בשעה טובה קניתם בית או דירה, ואתם עומדים לפני שיפוץ. אז לפני שתיכנסו לתהליך הארוך והמלחיץ הזה, יש כמה דברים שעליכם לדעת.

מדהים אותי כמה מעט אנשים יודעים על כל מה שכרוך בשיפוץ: משקיעים חודשים ארוכים בחיפושי דירות, וכשמגיעים לשיפוץ עצמו אין בידיהם מידע ממשי על ההיקף של הפרויקט הזה. אני מוצאת עצמי, שבוע אחרי שבוע, מסבירה ללקוחות את מה שאמור להיות כרוך בתהליך, ורואה את חלקם המומים למשמע העובדות. אז כשירות לי ולכם, הנה אני חולקת כל מה שאני יודעת.

אבל למה לי בכלל מעצבת פנים?

טוב ששאלתם. אני, כמובן, הראשונה שחושבת שאי-אפשר לערוך שיפוץ טוב ללא ליווי של מעצבת פנים, אדריכלית פנים או איך שלא תקראו לה. ידוע לי שיש אנשים שחושבים אחרת, וזו חלק מהתוגה של המקצוע שלי (עליה אכתוב כנראה את הפוסט הבא): שכמעט כל אחד, ובעיקר אחת, מרגישה שיש לה את זה, ושהיא "רק צריכה קצת עזרה" מאשת מקצוע. שתי המלים האלה מקפיצות אותי בכל פעם מחדש: "רק" ו"עזרה". נשוב אליהן מאוחר יותר.
שיפוץ, עיצוב או בנייה של בית או דירה הם תהליך ארוך ומורכב. זה עולה המון כסף, לוקח הרבה זמן, מצריך מחשבה על היבטים רבים של החיים שלכם (מה אני צריך, איך אני חי עכשיו ואיך אחיה בעתיד, מה אני אוהב, איפה אני אוהב את זה, כמה כסף אני יכולה ומוכנה לשלם על זה, מה חשוב לי, מה משמח אותי ועוד), מצריך אינסוף בחירות בפרק זמן לא ארוך, תיאום בין ספקים ובעלי מקצוע, ותפיסה של מערכות רבות שפועלות זו לצד זו בבית שלכם. המעטים שהרהיבו עוז לקחת פרויקט כזה על עצמם ללא ניסיון קודם, לרוב לא יעזו לחזור על החוויה המפוקפקת.
מטבח בבית משפחתי בבית דגן, ''לפני'' (באדיבות פנינית שרת-אזולאי)
מטבח בבית משפחתי בבית דגן, ''לפני'' (באדיבות פנינית שרת-אזולאי)
אותו מטבח, בעיצוב פנינית שרת אזולאי, ''אחרי''. זו לא ''רק קצת עזרה'' (צילום: עוזי פורת)
אותו מטבח, בעיצוב פנינית שרת אזולאי, ''אחרי''. זו לא ''רק קצת עזרה'' (צילום: עוזי פורת)
לעומת ההוצאה על קניית דירה, שמחולקת על פני תקופה ארוכה בדרך כלל, הרי שבזמן השיפוץ אנחנו נפרדים מעשרות ומאות אלפי שקלים במזומן, יום אחר יום, לאורך כמה חודשים בודדים. זה מתסכל, מלחיץ ומצריך הכנה ויכולת החלטה. כשעושים זאת עם ליווי של אדם מנוסה תוכלו גם לדעת כמה זה יעלה, גם להיות בטוחים יותר באיכות הסחורה או העבודה שעליה אתם משלמים, וגם לדעת שבסוף זה ייראה מצוין ויעבוד טוב.
מעצבת תדע לנצל את החלל ולענות על הדרישות שלכם, תחסוך לכם חרדות וכאב ראש (אם אתם מסגולים לסמוך עליה, ראו בהמשך) וגם תחסוך לכם כסף: בנייה נכונה של תקציב, קנייה במקומות טובים שנותנים שירות וסחורה טובה, ועבודה עם ספקים טובים יעלו לכם פחות, בסופו של דבר. לספקים ולחנויות תמיד יהיה אינטרס גדול יותר לתת שירות טוב למעצבת קבועה שחוזרת אליהם שוב ושוב עם לקוחות (שמבלבלים פחות את השכל כי הם איתה), מאשר ללקוחות בודדים שרק באים ואולי לא יישארו.

