זוהי ההזדמנות להתוודות: יש לי אובססיה למראות. אני מחפשת אותן בכל מקום, וכשאני מוצאת, תמיד אביט בהן, ודרכן. לכן שמחתי כל כך שביריד העיצוב האחרון של שטוקהולם הוצג מגוון רחב של מראות, בשלל צורות, שילובים וגדלים. הן שובצו בתוך קופסאות תכשיטים מעץ, כחלק משולחן עבודה או על בסיס של שיש; יש ששולבו בתוך רשת ברזל, אחרות נעטפו בעור או בפורניר מעוגל; שעונות על הקיר או מונחות על שולחן - הן תמיד גורמות לי לעצור לרגע ולהתבונן ביופי שמשתקף דרכן.

בשנים האחרונות הפכו המראות לפריט עיצוב פופולרי והחלו לתפוס חלק חשוב בקולקציות של מותגים בכל העולם. ג'ונאס בייר פולסן, הבעלים של NORM ARCHITECTS, שעובדים עבור חברת Menu ונחשבים לאחד השמות הבולטים בעיצוב הסקנדינבי, סבור ש"בעידן הדיגיטלי המהיר שבו אנו חיים, יש נוסטלגיה לעולם האנלוגי, כהנגדה". לדעתו, הפופולריות של המראות היא חלק מתופעה כללית: "על אף שאנחנו לא זקוקים יותר לשעוני יד או קיר על מנת לדעת מה השעה, עדיין קיים עניין תמידי בשעונים. זה נכון גם לגבי מראות: עם כל כך הרבה צורות, גדלים וסגנונות, המראות הן פריט דקורטיבי רב-תכליתי, שעם מעט מאמץ נותן ליטוש מיידי לחדר. הן יכולות לעשות פלאים, החל מהארה של פינות אפלות ועד להוספת אלגנטיות ודרמה לחלל ויצירת אשליה של מרחב. הן יכולות גם לשמש כיצירות אמנות. מראות היו תמיד מושא של תשוקה, ובעולם שבו יש התמקדות גוברת בהופעה חיצונית, אני חושב שהן תמיד יישארו טרנדיות".

מלבד השימושיות, למראה תפקידים נוספים:

  • היא יכולה לשמש כפריט דקורטיבי, כיחידה או בקבוצה של כמה מראות על קיר, כתוספת לפוסטר או ליצירת אמנות אחרת. היא יכולה לשדרג כל מדף או שולחן, ולאו דווקא בחדר הרחצה.
  • גם אם היא אינה גדולה, ההשתקפות במראה גורמת לחדר להיראות גדול יותר. זה משמעותי במיוחד בדירות קטנות, שנעשות יותר ויותר שכיחות בסביבות מגורים עירוניות.
  • אפשר לשקף בה ולהדגיש באמצעותה פריט אהוב בחדר.
  • המחיר הוא גם שיקול: ניתן לרכוש מראות במחירים סבירים, בוודאי יחסית לרהיטים, ולקבל בתמורה תוספת איכותית ומשמעותית לעיצוב הבית.
  • שימוש נכון במראה יכול להגדיר "מקום" - נקודה משמעותית במרחב. במבואה היא מובנת מאליה, אך מראה תיצור בכל חלל מקום שבו נעצרים לרגע, מתבוננים וממשיכים.

בחרתי להציג כאן מראות חדשות ממגוון מותגים ומעצבים עצמאיים, כולם בסגנון הסקנדינבי.

HAY

  • Strat(שתמונתה פותחת את הכתבה). מתאים להתחיל עם המראה הזו, שלא באה לחדש או להפתיע. בצורניות שלה היא קצת מחזירה אותנו לשנות ה-70 של המאה הקודמת ומאופיינת בעיקר בכריזמה מאופקת ואלגנטית, כזו שיכולה להתאים כמעט לכל חדר.

סדרת המראות Shapes  (באדיבות HAY)
סדרת המראות Shapes (באדיבות HAY)

  • Shapes. בסדרה הזו משלב המעצב הדני סילוויאן ווילנץ (Sylvain Willenz) צורות וצבעים בצורה לא מקובלת והופך את המראות לפריט ריהוט המאתגר את התפיסה המקובלת.

