כולנו כבר יודעים שירקות בכל הצבעים הם מרכיב חשוב בתזונה. הם מכילים ויטמינים ומינרלים, סיבים, נוגדי חימצון ועוד שלל חומרים שחיוניים לגופנו ותורמים לחוסננו. לכן, כאשר ילדכם אינו מוכן לטעום ירקות ומביע התנגדות לאכול אותם, זה גורם לתסכול ולחששות רבים.

חשוב לציין שילד שנחשף בהתמדה ובצורה מגוונת לירקות ופירות כבר בגיל בו התחיל באכילת מוצקים (6 חודשים בקירוב), סביר להניח שבבגרותו יעדיף פירות וירקות באופן טבעי וללא קושי. אבל כידוע, במהלך הגדילה, יכולות להיווצר תקופות בהן הילד מסרב לאכול ירקות או פירות שפעם אהב. תקופות אלה יכולות להתפרס על פני זמן ממושך, דבר שגורם להורים תסכול רב ולפעמים גם ייאוש. במצבים כאלה ניתן בקלות להגיע למערבולת רגשית של לחץ אצל ההורים לגבי אי אכילת הירקות ולחץ על הילד לאכול מהם. לפעמים, מרוב שזה נהיה קשה, מפסיקים להגיש את הירק או הפרי אותו רצו שהילד יאכל.

אז מה ניתן לעשות כאשר הילדים מסרבים לטעום ירקות ופירות?

1. להבין אותם

ראשית, להבין שלא פשוט לילדכם להתנסות בטעם, מרקם וריח חדש של הירק או הפרי. הטעימה של הירק או הפרי נראית לנו המבוגרים, לפעמים, כמובנת מאליו ("פשוט לטעום"), אבל לילדים, בעיקר אם הם רגישים במיוחד, הטעימה תופיע בצורת חשש ממשהו חדש ויהיה אצלם קושי להתנסות ולהכיל את העובדה שאולי מה שטעמו לא יהיה נעים וטעים להם.

אפילו אם בעבר הילדים אכלו מאותו ירק או פרי ואהבו אותו מאוד, הגוף עובר שינויים. זה מתחיל ברמה התחושתית בגוף ובחלל הפה. רגישות יתר או תת רגישות ברמות שונות, ישפיעו גם על התמודדות עם מרקמים מסויימים. זה קורה לצד הדעתנות המתפתחת מבחינה רגשית וקוגנטיבית (לשמחתנו). מסיבות אלו, דברים שעד כה היו מוכרים וטעימים, הופכים לפתע פניהם למשהו חדש ואולי אף "מאיים".

עצם ההבנה שהילדים עוברים שינוי טבעי שאולי גם להם לא קל איתו ויש חשש מטעמים ומרקמים חדשים, תיצור אמפטיה ותקל עליכם ליצור שינוי בדפוסי אכילת הירקות והפירות של ילדיכם.

2. לתת דוגמא אישית

אין מנוס מלסגל הרגלי אכילת ירקות ופירות מגוונים וצבעוניים מול ויחד עם הילדים. ארוחות משותפות בהן אתם אוכלים בדיוק את אותם דברים אותם הייתם רוצים שילדיכם יאכלו, בהדרגה ינסכו ביטחון ויעודדו את ילדיכם לטעום מהם גם כן.

3. לבחור ירקות ופירות ביחד, בשוק או אצל הירקן

שתפו את הילדים בקניית הירקות והפירות. למדו אותם לבחור את הטובים ביותר אצל הירקן. ערכו רשימת קניות של ירקות ופירות בשיתוף הילדים. אלה יספקו הזדמנויות נוספות לקחת חלק "באגף הירקות והפירות" שבמטבח.

4. לשתף בבישול או חיתוך הירקות והפירות

אפשרו לילדים לקחת חלק פעיל בהכנת סלט או בחיתוך הירקות וחלוקתם לצלחות. תנו לילדים להיות חלק פעיל במטבח בכל מה שקשור לבישול עצמו וכן לסידור הירקות והפירות במקום.

כשעוזרים להכין את האוכל - יותר מתחשק לאכול אותו (צילום: shutterstock)
כשעוזרים להכין את האוכל - יותר מתחשק לאכול אותו (צילום: shutterstock)

5. לגדל עציצים או ערוגה עם ירקות מגוונים

ילדים שיכולים לקחת אחריות על עציץ, למדו אותם לעקוב אחרי גדילתו של הירק או הפרי ולהיות חלק ממנה. סביר להניח שישמחו מאוד לטעום את התוצר אותו גידלו. מומלץ לגדל גם ירקות עליים, כגון חסה, עשבי תיבול וכדומה, בנוסף לשאר סוגי הירקות והפירות וזאת על מנת לחשוף את הילדים בצורה פעילה למגוון צבעי וסוגי הירקות שחשוב לאכול מהם.

6. לחשוף בהדרגה ובהתמדה לירק ופרי חדשים

ילדים זקוקים למספר גדול יותר של טעימות וחשיפה על מנת להתרגל לטעם הירק או הפרי החדשים אותם תרצו להכניס לתפריט המשפחתי. ולכן, לא מומלץ "להעמיס" עם מספר סוגים של ירקות ופירות, אלא לבחור סוג אחד או שניים, אם אפשר בשיתוף הילדים ובהם להתמיד בסבלנות וברגישות לטעמם ולנטייתם של הילדים. כמו כן, מומלץ להתמיד בחשיפה ולדאוג לנוכחות של אותו ירק ופרי שבחרתם באופן קבוע על שולחן האוכל, בצידה שאתם לוקחים לדרך לטיולים ולביה"ס וכדומה.