מתי לבחור מעצבת?

כמה שיותר מוקדם. אפשר ורצוי לפעמים להתייעץ עוד לפני קניית דירה, כשאתם סבורים שיש לה "פוטנציאל" אבל אין לכם ממש מושג. מעצבת מקצועית תדע למקד את לוח הזמנים והתקציב של השיפוץ. לטעמי, אין כזה דבר להרים טלפון מוקדם מדי, ולצערי, כמעט תמיד יש מאוחר מדי. ככל שתהליך התכנון וההחלטות מדויקים וממוקדים יותר לפני תחילת השיפוץ – כך תחסכו כסף, כי עבודת השיפוץ תוכל לרוץ מהר יותר. עיכובים שנובעים מכך שאינכם מוכנים (עם החלטות, עם בחירה של חומרים) יעלו לכם יותר כסף ויותירו אתכם עם פחות בחירה ויותר אלתורים. גם אם תקדימו קצת, לא נורא: מקסימום תתקשרו שוב בעוד כמה חודשים.

הכינו שיעורי בית

מכירים את החולים במחלת ה"רק"? אם אתם מעצבים ומעצבות, אתם מכירים אותם: האנשים האלה עדיין מדחיקים את העובדה שהם עומדים לפני שיפוץ כללי, ולכן משתמשים במלה "רק" כדי להקטין את היקף העבודה. אולי הם חושבים שזה יגרור הצעת מחיר נמוכה יותר, ואולי הם באמת לא מבינים. קניתם דירה ואתם רוצים "רק" להחליף מטבח, רק לשנות את חדרי הרחצה, לשבור שני קירות, להחליף חלונות ואולי גם ריצוף ורק לצבוע את החדרים ולטפל בכמה נקודות חשמל? ברכותיי: אתם עומדים לפני שיפוץ כללי. תפנימו את זה.
חדר בדירה תל אביבית ישנה, ''לפני'' (צילום: גילי אונגר)
חדר בדירה תל אביבית ישנה, ''לפני'' (צילום: גילי אונגר)
אותו חדר, בעיצוב גילי אונגר, ''אחרי''. כך נראה שיפוץ כולל (צילום: שירן כרמל)
אותו חדר, בעיצוב גילי אונגר, ''אחרי''. כך נראה שיפוץ כולל (צילום: שירן כרמל)
כמו בכלל הידוע "שברת-שילמת", שבירה של קיר עלולה להוביל לפגיעה במערכות – צנרת מים, צנרת חשמל, ריצוף ועוד. בדרך כלל, הניסיונות להשאיר את השלם ו"רק" לטפל בו יעלו יותר ויתמשכו יותר מאשר לשבור הכל ולהתחיל מאפס. נכון, זה בזבזני ולא ידידותי לסביבה, אבל אם לא מדובר בפרויקט מאוד מוגדר (החלפת חדר רחצה אחד, החלפת מטבח) – קל מאד לזלוג לכל חללי הבית.
אז לפני שאתם מתחילים הבהירו לעצמכם, או בעזרת מישהו שאתם סומכים עליו, מה גודל הפרויקט: מה בדיוק אתם רוצים לעשות וכמה כסף בדיוק אתם רוצים ויכולים להשקיע בזה. ערפול של גבולות העבודה והתקציב הוא הדרך הבטוחה לחריגה. שאלו אנשים שהתחילו שיפוץ לבד, עם "רעיון" של כמה זה יעלה.

איך נדע שהמעצבת הזאת מתאימה לנו?

