אחרי ההתאקלמות הראשונית של התינוק החדש בבית נשאלת תמיד שאלת השאלות, שכל “אמא פולנייה” (לא משנה מאיזו עדה) תשאל: מה התינוק שלי צריך לאכול? איך אדע שהוא אכל מספיק? כיצד לחזק לו את המערכת החיסונית? אז הנה מספר כללי זהב, שיעזרו לך לעבור את השנה הראשונה בשלום.

אחד הנושאים המרכזיים שמעסיקים אמהות טריות (וגם אבות) כאשר התינוק הקטן מגיע הביתה הוא התזונה. הם כמובן צודקים, מכיוון שלתזונה יש השפעה מכרעת על גדילתו של התינוק ועל התפתחותו התקינה. המזון שיאכל ישפיע על בניית הרגלי החיים שלו ועל בריאותו בהמשך חייו. ידוע הדבר, כי שנת החיים הראשונה ייחודית בקצב הגדילה ובהתפתחות המואצת שהיא נושאת עימה. רק בשנה מיוחדת זו התינוק ישלש את משקלו וגופו יתארך פי 1.5. לכן, אין פלא שלתזונה ניתנת חשיבות כה רבה.

אז הנה לפנייך מספר כללי זהב, שיעזרו לך לעבור את השנה הראשונה בצורה הטובה ביותר:

להניק ולהעניק

חלב אם הוא המזון הטוב ביותר לתינוק. הוא מגיע בהרכב המכיל את כל הרכיבים הנחוצים לתינוק ובכמויות המתאימות, המספקות כמעט את כל צרכיו עד גיל חצי שנה. חלב האם גם משתנה במהלך חודשי ההנקה ומתאים את עצמו לצרכים המשתנים של התינוק הגדל. הוא מכיל נוגדנים ופרוביוטיקה, התורמים לחיזוק מערכת החיסון של התינוק. כמו כן, נמצא כי ההנקה מסייעת לחזרה למשקל שלפני ההריון וגם מפחיתה את הסיכון לסרטן השד.

פרוביוטיקה לחיזוק ההגנה הטבעית

בשלב שבו התינוק מתחיל לאכול גם תחליפי חלב, יש לבחור בתחליף על בסיס חלבי, ורצוי בכזה המכיל פרוביוטיקה. מדוע? משום שחיידקים פרוביוטיים, המצויים בחלב אם, תורמים להבשלת המעי ולהפחתת השכיחות של מחלות כדוגמת: מחלות חום, מחלות מעי, מחלות דרכי נשימה עליונות ועוד. חיידקים אלה חשובים לחיזוק ההגנה החיסונית של התינוק, החל מגיל לידה.

להרתיח מים

על פי המלצות משרד הבריאות, עד גיל שנה יש להרתיח את המים שניתנים לתינוק במשך שתי דקות לפחות, כולל המים שמשמשים להכנת תחליף החלב ומזונות אחרים. ההוראה תקפה גם לגבי מים מינרלים, מים מבוקבקים, מים במיכלים, מי ברז ומים ממתקני טיהור ביתיים. כמובן, יש לדאוג לקררם לפני השימוש. עד גיל חצי שנה אין צורך לתת תוספת של מים מעבר לחלב האם או לתחליף החלב שהתינוק אוכל. במחצית השנייה ועם המעבר למזונות מוצקים, יש להתחיל לתת מים לשתייה לתינוק.

תוספי תזונה

משרד הבריאות ממליץ על מתן תוסף של ויטמין D החל מהלידה ועד גיל שנה, במינון יומי מומלץ של 400 יחידות בין-לאומיות. ההמלצה תקפה לכל התינוקות, יונקים ולא יונקים כאחד וללא קשר למידת החשיפה לשמש. מגיל ארבעה חודשים ועד גיל שנה וחצי יש לתת מדי יום גם תוסף של ברזל. המינון המומלץ - 7.5 מ”ג ליממה עד גיל חצי שנה ובהמשך - להעלות את המינון ל-15 מ”ג ליום. את התוסף המגיע בטיפות, כדאי לתת עם מחית הפירות בשל תכולת ויטמין C, שמגביר את ספיגת הברזל.

המעבר למזון מוצק

את המעבר למזון מוצק אפשר לעשות סביב גיל חצי שנה אם התינוק מראה סימני מוכנות, כגון: החזקה יציבה של הראש, יכולת להושיט ידיים לאוכל ולהכניסו לפה, והתעניינות שהוא מראה במזון שאתם אוכלים. המזונות הראשונים המומלצים לתינוק הם: ירקות, פירות, בשר, דגים, קטניות ודייסות דגנים לתינוקות המועשרות בברזל. חשוב להקפיד על מזונות עשירים ומועשרים בברזל בשל תרומתו להתפתחות הקוגניטיבית של תינוקות.

בקצב שלו

חשוב להבין שהמעבר למזונות מוצקים צריך להיות מונחה על ידי התינוק עצמו. למה הכוונה? באחריות ההורים להציג מזונות בריאים לתינוק, לגוון ולהציע לו מתפריט המשפחה. אולם, חשוב מאוד לכבד את רצונותיו של התינוק, כי רק הוא יחליט מה לאכול וכמה. מחקרים מלמדים כי יש תינוקות שעבורם נדרשת הצגה חוזרת ונשנית של מאכלים (לעתים, אפילו עד 20 פעם). לכן, אל ייאוש אם הקטנטן סגר את הפה או אף ירק החוצה את מה שהוכן לו באהבה, נסו שוב בהמשך.

הדרך לעצמאות

לקראת גיל תשעה חודשים וכדי לקדם את המעבר לאכילת מזון מתפריט המשפחה, כשהתינוק כבר מסוגל ללעוס ולאכול מרקם גס יותר, כדאי לתת לו “מזון אצבעות” – מזון בגודל ובמרקם הניתנים לתפיסה באצבעות. לדוגמה, חתיכות ירק מבושל או רך, פירות רכים בשלים כמו בננות או אבוקדו, חתיכות בשר ועוף מבושלים. בנוסף, הציעו לתינוק לאכול לא רק עם הידיים אלא גם עם כפית, וגם לשתות לבד מכוס מתאימה.

ממה להימנע?

לא לתת דבש וחלב פרה ניגר – עד גיל שנה אין לתת לתינוק דבש בשל חיידק הבוטילינום המייצר רעלן שעלול להיות מסוכן לתינוקות. על-פי משרד הבריאות אין גם לתת חלב פרה ניגר עד גיל שנה. מוצרי חלב – ניתן לתת לאחר גיל חצי שנה מוצרי חלב, רצוי לא ממותקים, אולם מכיוון שהם דלים בברזל, יש להקפיד שלא יהוו חלק מרכזי בתפריט התינוק. לכן, במקום לתת מעדן כארוחת ביניים, נסו לתת לתינוק מנת דייסה שמהווה מקור מצוין להעשרת התפריט בברזל.

ולסיכום - חשוב להבין שהרגלי התזונה הנרכשים בינקות, הופכים להרגלי חיים. לכן, כדאי לנצל את התקופה הזו להקניית הרגלי אכילה נכונים. הקפידו על ארוחה משפחתית משותפת אחת ביום שבה תוכלו ליהנות מחוויה משפחתית מגבשת. אתם המודל של ילדיכם. לפיכך, הדרך הטובה ביותר להקנות להם הרגלים טובים, שילוו אותם להמשך החיים, היא ההתנהגות האישית שלכם.

רננה מזרחי, דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית “מטרנה”.