המון זמן פנוי יש לילדים בחופש הגדול. הזמן הפנוי הזה יכול להיות מאוד לא קל ואפילו מסוכן לילד עם הפרעות קשב וריכוז. אלה, מחפשים בעיקר אדרנלין וכתוצאה מכך מסכנים את עצמם גם בדברים הקטנים - אופניים, ים, שמש ועוד. החופש ארוך מספיק גם כדי לפתח התמכרויות חדשות: פייסבוק, משחקים ברשת, שיטוט באינטרנט, שינה, דיבור בסלולארי או טלוויזיה. לפניכם 10 עצות שיעזרו לכם ולהם לעבור את החופש הגדול בשלום.

1. לוח שנה בחדר

אחד התסמינים הבולטים ביותר אצל בעלי הפרעות הקשב הוא הקושי בסדר ובארגון. אך כמו כולם, גם הם לא רוצים שהחופש שלהם יחמוק. תלו להם לוח שנה בחדר והוא יעזור להבין שהזמן עובר ושכדאי להם להיעזר בו לניהול זמנם.

2. רשימת יעדים לחופש

מתבגרים עם הפרעות קשב עלולים "למרוח את הזמן" מבלי לשים לב. רצוי לעודד אותם לכתוב רשימת שאיפות לחופש שבה ניתן להכניס דברים פשוטים כמו ביקור קרובים, קריאת ספר וכו'. על מנת לוודא שאכן מתבצעים הרעיונות יש לחזור לרשימה בכל סוף שבוע ולבדוק מה עבד, מה לא עבד ולמה, ולעדכן אותה בהתאם.

3. פעילות גופנית

מומלץ לשלב במהלך החופש פעילות גופנית. זו טובה לבריאות, מונעת ניוון והכי חשוב, במקרה של ילדים עם הפרעות קשב וריכוז, מסייעת לשמור על הצורך בעוררות באופן חיובי ומספק.

4. חיזוק עוצמות ופיתוח כישרון

הורים לילדים עם הפרעות קשב מתמקדים כמעט כל השנה בקשיים וב"כיבוי שריפות" וכך שוכחים לעיתים שלבעלי הפרעות קשב עוצמות רבות: יצירתיות, ספורטיביות, רגישות, חוש הומור ועוד. במהלך החופש ההורים יכולים לנצל את הזמן לעזור לילדים לאתר את נקודות החוזק שלהם ולפתח אותן באופן עצמאי או במסגרות שונות.

5. מציאת עבודה

על מנת לשמור על מסגרת קבועה לילדים שנוטים בקלות להתפזר ולאבד סדר ובמקביל לחנך אותם לאחריות ניתן לעזור להם למצוא עבודה או ליזום אותה עבורם – עבודות נוער, שמרטף משפחתי, עזרה בעסק וכו'.

6. אפשרו גם חופש בתוך הגבולות

השגרה מחד והחופש מאידך הם שני תנאים מאוד חשובים עבור מתבגרים בעלי הפרעות הקשב. סדר יום ברור ומובנה ישרה על הילדים תחושת שליטה שתמנע תנודות במצבי רוח קיצוניים, ותאפשר גם שעות ופעילויות חופשיות, על פי בחירתו.

7. זמן לאבחונים

החופש הגדול הוא זמן מצוין לבדיקות ומעקבים שאנחנו לא תמיד מספיקים לעשות במהלך השנה: אבחון פסיכו דידקטי, בדיקת מיקוד ראיה, אבחון קשב וכו'. להורים שילדיהם מטופלים תרופתית, כדאי להתייעץ עם הפסיכיאטר / נוירולוג על מדיניות לקיחת התרופות בחופש. שימו לב כי מדובר בתהליך של כמה מפגשים ולכן רצוי לקבוע את התורים מראש. אם יש צורך בהתחלת טיפול תרופתי, לא כדאי ש-1 בספטמבר יהיה יום הניסיון.

8. שבוע היערכות לשנת הלימודים

בשבוע האחרון של החופש, הכריזו על שבוע היערכות. זה הזמן לקנות את כל הציוד הדרוש, לסדר את פינת הלמידה וליצור התרגשות חיובית לקראת השנה הבאה העומדת בפתח. מתבגרים עם הפרעות קשב נוטים להילחץ ולהתבלבל בכל פתיחת שנה וכדאי שיהיו כמה שיותר מוכנים ורגועים לקראת המעבר.

9. לא לשכוח שמדובר בחופש

הילדים צריכים לנוח, לאגור כוחות ובעיקר – להיות ילדים ולבלות! המאמץ שנדרש מהם במהלך הלימודים הוא גדול מאוד באופן יחסי וחשוב שתהיה להם לגיטימציה גם להשתחררות והתפרקות.

10. סמכו על ילדיכם!

זו אולי העצה החשובה ביותר אם כי אולי גם המתסכלת ביותר. הדרך הטובה ביותר לגרום לילד להפעיל שיקול דעת נכון (כשאין מבוגר בסביבה) היא לגרום לו להבין שלא מטילים ספק בשיקול דעתו וכי ההורים בטוחים שברגעי האמת ינהג בחכמה. זה לא פשוט, אך ה"אומנות" ההורית היא בדיוק בנקודה זו - לסמוך אבל להיות עם היד על הדופק.

הכותבת היא חברה בסגל "דרך מהות", מרכז לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בקרב מבוגרים ומתבגרים. כמו כן, היא מנהלת את מרכז מהו"ת בבית ספר תיכון עתידים בחולון, מרכז להתעצמות ותובנה לתלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב.