, את הבחירה לעצב ז'קט מחויט שחור דווקא מבד ניאופרן, משום שהיא מאוד רלוונטית מבחינה אופנתית ויחד עם זאת, היא משדרת נוחות ונונשלנטיות, כך שיש להניח שתתחבב על הלקוח הישראלי.

נקודת החושך

המונוטוניות. לטוב ולרע, הקולקציה הזאת היא עברי לידר, וממש כמו שלידר הוא לא מסוג האמנים שמתפוצצים על הבמה, כך גם בכל הנוגע לאוסף הפריטים שנוצר בצלמו, אשר שומר לאורך כל הדרך על שפה מסחרית ומונוטונית למדי, ללא שיאים משמעותיים. אפילו הניסיון להפתיע באמצעות צבע "חתרני" כמו ירוק ניאון, הזכיר לנו יותר את המדים של גברים בגיל העמידה שרוכבים על אופניים בשבת בבוקר, מאשר קליפ מסעיר של ניקי מינאז'.

בדרך כלל, שיתופי פעולה מהז'אנר הזה מצליחים להעניק ממד נוסף למותג ולהוציא אותו לרגע מאזור הנוחות השגרתי שלו, ע"ע ריטה אורה לאדידס, או טקאשי מורקמי ללואי ויטון. אבל עברי לידר הוא לא הטיפוס שינער את קו המחשבה של מעצבי קסטרו.

מחירים: 399-99.90 שקל.

להשיג בחנויות קסטרו.

מיכל מילר

מה מוכרים לנו? קולקציית סתיו-חורף של מעצבת הנעליים מיכל מילר, ובה 19 דגמים, חלקם רפליקות ופיתוחים לדגמי עבר מוצלחים של המעצבת, כמו דגם "עידית" שצועד איתה מתחילת הדרך - נעלי סירה על עקב עם טקסטורה של כיווצי עור, וחלקם דגמים חדשים, החל מנעליים בסגנון אוקספורד בשילובי צבעים ועורות, דרך מגפונים, ועד למספר דגמי מגפיים גבוהים. הצבעוניות חורפית, עם נוכחות גדולה של אפור וירוק בקבוק.

האם קנינו את זה? רק חלקית. הקולקציה מנסה לקלוע למגוון רחב של לקוחות, ולכן מדובר במקרה קלאסי של תפסת מרובה, לא תפסת. היינו ממליצים למילר ליצור פחות דגמים מדי עונה, ולהשקיע יותר בחשיבה על כל אחד מהם.

נקודת האור

שילובי החומרים. אם יש נקודה מפתיעה בקולקציה של מילר, הרי שהיא נוגעת בשילובי החומרים והצבעים המצויים בדגמים. כך למשל, בדגם "אווה", אינטרפרטציה של המעצבת לנעלי אוקספורד, היא משלבת בחן בין טקסטורות נחש לעורות בצבעי קאמל או אפור פחם. אהבנו גם את דגם "ענבר", המוצלח ביותר לטעמנו, שם משחקת מילר בין עורות מבריקים לעורות מט, ליצירת טוויסט לדגם הקלאסי והמוכר של הנעליים.

נקודות החושך

הבנאליות. בדומה למעצבי נעליים ישראלים בני דורה, גם מילר סובלת מהיצע החומרים הבנאלי ומצמצום אפשרויות הייצור והפיתוח הטכנולוגי בתחום. אלה משפיעים על היכולת שלה להתפתח כמעצבת ועל הקולקציות עצמן, שבמבט כללי נראות כמו עוד מאותו הדבר שעושים הקולגות שלה בישראל. זה אומנם לא משחק הוגן להאשים את מילר בתנאים האובייקטיביים הללו, אבל דווקא בגללם היינו מציעים לה לחזק עוד יותר את משחקי החומרים, לתור אחר צורות חדשות של עקבים ולקוות שאסטרטגיות עיצוביות כאלה הן שיביאו את הטוויסט בעלילה. האפשרות השנייה והרציונלית יותר, היא להוציא את הייצור למפעלים במזרח אסיה, אשר יציעו לה אפשרויות עיצוביות וטכנולוגיות רבות יותר.

