תומי לב | בת 10 מגבעתיים

"מאז שהייתי קטנה ראיתי את אבא מבשל ואת אמא אופה במטבח וזה מאד סיקרן אותי אז התחלתי לעמוד לידם. הדבר הראשון שהכנתי היה בראוניז. אפשר להגיד שהזזתי את אמא מהמטבח. אני רק צריכה עזרה בלהדליק תנור ולהישאר בשקט שלי לבד במטבח, שאף אחד לא יפריע לי. אני מבשלת כי אני אוהבת את זה ונהנית מזה. זה מעביר לי את הזמן וכיף לי לעשות את זה. אני מרגישה שייכת למטבח."

תומי אוחזת כיום ברפרטואר מרשים של בישולים אותם היא מרעיפה על בני הבית המקפידים לשבת ולאכול ביחד כמעט בכל ערב ותמיד בשישי ובשבת. הרזומה שלה מכיל בין השאר: חביתות, בשר, קציצות וחזה עוף, אבל שומרת אמונים למתכון הבראוניז שקנה לה את שמה כאופה מחוננת בקרב יודעי דבר. "כשיש אירועים במשפחה או בכיתה תמיד מבקשים ממני להכין בראוניז. אני אוהבת את זה, זו מחמאה. אני עושה את זה מאהבה ואז מחזירים לי טוב" היא מבהירה "והכי כיף כשבסוף אומרים לי שרוצים עוד תבנית הביתה".

עוגת בראוניז של תומי

המרכיבים

  • 100 גרם שוקולד מריר
  • 150 גרם חמאה
  • 3 ביצים
  • כוס וחצי סוכר
  • כוס קמח רגיל
  • כפית תמצית וניל
  • אפשר להוסיף אגוזי מלך או שוקולד צ'יפס "אני אוהבת יותר שוקולד צ'יפס"
  • תבנית מלבנית בינונית משומנת

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
  2. מניחים בקערה את השוקולד והחמאה ומחממים במיקרו במשך דקה-דקה וחצי.
  3. כשהתערובת נמסה מוסיפים: ביצים, סוכר, קמח, תמצית וניל, אגוזים/שוקולד צ'יפס.
  4. מערבבים ומעבירים את התערובת לתבנית.

  5. אופים בתנור במשך 20 דקות.


הבראוניז בהתהוות (צילום: דן לב)
הבראוניז בהתהוות (צילום: דן לב)

טום (12) וירין (9.5) חסון | רמת פולג

בכל יום שישי תופסים טומי וירין עמדות על יד אמא אתי במטבח וביחד מנצחים על הפקת ארוחה למשפחה המורחבת. טום מקלפת תפוחי אדמה, חותכת, מטבלת ומכניסה ממש בזהירות לתנור, וירין מכין אורז ומסדר את חלקי העוף יפה בתבנית, מכין את הרוטב ואז לדבריו "אני מעסה אותו על העוף".

השניים מודים שהעשייה המשותפת היא אחד מרגעי הקסם של יום שישי, שרגע השיא שלה זה לשמוע את האורחים אומרים "האוכל שלכם ממש טעים", ולמקרה שתהיתם השניים מנדבים באופן עצמאי מידע שהם גם עוזרים לסיום בשטיפת הכלים.

תפוחי אדמה בתנור של טום

המרכיבים

  • תפוחי אדמה לפי כמות הסועדים ("אם באים כל המשפחה אני מקלפת שק של תפוחי אדמה").
  • שמן זית
  • פפריקה מתוקה
  • מלח
  • תבנית תנור או תבנית מלבנית בינונית

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות).
  2. קולפים את תפוחי האדמה, חותכים לשמיניות ומסדרים בתבנית.
  3. מטבלים לפי הטעם בשמן זית ובפפריקה אדומה.
  4. מפזרים מעל מלח.
  5. אופים בתנור במשך שעה וחצי או קצת יותר "עד שמסתכלים על תפוחי האדמה ורואים שיש להם צבע שחום. אפשר גם לתקוע מזלג ולבדוק אם זה רך".

