דירה בפריז היא חלום של רבים, אבל גם שם קשה מאוד למצוא דירה במחיר אפשרי למשפחה צעירה, במיוחד אם רוצים לגור באחד הרבעים האופנתיים והמבוקשים בעיר. את זוג האדריכלים הצרפתים איזבל (Isabelle) ומתאו (Matthew) ז'י (Juy), הורים לבן ארבע, זה לא הרתיע. אחרי מסע חיפושים ארוך מצאו עליית גג מוזנחת ונטושה בבניין טיפוסי מהמאה ה-18 - 70 מ"ר בלבד שטחה, בשני מפלסים. שישה חודשי שיפוץ מאוחר יותר הפכה הדירה הישנה לדופלקס משפחתי נוח, עם כמה הברקות עיצוביות שמתייחסות למרחב המוגבל. הרובע התשיעי נחשב למעוז בובואי ידוע (BOBO - כינוי מקוצר לבורגנים-בוהמיינים), וכמו שקורה אצל אדריכלים ומעצבים רבים, איזבל מספרת שיש לה צורך מתמיד לשנות דברים בבית. הפעם יש לנו הזדמנות לעקוב אחר שינויים שהבית עבר (ועוד היד נטויה), ובמקום תוכניות ששורטטו במחשב יש לנו סקיצות מקוריות שציירו בעלי הבית. בהזדמנות זו גם נמסור ד"ש לבני הדודים, שגרים בארץ.

תכירו את איזבל ובנה החמוד:

ההמלצה הנפוצה לדירות קטנות היא לבחור בצבעים בהירים. אבל בדירה הזו אין קירות לבנים - בני הזוג העדיפו דווקא פלטת צבעים כהה, שמשמרת את אופיו של הבית. כדי לאזן הוכנס פנימה אור בכל דרך אפשרית: בגג המשופע נפערו חלונות וחלק מהתקרה של הקומה הראשונה הפכה לשקופה. הקורות המקוריות העתיקות של הבית הושארו, והן מכניסות נופך כפרי לעיצוב. בקומה הראשונה חלל פתוח שרצפתו בטון, ואותו חולקים מטבח, פינת אוכל, סלון, פינת עבודה ויציאה למרפסת. בקומה השנייה חדר השינה של ההורים, חדר ילדים, חדר רחצה וחדר שירות (ראו סקיצות בהמשך).

זו הגרסה האחרונה של הבית (נכון ליום הצילומים). דלת הכניסה נמצאת משמאל לפינת המטבח הקטנה, מוסתרת בווילון שעוזר לבידוד ובולם את אוויר הקר שנכנס דרך החריצים סביב הדלת (כנהוג בהרבה בתים באזורים קרים). מעבר לפתרון הפונקציונאלי זה גם פיתרון עיצובי, שמכניס רכות לחלל ונראה כמו המשכו של החלון הגדול. כמה אמצעים עיצוביים תורמים לתחושת המרחב: הצבעים המונוכרומטיים יוצרים זרימה בלתי מופרעת, שולחן האוכל שקוף וקליל (אך יחד עם זאת מעניין, כי רואים דרכו את אוסף הכסאות), חלון גדול למרפסת מכניס שפע של אור (שחודר גם דרך תקרת הזכוכית), ומראה גדולה ליד החלון מכפילה את החלל. שני עמודי עץ ישנים מגדירים את אזור המטבח ומפרידים בינו לבין אזור הסלון.

מעל למשטח העבודה שני מדפים דקים, עדינים ומסודרים, שמקשטים את הקיר אבל לא מכבידים על העין. למטה תמונות של המטבח, בגרסה קודמת ופחות אחידה:

ארונות לבנים וכסאות תעשייתיים מעץ וברזל בגרסה הקודמת. קשה להשוות את תחושת המרחב לפני ואחרי, כך שכל אחד ישפוט לפי טעמו.

בהמשך לקיר המטבח, ומתחת למדרגות המובילות לקומה השנייה, פינת עבודה קטנה.

והנה גרסה אחרת של אותה פינה - פחות מעוצבת ויותר פונקציונאלית, עם מתלה מעילים וארונית לאחסון.

חלון גדול למרפסת נפתח גם מאזור הסלון. בפינה אחד הכסאות האייקונים של אימס ומנורת "חרגול" עומדת, שעיצבה גרטה גרוסמן (Greta Grosman) בשנות ה-40 של המאה הקודמת.

שטיח קיר שנראה כמו פלטת צבעים.

מבט שמקיף את הקומה הראשונה של הדירה (בגרסה הראשונה).

קיר הסלון חופה בטפט כהה עם ברק שמחזיר אור, והדוגמה הגיאומטרית, שנראית כמו תלת ממד, מעניקה עומק לחלל.

קירות שחורים, ריהוט בהיר ושולחן קפה איקוני בעיצוב נוגוצ'י (Noguchi). בקיר הספרייה שולבו אח ופינת עבודה. קופסאות האחסון התכולות גם מקשטות את החלל, כנקודות צבע.

כחובבת ואזות ידועה, זה אחד מכלי הזכוכית החביבים עלי.Aruliden עיצבה אקווריום שמנופח בעבודת יד, כך שלכל דג זהב רכס הרים יחיד ומיוחד.

קיר שחור, וילונות בצבעים ומרקמים טבעיים ואגרטלים בצורות שונות אך בצבע אחיד מספיקים כדי ליצור פינת חמד.

למטה סקיצה של הקומה הראשונה: משמאל לימין - דלת כניסה שנפתחת למטבח שבהמשכו מדרגות לקומה השנייה, סלון ומרפסת.

על הקיר שמעל ישורת המדרגות של הקומה השנייה שורטטה תנועת קרני השמש מחלון הגג המשופע.

חלק מהרצפה בחדר השינה של ההורים שקוף ומכניס אור לקומה הראשונה.

גגות פריז יפים אפילו מחלון די קטן בחדר השינה.

הצבעים בחדר השינה של הילד עזים. הירוק והכחול הקרים נבחרו כצבעי רקע שיוצרים עומק ותחושת מרחב. הצבעים החמים בדלת ובאביזרים משלימים את המראה. הריהוט נבנה בהזמנה כדי לנצל בצורה אופטימלית את החדר הקטן: המיטה נבנתה בצורת בקתת עץ, עם מגירות רבות לאחסון.

מדף מתחת לפוסטר של גיבור-על הופך מחפץ שימושי ליצירת אמנות.

כדי לאוורר את חדר הרחצה הותקן בו חלון שנפתח אוטומטית פעמיים ביום. בכניסה קיר שחור לקשקושים ותזכורות.

למטה סקיצה של הקומה השנייה: מימין לשמאל - חדר השינה של ההורים (ליד המיטה משורטט ריבוע הזכוכית ברצפה), כניסה לחדר הילדים ומסדרון עם ארון, שמוביל לחדרי הרחצה והשירות.

ולסיום סרט וידאו שבו מספרים בעלי הבית על השיפוץ הראשון:

אל"ף בי"ת: אז מה למדנו מהבית הזה?

- רצפת זכוכית היא פתרון מצוין לזרימת אור מקומה לקומה.

- קירות כהים בטקסטורה מתאימה יכולים להתאים גם לחללים קטנים.

- אפשר להעלים דלתות מאחורי וילון.

ציון : 4.3 מתוך 5 במדד מצל"ח (מדד צביה ל-wow וחלושע'ס)

עיצוב : L'Atelier D'Archi

צילום : Louise Desrosiers