כשזה מגיע לפנים של הבית – עבודתן של אדריכלית ומעצבת פנים זהה. פשוט יש להן תואר אחר. היכולות של זו או זו מתבטאת בכישרון ובניסיון. אז איך בוחרים מעצבת או אדריכלית? כמו כל נותן שירות אחר: קודם כל שומעים או רואים. מחפשים המלצות אצל חברים, מבררים על דירה או בית יפה שביקרתם בהם, או ראיתם והיו לטעמכם. חפשו משהו שמדבר אליכם ובסגנון שלכם: אם מצאתם אדריכלית שבאתר שלה מופיעים רק בתים בסגנון פרובאנס, אל תבקשו ממנה לעצב לכם וילה מודרנית. אם שכרתם מעצב שמתכנן בסגנון אורבני תעשייתי, אל תתפלאו אם לא ישוש לסתת לכם נישות אדמה מעוטרות בזהב. לא לכל אדריכל או מעצב יש הסגנון המובהק שלו, אבל תמיד אפשר לראות בין השורות דברים שמתחברים אליהם, ויש כאלו עם קווים מובהקים. אפשר גם לשאול את המעצבת אם יש סגנונות שהיא ממש לא סובלת, כדי לוודא שלא תיתקלו בסירוב מאוחר יותר בתהליך.
אחרי ששוחחתם בטלפון, קבעו פגישה. אתם חייבים למצוא מישהי שאתם מרגישים בנוח איתה, סומכים עליה ואוהבים את העבודות שלה. כשם שאני לא אחליט לעבוד עם לקוחות מבלי שפגשתי אותם, לא הייתי מצפה מלקוחות שיעבדו איתי בלי שפגשו אותי. קלישאה שעובדת תמיד היא "הקשיבו לתחושת הבטן שלכם". פגשתם מישהי והיא לא נראית לכם? אפילו אם אינכם יכולים להסביר מדוע, ותרו. אתם עומדים להיכנס לתהליך ארוך ואינטימי עם האדם הזה, וכדאי שתרגישו שבא לכם לראות אותו, והרבה.
אם תמונות ופגישה לא מספקות אתכם, לגיטימי לבקש לבקר בבית או דירה שעיצבו, ולבקש לדבר עם לקוחות על תהליך העבודה, התוצאות, בעלי המקצוע, עמידה בלוחות הזמנים ותוצאה כללית.

קצת מספרים: כמה זה יעלה לי?

לרוב האנשים אין מושג ברור לגבי לוחות זמנים ועלויות של שיפוץ, והם יעדיפו להשאיר את התקציב מעורפל גם בעיני עצמם - מה שבחיים הם לא יאפשרו לעצמם כשהם קונים רכב, למשל. הנה המספרים:
  • שיפוץ פנים כולל של דירה יעלה בממוצע לא פחות מ- 4,000 שקלים למטר רבוע. הייתי מגדירה שיפוץ זול בתקציב שבין 2,500-4,000 שקל למ''ר, בינוני עד 6,000 שקל למ''ר, יקר עד 8,000 שקל למ''ר, ומעל לזה - יקר מאוד. התקציב הממוצע כולל פחות או יותר הכל ברמה סבירה, אך ללא בחירה מרובה: עבודת הקבלן, חומרי הגמר כולם (ריצופים, חיפויים, ברזים כיורים וכו'), מיזוג, דלתות, חלונות, קצת רהיטים וקצת נגרות (רובם בפורמייקה ולא צבע, פורניר או עץ מלא, שהם יקרים יותר), תאורה, וקצת סטיילינג. כשאני אומרת ממוצע אני מתכוונת לדלתות ב-2,000 שקל וריצוף ב-200. כמובן שיש ברזים שעולים 500 שקל וכאלו שעולים 5,000 והשמיים הם הגבול, אבל על הסכום של 4,000 שקלים למ"ר אני חותמת לכם. תקציבים של מחצית מזה הם עניין לקוסמים, לא למעצבים.
  • ככל שהדירה קטנה יותר, העלות למטר עשויה להיות גבוהה יותר: חלל של 60 מ''ר יצריך פרטים וריהוט מיוחדים, הגם שיהיה בו פחות ריצוף, למשל, בעוד שבסלון של 200 מ''ר אפשר לזרוק כל ספה שבא לכם, אפילו הכי זולה שיש.

