תארו לכם שבכל פעם שהייתם מוסיפים חלב לכוס הקפה שלכם, הייתם יוצרים אמנות. זה בדיוק מה שעושים הבריסטות, או מוזגי הקפה המקצועיים, המתמחים גם ב-Latte Art – ציור בקפה.

לפניכם סקירה קצרה על האמנות הטעימה הזו, ומבחר סרטונים ומדריכים מובחרים למי שמבקש ליצור לעצמו ציורים נפוצים וקלים יחסית כמו לב או עלה, וכאלה המוקדשים למתקדמים באמת, ולכאלה שמבקשים להתחיל דווקא מדרקונים, פנדות, ילדה עם תספורת של אפרו או פנים של אישה בקצף וקפה.

פיזיקה פשוטה שהחלה בשנות ה-80

אמנות בקפה מפגישה בין שני חומרים: קרמה (Crema), שהיא למעשה תחליב של שמן הקפה והקפה שנטחן (או בלשון פשוטה, השכבה הקרמית מעל הנוזל עצמו) וקצף יציב של חלב, עם בועות מיקרוסקופיות. לא מדובר בחומרים יציבים ועל כן האמנות בקפה, מושקעת ככל שתהיה, לא מחזיקה זמן רב.

הציור בקפה החל כבר בשנות ה-80 בארצות הברית, והציור הנפוץ במסגרתה – הלב – נוצר והופץ על-ידי Espresso Vivace, בית קפה קטן בסיאטל שזכה לפרסום עולמי בזכות איכות הקפה שבו ובעליו, דייוויד שומר, שהמציא שיטות חדשניות לשיפור האספרסו. ציור הרוזטה (עלה), גם הוא ציור נפוץ בעולם, פותח על-ידי שומר ב-1992.

לפני שמתחילים, חשוב להבין כי יש שתי דרכים מרכזיות ליצור ציורים בקפה. האחת נוצרת בעזרת מזיגה של חלב מוקצף לשוט של אספרסו. הדרך השניה נקראת חריטה (או Etching) והיא בעצם ציור על גבי הקצף עם קיסם או שיפוד עץ. אפשר, כמובן, לשלב בין שתי השיטות ליצירת ציורים מורכבים.

בכדי ליצור אמנות בקפה יש צורך בסבלנות אין קץ ואימון תכוף, אך ישנם שני תנאים נוספים ליצירה: שוט מושלם של אספרסו, וסמיכות מושלמת של קצף החלב. על השוט של האספרסו להיות בעל מרקם קטיפתי ובצבע חום אדמדם. כששופכים אליו את החלב, הקצף נפרד מהנוזל ועולה למעלה, ואז הכל תלוי בתנועת היד שלכם.

באתר CoffeeGeek תוכלו לקרוא מבוא מועיל לאמנות בקפה. הרי כמה מנקודותיו המרכזיות לאמן המתחיל:

  • קואורדינציה: אמנות בקפה דורשת שתבצעו שני דברים בו זמנים: מזיגת החלב בקצב קבוע, והנעת קנקן החלב מצד לצד בקצב קבוע (קצת כמו לנסות את הטריק הידוע של טפיחה על הראש תוך כדי ליטוף הבטן בתנועה הפוכה).
  • התאמנו תחילה עם מים: לחלב יש אמנם צמיגות אחרת, אך עם מים תוכלו להתאמן על תנועת המזיגה והטלטול הבו-זמניות. כמו כן, התאמנו על הרמת הקנקן והטייתו מאוחר יותר - תנועה שתזדקקו לה ככל שהקנקן בחלב יילך ויתמעט.
  • צורת הכוס: השתמשו בכוס בעל שפה רחבה שמסייעת לציור להתפתח, ולכם לעקוב אחר הציור ביתר קלות.
  • התרגלו לקצב קבוע: רואים את זה בעיקר אצל בריסטות חדשים במקצוע, המטלטלים במהירות את הקנקן מצד לצד במקום להניעו במקצב קבוע מצד לצד. התאזרו בסבלנות והנידו את הקנקן כמעט בעצלות.

איך יוצרים את המרקם הנכון לחלב?

בסרטון שלפניכם כולל כמה שלבים – מהכנת החלב עד הגעתו למרקם הנכון, ועד יצירת ציורים פשוטים ומורכבים. בתחילה, מסביר הבריסטה הוותיק איך מחממים חלב נכון כדי להגיע לקצף המושלם. שימו לב שניתן להשתמש בחלב מלא, חלב דל או חלב סויה.

1. בחרו בנקנקן מפלדת אל חלד, ומלאו אותו עד מחציתו (כ-600 מ"ל לכוס הפוך אחת) בחלב קר וטרי. חשוב שהחלב ייצא היישר מהמקרר.

2. מקמו את הסטימר (מוט ההקצפה) קצת מתחת לפני שטח החלב, הפעילו אותו והרתיחו את החלב עד ל-40 מעלות צלזיוס (פושר). כשבועות מתחילות להיווצר, השאירו את הקנקן בעמדתו הנוכחית. המשיכו בהקצפה עד שהחלב יגיע ל-65 מעלות צלזיוס וכבו את הסטימר. שימו לב שעל החלב להיות מבריק, חלק, קטיפתי וללא בועות.

3. הניעו את החלב כל העת בתנועות יד עדינות, עד שאתם מוכנים למזיגה.

צורות בעזרת מזיגת חלב

העבירו לדקה 2.43 בסרטון, ולמדו איך יוצרים ציור "חצי-חצי" פשוט אך יפהפה:

1. מזגו את החלב נגד דופן הכוס הרחוקה מכם, עד שנוצר "מפרץ חלב" עד מחצית הכוס.