7. להגיש את הירקות והפירות שבחרתם ולחשוף אליהם במגוון צורות ודרכים

ירקות ופירות אינם רק לסלט. הם יכולים להיכנס בתוך תבשיל, במרק, בפשטידות, ברוטב, בשייקים, בקציצות ואפילו בעוגה. ניתן להוסיף לירקות והפירות החתוכים מטבלים מגוונים. כמובן שגם שיטות וצורות הההגשה יכולות להיות מגוונות: חתוך ל"מקלות" / עיגולים / צורה אחרת, מעורבב כסלט שקצוץ גס או דק או מוגש כשכל ירק "בנפרד" על הצלחת. ניתן גם להגיש את הירק או הפרי טחון, מבושל, אפוי או מאודה.

במידה ומגישים ירקות ופירות חתוכים בצלחת, שימו לב להעדפות ילדיכם - יש ילדים שישמחו לראות צלחת רחבה שעליה הירקות מונחים בצורה מסודרת ויש ילדים שישמחו לצלחת עמוקה יחסית, בה הירקות יותר "מעורבבים" ואפשר להכניס יד ו"לנבור" על מנת להוציא את הירק בצבע הרצוי.

8. ליצור זמינות של הירקות והפירות בחלל הבית ובמקרר

מומלץ למלא קערת פירות שטופים ולשים במקום בולט וחגיגי בבית. כמו כן, לסדר את הירקות והפירות שבמקרר בצורה נוחה ונגישה - לדוגמא: לשים בקופסאות נגישות לגובה הילדים עגבניות שרי שטופות וירקות חתוכים מופרדים לפי צבעים בקופסאות נפרדות. למעשה, ליצור זמינות ויכולת עצמאית בבחירת הירקות והפירות וכן גירוי לנסות לטעום מהם.

9. לשלב בהתמדה נוכחות של ירקות ופירות לצד מאכלים מוכרים שאהובים על הילדים

כאשר רוצים לצרף מאכלים חדשים לתפריט, במקרה זה ירקות ופירות, מומלץ לעשות זאת כאשר יש לפחות מנה אחת בארוחה שילדיכם כבר מכירים. זאת על מנת לא ליצור "הצפה" של הרבה דברים חדשים וכך גם בילבול שעלול לתסכל. מנה מוכרת ואהובה בארוחה תמיד תיתן עוגן לילד, ולצדה יהיה הרבה יותר קל לצרף ירק או פרי חדשים.

10. לאפשר לאכול עם הידיים

עד כמה שניתן ושנעים לכם, אפשרו לילדים להרגיש את המזון גם עם הידיים. זאת על מנת לגרות את מערכת התחושה ולעורר קבלת מידע למוח לגבי אותו ירק או פרי שבחרו להחזיק. כמו כן, אכילה עם הידיים מחוברת לעולם הילדים וצורת אכילה "ילדותית" לכאורה, יכולה לפתוח פתח גם להתנסויות חדשות כי היא קרובה לעולמם.

11. לא להחביא את הירקות והפירות

לפעמים הדרך הקלה ביותר היא להחביא ירק או פרי בתוך המנה ולא לספר על קיומם. לטווח הקצר אולי תצליחו לגרום לילדיכם לאכול מאותו ירק או פרי, אבל בטווח הארוך לא ייווצר שינוי בדפוסי האכילה של ילדיכם. החבאה גם תיצור קושי בבישול שלכם, כי חוץ מלחשוב על ליצור תבשיל טעים וכייפי, תעסיקו את עצמכם גם ב"איך להחביא את הירק / הפרי בלי שירגישו בו", דבר שעלול לפגוע בהנאה מהבישול ואף מהאכילה עצמה.

אכילה של מאכלים חדשים בכלל וירקות ופירות בפרט, צריכה להיעשות באופן מודע - כדאי לזכור שידע זה כוח. כאשר ילדיכם יודעים מה יש במנה שלהם, שותפים לבחירה שלה; כאשר יש מודעות ופתיחות לגבי סוג הירקות והפירות, הרכיבים במנה, יתרונותיהם הבריאותיים, הטעמים והמירקמים שלהם - כך ילדיכם ירגישו חלק מהארוחה ומההתנסות החדשה. וכשמרגישים חלק ממשהו, יש הרבה יותר חופש לנסות דברים חדשים. זה תהליך שלוקח זמן, מה שמוביל לסעיף הבא.

12. להתמיד ולסמוך

כאמור, התמדה היא דבר חשוב כאשר רוצים ליצור אכילה של פירות וירקות. אבל לא פחות חשוב זה לסמוך עליכם, כהורים, שגם אם קשה, אתם יכולים במירוץ העשייה לנשום אויר. מדי פעם לנסות להסתכל "במבט על" על התהליך ולראות מה למדתם ממנו על ההעדפות של ילדיכם ועל ההעדפות שלכם בכל הקשור למזון, לירקות ולפירות. שימו לב ללמידה שלכם כהורים בתהליך מול הילדים וכצרכני המזון הזה בעצמכם. בנוסף, סמכו גם על ילדיכם. זכרו שזה לא דבר פשוט עבורם והיכנסו לתהליך ממקום אמפטי כלפיהם וכלפי עצמכם, כהורים שרוצים את הטוב ביותר למשפחתם. ברגע שנוצרת שותפות, הקשבה ואמון עם הילדים סביב ההתנסויות החדשות עם הירקות והפירות, כך החופש לאכול אותם יגדל וכן גם ההנאה, השמחה והבריאות מהם.

  • בהצלחה! נועה דורון דוידסון, מלווה משפחות לתזונה בריאה בדרך הלב. מוזמנים להצטרף לקבוצה "מזון למשפחה בדרך הלב" בפייסבוק.