הכומתה של צ'ה גווארה, הזקן של פידל קסטרו והמגבעת של דפני ליף – מובילי המחאות והמהפכנים נוטים להתהדר באלמנטים ויזואליים המפרידים אותם מההמון והופכים אותם מבני תמותה רגילים לסמל של מאבק ומרד. מכיוון שכל התארגנות צריכה מנהיג, ההיגיון האופרטיבי מאחורי בחירת המראה מובן בהחלט. מכיוון שעולם האופנה נמצא בחיפוש תמידי אחר סכנה, חדשנות ושבירת מוסכמות – אין פלא שהוא ממהר לאמץ כל סממן של סטייל חתרני.

עוד בערוץ האופנה

המורשת האופנתית של צ'ה גווארה, למשל, כבר הפכה לקלישאה – דמותו מעטרת בניינים, חולצות, כובעים, סיכות וכמובן, לא מעט דגלי הפגנות ברחבי העולם. ההיסטוריונים אולי יכולים לספר שמהפכה אמיתית כוללת גם לא מעט קורבנות, אבל בכל הנוגע לעולם האופנה – המהפכנות היא בעיקר דרך להעלות את מדד הסקס אפיל ולשדר רוח נעורים מרדנית.

כשזה מגיע לתעשיית האופנה, אין הבדל בין מרגל למפגין – הגבולות המוסריים הם לא השאלה, אלא רק הסטייל שמלווה את המהפכה. הכירו את המקרים האחרונים שמדגימים את הגבולות המטושטשים בין החתרנות הפוליטית לעולם הזוהר.

אנה צ'פמן. ממרגלת למעצבת אופנה (צילום: gettyimages)
אנה צ'פמן. ממרגלת למעצבת אופנה (צילום: gettyimages)

החודש נודע כי המרגלת אנה צ'פמן, שנעצרה בארצות הברית באשמת ריגול לרוסיה ושוחררה במסגרת חילופי עצירים, משיקה ליין אופנה משלה. מאז חזרתה המתוקשרת לרוסיה הספיקה צ'פמן, 31, למנף את דימוי המרגלת הסקסית ולהפוך לנערת זוהר עם הנחיית תוכנית טלוויזיה, התמנגלות באירועי אופנה ותרבות, צילומים למגזיני גברים וציוצים פרובוקטיביים בטוויטר – כמו, למשל, תמיכה מפלרטטת באדוארד סנואודן, שהתפרסם כמדליף מידע על ה-CIA.

הקולקציה שמציגה צ'פמן רחוקה מלהיות מתוחכמת או חדשנית במיוחד, אך היא כוללת קריצה לפוליטיקה דרך תיקים המעוצבים כספרים (בדומה לאלו שיצרה המעצבת אולימפיה לה טן) של סופרים רוסים רדיקליים כמו ניקולאי נקרסוב ואלכסנדר הרצן. בראיון לגרדיאן אמרה צ'פמן כי "לדעתי זה עצוב מאוד שהצלחנו לשלוח אנשים לירח, אבל לא לארגן תעשיית טקסטיל פעילה. אם אנחנו רוצים לשמור על עצמאות מול כל מי שמנסה להשפיע עלינו, אנחנו צריכים לייצר את הדברים בעצמנו".

הקוראים הזדעזעו. דז'וחר צרנייב על שער המגזין "רולינג סטון"
הקוראים הזדעזעו. דז'וחר צרנייב על שער המגזין "רולינג סטון"

בעוד צ'פמן עובדת קשה כדי לתחזק את מעמדה כאייקון, יש גם מקרים שבהם היחס של עולם האופנה והתרבות תופס את כולם בהפתעה. כך קרה באוגוסט 2013, כאשר המגזין "רולינג סטון" החליט לעטר את שערו דווקא בתמונה של דז'וחר צרנייב, שהיה אחראי יחד עם אחיו לפיגוע במרתון בבוסטון. התמונה של צרנייב בן 19 אומנם פורסמה כבר קודם ב"ניו יורק טיימס", אך שם לא ליווה אותה האפיל הנוצץ ששמור בדרך כלל לכוכבי רוק וסלבריטאים שמככבים על שער ה"רולינג סטון". השילוב של המראה הנערי, השיער הפרוע והאפיל ההיפסטרי של צרנייב בתמונה, גרם לרבים לתהות האם המגזין לא מבדיל בין "ילדים רעים" שמנגנים על גיטרה לבין כאלה שרוצחים אנשים.

