המיתוס שבגדים מגנים מפני קרינת שמש הופרך כבר מזמן. נכון שקשה לקבל כוויית שמש מבעד לבד, אבל הקרניים חודרות גם חודרות ואתן השפעתן המזיקה: האצת הזדקנות העור והסיכון לסרטן.

בעשורים האחרונים עלתה המודעות לחשיבות השימוש בתכשירים מסנני קרינת שמש, אבל השימוש בבגדים מיוחדים שעשויים מבדים מסנני קרינה נותר מאחור - ובמדינה שטופת שמש כמו שלנו מומלץ שלא להתעלם מהם. אז נכון שהלחות המקומית מדרבנת אותנו לצמצם בקיץ את כמויות הבד שאנחנו לובשים, אבל שיפורים טכנולוגיים בתעשיית הטקסטיל מאפשרים כיום להתכסות בעונה החמה בלי להתבשל בתוך הבגדים.

אז איך יודעים שהבגד שאנחנו קונים באמת מעניק הגנה טובה מפני קרינת השמש? בודקים שהוא עומד בתקן. ב-2002 אישר מכון התקנים תקן לקביעת מידת ההגנה של בדים מפני קרינת שמש. התקן מבוסס על תקן אוסטרלי דומה, ובבגדים שעומדים בו מסומנת על הפתקית רמת ההגנה שהם מעניקים. המדד שמשמש לסימון רמת ההגנה נקרא UPF Ultraviolet Protection Factor) - מקדם הגנה מקרינה אולטרה סגולה), והוא מסמן כמה אחוזי קרינה חוסם הבגד. דרגות ההגנה נעות בין 15 ל-50+ והן מקובצות בשלוש קטגוריות דירוג עיקריות:

  • 20-15 UPF – הגנה טובה: חסימה של 95.9%-93.3% מקרינת השמש.
  • 35-25 UPF – הגנה טובה מאוד: חסימה של 97.4%-96% מקרינת השמש.
  • 50-40 UPF - הגנה מצוינת: חסימה של מעל 97.5% מקרינת השמש.

לשוני ברמת ההגנה שמספקים בגדים שונים אחראים כמה גורמים:

  • אופן וסוג האריגה: רוב הבדים סרוגים או שזורים, וככל שאריגתם צפופה והדוקה מצטמצמים הרווחים בין הסיבים והקרינה נחסמת. גם בדים עבים מסייעים לעצירת הקרינה. מכיוון שלאריגה צפופה יש פוטנציאל לחמם את הגוף, בבגדים עם דירוג UPF גבוה נוהגים ליצור חורי אוורור המאפשרים זרימת אוויר מצננת.
  • צבע האריג: ריכוז של צבעים כהים מעלה את יכולת בלימת הקרינה. פרוטוקול הבדיקה מבחין בין גוון הצבע לסוג הפיגמנט בו משתמשים לצביעה. יש סוגי צבעים שביכולתם להסיט, לספוג או לשבש קרינה. איך אפשר לדעת מהו סוג הפיגמנט שבו השתמשו? אי אפשר. רק דירוג UPF מבטיח את יעילותם של גוון וסוג הצבע.
  • סוג הסיבים: פוליאסטר עושה עבודה מצוינת בזכות תרכובת כימית שסופגת קרינת UV. ניילון חלש ממנו אבל עדיין נחשב אפקטיבי. משי וצמר יעילים באופן חלקי, ואילו כותנה, קנבס ופשתן מקבלים לרוב דירוג נמוך, אלא אם הוסיפו להם מסייעים מלאכותיים.
  • יכולת מתיחה: אם בגד יכול להימתח ב-10% מעל לממדיו הרגילים יעילותו נגד הקרינה צונחת בכ-40%.
  • לחות: כשבד רטוב הוא מספק הגנה פחותה ב-50%-30%. מסיבה זאת, אם אתם מתכננים להיכנס לבריכה עם חולצה או לצאת לטיול מעיינות - מרחו קרם הגנה גם מתחת לבגדים.
  • מצב הבגד: בגדים שחוקים או דהויים יעילים פחות. בגדים סופגי קרינה מאיכות טובה לא מאבדים את תכונותיהם לאחר כביסות מרובות – ולכן קבלת תו התקן מחייבת בדיקת המוצר לאחר 8 שטיפות (התקן האמריקאי מחמיר מהאוסטרלי ודורש 40 שטיפות).
  • תוספים מלאכותיים (OBA): תרכובות כימיות שמוסיפים לבדים בשל יכולתן לספוג קרינה אולטרה-סגולה. בשנים האחרונות החלו לשלב OBA בחומרי כביסה, בשל יכולות ההלבנה שלהם, וכך קורה שלפעמים דווקא הכביסות מחזקות את יעילות ההגנה מפני קרינה.

