"הרגשתי שאני מגניבה ואחרת ומסוכנת ויש לי סוד ואף אחד לא יודע את זה", מספרת שיר (שם בדוי), שהתחילה להשתמש בסמים בגיל 12. ילדה יפה, מראה אירופאי שברירי, מבט אינטליגנטי ויכולת ניסוח בהירה ומדויקת.

היא נהגה לעשן גראס וחשיש בכיכר רבין, בחברת ילדים בני גילה לערך. בהתחלה הציעו לה והיא סירבה, אח"כ התחילה להשתמש "כמו כולם". מפעם בשבוע הפך השימוש שלה למאסיבי וכבד. בלעדיו לא יכלה לתפקד או להרגיש חיה. בשלבים הראשונים וגם בשלבים מתקדמים יותר, נראה היה שאף אחד לא שם לב להתדרדרות במצבה. לא בביה"ס, לא בבית. גם כשנדלקה נורה אדומה ונעשו ניסיונות מצד מנהלת בית הספר, משפחה וחברים – הם לא נשאו פרי. הסמים, היא נזכרת היום, "נראו כמו פתרון קל לבעיות ולקשיים של גיל ההתבגרות ולמיניות שאיתה לא ידעתי להתנהל. הם נתנו לי להרגיש מיוחדת". תחת השפעתם היא היתה רגועה, ניחוחה וחסרת דאגות. היא נהגה לשתות אלכוהול "ועישנה את עצמה לדעת" עד שהגיע לטיפול בעמותת "אל סם".

כדי לעזור לנערים ונערות הנמצאים בסיכון, לחצו על לוגו כרטיס האשראי שברשותכם. שימו לב: אל דאגה, אתם מועברים ישירות לאתר המאובטח של חברת האשראי. שם תוכלו לבחור את העמותה לה תתרמו את האגורות המיותרות שלכם.

חרדות ודימוי עצמי נמוך

בגיל 14 נתפסה שיר על יד המשטרה, קיבלה אזהרה וצ'אנס לטפל בבעיה לפני שנפתח לה תיק פלילי. "כשפגשתי אותה ראיתי ילדה שאיבדה את הרצון ללמוד, לבלות, לשמוח, לחיות", מספרת ענת הוצלר, מנהלת "אל סם" תל אביב גוש דן. "כל היום הסתובבה עם חברים, שתתה ועישנה, ירדה במשקל, ישנה שעות רבות". היה לה ברור כי לילדה המבולבלת והתלושה הזו יש אינטליגנציה רגשית גבוהה ופער גדול בין היכולות הרגשיות והאינטלקטואליות לאורח החיים שהיא מנהלת, שכלל נשירה מבית הספר ומהלימודים, שוטטות בגינות ציבוריות, עישון סמים ושתיית אלכוהול.

"כשפגשתי אותה ראיתי ילדה שאיבדה את הרצון ללמוד, לבלות, לשמוח, לחיות"

שיר הגיעה עם הוריה לטיפול. "פחדתי בהתחלה מאוד ממה אמא שלי תגיד. פחדתי מהאכזבה שלה. היא לא ידעה כלום וגילתה רק אחרי שתפסו אותי. מה שאומר שאם רוצים אפשר להסתיר הכל. אמא שלי לא יצאה נגדי, אלא החליטה לעזור לי ולהילחם יחד איתי". בבירור שנעשה הומלץ לשיר לעבור אבחון כדי לגלות את מקור הקשיים שלה. "ראיתי ילדה צעירה עם יכולת הבנה ויכולת ביטוי, שסובלת מדימוי עצמי נמוך וחרדות. היא היתה בסך הכל בכיתה ט' ואיבדה את יכולת האמונה שלה בעצמה", מספרת הוצלר, עו"ס קלינית בהכשרתה ובוגרת החוג לפסיכותרפיה.

"הורסת את כל הדברים הטובים שבי"

בעקבות התמיכה של העמותה ומעורבות המשפחה, שהיתה משמעותית להצלחת הטיפול, עברה שיר אבחון שהסביר שהרקע לקשיים בלימודים היא הפרעת קשב וריכוז קשה. בהתחלה ניסתה שיר להתנער ולהכחיש את הבעיה. היא לא התמידה במפגשים השבועיים.

