ארוחת ערב משפחתית - בה כל בני הבית מתכנסים מסביב לשולחן אחד, אוכלים יחד ללא הפרעה ומשוחחים על שעבר עליהם במהלך היום - הפכה בשנים האחרונות לנוסטלגיה. זיכרון שעבר אידיאליזציה לאחר שעבר מהעולם בבתים רבים בשל הקצב המהיר והלחץ של החיים המודרניים.

ההורים עובדים עד מאוחר וממשיכים לענות לשיחות ולמייליים מהבית, הילדים בחוגים או דבוקים למסך אלקטרוני כזה או אחר, למי יש זמן? על פי שורה של מחקרים, כדאי לכם לפנות זמן לארוחה משפחתית, שכן מחקרים אלה הוכיחו שהארוחה המשפחתית מסייעת לשיפור היבטים רבים בתא המשפחתי: חיזוק הקשרים בין בני המשפחה, שיפור תחושת הביטחון של הילדים וביסוס הרגלי אכילה בריאים ואלה הם הבסיס לשמירה על משקל תקין ותזונה בריאה.

סלט ירקות וביצה. מזין ולרוב קולע לטעם של כולם (צילום: suttrstock)
סלט ירקות וביצה. מזין ולרוב קולע לטעם של כולם (צילום: suttrstock)

בכדי לסייע לכם להוציא את הארוחה המשפחתית מהבוידעם ולהפוך אותה למנהג קבוע בבית שוחחנו עם פז שוסטר, מצוות "חיים בריאים" של אסם. שוסטר הוא דיאטן קליני המתמחה בתזונת ספורט ואורח חיים בריא ואב לבת ולבן, המקפיד על ארוחת ערב יומית עם משפחתו.

אין ספק שההרכב התזונתי של ארוחות אלה הוא חשוב, אבל במיוחד בתחילת הניסיון לייסדן כחלק מהשגרה המשפחתית דווקא נושא ההתנהגות התזונתית והקניית הרגלי אכילה בריאים יותר הם שמשחקים תפקיד חשוב יותר.

הופכים את הארוחה לחלק מהשגרה

"ישיבה משותפת!, זה מה שהכי חשוב אצלנו בבית", מסביר שוסטר, "דבר ראשון שצריך לעשות זה לפנות לארוחה משפחתית זמן. גם אם לא אפשרי שכל בני המשפחה יישבו יחד בדיוק באותה שעה בכל יום, אז צריך למצוא זמנים מתאימים ולהתחייב עליהם. מנגד, לא לוותר כליל על העניין אם אחד או שניים מבני המשפחה לא יכולים לקחת חלק בערב נתון, כדי להפוך את הארוחה לשגרה רצוי להתעקש על קיומה עם הנוכחים".

ובכן, התיישבתם יחד לאכול ואתם תוהים מה השלב הבא? "אנחנו מנהלים שיחה על מאורעות היום, עושים סבב שבו כל אחד מספר משהו נחמד שקרה לו", חושף שוסטר על הנעשה סביב שולחנו ומגלה את הסוד שלו להימנעות מההשפעות הטכנולוגיות הרבות שנמצאות בחיינו: "מיקמנו את פינת האוכל בבית במקום שאינו נמצא בקשר עין עם הטלוויזיה ואנחנו מקפידים לא לענות לשיחות במהלך הארוחה".

עם כל הרצון הטוב של ההורים, הצלחתו של פרויקט כזה תלויה גם בילדים. שוסטר מאמין כי הסוד טמון בהכנסת הילדים אל התהליך כבר מתחילתו: תכנון, הכנה ומחויבות כלפי מה שהוא מגדיר כ"ארוחה החשובה ביום מבחינה משפחתית". הוא מסביר: "לאחר שיתרגלו לחוויה של ארוחת ערב משפחתית, לא מעט ילדים גם ייהנו מלקיחת חלק פעיל בהכנתה".

אחרי שייסדתם את ההרגל של ארוחת ערב משפחתית מגיע השלב החשוב לא פחות: מה מגישים על מנת שיהיה בריא, טעים ומספק לכולם? "אנחנו בדרך כלל אוכלים בערב ארוחה קרה ובעיניי חובה שיהיו בבית חמישה מוצרים: ירקות, ביצים, טחינה, לחם או פיתה ואבוקדו בעונה", מספר שוסטר על התפריט שלו.

"יש חשיבות גבוהה ליצירת תפריט מגוון שיתאים לכולם. כמובן שזה מצריך התפשרויות, בטח אם מדובר בילדים קטנים בעלי הרגלי אכילה מתפתחים, אבל חשוב לשמור שכל אבות המזון יזכו לייצוג על השולחן".

רצוי לכלול בכל ארוחת ערב ביצה או חביתה  (צילום: shutterstock)
רצוי לכלול בכל ארוחת ערב ביצה או חביתה (צילום: shutterstock)

את הרשימה הבאה, ממנה לא תתקשו להרכיב ארוחת ערב משפחתית, עזר לנו שוסטר להרכיב. עדיף שכל ארוחה תכלול שילוב של לפחות ארבעה-חמישה מהמרכיבים, עם חשיבות גבוהה להכללתם של ירקות שונים:

· ביצים: קשות, חביתות או מקושקשות

· ירקות: כסלט, מאודים, מבושלים, חתוכים גס

· מוצרי חלב: לא שמנים מדי, עד 5 אחוז בממוצע

· קרקרים/לחמית

· לחם מלא איכותי

· פסטה, פתיתים, אטריות, קוסקוס

· תפו"א או בטטה אפויים

· קטניות: חומוס, עדשים, שעועית, אדממה

· מרק: מרק ירקות, מרק קטניות

· דגים בשימורים: טונה, סרדינים

· טחינה, חומוס, חצילים