"לפעמים אני מקלפת שק של תפוחי אדמה". טום חסון (צילום: אתי חסון)
"לפעמים אני מקלפת שק של תפוחי אדמה". טום חסון (צילום: אתי חסון)

עוף בתנור של ירין

המרכיבים

  • שוקיים וכנפיים של עוף לפי כמות הסועדים
  • מלח
  • פפריקה מתוקה
  • 1 כף סילאן
  • תבלין גריל עוף
  • 8-10 שיני שום שלמות קלופות
  • 1/2 לימון פרוס
  • תבנית אלומיניום בינונית חד פעמית

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור לחום גבוה (200 מעלות).
  2. מניחים את השוקיים והכנפיים.
  3. מפזרים מעל מלח, פפריקה, כף סילאן ותבלין גריל עוף.
  4. מעסים את העוף עם האצבעות.
  5. מפזרים שיני שום שלמות ומעט פרוסות לימון.
  6. מכניסים לתנור. "אחרי שעה אני מבקש מאמא להוציא ואני בודק אם זה מוכן לפי הצבע. צריך להיות לזה צבע חום" אם זה מוכן הופכים ומכניסים לעוד עשרים דקות.

לירון דבורה-אפל | בת 14 וחצי מגבעתיים

"מאז שהייתי די קטנה אהבתי לטעום דברים חדשים. הייתי עוזרת לסבתא בימי שישי להכין את ארוחת הערב לכל המשפחה. הכי אהבתי לאפות והייתי עושה המון עוגות. אחר כך הכנתי כבר ממש ארוחות. זה מאד מרגיע אותי, אני אוהבת את העשייה, אני אוהבת שהאוכל אסתטי. יש בזה משהו מאד אומנותי.

טעמים זה עולם שלם שכשנכנסים אליו זה כיף שאין לתאר אותו ובסוף כשיש את התוצר השלם זה הרגשה של גאווה לדעת שזה משהו שאתה עשית. אנשים אוכלים את האוכל שלך- אוכל שאתה עשית".

לירון שכבר עברה סדנאות של מאפין ובצק סוכר לא שוללת את המחשבה להתמקצע כקונדיטורית. בינתיים היא מפנקת את הסובבים אותה בעוגת גבינה שלמדה מסבתא "העוגה שאני הכי אוהבת".

עוגת גבינה וביסקוויטים של לירון

המרכיבים

  • חבילת ביסקוויטים פתי-בר
  • 1250 גרם גבינה לבנה 5% (5 קופסאות של 250 גרם)
  • כוס וחצי סוכר
  • מיכל שמנת מתוקה
  • חבילת אינסטנט פודינג וניל
  • מעט חלב
  • מיקסר
  • תבנית מלבנית בינונית
  • מעט שוקולד מריר / חלב
  • מגרדת

אופן ההכנה

  • מקציפים במיקסר גבינה, סוכר, שמנת מתוקה ופודינג- עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  • טובלים את הביסקוויטים בחלב "אפשר גם בשוקו וקפה" ומסדרים אותם בשתי שכבות בתבנית.
  • יוצקים מעל הביסקוויטים חצי מתערובת הגבינה.
  • מסדרים מעל שכבת ביסקוויטים נוספת (טבולים בחלב).
  • יוצקים מעל את שארית תערובת הגבינה.
  • מגרדים מעט שוקולד מעל העוגה.
  • מכניסים למקרר למשך ארבע שעות.
  • מוציאים ומחסלים בחמש דקות.

נועה אליהו | בת 11 מאבן יהודה

נועה מאד אוהבת לבשל. וכשאמא שלה מבשלת או אופה היא ממהרת לתפוס את מקומה. "אני מאד אוהבת אומנות וכשאני מתעסקת בבישול אני מתייחסת לזה כמו אל אומנות. למשל, אני לרוב אוהבת להכין לאמא שלי סלט ואז אני עושה את זה בצורת פרח, זה מגניב לאכול את האומנות שאתה עושה".

לצד הביטוי היצירתי היא מציינת בגאווה את הרווח הענק "אמא שלי אומרת לי שבבישול אין עלי". בכל שבת בבקר משפחת אליהו מתיישבת לאכול ארוחה משפחתית ואז נועה משקיעה בבישולים "כי יש לי זמן" ולקינוח מפנקת את כולם בבננה מטוגנת ש"זה מאכל שכל המשפחה אוהבת... חוץ מאחותי".

בננה מטוגנת של נועה

בננה מטוגנת (צילום: קרן אליהו)
בננה מטוגנת (צילום: קרן אליהו)

המרכיבים

  • 4 בננות
  • חמאה
  • סוכר חום או לבן
  • מחבת

אופן ההכנה

  1. פורסים כל בננה לחצי ואז לרבעים.
  2. מדליקים אש "אני יכולה להדליק אש, אבל לא לבד עדיין".
  3. מחממים כפית חמאה על מחבת.
  4. מפזרים כפית סוכר על הבננה ומניחים במחבת.
  5. מטגנים מצד אחד עד שמשחים והופכים לצד השני.
  6. חוזרים על התהליך עם כל הבננות.