בשנה שעברה הוזמנה דגנית כהן מ"וילה מרוק" לארוחת ליל סדר אחרת: במקום שולחן החג הארוך המקובל, נאספו המסובים סביב שולחנות נמוכים. "הסגנון היה ים תיכוני, והזכיר לי את מיליוני המרוקאים שיושבים ואוכלים כך בסלון מדי יום", אומרת כהן. "סוג אירוח כזה מאפשר לשבת מסביב לשולחן במשך שעות. בין מנה למנה אפשר להתרווח, לשכב או לנוח". אין ספק שזו חלופה מפתה לארוחת הסדר הממושכת, ואין מתאימה ממנה לחג המימונה, שיחול במוצאי השבת הקרובה.

בחלל הסלון הציבה כהן שולחנות נמוכים. אפשר גם לאלתר: אחד השולחנות, לדוגמה, הורכב ממגש כסף עגול שנקנה בשוק הפשפשים והונח על רגליים מתקפלות בגובה 60 סנטימטרים מהרצפה.

על השולחן הניחה צלחות קרמיקה צבעוניות שהיא מייבאת מהעיר פז, המעוטרות באיורים גיאומטריים ובגימורים מסולסלים (130 שקלים לצלחת, "וילה מרוק") – אבל כל שילוב יפה של צלחות צבעוניות שנאספו בבית במשך השנים יעבוד. המכנה המשותף צריך להיות גודלן האחיד, ומעבר לכך – כל המרבה בצבעים הרי זה משובח.

  (צילום: שירן כרמל)

על כל צלחת הוצב טאג'ין קטן בגוון חרדלי, ככלי למנה ראשונה. שני טאג'ינים נוספים פוזרו על השולחן בצורה אקראית, כדי לחזק את הטאץ' המרוקאי המסורתי ואת הניחוח הצבעוני. אחד מהם, למשל, יכול להכיל את הקמח שמקובל לשים בקערה על שולחן המימונה, כסמל לשפע.

את כוסות המים והיין השגרתיות החליפה כהן בכוסות תה מזכוכית צבעונית, שבהן היא נוהגת להגיש יין בביתה. לצידן פוזרו כמה גביעי יין מכסף. גם אם תסתפקו בכוסות תה מזכוכית שקופה תקבלו את האפקט הרצוי.

מפיות מבד מפוספס בגווני זהב, כתום ושחור, נעטפו בחבקי כסף עם עיטור כתום. כהן ממליצה לבחור בחנות בדים בד צבעוני כלבבכם, עדיף עם טקסטורה - ולגזור מפיות באופן עצמאי. במרכז השולחן כד מוכסף ובתוכו פרחים לבנים. גם כאן, כל אגרטל שקוף שיש בבית יתאים.

  (צילום: שירן כרמל)

את השולחן הזה מלווים שני שולחנות קטנים יותר: על אחד מהם מגש תה, חם וזמין במשך כל הערב. "בדיוק כמו הסורבה שמוגש באמצעה של ארוחה צרפתית, התה נותן אתנחתא בין המנות", מסבירה כהן. על השני כלי ללחם עשוי נחושת, עם בד קטיפה ומדליון זהב (230 שקלים, "וילה מרוק"), שמשנה לכבוד המימונה את ייעודו ומכיל מופלטות.

  (צילום: שירן כרמל)

לאורחים שמעדיפים עיצוב רגוע יותר מציעה כהן גרסה בצבעי שחור-לבן דומיננטיים, שמתובלים בצבע שלישי חצוף - כתום. כמפה נבחר בד מפוספס בשחור ולבן, ומפיות בד אפורות מחברות בינו לבין כלי האוכל – צלחות קלאסיות לבנות, מעוטרות בשחור וכתום. על כל צלחת בולט טאגי'ן לבן עם עיטורי נחושת לבנה. אפשר בהחלט להסתפק בצלחות רגילות לבנות, ועליהן להניח קעריות כתומות ושחורות.

  (צילום: שירן כרמל)

"אצבעות" מרוקאיות מעץ ארז בעבודת יד הונחו על השולחן לקישוט (80 שקלים, "וילה מרוק") – שדרוג שאפשר לעשות עם אביזרים רבים, אפילו סיכות ראש מיוחדות. לסיום, כוסות סגולות מרככות את מראה השולחן ומוסיפות לו עניין. הסגול, אומרת כהן, הוא צבע ביניים שמתאים לכל סקלת צבעים בה תבחרו.

במקום זר פרחים הונח במרכז השולחן מגש עוגיות בן שלוש קומות. דברי המתיקה או הפירות שיונחו עליו יוסיפו צבע. אפשרות נוספת היא טאג'ין קרמיקה לבן או, למי שחייב פרחים, כד עם פרחים גבוהים בצבע לבן.

שילובי צבעים נוספים שכהן ממליצה עליהם לשולחן מרוקאי הם זהוב ולבן שנשברים על ידי ורוד פוקסיה, או צהוב ואדום שיהוו מצע לכלי אוכל לבנים. מי שמתלבט לגבי הסכו"ם מוזמן להשתמש בסט היומיומי: "החגיגיות של השולחן תבוא לידי ביטוי בעזרת הטקסטיל וכלי האוכל", היא מסכמת.

>> עוד שולחנות צבעוניים בהפקת ערוץ העיצוב של Xnet:

לכתבה המלאה לחצו על הקישור למעלה (צילום: דן פרץ)
לכתבה המלאה לחצו על הקישור למעלה (צילום: דן פרץ)