עוד עצומה? חלאס. מה יהיה עם כל העצומות האלו? למי הן משנות בכלל? סתם מעשה פלסטר במקרה הרע ופלסטר על איבר כרות במקרה הטוב. יאללה, עוד עצומה. אז זהו, שלפעמים עוד אפשר לעשות משהו, חוץ מלחתום על עוד עצומה. בקרוב עומד משרד הבריאות להוציא חוזר מעודכן בנושא הנחיות מקצועיות ללידות בית בישראל.

לידת הבית של המרכזי. צילום: אביבה גרבובסקי

אם אתם ממש לא מתכננים ללדת בבית, בכל זאת המשיכו לקרוא את הפוסט הזה, כי הפוסט הזה הוא לא על לידות בית, אלא על זכויות ורמיסתן.
מי שיעמוד מהצד וישתוק כשרומסים את הזכות ללדת בבית, ימצא עצמו מהר מאוד בלי אף אחד שיעמוד לצדו כשזכויותיו ירמסו בחדרי הלידה הקונבנציונאליים ביותר, אלו בהן מתרחשות רובן המכריע של הלידות בישראל.
כי כל מאבק צריך סמן ימני, מגדלור ובעיקר אומץ.

אז יש חוזר מנכ"ל משרד הבריאות בנושא לידות בית ובו הנחיות מקצועיות. בכלל, אולי אקדים ואסביר שחוזרי מנכ"ל משרד ממשלתי במדינה שלנו, יוצרים את מה שאותו משרד מנחה, מבצע ואוכף בתחום המקצועי עליו הוא אמון.
כלומר, חוזר מנכ"ל בנושא הנחיות מקצועיות ללידות בית אינו סתם נייר אלא נייר מחייב מבחינה מקצועית, ה-נייר, אם תרצו.
והחוזר הזה עומד לעבור עדכון, כלומר הנחיות מקצועיות מעודכנות בנושא לידות בית, הנחיות מחייבות, את אלו שמיילדות ומיילדים בלידות בית וגם את אלו שיולדות. אנחנו. הנשים. בני ובנות הזוג שלנו. אזרחים במדינה, משלמי מיסים וכל זה.
ונשמע הגיוני שמשרד ממשלתי רלבנטי, להלן משרד הבריאות, יעדכן הנחיות מקצועיות. נשמע אפילו מגניב. היי, הם עובדים בשבילנו, אשכרה! אז בואו נדבר רגע על המילה "יעדכן".

נשמע הגיוני שעדכון הנחיות מקצועיות בנושא לידות בית יהיה על סמך מחקרים עדכניים בארץ ובעולם בנושא לידות בית, נכון? אז זהו, שלא.
נשמע הגיוני שעדכון הנחיות מקצועיות בנושא לידות בית יהיה על סמך למידה מצטברת של הנושא על ידי העוסקים בפועל בלידות בית – מיילדות ורופאים או לפחות על סמך התייעצות עימם, נכון? אז זהו, שלא.

הנייר הזה הולך ונכתב מבלי שנשמע קולם של אנשי המקצוע הרלבנטיים, אלו שבאמת יודעים מה זו לידת בית, ובהתעלמות מוחלטת מהמחקרים העדכניים בכל העולם שמראים שלידה בבית היא בטוחה לפחות כמו לידה בבית חולים. לפחות.

נשמע הגיוני שהנחיה מקצועית בנושא לידות בית בישראל 2011 תכיל דרישה מקדמית ללידת בית – שהיולדת תביא מכתב מרופא המעיד שהיא כשירה נפשית ללדת בביתה. נשמע הגיוני? במדינה שבה עובר חוק שמאפשר לתבוע מישהו על לשון הרע בלי להוכיח שאכן לשון הרע דיבר – במקום לעודד תקשורת חופשית, במדינה שבה חבר כנסת יוזם חוק שיאלץ נשים שלא מעוניינות להיניק לחתום שהן מסרבות הנקה – במקום לממן תמיכה מקצועית בהנקה, במדינה שבה חבר כנסת יוזם חוק שיכפיף ייצור חשמל לחוקי ההלכה – במקום לפרק את השיטה ולהשליט צדק, מה לנו כי נלין על דרישה מיולדת בית להוכיח את שפיותה כדי שתוכל ללדת בבית?

ויש עוד. אפשר להתפלפל על סעיפי החוזר. זה לא העניין. העניין הוא חופש בחירה, זכויות פרט וזכויות נשים הנרמסות שוב ושוב ואסור לנו, פשוט אסור לנו לשתוק.

זכותה של כל אישה לבחור איפה ללדת, גם אם היא בוחרת במקום ממש מסוכן, נגיד בבית חולים מסוים ש-30% מהלידות בו הן בניתוח קיסרי... וגם אם היא בוחרת במקום ממש בטוח, שבו למעלה מ-97% מהלידות הן תקינות (לעומת כ-75% בלבד אצל "המתחרה"), שבו רק 1.5% הם ניתוחים קיסריים ורק 1.3% לידות מכשירניות (לעומת בממוצע 19.3% ו-5.1% אצל "המתחרה", בהתאמה) והמקום הזה הוא בבית, עם מיילדת מוסמכת או עם רופא, המומחים בלידות בית.

ואם הטיעונים נשמעים לכם פופוליסטיים, זה משום שכשזכויות נרמסות, צריך לצעוק. זוהי צעקתי.
אבל אל תתבלבלו – המספרים שנתתי כאן מדוייקים.
והם המספרים שמשרד הבריאות שלנו, שקיים בכספי המיסים של כולנו, צריך לראות לנגד עיניו כשהוא מוציא הנחיות מקצועיות לטיפול בנו ובתינוקות שלנו.

בואו לחתום על העצומה נגד כוונת משרד הבריאות לעדכן לרעה את ההנחיות המקצועיות לטיפול בלידות בית, בעד חופש הבחירה וזכויות הנשים כולן לבחור איפה ללדת מבלי להירמס.
העצומה הזו תלך לעבוד בשביל כולנו כי עוד אפשר לשנות, ההחלטות עוד לא נפלו, הניירות עוד לא נחתמו, עכשיו הזמן להשמיע את קולנו!