האדריכלית קרן אבני מוסיפה לגבי ההיבט האדריכלי: בנייה של בית פרטי נמשכת בממוצע שנתיים עד שנתיים וחצי. תכנון, רישוי, מכרזים, תוכניות עבודה וביצוע. הגורמים המשתנים הם יכולות קבלת ההחלטות שלכם והוועדה המקומית שאליה אתם משויכים (יש ועדות שמתקתקות עניינים, ויש ועדות שנדמה שנבראו כדי להערים קשיים ולמרוט לכם את העצבים).
  • איפשהו לפני כעשור הסתובב מספר-אצבע, שלפיו עלות בנייה למ"ר היא 1,000 דולר. אולי בגלל שמדובר בסכום עגול וזכיר, הנתון הזה התקבע בזיכרון הקיבוצי. אז להלן החדשות: עלות בנייה באיכות סבירה פלוס באזור המרכז כולל הבניה ופנים נייח (היינו ריצופים, חיפויים, אלומיניום, מדרגות, מעקות, מטבח, כלים סניטריים, ארונות אמבט, תאורה וכד') מתקרב יותר ל-2,000 דולר למ"ר. גם מרתף אפשר לחשב באופן דומה: אמנם החפירה עולה הרבה, אך לרוב יש פחות חלונות (סעיף יקר) ולרב הגמרים פחות איכותיים וכך מגיעים לסכום דומה (כמובן שככל שהמרתף גדול יותר, זה יותר כלכלי).

אותו כלל של דירות קטנות חל על לוחות זמנים לחוצים: כשממהרים, חייבים לפעמים לקנות את מה שצריך מיד, ואין זמן לכתת רגליים, לבדוק מחירים, להשוות ולחכות לסחורה. אל תשכחו שלוח הזמנים לא נשען רק על קצב עבודת הקבלן וצוותו: גם אם באתם מוכנים עם תוכניות וקניות ליום הראשון של העבודה יש דברים בדירה שאפשר למדוד רק משלב מסוים (כמו פתחים של דלתות או התקנה של מטבח) ומרגע המדידה יעברו לפעמים שלושה או ארבעה שבועות עד להתקנה. גם אם בהתחלה נראה שהכל רץ מהר (תמיד מפתיע לגלות כמה מעט זמן נדרש להרוס דירה), העבודה תתקדם לאט יותר לקראת סיומה, כשהפאזל של בעלי המקצוע השונים יתחיל להתקדם.

זמן הוא כסף - לשני הצדדים

כדי לתכנן שיפוץ כמו שצריך, כדאי לתת לדירה של 100 מ''ר לפחות שלושה חודשי תכנון ושלושה חודשי שיפוץ. בשיפוץ, כמו שעוד תגלו, דברים נוטים מהר מאד לצאת מהמסגרת, וכדאי לקחת זמן ביטחון. גם אתם והזמן שלכם הם חלק מהמשוואה. תכננו את הזמן שיהיה עליכם להשקיע בתכנון של בית או דירה: זה לא משהו שאפשר לעשות ערב אחד בשבוע אחרי שהילדים נרדמים. יידרשו לכך כמה וכמה ימי חופש של פגישות, בחירת חומרים, החלטות משותפות עם בן או בת הזוג והמעצבת או האדריכלית. אם אתם זוג ושניכם עתידים לחיות בבית, פנו זמן להחלטות משותפות ולפגישות של שניכם עם המעצבת. אי הבנות רבות יכולות לצוץ אם רק צד אחד מגיע לפגישות ולוקח החלטות, שאחר כך אינן מקובלות על הצד השני. אם יש אזורים בבית שחשובים לאחד מכם ולא לשנייה, אולי אפשר לתת לאחד מבני הזוג לתת את הטון באותו החדר. מצאו זמן להשוות פנטזיות ולראות שאינכם פוסלים במחי "לא" משהו שבן או בת הזוג שלכם חלמה עליו שנים. כמו בחיים משותפים, גם בעיצוב של בית משותף צריך להתפשר, וזה לא סוף העולם. זיגזוג של החלטות ובחירות יגרור (בדרך כלל) תשלומים נוספים למעצבת ויבזבז לכם זמן וכסף.
סלון של דירה חדשה בנתניה, ''לפני'' (באדיבות  BLV עיצוב פנים ואדריכלות)
סלון של דירה חדשה בנתניה, ''לפני'' (באדיבות BLV עיצוב פנים ואדריכלות)
אותו סלון, בתיכנון BLV, ''אחרי''. אי אפשר להשיג לוק של מיליון דולר ב-20 שקל (צילום: אילן נחום)
אותו סלון, בתיכנון BLV, ''אחרי''. אי אפשר להשיג לוק של מיליון דולר ב-20 שקל (צילום: אילן נחום)

אני רוצה לוק של מיליון דולר!

