אינטראקציה עם צמחים

אינטראקציה עם צמחים

יש מסביבנו גורמים מסוימים שתמיד נמצאים שם, ואם הם נעדרים לפתע, אנחנו מתלוננים. אנחנו רוצים מגע עם הטבע גם כשאנחנו מתגוררים בעיר גדולה, ואכן, כל עיר רוצה שיהיו בה ריאות ירוקות שבהן אפשר להתמזג עם הטבע. הבתים היקרים ביותר הם אלה שנהנים מגישה רחבה לטבע. בין אם זו הקומה ה-50 בגורד שחקים, שנוגעת בשמיים ומעניקה תחושת התעלות, ובין אם זו דירה בקיבוץ שמוקפת בניחוחות נפלאים של פריחה, רובנו אוהבים לבוא במגע שוטף עם הטבע – פעולה שתמיד הייתה חשובה לאדם. האם הטכנולוגיה, שמנוגדת לכאורה לטבע, מסוגלת גם היא לבוא איתו במגע? הפרויקט הבא מאפשר לדמיין עתיד כזה.

בסרטון הבא רואים כיצד חוקרים מצליחים למפות צמח לאזורים שונים, לפי המטען החשמלי של הצמח. אלקטרודה קטנה הוכנסה לתוך אדמת העציץ, ומסך המחשב מציג את הנקודות בצמח שבהן נוגע המשתמש באותו רגע. איזה אינטראקציות יכולות לקרות כאן? הצמח יכול להפוך לכלי נגינה, לגוף תאורה, לתוכנה לימודית המסבירה מה הם חלקי הצמח, ובעצם – הצמח הופך לחיית מחמד קטנה. איך יגיב הצמח? זה תלוי בסוג שלו, בעונות השנה, במים ובאדמה שהוא מקבל – ממש כמו כלב או חתול קטן. זה לא סתם מסך אייפון קר ומנוכר – לפתע יש לצמחים כוח משיכה חדש.

אינטראקציה עם צמחים

אינטראקציה עם צמחים

מכשירי חשמל מסווגים לשני סוגים - אנלוגי או דיגיטלי – ואנחנו לא נוטים לחשוב על זה, כשאנחנו הולכים לקנות אותם. בהסבר שטחי, אנלוגי הוא סוג החשמל שיש בטבע - חשמל בלתי נשלט שעולה ויורד ומכיל רעש, כמו רדיו של פעם; דיגיטלי, לעומת זאת, הוא מחשב - כזה שיודע לחשב את כל פעולותיו באלפי שורות של אפס ואחד שמיתרגמות לפקודות. כך שבעצם, דיגיטלי הוא אנלוגי מאולף. אגב, מכשירים רבים משלבים דיגיטלי ואנלוגי. קחו את המחשב לדוגמה: יש בו מאוורר (אנלוגי) ומעבד (דיגיטלי). הנה דוגמה קטנה להבדל בין הסוגים:

אנלוגי מול דיגיטלי

אנלוגי מול דיגיטלי. מכשירים רבים משלבים בין השניים, למשל המחשב האישי: יש בו מאוורר אנלוגי ומעבד דיגיטלי.

צמח דיגיטלי

צמח דיגיטלי

הפרויקט הבא נוגע בסוגיית האנלוגי-דיגיטלי והוא שייך למעבדת דיסני, שגיליתי ממש לאחרונה. חוקרי המעבדה יצרו אינטראקציות בוטאניות, או בעברית פשוטה, נתנו לצמחים תוסף קטן שהופך אותם למכשירים עם תגובה מיידית למשתמש האנושי.

החוקרים השתמשו ברכיב אנלוגי שממפה את הצמח, ומציג על מסך היכן אנו נוגעים בו. מהרגע שהאפשרות הנפלאה הזאת נפתחה, כל השימושים האינסופיים שאנחנו מוצאים למחשב יכולים לקרות גם בצמחים, ובעצם בכל דבר אורגני. חשוב לציין כי הטכנולוגיה אינה פוגעת בצמח, וגם לא באדם שבא בדיאלוג עימו.

צמח דיגיטלי

צמח דיגיטלי

אם בעבר טכנולוגיה התבטאה בדברים כמו עט, המצאת הדפוס, כד לשימור מים - המצאות שעזרו לבני האדם להתמודד עם המציאות דרך כלים ששימשו אותם, היום טכנולוגיה היא אפליקציות ומכשירים קטנטנים שעושים הרבה דברים (זוכרים את משחקי הנינטנדו הישנים שהגיעו עם 100 משחקים בקסטה אחת?), אבל משהו בי תוהה לפעמים אם טבע וצמחים גם הם טכנולוגיה שמישהו המציא עוד לפנינו, ואם אי פעם נגיע למצב שבו ניצור משהו מספיק מחזורי ומשמר, משהו שיוצר את עצמו ושומר על עצמו. הפרויקט של דיסני נותן זיק של תקווה לעתיד ביולוגי מרתק, שבו הטבע והטכנולוגיה מתאחדים ומשתפים פעולה.

אינטראקציה עם צמחים

אינטראקציה עם צמחים

צמח דיגיטלי

צמח דיגיטלי