המגפיים הגבוהים. בביקורנו בחנות ראינו שלושה דגמי מגפיים גבוהים, שמוצלחים וזולים מהם ניתן להשיג ברשתות כמו זארה או מנגו. בניגוד למגפונים הסקסיים של מילר, המגפיים הגבוהים נראו מיושנים ומגושמים. גם כאן, הסיבה העיקרית היא מגוון העורות הדל והאימום הבנאלי.

מחירים: 1,290-680 שקל.

להשיג אצל מיכל מילר, בזל 2, תל אביב.

גרטרוד

מה מוכרים לנו? קולקציית סתיו-חורף של בית האופנה גרטרוד, בעיצובה של שירה שיר, מעצבת החברה בשמונה השנים האחרונות. לדבריה, ההשראה לקולקציה היתה אמנות גיאומטרית מופשטת, אשר הובילה אותה לחפש בדים עם הדפסי צורות גיאומטריות וצבעוניות מונוכרומטית. התוצאה מזמינה את הלקוחה להרכיב מערכות לבוש המשלבות בין הדפסים, כיד הדמיון הטובה עליה - מחצאית פסים באפור ולבן עם סוודר צמרירי בדוגמת משבצות בצבעוניות דומה, ועד טוניקה מכותנה-וואל בצבע לבן עם עיגולים שחורים, עם טייץ פסים בשחור ולבן. עוד בקולקציה, סריגי אוברסייז נעימים ושמלת טנסל אפורה עם שרוולים באורך 3/4, שמזכירה במגעה בד קופרו-משי.

האם קנינו את זה? לא. עושה רושם שההשראה הערטילאית, "אמנות גיאומטרית מופשטת", הביאה את המעצבת לפיזור דעת, כך שהקולקציה נראית כמו אסופת פריטים שהקשר ביניהם קלוש עד לא קיים.

נקודת האור

השמלות. אהבנו מאוד את מבחר השמלות בגרטרוד, רובן שמלות יום נאות, מהז'אנר שנפקד בדרך כלל מהקולבים של בתי עיצוב מקומיים, שמעדיפים להשקיע בתחום השמלות לאירועים. אהבנו את שמלת הטנסל האפורה, את שמלת המקסי השחורה עם השרוולים הארוכים ומפתח הסירה, את שמלת הטוניקה עם ההדפס האבסטרקטי שנראה כמו משיחות צבע גסות בכחול ולבן, ואת שמלת הכותנה בצבע שוקולד עם הכפתורים בחלקה העליון.

נקודות החושך

הסריגים. לצד הקולקציה של גרטרוד, נמכרים בחנות המותג פריטי ייבוא של מותגים אחרים, שבמקרים רבים מאפילים על "פריטי הבית". קו הסריגים המיובא, למשל, עולה על זה המקומי, מבחינת החומרים, הדוגמאות והעיצוב. אהבנו במיוחד סריג בצבע חאקי עם שרוולי רגלן אפורים, שייראה נהדר עם חצאית קלוש באורך הברך או מכנסי ג'ינס.

הצבעוניות. אחרי קולקציית קיץ צבעונית ומשובחת, בגרטרוד בחרו במראה המונוכרומטי העגמומי ונפלו אל כל הקלישאות המוכרות: סריגי אוברסייז רכים ודקים בשחור, חצאיות בדוגמת פסים אפורים ועוד שלל פריטים שתל אביביות אוהבות במיוחד. היעדרותם של צבעים אמיתיים השרתה על הפריטים תחושת עייפות ושיוותה להם מראה חסר רעננות.

מחירים: גופיות וחולצות, 720-642 שקל; מכנסיים, 764-570 שקל; חצאיות, 742-392 שקל; עליוניות, 595-378 שקל; שמלות, 1,780-658 שקל.

להשיג בחנויות גרטרוד.