חד משמעית: אי אפשר להשיג תוצאה של מיליון דולר בעשרים שקל. פעמים רבות לקוחות מפנים אותי לתמונות השראה שונות ואומרים לי "כזה אני רוצה". או "בפנטזיות שלי יש לי אמבטיה כזאת באמצע החדר". בדרך כלל אני עונה "זה הולך מצוין עם הפנטזיות שלך על לזכות בלוטו".
אנחנו חשופים כל היום להמוני תמונות השראה מבתים שעוצבו בתקציבים אסטרונומיים, וכשאנחנו מגיעים לבית שלנו כמובן שנרצה את מה שיש להם. אבל חשוב לדעת מה יש לכם ומה אפשר להשיג בזה. אגב, מעצבת טובה תדע להעריך מה ניתן להשיג בתקציב ומה לא, ולעזור לכם לעשות את הוויתורים הכואבים שבדרך, אם צריך, או להחזיר אתכם לקרקע המציאות כבר בתחילת התהליך.

שחררו: מעצבת אינה השרטטת שלכם

אני יודעת שזה קרב אבוד, אבל אנסה בכל זאת: בחרתם מישהי שנראית לכם? הצעת המחיר היתה מקובלת עליכם? יופי. עכשיו תזכירו לעצמכם למה בחרתם בה והקשיבו לה. תנו לה לעשות את העבודה שלה.
הדירות היפות ביותר שעיצבתי שייכות ללקוחות שסמכו עלי ונתנו לי להוביל. מעצבת אינה מישהי ש"רק עוזרת" לכם לתכנן את הבית, או משרטטת את מה שאתם אומרים לה, אלא בעלת מקצוע שיודעת דברים שאתם לא יודעים ויש לה ניסיון שלכם אין. כלקוח אתם אמורים להגיע לנותני שירותים ובעלי מקצוע, בין אם זה רופא, עורך דין, מוסכניק או מעצב, לא עם פתרונות והוראות אלא עם בעיות או בקשות, ולסמוך עליהם שיפתרו אותן. אם אתם אנשים שקשה להם לסמוך על אחרים תהיה לכם אותה בעיה מול המוסכניק ומול המעצבת, אבל אם בחרתם נותן שירות טוב - כלומר מקצועי ומתאים לכם - התוצאה תהיה טובה ותהליך העבודה יהיה מתגמל ונעים.

בעלי מקצוע: עבודת צוות, זול זה יקר

בשלבים שונים של השיפוץ תמצאו עצמכם משווים הצעות מחיר של בעלי מקצוע שונים שאחראים על הרבה פריטים, במחירים שמצטברים לסכומים גדולים: אם זה קבלן, נגר, איש אלומיניום או מיזוג. מצד אחד יכולים להיות ביניהם הבדלי מחיר עצומים, ומצד שני עדיף לעבוד עם אנשים שעליהם המעצבת ממליצה: למעצבות ותיקות יש כבר ארסנל של אנשי מקצוע איתם הן עובדות באופן קבוע. לא רק שהספקים ונותני השירותים האלו מסונכרנים על רמת הגימור וסוג העיצוב שהמעצבת שלכם רוצה, אלא הם גם יתנו אחריות גדולה יותר ותמורה טובה יותר.
נגר טוב ייבחר לא רק על פי המחירים שלו, אלא גם על פי איכות עבודה, עמידה בזמנים, הבנה של תוכניות, יכולת בנייה בשטח, אנשי המקצוע והמתקינים שאיתם הוא עובד.
מועדון בינגו לשעבר באזור תעשייה, בשיפוץ (צילום: VOID SOLUTIONS)
מועדון בינגו לשעבר באזור תעשייה, בשיפוץ (צילום: VOID SOLUTIONS)
ו''אחרי'' - ביתם ומשרדם של חגי רבי ועידית מן (צילום: שירן כרמל)
ו''אחרי'' - ביתם ומשרדם של חגי רבי ועידית מן (צילום: שירן כרמל)