גם בגדים ללא תו תקן יכולים לעמוד בחלק מהתנאים ולחסום קרינה – אבל תו תקן מבטיח ודאות. כל סוגי העור יפיקו תועלת מלבישת בגדים עם UPF (האטת קצב הזדקנות העור ומניעת סרטן), אבל כאלה שזקוקים להגנה הזאת במיוחד: בעלי עור בהיר ורגיש; אנשים שסביבת עבודתם כוללת חשיפה ממושכת לקרינה (בעיקר מי שעובדים לצד מקווי מים המחזירים ומגבירים את הקרינה); וכמובן ילדים, שכן הוכח כי עיקר נזקי העור המופיעים בגיל מאוחר מקורם בחשיפה לשמש בזמן הילדות.

למרות כל האמור לעיל, זכרו שלבוש מתאים אינו פתרון קסמים: הגנה טובה מהשמש חייבת לכלול גם מניעה מחשיפה, שימוש נכון במסנני קרינה. וחבישת כובע.

ברשימה הבאה תמצאו מגוון מותגים המציעים ביגוד מסנן קרינה שנושא תו תקן (המספרים תואמים את מספרי התמונות שמימין). את חלקם אפשר לקנות בישראל, ואת חלקם להזמין באינטרנט.

1. Aztec

מותג ישראלי של חברת סער, המתרכז בבגדי ים ובגדים המתאימים לטיולים ומחנאות. הילדים יסתפקו כאן בבגדי-ים – אוברול לתינוקות או חליפות שני חלקים – שלכולם מקדם הגנה 50 UPF. מבוגרים יכולים להשיג כובעים, חולצות מיוחדות לרכיבה על אופניים ומכנסיים מתפרקים המתאימים לטיול והליכה במזג אוויר חם העשויים מבד עם טכנולוגיה מיוחדת לנידוף זיעה (30 UPF).

מחירים: מכנסיים - 249-159 שקל, בגדי ים – 159-119 שקל

2. Fox

הרשת הישראלית מציעה קולקציית בגדי ים צבעונית לילדים, עם הדפסים של דמויות דיסני, פרחים ושלל דפוסים גיאומטריים – כולם מספקים הגנה ברמת 40 UPF.

מחירים: כ-40 שקל (מחירי סוף עונה)

3.The Children's Place

למותג האמריקאי, שפתח בשנה וחצי האחרונות כ-30 חנויות ברחבי הארץ, יש מגוון מוצרים עם UPF 50 למגוון גילים - מתינוקות שאך נולדו עד לבני 14. לבנות יש בגדי ים שלמים ובגזרת ביקיני, חולצות גלישה עם הדפסים טרופיים, שמלות חוף, כפכפים וכובעים. לבנים יש מכנסי גלישה וחולצות המותאמות לרחצה בים או בבריכה.

מחירים: 40-20 שקל (מחירי סוף עונה)

4. Coolibar

בעוד שלבגדי המבוגרים של המותג יש מראה ספורטיבי מובהק, דווקא בגזרת התינוקות והילדים אפשר להתרשם מצבעים והדפסים מעניינים, כולם בעלי 50+ UPF. הבדים שמייצרת החברה מחולקים לשלוש קטגוריות: לשהייה במים או לידם (עמידים למלח וכלור, נמתחים בקלות); ליום-יום וטיולים (רכים ונושמים); ולספורט (אווריריים, מתייבשים בקלות ולא מתקמטים).

