בשעה טובה גילית שאת בהריון ואת בוודאי נרגשת. הגוף משתנה, את מתחילה לחשוב על העתיד לבוא, מחפשת ידע חדש ואז מגלה די מהר שאת מוצפת במידע: על השינויים שחלים בגופך, על התפתחות העובר וגם על התזונה שלך. במהלך ההריון נושא התזונה מקבל תשומת לב מיוחדת ואת נדרשת לתוספים כמו ברזל, חומצה פולית ואומגה 3. אלה הם נתונים די מוכרים ונפוצים, אך לא בטוח שמסגרת המידע שמציף אותך את מודעת ליתרונות של פרוביוטיקה – אותם חיידקים “טובים” במערכת העיכול.

זה נכון שפרוביוטיקה היא עניין חשוב בכל ימות השנה, אבל כאשר מדובר בהריון, העניין חשוב כפליים (תרתי משמע...). הפרוביוטיקה מגלמת בשמה את יתרונותיה: פרו = בעד, ביוטיקה = חיים, ואכן לפרוביוטיקה יש יתרונות רבים לחיים החדשים המתפתחים בתוכך: חיזוק המערכת החיסונית, הקלה על פעילות מערכת העיכול, הפחתת אלרגיות ואפילו מניעת השמנה. השפעות מיטיבות אלו מתחילות כבר מהלידה ונמשכות לאורך כל חיינו.

חיידקים פרוביוטיים הם חלק ממערכת העיכול שלנו, כמותם גדולה פי עשרה מכמות התאים שבגופנו והרכבם מושפע מגורמים כמו סוג הלידה, התזונה בינקות ובהמשך החיים, ומשימוש באנטיביוטיקה.

לחיזוק ההגנה החיסונית של התינוק

הלידה היא אירוע מכונן באופן כללי בחיים, ובאופן ספציפי בכל מה שקשור בהרכב אוכלוסיית החיידקים שתתפתח לתינוקך. למעשה, התינוק מקבל את מנת הפרוביוטיקה הראשונה שלו במהלך לידה רגילה, והיא משמשת כמתג הפעלה של המערכת החיסונית שלו ברגע צאתו מתוך הרחם המוגן אל אוויר העולם. לעומת זאת, תינוק שנולד בלידה קיסרית, אינו מקבל את מנת הפרוביוטיקה הזו והפרוביוטיקה במערכת העיכול שלו מתפתחת לאט יותר. לכן, עבורו פרוביוטיקה מההתחלה הינה חשובה אפילו יותר.

בחודשי החיים הראשונים, שבמהלכם מתפתחות מערכות רבות בגוף התינוק, קיים קשר חיובי בין נוכחות חיידקים פרוביוטיים במעי לבין הפחתת שכיחות של מחלות, ולא בכדי.

כשתינוקך גדל ומתפתח, הוא לומד להכיר את סביבתו דרך “הפה”. אין כמעט דבר שלא מגיע קודם כול אל פיו. במקום להילחץ ולנסות להניא אותו מזה, תני לו להתנסות בכך. מעבר לחשיבות ההתפתחותית מבחינה מוטורית ושכלית של הכנסת כל דבר לפה, יש לתופעה זו חשיבות גם בחשיפה לחיידקים ובחיזוק מערכת החיסון שלו. על אחת כמה וכמה אם הדבר מסייע כדי לחזקו לקראת החשיפה למחלות של אחרים במסגרת שהות במעון או במשפחתון, שם הוא בא במגע אינטנסיבי עם ילדים אחרים.

אחד המחקרים המעניינים המצביעים על הקשר בין פרוביוטיקה לבין מניעת תחלואה בתינוקות הוא מחקר שנעשה בארץ בתינוקות השוהים במעונות יום, שבו נמצא כי תינוקות בריאים שניזונו מתחליף חלב המועשר בפרוביוטיקה חלו פחות במחלות כדוגמת מחלות חום ושלשולים.

להקלה על מערכת העיכול של התינוק

פרוביוטיקה משמעותית גם עבור מערכת העיכול. היא תורמת להבשלתה ומקלה בצורה מרשימה על תופעות כמו גזים וקוליק, המאופיינות בכאבי בטן עוויתיים, אי-שקט ובכי. תופעות אלו נפוצות בתינוקות רכים, ומופיעות גם אצל תינוקות הניזונים מתחליפי חלב וגם בקרב יונקים. פרוביוטיקה יכולה לסייע ולהקל בהפחתת משך הבכי של התינוק. לכן, אם את מניקה, כדאי שתשלבי מזונות המכילים פרוביוטיקה או תוסף פרוביוטי. אם תינוקך ניזון מתחליף חלב, כדאי שתוודאי כבר מההתחלה שהוא מקבל תחליף חלב המכיל פרוביוטיקה בשל תרומתו הרבה למערכות העיכול והחיסון.