מכון התקנים הישראלי בודק מאות אלפי מוצרים בכל שנה, אבל יש מוצרי תינוקות, כמו אמבטיות ושערי ביטחון, שאינם זקוקים לתקן. איך תדעו בכל זאת לבחור מוצר שאינו מסוכן עבור ילדכם? אבי ורון מסביר

כ-350,000 מוצרים נבדקים במכון התקנים מדי שנה כדי לבחון אם הם עומדים בתקן האיכות ו/או הבטיחות הנדרש מבין למעלה מ-3,100 תקנים ומפרטים. ביום הפתוח שנערך לאחרונה, רשימת התחנות הפתוחות לקהל עוררה השתאות אצל המבקרים הרבים. בכל תחנה הודגמו בדיקות למשפחות שונות של מוצרים, כמו מוצרי חשמל, טקסטיל ונייר, ריהוט ועץ, כימיה ומזון ועוד ועוד.

בדיקת בטיחות להליכונים האמורים להיעצר בקצה מדרגה ולמנוע נפילה קשה (צילום: אבי ורון)

מוצרים לתינוקות ופעוטות נדרשים לעמוד בתקנים רשמיים ומחייבים, שלא פעם דורשים בדיקת מוצר בודד במספר תחנות כאלו, לאור מורכבות המבנה והחומרים המגוונים בהם, שעלולים להיות דליקים או רעילים. התקנים מחמירים הואיל וכושר השיפוט של פעוט ותינוק הוא אפסי ולכן, בניגוד למוצרים רבים למבוגרים שעבורם המשתמש נוהג בהיגיון תוך הקפדה על הנחיות היצרן, מוצרי התינוק חייבים למנוע מצב מצוקה כתוצאה מפעילות של הקטנטן, גם אם פעילות זו נוגדת את שיקול הדעת שלנו כמבוגרים.

מתוך היום הפתוח (צילום: אבי ורון)

אחריות ההורים

חשוב לדעת מהם המוצרים שנדרשים לעמוד בתקן רשמי ואלו שלא קיים עבורם תקן מחייב בישראל ולגביהם נדרשת בדיקה ואחריות גבוהים יותר לגבי הסיכון שבשימוש בהם. לדוגמא, אין תקן רשמי לשערי בטיחות לילדים ורבים ההורים העושים שימוש בשערי אקורדיון, שנמצאו מסוכנים וגרמו למקרי חנק ומוות בילדים. לכן מומלץ לבחור כאלו שעמדו בתקן בטיחות רשמי בחו"ל או לחילופין בנויים בצורה דומה למעקה מיטת תינוק, עם רווחים שלא יאפשרו לכידת גפיים או ראש.

כך המצב גם (העדר תקן) לגבי אמבטיות לתינוקות ומוצרים נלווים המותקנים בהם "לשם הבטיחות".

בדיקת יציבות כיסא אוכל - פעוטות שאינם חגורים בו נמצאים בסכנת נפילה (צילום: אבי ורון)

מעבר לכך, חשוב לזכור כי אחריות היבואנים היא לעמוד בדרישת החוק לספק למכון מוצרים להם תקן רשמי ומחייב, מכל משלוח/אצווה, כאשר על המשטרה לאכוף זאת. אציין כי ייצור מקומי, שאינו ע"י יצרן בעל תו תקן, הוא בעייתי מאוד מבחינת בדיקות המוצר ובפועל אינו קיים.

על ההורה לבדוק היטב בכל רכישה של מוצר הנדרש לעמוד בתקן, כי למוצר קיים אישור עמידה בתקן, אישור שחייב להיות מוצג ע"י המשווק לפי דרישה ולהתאים לדגם המדויק בפועל. אין לסמוך על משווק מסוים בזכות "שמו הטוב", טעויות ועבירות מכוונות ולא מכוונות, היו ויהיו.

הכוח בידי הצרכן

דוגמא מעניינת לכוחות השוק והשפעתם על התקינה הם כיסאות המחשב המשרדיים המוכרים לנו. בעבר היה להם תקן מחייב, אבל הוא הוסר בצו משפטי הואיל והיצרנים לא ראו בבדיקה המאתגרת של התקן, שפסלה רבים, התערבות ראויה בזכות לייבא מוצרים ולסננם מהציבור על סמך רמת סף שנקבעה ע"י ועדה, דבר שאולי ראוי יותר למוסד צרכנות, כמו ה-Consumer Reports ולא מוסד תקינה ממלכתי.

ועדיין, מוסדות שרוכשים מוצר זה, כמו משרד הביטחון, מוצאים לנכון לנצל את התקן שבתרדמת ולבדוק כל כיסא משרדי שהוגש עבורו מכרז כדי לפסול מוצרים שככל הנראה יתבלו ויקרסו לפני עמיתיהם המצליחים לעמוד בתקן המחמיר. מדהים לראות את ערימת המושבים שכשלו לצד מתקן הבדיקה האגרסיבי.

מבחן מפרך לכיסאות משרדיים. אחוז משמעותי נסדק ונשבר (צילום: אבי ורון)

בהיעדר מוסד צרכנות בישראל העורך בדיקות מוצרים ומסנן עבורכם את המוצלחים יותר ומוציא אזהרות לגבי מוצרים כושלים ואף מסוכנים, על הצרכן הנבון לעשות כל שביכולתו כדי לבחור מוצרים המיוצרים תחת תו תקן או לפחות שעבורם יש אישור התאמה לתקן.

בכל מקרה של ספק לגבי טיב מוצר, בעיקר כזה המיועד לצרכן צעיר במיוחד, כדאי ומומלץ לפנות למכון התקנים כדי להבטיח שלא מדובר במוצר בעייתי. במקרים מסוימים הדבר יוביל לפסילת המוצר והחרמתו וימנע פגיעות בנפש, וכל המציל נפש אחת...