מחירים: בגדי ילדים – 50-28 דולר, בגדי מבוגרים – 90-40 דולר, משלוח – 11 דולר

5. Sun Way

מותג ישראלי שמתמחה בבגדים חוסמי קרינה. המבחר וקהלי היעד מגוונים: בגדי ים בהמון דגמים וצבעים, חולצות פולו, כפפות לשמש, צעיפים, שמשיות, בגדי עבודה, צליות לעגלות תינוק, סוגים רבים של כובעים, טוניקות וגם בגדי רחצה צנועים לציבור הדתי. תמצאו כאן מבחר בדים ועיצובים שכולם מגנים מקרינת שמש ברמה של 50+ UPF.

מחירים: בגדי ים – 179-70 שקל, חולצות ומכנסיים למבוגרים - 249-179 שקל, כובעים – 140-50 שקל

6. Rohan

החברה הבריטית מציעה בגדים מאריגים קלים במיוחד, הנארזים בקלות, מתייבשים במהירות ועמידים בפני חום, קור, רוחות ומים. דווקא בגזרת קרינת השמש טווח ההגנה הוא 40-20 UPF בלבד, אבל ככה זה כנראה אצל בריטים שחיים תחת גשם. על החיסרון מחפה קטלוג ענק שרבים מהפריטים בו מתאימים לטעם הישראלי הפוסט-שירות-צה"לי – חולצות כפתורים משובצות, טי-שירטים מפוספסים וג'ינסים.

מחירים: 60-25 ליש"ט, משלוח – 25 ליש"ט

7. REI

מה שהתחיל כקהילת מטפסי הרים אמריקאית הפך כעבור 75 שנה לעסק משגשג, שמציע בין השאר גם בגדים מסנני קרינה ברמה של 50+ UPF. עיצוב הבגדים רחוק מלהזכיר אופנת עילית, אבל אפשר למצוא כאן בגדי יום-יום יפים שמאפשרים להתגונן מפני השמש בלי להיראות כמי שהולכים לים או חוזרים מאימון כושר. ההיצע מרשים - משמלות, דרך ז'קטים ועד תחתונים. אתר החברה מושקע ומציע גם מידע חשוב על התגוננות מפני נזקי השמש ובדים מסנני קרינה.

מחירים: גבוהים. מחירי המשלוח בלבד נעים בין 25 ל-120 דולר

8. Sundriven

מותג אופנת נשים מקליפורניה, המגדיר את בגדיו בעזרת מילת הקסם השיווקית "אנטי-אייג'ינג". הפוקוס מושם כאן על ידיים, ומניפסט החברה מתרעם על כך שכ-70% ממוצרי הטיפוח מיוצרים עבור הפנים למרות שידיים הן "אזור מרכזי ובוגדני לחשיפת גילך האמיתי". ההיצע משתדל להיות אופנתי ועדכני יותר ממותגים אחרים, וכולל כפפות אלגנטיות שטכנולוגיית הבד שלהן מאפשרת שימוש במזג אוויר חם, סרבלים, צעיפים, שמלות מעטפת וחצאיות.

מחירים: שמלות – 198-148 דולר, כפפות - 42-38 דולר, משלוח – 20 דולר

9. Speedo

קולקציית בגדי הים לילדים מבית היוצר של המותג האוסטרלי הוותיק מציעה הגנה ברמה של 50+ UPF. הבגדים מיוצרים בטכנולוגיית Endurance+ של החברה, שהופכת את הבד לעמיד בפני כלור ובלייה. הקולקציה נקראת Anti-Sun, וכוללת חליפות עם שרוולים קצרים וארוכים, חולצות ומכנסונים – כמעט כולם בצבעים זוהרים.

מחירים: 151-77 שקל