יעל צמח-גרינשפון הכינה לילדיה פאזלים תוצרת בית, שהפכו למסורת משפחתית של ממש - אמה נהגה להכין לה כאלו, כאשר היתה ילדה קטנה. רעיון פשוט וקליל, לא מאכזב אף פעם ותמיד נשאר באופנה.

מלאכת ההרכבה וחיבור בין חלקים חשובה מאוד להתפתחות הילד. פעולת ההרכבה מפתחת את המוטוריקה העדינה בהתאם לגיל הילד, משפרת בהדרגה את המיומנויות הקשורות בתפיסה החזותית, בראיית המרחב ובכושר התכנון והסיווג, וכן מחזקת את כושר התיאום יד-עין. אין ספק שבאמצעות משחק הרכבה פשוט מעין זה תהליך הלמידה וההתנסות של הפעוט יזרום ויעניק לו ביטחון לקראת משחקי ההרכבה והפאזלים המורכבים יותר.

מה צריך?


התחילו לאסוף תמונות וגלויות ללא שימוש, וכמובן קופסאות גפרורים ריקות.

באופן מפתיע ומשעשע, ארבע קופסאות גפרורים הן בדיוק בגודל של תמונה או גלויה בגודל 10X15, כך שאפשר להשתמש גם בהן. אם תרצו תמונות כבר מוכנות בגודל המתאים שרק צריך להדפיס, לגזור ולהדביק, תוכלו למצוא פיה, חתול ומכונית.

חומרים וכלים נוספים שתצטרכו הן ארבע קופסאות גפרורים ריקות, דבק פלסטי, מספריים ובריסטול שחור.

מה עושים?

גוזרים אחת מן הגלויות לארבעה חלקים שווים, על ידי סימון קו לאורך התמונה וקו החוצה אותו לרוחב התמונה.

מדביקים כל חלק מן התמונה הגזורה על קופסת גפרורים.

גוזרים את הבריסטול השחור לארבעה חלקים שווים, כמו גזירת התמונה, ומדביקים כל חלק על הצד השני של קופסאות הגפרורים, מאחורי חלק התמונה.

גוזרים את הקצוות סביב כל חלק, ונותנים לפעוט להרכיב.

פאזלים בהכנה עצמית. הילדים מרכיבים ונהנים (צילום: שלומי גרינשפון)
פאזלים בהכנה עצמית. הילדים מרכיבים ונהנים (צילום: שלומי גרינשפון)

אפשר לצלם או לסרוק את התמונה לפני הגזירה, על מנת שתהיה תמונה נוספת זהה לעזרה בהרכבה. כאשר התמונה השלמה מונחת מול העיניים, הרבה יותר קל להתאים את החלקים בצורה נכונה.

רצוי להכין פאזלים בגדלים שונים עם מספר חלקים שונה על פי גיל הילד. לפעוטת הכינו פאזל ראשון בן שני חלקים ואחר כך ארבעה חלקים. לאחר מכן הגדילו את החלקים.

מובטחות שעות רבות של הנאה (צילום: שלומי גרינשפון)
מובטחות שעות רבות של הנאה (צילום: שלומי גרינשפון)

____________________________________________________

פורטל ההפעלות לילדים "את זה"