לא מעט אנשים הזדעזעו מהבחירה הפרובוקטיבית, שהקפיצה את מכירות הגיליון והוכיחה שוב כי אין דבר ריווחי יותר משערורייה. המגזין, מצדו, הגיב לביקורות בהצהרה רשמית: "ליבנו יוצא אל קורבנות הפיגוע במרתון של בוסטון. סיפור השער שפרסמנו השבוע הוא חלק ממסורת עיתונאית של המגזין, שמקפיד לסקר נושאים רציניים ומעוררי מחשבה הקשורים לאירועים פוליטיים ותרבותיים של ימינו". המגזין הוסיף שצרנייב נמצא באותה קבוצת גיל של קוראיו, ולכן בחינת סיפורו האישי חשובה ורלוונטית אף יותר עבורם.

נדייז'דה טולוקוניקובה מלהקת פוסי ריוט מאחורי הסורגים (צילום: רויטרס)
נדייז'דה טולוקוניקובה מלהקת פוסי ריוט מאחורי הסורגים (צילום: רויטרס)

את האחרונות ברשימה קשה להגדיר כמהפכניות אלימות, למרות שעל פי בתי המשפט ברוסיה מדובר בפושעות לכל דבר. שלוש מחברות להקת הפאנק-רוק הרוסית פוסי ריוט נעצרו במרץ 2012 בעקבות מחאה פוליטית שהובילו נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נשפטו ונשלחו לכלא. המעצר המתוקשר זיכה אותן בתמיכה ואהדה ברוסיה ובעולם, ואפילו מדונה פרסמה הודעה שבה נכתב: "אני מוחה על ההרשעה ועל העונש שנגזר על פוסי ריוט על 40 שניות של הופעה שמהללת את הדעות הפוליטיות שלהן... אפילו אם מישהו לא מסכים עם המיקום והאופן שבחרו להביע את עצמן, העונש קשה מדי ולמעשה אינו אנושי".

עוד לפני ובמהלך שהותן בכלא סיפקו בנות הלהקה לא מעט רגעי שיק מקוריים – כמו מסיכות הגרב הצבעוניות שאיתן הופיעו כדי להסתיר את פניהן וזהותן וחולצות הטי שנמכרו כדי לממן את העלויות המשפטיות– ולכן אין פלא כי הדיווחים על שחרורן גלשו מעמודי החדשות והגיעו גם למגזיני אופנה. בסוף 2013 שוחררו מהכלא שתי חברות ההרכב נדייז'דה טולוקוניקובה ומריה אליוכינה (חברת הלהקה השלישית שנאסרה, יקטרינה סמוצביץ', שוחררה מוקדם יותר), וכעת הן בדרכן לסיבוב הופעות פוטוגני באזור ניו יורק, שצפוי להעלות עוד יותר את מעמדן האיקוני.

ענת קם. האם יש סיכוי שבישראל היא תהפוך לאייקון אופנה? (צילום: שאול גולן)
ענת קם. האם יש סיכוי שבישראל היא תהפוך לאייקון אופנה? (צילום: שאול גולן)

האם גם בישראל נראה יום אחד את תמונותיהם של מהפכנים פוליטיים מקומיים על חולצות טי בשוק? האם יש סיכוי שענת קם, ששוחררה זה עתה מהכלא, תוזמן לצעוד על מסלול בתצוגת אופנה? רק הזמן יגלה את התשובה.