השרב האחרון ובניית הסוכה היוו תזכורת לכך שבקרוב נארח אורחים רבים בסוכה, אורחים צמאים, שרובם מעדיפים לשתות מים, ואם מים אז כאלו שטעימים ובריאים.

האם שוב נתפתה להוסיף לרשימת הקניות שישיות יקרות של בקבוקי מים מינרליים, שכנגדם יצא משרד איכות הסביבה הקיץ, בגלל הפגיעה האקולוגית בסביבה וערכם הבריאותי המפוקפק? האם יש אלטרנטיבה טעימה ובריאה ובעיקר זולה ונוחה יותר?

קנקני מים חדשים בישראל - LAICA (צילום: סיגל רווה)

הקיץ נכנס שחקן חדש לשוק המים בישראל, חברת LAICA העולמית, שמרכזה באיטליה.

המותג משווק בלעדית, ברשת חנויות מגה, ורשתות נעמן וששת, כולן של הריבוע הכחול.

היקף קטגוריית קנקני המים המסוננים בישראל מוערכת בכ- 50-70 מיליון ₪ בשנה, קטגוריה שעד כה נשלטה ברובה הגדול ע"י שחקן מרכזי אחר, בריטה הגרמני.

השחקן האיטלקי החדש מביא עימו עיצוב רעננן וצבעוני, האם די בכך כדי לגרום לשחקן הגרמני הוותיק להזיע?

העמדנו את הקנקנים החדשים לרשות נסיינים המנוסים בשיטת "עשה לך מים מסוננים בעצמך" וחיכינו לראות איזה מוצר יישאר לארח ולפנק את האורחים בסוכה.

רכישת המוצר כוללת קנקן, כאשר לייקה מציעה סדרה הצבעונית במחיר של 99 ₪ , קנקן פרימיום לבן במחיר של 129 ₪ וקנקן פרימיום כרום במחיר של 199 ₪.

סנני הבי-פלוקס נמכרים במחיר של 39.90 ליחידה ובמחיר מבצע של- 69.99 ₪ לזוג מסננים.

באריזת הקנקן תמצאו את הסנן הראשון, כך שתוכלו להשתמש בו מייד.

מצא את ההבדלים: סנן לייקה (מימין) ובריטה (צילום: אבי ורון)

מייד אמרנו? לא בדיוק.

הסנן, שנבדק במספר מעבדות מכובדות באירופה לתכונותיו הכוללות סינון כ-75% מהכלור, למעלה מ-85% מהחלקיקים, מתכות כבדות ואף מתיימר להפחית מהאבנית למשתמשים במים עבור הקומקום החשמלי, דורש טקס הכנה לפני השימוש הראשוני.

ניעור בן 10 שניות באוויר

השרייה במי ברז במשך 15 דקות

סינון בן שלושה מחזורים הדורש בפועל קצת יותר מ-10 דקות

פירוק, שטיפה של כל הרכיבים והרכבה מחדש

כל תהליך דורש כמעט חצי שעה.

בריטה מנגד מתגאה בכך שאין צורך להשרות את הסנן שלה,

כך שזמן ההכנה צונח למחצית, אך מנגד הסנן של לייקה מצהיר שהוא מספיק ל-150 ליטר

לעומת 60~100 ליטרים בלבד, על פי הצהרתו של היצרן הגרמני.

את הסננים יש להשליך לאחר שימוש בן 30 יום גם אם רק חלק זעום מכמות המים המרבית המומלצת סוננה.

כדי למנוע שכחה, הקנקנים מצוידים בקוצב אלקטרוני שיש לאפס עם כל החלפה של המסנן, לקראת ההחלפה הנדרשת, הקוצב יאותת למשתמש על הצורך בהחלפה הנדרשת לשמירה על בריאות השותים.

דמיון רב בין המוצרים - הבריטה עם מכסה לבן (צילום: אבי ורון)

קיים דמיון מטריד בין המוצרים, שלא לדבר על העובדה שלייקה בחרה לעצב את הסנן שלה בדיוק במידות של הסנן של בריטה, כדי לנסות ולגזול נתח שוק גם משוק הסננים של המתחרה.

ובכל זאת יש הבדלים הנדסיים במוצר, שיתגלו כמשמעותיים בשימוש.

כדי לחסוך את הצורך בפתיחת המכסה של הקנקן לצורך מילוי המים מהברז, קיים פתח המכוסה בדלת קפיצית שנפתחת מייד עם זרם המים הפוגש אותה.

בלייקה הדלת קפיצית, בבריטה הדלת פועלת כנדנדה מול משקולת ומצוף, כך שכאשר המים עומדים למלא את המיכל העליון שממנו מסוננים המים דרך הסנן למיכל העיקרי והתחתון, הדלת של הבריטה תעלה ותתריע כך על סיום התהליך לפני שהמים יגלשו. בלייקה הדלת שקופה וצריך פשוט לעקוב אחרי גובה המים.