בואו פתוחים, אל תתפזרו

יש אנשים שיכולים להחליט מהר הכל. יש אנשים שממש לא אכפת להם באיזה צבע תהיה הקרמיקה בחדר הרחצה שלהם ("כל עוד זה לא החום הזה שהיה להורים שלי"). האדם הסביר, לעומת זאת, נוטה להילחץ כשלפניו כמות החלטות ובחירות בתקופה קצרה של זמן. בתהליך נכון מול מעצבת אתם תדעו כבר בהתחלה, פחות או יותר, איך ייראה הבית שלכם. אם זה על ידי שיטוט בבלוגים ואתרים, איסוף תמונות בפינטרסט או שיחות ובניית לוח השראה, תוכניות או הדמיות.
נסו להיות ממוקדים לגבי הסגנון, אבל לא נעולים מדי. אלא אם אתם יודעים בדיוק איזה אריח אתם רוצים (כי ראיתם אותו אצל מישהו ואתם יודעים שהוא בתקציב) נסו להישאר פתוחים להצעות. מעצבת תוכל גם לקחת אתכם למקומות הנכונים, שמתאימים לסגנון ולתקציב שלכם. כך תחסכו הרבה זמן, כאב ראש וכאב לב. שיטוטים בעשרות חנויות אולי יעזרו לכם למצוא את "האחד", אבל לרוב רק יתסכלו אתכם, יבלבלו אתכם ויעשו לכם כאבי גב.
מנסיוני, גם התייעצות עם יותר מדי אנשים תחבל בתהליך קבלת ההחלטות שלכם. החליטו מראש את מי אתם מערבים בתהליך ואת עצתו של מי אתם שואלים. אם אתם זוג- שני אנשים הם כבר די הרבה דעות. שקלו היטב לפני שאתם מערבים את אמא שלך או אח שלו, מפני שלא מדובר במדע מדויק: כל אחד ייעץ מנסיונו, טעמו וטראומות העבר שלו. סדרי העדיפויות ואורח החיים שלכם שונה משל הוריכם, אחיכם או חבריכם, אז אם אתם ממש מרגישים שאתם חייבים עזרה, החליטו על אדם אחד שילווה אתכם והחליטו מראש על מידת המעורבות שלו בתהליך (כדי שגם המעצבת תדע מול מי היא עובדת). הכי פשוט? התייעצו עם המעצבת (איזה צבע קרמיקה יפה יותר, איפה המקום הנכון למקם את הכיריים) - הרי אהבתם את הטעם שלה.

אז כמה זה עולה?

או. טוב ששאלתם, כי תשובה אחת לא תקבלו. לכל פרויקט תמחור שונה, ולצערי (עוד דבר עליו ארחיב בקרוב) התחום הזה רווי בשנים האחרונות בצורה כזו שייתכן שתקבלו הצעות מחיר שונות במאות אחוזים. אם תקחו בחשבון שתהליך של תכנון ושיפוץ לוקח כשישה חודשים, ובנייה עשויה להימשך כשנתיים וחצי, תבינו שאדם שמלווה אתכם בכל התהליך הזה משקיע לא מעט שעות עבודה בבית שלכם. עבודת המעצבת כוללת תכנון, שרטוט של תכניות עבודה, פגישות, ליווי לבחירת חומרים, שרטוט של פרטים ותכניות נגרות, פיקוח עליון על תהליך הבנייה (לוודא שמה שמיושם בשטח תואם את התכניות) ואינסוף מיילים ושיחות טלפון איתכם. לא כולן עובדות לפי אחוזים, אבל לטעמי הגיוני לצפות ששכרה של מעצבת פנים יעלה בערך עשירית מסכום השיפוץ שלכם.
כל מה שכתבתי כאן מבוסס על הנסיון שלי ולא של אחרים, ואינו מדע מדויק. יש משתנים רבים בכל שיפוץ שיכולים להשפיע על תקציב, לוחות זמנים ושאר מרכיבים. אתם מוזמנים להוסיף מנסיונכם ודיעותיכם.
בשבוע הקרוב (בלי נדר!) אכתוב על התהליך הזה מהזווית של המעצבת: דברים שצריך לדעת כשאת (חושבת שאת) רוצה להיות מעצבת פנים. מקווה שעזרתי לשפוך קצת אור גם על זה.
עצה חשובה לסיום: אל תשכחו ליהנות.