2. הניחו את הכוס, טלו קיסם או שיפוד קצר, והניעו אותו מעלה-מטה, לאורך הכוס.

העבירו לדקה 3.13 בסרטון, ולמדו איך יוצרים ציור לב:

1. מיזגו את החלב למרכז הכוס.

2. בערך ב-2/3 הדרך, התחילו להניד את הקנקן מצד לצד בתנועה סבלנית, ואז הניעו אותו קדימה כשהכוס מלאה ליצירת לב.

העבירו לדקה 3.41 בסרטון, ולמדו איך יוצרים תלתן:

1. מיזגו את החלב למרכז הכוס.

2. בערך ב-2/3 הדרך, התחילו להניד את הקנקן מצד לצד בתנועה סבלנית.

3. טלו קיסם או שיפוד קצר והניעו אותו לאורך הציור שנוצר, בחמש נקודות שונות אל עבר אותו בסיס, עד היווצרות העלה.

4. כעת, טלו את השיפוד והניעו אותו בצורה הפוכה, מבסיס המרכז כלפי חוץ.

צורות בעזרת סירופ שוקולד ביתי

לצורך יצירת ציורים עם סירופ שוקולד, תהיו זקוקים למרכיבים והכלים הבאים:

• בקבוק עם משפך דק

• אבקת שוקולד

• כפית

• קנקן אל חלד

• שיפודי עץ

הוראות הכנה לסירופ:

1. הכינו שוט כפול של אספרסו.

2. ערבבו בו שתי כפות אבקת שוקולד גדושות, עד שהמרקם שלו יהפוך למבריק.

3. שפכו את הסירופ לבקבוק, והכניסו למקרר.

העבירו לדקה 7.22 בסרטון, ולמדו איך יוצרים שקיעה:

1. מזגו את החלב לקפה, תוך הקפדה על שמירת החלב מתחת לשכבת הקרמה, הניעו את הכוס עד ליצירת עיגול חלב גדול במרכז.

2. פזרו אבקת שוקולד על מחצית הכוס הרחוקה מכם.

3. טלו את הבקבוק, וציירו בעדינות פס שוקולד בצורה מעוגלת בחלק הפנימי של עיגול החלב (הקרוב אליכם).

4. טלו שיפוד, וציירו 7 פסים קצרים מהבסיס החוצה, עד דפנות הכוס.

5. מזגו עוד חלב למרכז כוס כדי ליצור את מראה השקיעה.

אם לא הלך לכם עם טכניקת ציור הלב בסרטון למעלה, נסו את ההסבר המושקע בסרטון הנוכחי. כאן, הבריסטה יסביר לכם בדיוק כיצד להניע את הקנקן (ניעור עדין ולא טלטול), וכיצד להכין את הציור מתחילתו ועד סופו:

1. חממו את הכוס המיועדת, ורק אז הכינו בה את האספרסו (שוט אחד).

2. מזגו את החלב תוך כדי העלאת הקנקן מעט למעלה.

3. בערך ב-2/3 הדרך, התחילו לנער בעדינות את הקנקן מצד לצד בתנועה סבלנית, ואז הניעו אותו קדימה כשהכוס מלאה ליצירת לב.

גם הסרטון הזה חף ממלל, אך יעילותו במיקוד המצלמה בכוס, אך שאפשר ללמוד ממנו רבות.

אם תעבירו לשניה 0.13, תוכלו לראות כיצד מציירים דוב חמוד. בדקה 1.05, יראו לכם כיצד מציירים חזיר. בדקה 1.58 מציירים ארנב ומעט לאחר מכן, בדקה 3.07, תלמדו כיצד לצייר אריה. בדקה 4.31 תציירו דוב פנדה, ובדקה 6.57 תלמדו כיצד לצייר לב עם שני פרצופים חצויים בתוכו. בדקה 8.21 תלמדו כיצד לצייר ילדה חמודה עם תספורת אפרו.

בסרטון זה אין אמנם הדרכה מלווה, אך ניתן לראות בו בבהירות כיצד ליצור תבניות וציורים שונים. העבירו לשניה ה-50 כדי ללמוד כיצד לצייר עלה גדול ועלים קטנים סביב לו, לדקה ה-1.16 כדי ללמוד ליצור פרח מרהיב, ולדקה ה-1.30 כדי ללמוד לצייר לב אלגנטי ולא קיטשי מדי.

בסרטון זה, לצד מוזיקת מעליות נעימה, תוכלו ללמוד כיצד מציירים כמה תבניות מקוריות במיוחד: צורת אדם (0. 6), ברבור שראשו בצורת לב (4.05) ואינדיאני (4.38).

שווה לעקוב אחרי סרטו זה בזכות התוצאה הסופית המושקעת ( ולא בכדי הוא בדרך לאסוף מליון צפיות): ציור מרהיב, מורכב וכמעט דתי באופיו של פרצוף של אישה.

אם תהיה לכם הסבלנות לעקוב אחר סרטון זה, תוכלו ללמוד איך לצייר דרקון יפה.

ואם אתם ממש מתחילים להיכנס לנושא, סרטון זה מומלץ בזכות היצירות המורכבות ומעוררות ההשראה שבו.

מי מכם שמבקשים להעמיק בנושא מוזמנים לבקר ב-BaristaJam, אתר ופליקציה שמוקדשת לאמנות בקפה של גולשים, המדריכים היעילים של CoffeeGeek, בלוג התמונות של artinmycoffee והבלוג של הבריסטה ג'ונתן, doublerosetta.