>> הצטרפו ל-Xnet בפייסבוק

תרבות היין התקדמה מאוד אצלנו בשנים האחרונות: מאות יקבים, חלקם מצוינים וזוכי פרסים בינלאומיים, עם קהל מתרחב של מביני דבר ואניני טעם. הישראלים טועמים, מפתחים טעם ומוכנים להשקיע יותר. יש שמסתפקים בבקבוק יין איכותי לארוחה טובה, ויש שיכולים להרשות לעצמם ספרייה או מרתף יינות, בייחוד אם הם בונים בית חדש.

למי שמדמיין חזרה בזמן ליקב עתיק ואפלולי בן מאות שנים – כן, יש גם כאלה. אך יש לא מעט מרתפי יינות מודרניים לגמרי, ולא בהכרח עמוק באדמה. התמונות למעלה ולמטה צולמו במרתפי יין שנבנו לאחרונה בישראל, בסגנונות שונים ובהתאם לקו העיצובי של הבית. את רוב התמונות קיבלנו מחברת "כפיים", המספקת לאדריכלים מענה מקצועי בנושא. בחברה טוענים שכל חלל בבית, במשרד, במלון או במסעדה יכול בתכנון נכון להפוך לחלל הולם לאחסון יין. העבודה אורכת בדרך כלל כחודשיים, והמחיר נע בין 90 אלף ל-200 אלף שקלים. חברה נוספת שנותנת שירות לאדריכלים בתכנון וביצוע מרתפי יין היא "PARQUETEAM", שמתמחה בחיפויי עץ ואבן ומייבאת מרכיבים עתיקים שפורקו ממבנים ברחבי אירופה.

>> לאתר של כפיים

>> לאתר של PARQUETEAM

למטה: מרתף יין בבית במרכז הארץ. בעלת הבית, שעוסקת בעיצוב ובאמנות, מככבת בימים אלה ממש בתוכנית ריאליטי פופולרית בטלוויזיה. המרתף ממוקם ליד חדר הקולנוע הביתי, ויוצר אזור שכולו התנתקות מהעולם החיצון. שער ברזל מוביל לחדר היין, שמשלב רצפת עץ עתיקה, תקרה מקומרת ונישות מעוגלות מחופות לבנים מפירוק, לתחושה חמימה "נוסח טוסקנה". אדריכלות: עדי זכאי. עיצוב פנים: איה אבן. תכנון וביצוע: PARQUETEAM.

  (צילום: תמר לדרברג)

>> רונית כפיר תוהה איך זה שהבתים של ה"מעושרות" נראים כולם אותו הדבר

כאן למטה: ביתו של קרדיולוג בכיר וחובב יינות, במושב בית נקופה. החדר תוכנן בשלב מוקדם מאוד של הבנייה. חומר הגלם העיקרי היה עץ, לקבלת מראה קלאסי. המרתף גדול דיו כדי להכיל אלף בקבוקים. אדריכלית: שרון אפל. ביצוע: חברת כפיים.

   (באדיבות חברת כפיים)
(באדיבות חברת כפיים)

ולבסוף: השלב האופטימלי לתכנון מרתף יינות הוא בתחילת הדרך, כשמראש מוכנסות לתוכניות הבית מערכות הקירור ובידוד הקירות. אולם לא אחת קורה – מספרים בחברת כפיים - שלקראת גמר הבנייה מתגלה נישה לא מנוצלת, שרוצים למצוא לה יעוד. כך קרה בבית בשכונת צהלה בתל אביב: לאיש עסקים היתה כמות נכבדת של בקבוקי יין, ששימר אותם בבית הקודם במקררים. עם סיום הבנייה התגלה חלל לא מנוצל מתחת לגרם המדרגות. האדריכלית אורלי שרם וחברת כפיים הפכו אותו לנישת יין שמכילה 200 בקבוקים יין. בתמונה העליונה: ספריית היינות מתחת לגרם המדרגות. למטה: לפני.

   (באדיבות חברת כפיים)
(באדיבות חברת כפיים)