מראה שהיא מדף ומשחק של השתקפויות (באדיבות HAY)
מראה שהיא מדף ומשחק של השתקפויות (באדיבות HAY)

  • Pivot no2 mirror של pott lex ההולנדי.המעצב השתמש במראה ליצירת מדף שמייצר משחק יפה של עומקים והשתקפויות.

Menu

  • KaschKasck של הסטודיו הגרמני KaschKasch היא מראת קיר המספקת פתרונות שימושיים שהופכים אותה מושלמת לדירה עירונית עכשווית עם שטח מוגבל. הגוף המשולש שלה אידאלי להעמדה בפינה, ומאפשר להשעין אותה על הקיר או לעמוד בזכות עצמה. בנוסף היא יכולה לשמש כקולב לתליית בגדים.

יש נקי מזה? (צילום: MENU ©)
יש נקי מזה? (צילום: MENU ©)

  • FUWL Cage Mirror של הסטודיו השבדי From us With Love היא חלק מהסדרה Cage, שנוצרה בהשראת התנהגויות, ועיצובה נקי מאוד.

תוצאה של חיבור בין סטודיו איטלקי ומותג סקנדינבי (צילום: MENU ©)
תוצאה של חיבור בין סטודיו איטלקי ומותג סקנדינבי (צילום: MENU ©)

  • Pepe Marble Mirror של סטודיו PEPE מציגה חיבור מעניין בין סטודיו איטלקי למותג סקנדינבי. המטרה של המעצבות הייתה לייצר פריט שהערך הנוסטלגי והעיצובי שלו יגדל עם השנים. הסגנון האיטלקי של שנות ה-50 היווה השראה למראה זו, והשילוב בין העיצוב הקלאסי לשיש האיטלקי המסורתי מעניק את הערך הסמלי שביקשו להשיג.
  • Me Mirror של סטודיו Gridy הנורבגי (באחת התמונות הגדולות למעלה) היא מראה עם קורטוב של נוסטלגיה, בעיצוב פשוט אך מרשים מבחינת השימוש בחומרים. היא מורכבת משני חלקים - בסיס עץ אלון והראי. ניתן לבחור בין מצב אופקי לאנכי, ובין זכוכית מראה רגילה או עם גוון נחושת נוסטלגי. מתאימה כמראת איפור, בכניסה לבית, בחדר הרחצה אך גם כאובייקט עיצוב בכל חדר אחר.
  • Norm Floor Mirror, Norm Wall Mirror (בתמונה מימין) היא חלק מהסדרה Norm Bath של Norm Architects הדנים. היא בעלת אסתטיקה נקייה ופשוטה ופרטים מדויקים ויכולה להישען על הקיר או להיתלות עליו בעזרת מתלה העור. יש לה אחות עגולה וקטנה יותר, שמתאימה למסדרון, לחדר השינה או אפילו לסלון.

NORMAN COPENHAGEN

גם מראה, גם מתלה מעילים, גם אביזר דקורטיבי (באדיבות NORMAN COPENHAGEN)
גם מראה, גם מתלה מעילים, גם אביזר דקורטיבי (באדיבות NORMAN COPENHAGEN)

  • המעצבת הבריטית כריסטי ווייט (Kirsty Whyte) יצרה את Ready - מתלה מעילים עם מראה משולבת בתוכו. פשוט, מעשי ושובב, ודוגמה למראה שיכולה לשמש כאביזר דקורטיבי גם כשאינה בשימוש.
  • Fold של Marie Thurnauer (באחת התמונות הגדולות למעלה) היא מראת קיר פשוטה לכאורה, אך קיפולה יוצר יוצר זווית יוצאת דופן, שמעניקה לצופה בה מבט בעל ממד בלתי צפוי.

מראת Flip: ניתנת להטיה, ובאה עם מגש לחפצים קטנים (באדיבות NORMAN COPENHAGEN)
מראת Flip: ניתנת להטיה, ובאה עם מגש לחפצים קטנים (באדיבות NORMAN COPENHAGEN)

עוצבה בהשראת מראות האיפור המסורתיות (באדיבות NORMAN COPENHAGEN)
עוצבה בהשראת מראות האיפור המסורתיות (באדיבות NORMAN COPENHAGEN)

  • Flipשל סטודיו Javier Moreno עוצבה בהשראת שולחן האיפור המסורתי: הבסיס של המראה עוצב בצורת מגש קטן שעליו ניתן להניח תכשיטים, מפתחות ושאר אביזרים אישיים קטנים, והיא ניתנת להטיה.

