תשעה גברים יושבים מסביב לשולחן פוקר. המצלמה מתקרבת, ניתן לשמוע שהם משוחחים בלהט. על השולחן פזורות כפיות של מטרנה. "גם שלנו מתעורר באמצע הלילה ונשאר ער שעה לפני שהוא חוזר לישון". "גם שלכם? ניסינו הכל, ידיים, כדור פיזיו, נדנדה... כלום. אני יורד איתו לטיול בעגלה בשתיים בלילה כדי שיחזור לישון". "אז תשמעו", פותחת הדילרית. "מה שצריך לעשות הוא..." נשמע תמוה? דמיוני? כך נראו ונשמעו שולחנות הפוקר באירוע סופר דאד האחרון (בשבוע הבא יש עוד אחד! אני אשים לכם פרטים בסוף).

טורפת, מחלקת ומייעצת

אותנו זה פחות הפתיע. אבות שמדברים על שנתם של ילדיהם ליד שולחנות פוקר הם אמנם אינו מחזה תדיר, אבל כשמספקים את ההזדמנות, לא היה לנו ספק שזה יקרה. אנשים אחרים לעומתנו היו מופתעים למדי. יועצת השינה ומדריכת ההורים, שרי גלזר, הייתה אחת מהדילריות באותם שולחנות. "כשהתיישבתי כאישה היחידה בשולחן פוקר שבו הצ'יפים הם כפיות מדידה של מטרנה, הייתי בטוחה שרק אחייך לשחקנים סביבי, שיהיו עסוקים בקלפים, באיסוף כפיות ובשיחה על המשחק בשבת", אומרת גלזר. "מקסימום אחלק קצת קלפים באחד הסיבובים, אבל מתברר שכאשר יש יועצת שינה בסביבה, האבות הצעירים דווקא מתעניינים. שואלים, בודקים, מתייעצים. הופתעתי לטובה".

יותר ויותר אנשי מקצוע, כחזית המפגש עם אוכלוסיית התינוקות, מוצאים את עצמם מופתעים ונפעמים מול מעורבותם של אבות צעירים בחייהם של ילדיהם. נושא השינה אינו שונה בהרבה. על אף חוסר הלגיטימציה שגברים חווים בלדבר על עייפותם המצטברת; על אף הצורך התרבותי להיות מאצ'ו שמתחרה על תפקודו ללא רבב; על אף שישן שעתיים ועל אף המיתוסים הקובעים כי אינו קם בלילה וכי מראש העניין לא מזיז לו יותר מדי, מוכיח האב הישראלי הטרי, כי מתחת לשכבת התפיסות החברתיות, פועמת מציאות שונה לחלוטין.

רוזט טנצר, יועצת שינה נוספת ששימשה כדילרית בשולחן אחר אומרת: "כאשר הקרח נשבר בשולחן, התחילו האבות לזרוק משפט פה משפט שם על הקושי שיש בנושא השינה. חלק רק הנהנו בהסכמה. הרגשתי שוב כמה חשוב הנושא לאבות ושיש הרבה אבות שרוצים וחשוב להם להיות חלק פעיל בחיי ילדיהם".

"אצלנו זה לגמרי הפוך"

בדיון שפתחנו בעמוד של סופר דאד בפייסבוק (המקבץ קהל של 54% גברים ו-46% נשים) הופתענו גם אנחנו. מיתוס נוסף בהקניית שינה לתינוקות ופעוטות הוא שמתוך מבני אישיות שונים, הגבר, האבא, הוא הדמות האסרטיבית והקשוחה שאינה מתרגשת מדמעותיו של הפעוט בשעות הקטנות ועומדת על קיום התהליך כסדרו (בעוד האמא מתייפחת בסלון על כך שאנחנו הורסים לילד את החיים). ובכן, מתברר שגם זה לא כל כך פשוט. מרבית המגיבים הראו גישה שיוויונית או הפוכה למיתוס הנ"ל.

אחד המגיבים אף טען ש"אצלנו זה לגמרי הפוך. אני נמס מכל קריאה ובכי של הילדה". אחר אמר: "שנינו (אשתי ואני) לא רצינו להשאיר אותו בוכה ללא תשומת לב, אז לא היה הבדל ביננו בגישה לבכי" ומגיבה שלישית אמרה: "בדיוק, אבל בדיוק הפוך. אמא קשוחה. אבא נמס".

אז מה נכון ומה לא נכון בנוגע להשתתפותם ומעורבותם של אבות באופן גורף בכל הנוגע לתהליכי שינה, עוד מוקדם לקבוע. מה שבטוח הוא שיותר ויותר אבות צעירים מטפסים עוד ועוד שלבים בסולם ומוכיחים לסביבה כי בכל הנוגע לילדים שלהם, למשפחה שלהם - הם שם, מחפשים עוד ועוד דרכים להיות חלק. לומדים.

"החוויה הזו, סביב שולחן הפוקר, זרקה אותי שנתיים אחורה", מספרת טנצר. "לתהליך עם הורים שליוויתי, בו האבא התקשר אלי ואמר לי לקראת סוף התהליך: "תודה! תודה על שהחזרת לי את האבהות ואני יכול להיות חלק בטיפול בילד, שאני מסוגל להרגיע את בני ולא רק אישתי יכולה, באמצעות ההנקה". ובסופו של יום זו השורה התחתונה. כמו בכל תחום אחר, גם בשינה, מחפשים האבות את המקום ההורי, זה שלא בהכרח גדלו להכיר, כדי למצוא את האבהות שלהם.

גבר, יש לך כבר רישיון לעגלה?

אה, כן! הבטחתי לכם פרטים לאירוע. אז ככה, אירוע סופר דאד נייט הקרוב הוא אירוע חינמי, המיועד לאבות בלבד והוא יתקיים ביום חמישי ה-30.1, בקומת המשחקים של קניון הזהב בראשון. למי שביקר שם כבר ברור כמה שזה מגניב, מאחר וכל הקומה זרועה במשחקי וידאו ואטרקציות שונות. מלבד אלו, יהיו סדנאות והרצאות לתכנים הוריים, נערוך תחרות נהיגת עגלות נושאת פרסים, נגריל מנשא של ארגו, נשתה בירה פילזנר תודות ל"י.ד. משקאות וקוקטיילים" וננשנש סלטי צבר. פרט לכל אלו, נחלק לכל משתתף מתנות לאבא, לאמא ולילדים בבית וגם מטרנה מבשלים לנו איזו הפתעה מיוחדת. וכן. כל זה בחינם.

נשמע כיף? יהיה כיף! איך נרשמים, אתם שואלים? ממש כאן תמצאו קישור לעמוד האירוע בפייסבוק. אתם מוזמנים להיכנס, לעשות going ולהזמין את כל מי שבא לכם. נתראה שם!