ידית מגומי (בריטה) מעניקה בטחון באחיזה (צילום: אבי ורון)

ידית האחיזה בלייקה עשויה מאותו חומר פלסטי של המיכל, תחושה פחות יציבה, בעיקר בעת העבודה במטבח עם ידיים רטובות או משומנות לעומת הידית המצופה גומי של קנקן בריטה.

אפרופו גומי, גם הבסיס של הקנקן של בריטה מאובזר בארבע רגליות רחבות מגומי, אשר מונעות מהמוצר להחליק על השיש או משטח הזכוכית של השולחן ומייצבות אותו טוב יותר על משטחים שאינם חלקים.

מבחינת זמן הסינון, לא מצאנו הבדלים משמעותיים, תהליך הסינון של ליטר המים במיכל העליון דורש בין 3 ל-4 דקות, בסיומן, ניתן למלא את המיכל העליון שנית, גם לפני שניצלנו את המים המסוננים וכך למעשה כמעט להכפיל את נפח המים בכלי.

חשוב לשם לב כי היצרנים ממליצים לא לסנן ברצף כמות גדולה של מים, בריטה מבקשת להניח לסנן "לנוח" כ-15~30 דקות לאחר שלושה מחזורי סינון (כ-3 ליטרים), לייקה מחמירה יותר ומנחה כי אחרי כל ליטר מים שסוננו יש להמתין כ-45~60 דקות לעד הפעם הבאה.

מה מדבר אליכם? הנדסה גרמנית או עיצוב איטלקי (צילום: אבי ורון)

בלייקה קיבולת מיכל המים המסוננים היא 1.25 ליטרים בדגם הצבעוני, 1.70 ליטרים בדגמי הפרמיום ובריטה מתמקמת באמצע עם 1.4 ליטרים בדגם Elemaris שלה.

לכל הנפחים הללו אפשר להוסיף ליטר נוסף במיכל העליון מעל הסנן וכך להגדיל את הקיבולת הזמינה לשותים סביב השולחן. המוצר, כמובן, מתאים לאחסון בדלת המקרר להגשה צוננת ומרעננת.

האם במבחן טעימה ניתן לחוש בהבדל כאשר משווים את המים המסוננים למי הברז המקוריים?

הדבר תלוי מאוד באיכות המים המגיעה לברז הספציפי שלכם, המושפעת מאוד מאיכות הצנרת.

במבחן עיוור שערכתי עם מספר נסיינים בו הצבתי 4 כוסות (כל פעם בסדר שונה) של מי ברז, מים מסוננים מבר מים (אלקטרה בר / תמי 4) ומים מסוננים משתי החברות, היה יתרון קל למים המסוננים (ללא העדפה ברורה למותג) על מי הברז, אם כי לעיתים הבחירה הייתה הפוכה. ברור שקיים אלמנט פסיכולוגי נכבד בתחושה לטעמם של מים שאותם מזגתם מכלי נאה או מבר מים מתוחכם.

מלכת היופי: קנקן פרמיום כרום של לייקה (צילום: סיגל רווה)

במבחן היופי, הלייקה מביא שיק איטלקי ומשב רענן של צבעים. קנקן הפרמיום הוא אחד הכלים היפים יותר שנראו במחוזותינו, בוודאי כלי הראוי לשולחן החג, שלאורחים שלא נתקלו בו יהווה ללא ספק נושא לפתוח שיחה.

ומה לגבי עלויות? חצי תריסר בקבוקי מים מינראליים של ליטר וחצי שעלותם 12 ₪ לערך, מציבים את עלות ליטר מים על כ-1.33 ₪, עם סנן שעלותו 35 ₪, שיש להשליך לאחר חודש, יש לבחון את הצריכה היומית במשפחה.

אם תנצלו אותו בצורה מיטבית, קרי 5 ליטרים ליום (150 ליטרים לחודש), העלות תצנח מתחת ל-25 אגורות לליטר, פי 5 זול יותר. למעשה די בצריכה של ליטר אחד ביום בלבד, כדי להצדיק את הבחירה מבחינת עלות גם אם המניעים ירוקים של שמירה על הסביבה שלכן רדומים ומישהו אחר סוחב לכם את הבקבוקים הכבדים לפתח ביתכם.

עלות הקנקן תתקזז לאחר שבועות ספורים, בהתאם לצריכה שלכם, שהרי די בצריכה של 3 ליטרים ליום כדי להגיע לחסכון של כ-100 ₪ כל חודש לעומת רכישת בקבוקי פלסטיק.

לייקה: עיצוב מנצח (צילום: סיגל רווה)

למעשה יש כאן פתרון כלכלי, הגיוני, אסתטי וטרנדי מבחינה חברתית וסביבתית.

הבריטה הוותיק מדבר לפאן הטכני, הלייקה לפאן העיצוב או הנשי אם תרצו.

כאשר ההחלטות לגבי רכישות כלי הבית נמצאות בהגמוניה של המין היפה,

השאלה היחידה שנותרה אולי היא: באיזה צבע תבחרי את הקנקן שלכם בחג?

חג שמח!