פיזור לגן ולבית הספר, הליכה לעבודה, איסוף מהצהרון, שיעורי בית, ארוחת ערב, מקלחות, די.וי.די בפיג'מה, התכוננות לשינה ו...שוב הכל מהתחלה: אלה האירועים השגרתיים, היומיומיים, מהם מורכבים חיי האם המודרנית - זו שחונכה על ברכי הפמיניזם ורוצה גם קריירה, גם מימוש עצמי, וגם לגדל ילדים שלא ירוצו להלשין עליה לפסיכולוג כבר בגיל 12. במקרים רבים יש זוגיות ושיתוף במטלות, במקרים רבים אחרים יש רק "עזרה". אך בסופו של דבר, כל אמא עובדת (לעתים קרובות, גם זו שבחרה לגדל את הילדים במשרה מלאה) מכירה את זה: פעמים רבות, לא נותר לך זמן לעצמך; ופעמים רבות, את לא מספיקה חצי מהדברים שהבטחת לעצמך שתעשי באותו יום.

>>> פרויקט אמהות העל - היכנסו לעמוד המיוחד

הטיפים הבאים יעזרו לך לייעל את הזמן שאת מבלה בביצוע מטלות הקשורות בניהול הבית ויסייעו לך למצוא גם כמה דקות (ואפילו שעות) יקרות לעצמך.

אמצי בישול מהיר ובריא

את מבקשת לחסוך מעצמך ומילדייך אכילה של שומנים, גלוטן, לקטוז או סתם ג'אנק פוד שכולל את שלושתם, אבל אין לך כוח, זמן רב או לפעמים גם את הכישרון הבסיסי לבשל? מאז המצאת האינטרנט, לכל דבר יש פתרונות, ואין כל סיבה שתבלי יותר מעשר עד 20 דקות בהכנת ארוחת צהריים או ערב. אל דאגה, במהרה תלמדי לסנן את אלה שמבטיחים לך "זמן הכנה של 10 דקות" ובמתכון הם מונים 15 מרכיבים שרק שלושה מהם יש לך בבית. לא חסרים מקורות לבישול פשוט ובריא, ונזכיר כאן רק חלק מהם:

בעת הבישול, הכפילי את הכל

המטבח הוא חדר כל כך קריטי בבית, והבישול מהווה מטלה מעיקה לרבות כל כך, שהחלטנו להקדיש לו סעיף נוסף. כשאת מבשלת, פשוט הכפילי את הכמויות – וחלקי את הכל לשני כלים. האחד לאכילה "מיידית" (או בימים הקרובים) והכלי השני – להקפאה. הפרקטיקה הזו אמנם מוסיפה כמה דקות עבודה, אך חוסכת זמן רב כשתרצי להכין את אותה מנה כמה ימים אחר כך.

אתרי את "גזלני הזמן" שלך

אם גם את מבזבזת עשר דקות ביום בחיפוש אחר מפתחות הרכב, הטלפון הנייד או הנעליים שרק אתמול שמת ליד המיטה, נסי את הצעדים הבאים: במשך שבוע אחד, רשמי במהירות (על פתק על המקרר, שלא תאבדי) את "גזלני הזמן" הללו, ובסוף השבוע מצאי פתרונות. למשל, אם את כל הזמן מאבדת את המפתחות, התארגני על מתלה נייד קטן על שולחן המטבח או בכניסה לבית; אם את שוכחת כל הזמן מטלה מסוימת, או פריט אחד בסופר, עשי "רשימת מטלות" על המקרר ליום/שבוע הקרוב, ומחקי ממנה פריטים לאחר השלמתם. והכי חשוב: נצלי את לוח השנה שקיבלת מאמא בראש השנה כדי לרשום בו פגישות, תזכורות, חוגים, ביקורי רופא וכדומה. תתפלאי כמה לוח שנה פשוט כזה מסדר לך את הזמן ובאותה הזדמנות, גם קצת את החיים.

סיימי עם כמה מטלות ב"מכה אחת"

יש לך קניות לעשות אחרי פיזור הילדים? הרי אין טעם לחזור הביתה ולעשות אותם ביום אחר, בו אין הכרח לסטות מהדרך או לצאת מהבית רק בשבילן. רכזי את הקניות כולן ליום אחד מוגדר, ובצעי אותן סמוך למטלה אחרת: למשל, לגדול יש חוג ג'ודו ביום שלישי? קבעי לך את יום שלישי כיום הקניות, בצעי אותן אחרי הורדת הילד בחוג, ובכך תוכלי לשכוח מהמטלה הזו להמשך השבוע, וגם לחסוך מעט בדלק – על הדרך.

קבעי לך שגרת מטלות קבועה

ככל שתקבעי לך יותר רוטינות (או "שגרות"), כך הדברים ייעשו מהר יותר. קבעי יום קבוע לקניות, יום קבוע לנקיונות ויום קבוע לסידורים. רצוי לארגן את הזמן כך שיום הקניות יהיה גם יום הסידורים, ואם אפשר לקבוע את זה על יום שבו לאחד הילדים יש חוג אחר הצהריים – מה טוב ומה נעים.

"גנבי" זמן לחצי שעה של אירובי

פעילות גופנית היא דרך נפלאה להשיג מספר מטרות, שכולן מבורכות: גם שומרים על הגזרה, גם מנקים את הראש מטרדות היומיום, וגם – אם בכך תבחרי – תוכלי לשלב את כל אלה יחד עם הילדים או בן/בת הזוג. ארגון הבריאות העולמי (WHO) ממליץ על חצי שעה של כושר אירובי ביום. אלה לא חייבות להתבצע ברצף, אלא יכולות להתפרס על פני היום כולו ולשלב הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, או בפארק עם הילדים – תופסת, מחבואים וכו'.

דרכים נוספות לעשות אירובי בלי להרגיש בכלל הן: נסי לחנות רחוק, או לרדת מרחק תחנה נוספת באוטובוס, וללכת הביתה או ליעד ברגל; לכי למכולת המקומית ברגל, במקום להזיז את הרכב; עלי במדרגות בכל מקום, במקום במעלית.

קחי הפסקה

שגרה בונה שחיקה, ועומס בונה תסכול. כדי להימנע ככל האפשר מצבירה של שניהם, דעי מתי לקחת לך פרק זמן מהכל. אם זה בהפסקות קצרות של עשר דקות במהלך היום שבהן תקראי ספר, עיתון או תתאווררי בטיול; הפסקות קפה ומאפה של שעה-שעה וחצי עם מישהו שכיף לך לפגוש; או כל פעילות אחרת שאת נהנית מנה, גם אם תדרוש ממך חצי יום שבמהלכו תאצילי סמכויות למישהו אחר בבית. מילוי המצברים הזה לא רק מומלץ, אלא חיוני להמשך תפקוד שפוי כאדם, כבת זוג וכאמא.