בשנים האחרונות הפך המטבח למרכז הבית. אותו חלל פונקציונלי, שבעבר הוסתר מפני האורחים והמבקרים בחדר צדדי נפרד, נפתח, שולב בסלון באמצעות אלמנטים דוגמת אי עבודה, וזכה למקום של כבוד. כיום מהווה המטבח את חלל האירוח המרכזי שסביבו מתכנסת המשפחה, ולא רק בעת האכילה.

עם התמורות הללו, חל שינוי גם בעיצוב הכללי של המטבח וגם במראה ובתפקוד של מכשירי החשמל, אביזרי הבישול והאפיה ומשטחי העבודה: עכשיו כבר אי אפשר להציב על הגז המוכתם סיר חבוט, הכיור גדל ומשלב משטח ייבוש או חיתוך עשוי זכוכית; מראהו של המקרר אקוטי מתמיד והוא הופך לחלק מהריהוט, החומר והצבעוניות של משטח העבודה צריכים להשתלב עם אלה של הסלון, והכל צריך לתפקד בשקט ומבלי להותיר ריחות בישול מיותרים בבית.

איך תוכלו גם אתם להפוך את המטבח הביתי שלכם - רחב ידיים או קומפקטי ככל שיהיה - לטרנדי ומגניב? לפניכם כמה מהמגמות הבולטות והחידושים המרגשים במטבח העכשווי.

משחקים במחבואים

במסגרת התפיסה ש"פחות זה יותר" המאפיינת את המראה העכשווי, הנקי והמינימליסטי, אחת המגמות הפופולריות ביותר במטבחים היום היא דווקא ההסתרה. המכשירים והאביזרים מאוחסנים בארונות ונשלפים רק במקרה הצורך, ומוצרי החשמל - מדיח כלים, מקרר, תנור אפיה - מוכמנים באמצעות חיפוי תואם.

כך, מדיח הכלים למשל כבר אינו יחידה נפרדת בעלת מראה הייטקי, אלא חלק משורת ארונות המטבח התחתונים. מדיחי כלים של יצרנים רבים מגיעים היום ללא דלת חיצונית נפרדת, והדבר מאפשר להתקין אותם מאחורי דלת ארון רגילה, שנבדלת משאר הדלתות הסמוכות רק בהימצאותם של כפתורי שליטה חיצוניים.

בדירות קטנות, שבהן שטח המטבח מוגבל, ניתן להטמין מאחורי דלת ארון סטנדרטית גם מקרר מיני-בר קטן, שבמצב רגיל היה ניצב בודד בתוך נישה ריקה ששוברת את המראה האחיד. גם את האביזרים שעל השיש - מכונת קפה, מעבד מזון או טוסטר, ניתן להסתיר בתוך מתקני אחסון צדדיים עם תריס גלילה דקורטיבי, ולשלוף אותם החוצה במהירות בעת הצורך.

מקרר נסתר (צילום: thinkstock)
מקרר נסתר (צילום: thinkstock)

מסעדה בבית

מגמה נוספת בתחום הבישול הביתי היא התמקצעות, הן בפרקטיקה והן במיכשור. טכניקות הבישול המקצועיות שנכנסות הביתה מחייבות שימוש בתנורים, כירות גז, קולטי אדים ואפילו באביזרים ייחודיים יותר. זה מאפשר לחובבי הבישול המולקולרי לבצע משימות בישול בוואקום כמו במסעדות ידועות.

"תרמומיקס", אביזר מטבח חביב על שפים מקצועיים, יכול אף הוא להתווסף למטבח שלכם, ולהפוך ליד ימינכם בתהליך הבישול: הוא לש, שוקל, קוצץ, טוחן, מעבד, מערבב ומבשל – והכל במקום אחד. ויש תנורים סמי-תעשייתיים, שמותאמים במיוחד למטבח הביתי, ומאופיינים במידות גדולות במיוחד (ברוחב של 2-4 ארונות סטנדרטיים). מבחינת עיצוב, משטחים וחיפויי נירוסטה וזכוכית - במקום שיש או קרמיקה גנריים - יספקו למסעדת הבית שלכם מגע נוסף מקצוענות.

לבשל כמו שף. תנור סמי מקצועי (צילום: thinkstock)
לבשל כמו שף. תנור סמי מקצועי (צילום: thinkstock)

איכות הסביבה

בישראל המגמה הזו עדיין לא תפסה, אך מצבו של כדור הארץ מחד ויוקר המחיה מאידך, לא יאפשרו להתעלם ממנה זמן רב. רבים מאיתנו כבר החליפו את בקבוקי המים המינרלים במתקני מים נקיים או מסננים מובנים על מערכת המים הביתית, וחלקנו אף התקינו טוחן אשפה בכיור ואפילו רכשו פחים מיוחדים להפרדת אשפה.

בשנים האחרונות יש מי שמגדילים לעשות ורוכשים קומפוסטר ביתי, המאפשר למחזר פסולת אורגנית (לרבות שאריות קפה). עבור מי שאין ברשותו חצר או מרפסת גדולה, זמינים בשוק גם קומפוסטרים חשמליים במידות קומפקטיות, שגודלם כשל אדנית והם מנטרלים את הריחות הבעיתיים.

הייטק במטבח

כמו בכל חלל אחר של הבית (והחיים בכלל), גם המטבח הולך ומתמלא בגאדג'טים. כך, לצד מסילות ומגירות חשמליות, צגים דיגיטליים, בקרה באמצעות חיישנים ותוכניות הפעלה חסכוניות אוטומטיות, ניתן למצוא עוד מיני חידושי הייטק יעילים, דוגמת: מקרר שמתריע על דלת פתוחה בצפצוף; מדיח כלים, שמווסת את כמות המים הדרושה להדחת הכלים; כיריים קראמיות או אינדוקציה, המספקות לא רק מראה מלוטש, אלא גם חסכון בחשמל, אפשרות התקנה גמישה והפעלה באמצעות משטחי מגע; וכן מוצרים ספציפיים, כגון ה-HomeCoocker, סיר חכם של חברת פיליפס, שכולל מתקן חימום מובנה (ולכן אינו מצריך כיריים), ומסוגל - ובכן, לבשל בעצמו בעזרת מנגנון ערבוב פנימי שניתן לתיכנות; או מקרר RF4289 של סמסונג, שמצויד, בין השאר, במסך 8 אינץ' וחיבור Wi-Fi וכולל מגוון אפליקציות לשליטה על המקרר עצמו מחד והתעדכנות במזג האוויר או שמיעת מוזיקה מאידך.

 כיריים קרמיות לחיסכון בחשמל (צילום: thinkstock)
כיריים קרמיות לחיסכון בחשמל (צילום: thinkstock)