"הייתי צריכה להתנתק מהחברים שלי שעישנו", היא מספרת. פתאום לא היה לי עם מי להסתובב. זה השאיר אותי בבית ואנשים לא ידעו מה קורה אצלי מבפנים. הייתי במעגל קסמים סגור שהשתלט לי על החיים ופרצתי אותו. לאט לאט למדתי להבין שאני לא צריכה את הסמים כדי להרגיש מאושרת. ידעתי שאני יכולה לבוא אל ענת, שלא שופטים אותי, שאני יכולה לדבר ולשמוע את עצמי. היא עזרה לי להבין שאני הורסת את כל הדברים הטובים שבי ומהמקום הנמוך שהייתי בו עזרה לי לעלות למקומות גבוהים".

"כל היום הסתובבה עם חברים, שתתה ועישנה. ירדה במשקל. ישנה שעות רבות"

היו לה גם נפילות, היא נזכרת. רגעים שהתגעגעה, התפתתה. "אלה דווקא לא היו רגעי משבר", היא אומרת בכנות. "אלא רגעים של שמחה שהחזירו אותי אל הסמים. לקח לי זמן להבין שזה רק עושה לי רע".

היא החלה להתמיד ולבוא למפגשים. כעבור קצת יותר משנה של מפגשים חד שבועיים, נזכרת ענת, אמרתי לה: "יש לך עוד דברים לעבוד עליהם, אבל אין בעיית סמים או אלכוהול". שיר קיבלה מחדש את האמון בעצמה והחליטה לחזור לבית הספר. היא עבדה, קיבלה קצת עזרה כספית מההורים, קיבלה מלגה והצליחה להוציא תעודת בגרות מלאה ויפה.

להתחיל בדבר הקטן

לאורך כל השנתיים האחרונות ביקרה שיר פעם בשבוע בעמותה. "בתקופות שבהן היתה חזקה מספיק דיללנו את המפגשים. בתקופות משבריות חידשה את הביקורים השבועיים. הצוות כאן ערוך גם למפגשים של אד הוק, לטלפונים בשעות לא רגילות", אומרת ענת. "אנחנו עומדים גם לרשות הורים שזקוקים לתמיכה ומהווים עזרה עצומה להצלחת הטיפול. בתחנה מציעים גם טיפול קבוצתי וגם קבוצות הורים, כשיש לנו תקציבים לפתוח קבוצה כזו", היא מוסיפה. הפעילות ממומנת בחלקה על ידי העירייה ושירותי הרווחה ובחלקה על ידי המדינה. הצעירים שנעזרים בשירותי הטיפול של אל סם אינם משלמים.

שיר הפסיקה להשתמש בסמים והיא מנהלת אורח חיים בריא. "ברגעים קשים אני יודעת שאני צריכה להתחיל בדבר הקטן וממנו אני מתחילה לשנות. היום אני מדברת על הדברים עם אמא שלי ואחותי", היא מסבירה את השינוי שחל בה מבחינה רגשית. בעוד כשבועיים היא מתגייסת לצה"ל.

"יש התרגשות גדולה", מספרת ענת שמחזקת את שיר לקראת השלב הבא בחייה. "המקרה של שיר הוא מקרה קלאסי של מי שהיתה מתדרדרת לתהומות אם המשטרה לא היתה תופסת אותה בזמן ואם לא היינו שם כדי לעזור לה להיחלץ מן המערבולת שבה היתה שקועה. היא ילדה עם פוטנציאל והיא כמעט איבדה את היכולת לממש אותו".

עמותת אל-סם היא עמותה וולנטרית שנוסדה בשנת 1974 ביוזמתה של הגברת עדה מכנס. העמותה, הכוללת 14 סניפים ברחבי הארץ, מציעה שירות טיפול וייעוץ לבני נוער וצעירים המשתמשים בסמים ו/או באלכוהול. הסיוע של העמותה ניתן בחינם וממומן על ידי תקציבים שונים ומגוונים, בהם משרד הרווחה, קרנות פילנטרופיות ותרומות מהציבור הרחב, המגיעות אליהם באמצעות עמותת עיגול לטובה. דרך התרומה בכרטיס האשראי יש לכל אחד מאתנו יכולת להשפיע על חיי הנערים והנערות בעזרת שקלים בודדים בלבד.