ASPLUND

  • Mirror של Mathias Hahn (באחת התמונות הגדולות למעלה) מורכבת ממראת יד קלאסית עם ידית עץ, שצורפה למעמד בשני גבהים שונים, כך שהיא יכולה לשמש כמראת שולחן או כמראה עומדת. הניידות הפשוטה שלה מתאימה אותה למגוון שימושים.

נשענת על הקיר, בעזרת מסגרת מתכת דקה ועדינה (באדיבות ASPLUND)
נשענת על הקיר, בעזרת מסגרת מתכת דקה ועדינה (באדיבות ASPLUND)

  • Tati Mirror היא חלק מסדרת רהיטים ופריטים משלימים של המעצבים Mats Broberg & Johan Ridderstrale עבור ASPLUND. המראה, כמו יתר הפריטים בסדרה, מתאפיינת בצללית עדינה של מסגרת מתכת דקה, ומגיעה בשתי וריאציות - נשענת או תלויה.

SKAGERAK

  • Georg Mirror (באחת התמונות הגדולות למעלה) היא חלק מסדרת רהיטים של המעצבת כריסטינה ליליינברג האלסטרום (Christina Liljenberg Halstrøm’s). המוטות שממסגרים את המראה משמשים גם כתומכות המאפשרות להשעין אותה על השולחן או על הקיר, בהתאם לגודלה. בגרסה הגבוהה שלה משמשים המוטות גם כמעין קולב לתליית בגד.

FRAMA

פשוט ונוח: שילוב של מראה ומדף (באדיבות FRAMA)
פשוט ונוח: שילוב של מראה ומדף (באדיבות FRAMA)

  • 3Frame Mirror של Johansen & Faurschou היא שילוב נוח ופשוט בין מדף למראה, שמתאים בחדר הרחצה, בשירותי האורחים, במבואה או במסדרון.

Catherine Aitken

מתנדנת קלות, בעלת מראה טבעי וחמים, ומניסיון - מפתה לאחוז בה בשתי הידיים כשמתבוננים בה (באדיבות Catherine Aitken)
מתנדנת קלות, בעלת מראה טבעי וחמים, ומניסיון - מפתה לאחוז בה בשתי הידיים כשמתבוננים בה (באדיבות Catherine Aitken)

  • Segment Mirror מתנדנדת בעדינות על השולחן, עד למציאת נקודת האיזון. פיסת האלון פשוטה ומושלמת בצורתה, תומכת במראה ומוסיפה ממד טבעי וחמים. מניסיון, המוצר המוגמר מפתה לאחוז במראה בשתי הידיים כשמתבוננים בה.

IKEA

פינה קטנה וחכמה: הגרסה של איקאה (באדיבות איקאה)
פינה קטנה וחכמה: הגרסה של איקאה (באדיבות איקאה)

  • Tomas Alonso עיצב לסדרת PS של איקאה מראה קטנה שהיא חלק ממערכת חכמה שכוללת מדף זעיר, כפתורי תלייה וראי, המתחברים באמצעות מסילה ויוצרים פינה לאחסון חפצים אישיים קטנים.

ולסיום

קופסת תכשיטים דקורטיבית, שבמצב סגור מתאימה גם לשולחן הכתיבה (באדיבות THERESA ARNS)
קופסת תכשיטים דקורטיבית, שבמצב סגור מתאימה גם לשולחן הכתיבה (באדיבות THERESA ARNS)

הדנית Theresa Arns עיצבה למותג Menu קופסת תכשיטים עכשווית, שמשלבת בתוכה מראה שיכולה לשמש כמכסה או להישאר פתוחה. כך היא מקשטת את החדר ומוסיפה לשימושיות של הקופסה. במצב סגור יכולה הקופסה להתאים גם לשולחן או מדף שאינו מיועד רק לאיפור. גם כאן מודגם יופיו של העיצוב הסקנדינבי, שמשלב שימושיות עם דקורטיביות נעימה.