המטבח הקטן הראשון שלי: תנור, כיור וארון עליון. Bedford Avenue 1999

אחרי שנה של מגורים בניו יורק בחדר פצפון עם שתי שותפות, התחלתי לחפש דירה לבד. לאחר תקופת חיפושים לא ארוכה במיוחד, שכרתי דירת רכבת בת שלושה חדרים בחלק הארטיסטי של שדרות בדפורד בברוקלין, מרחק 10 בלוקים מתחנת הרכבת התחתית הראשונה של ה- L. בחרתי בדירה הזו בראש ובראשונה בגלל המיקום שלה – בשנת 1999 שדרות בדפורד בשכונת ווילאמסבורג היו "הדבר הבא". בחרתי בה למרות המחיר שלה – אילו הייתי מתרחקת לאזור של "הדבר שככל הנראה יבוא אחרי הדבר הבא", הייתי משלמת שכר דירה נמוך יותר. בנוסף לסוגיות מיקום ומחיר, התאהבתי בעובדה שהיא היתה דירהמאוד מוארת, עם חלונות גדולים הפונים דרומה ונוף של מגרש ריק.

משום מה, רק לעתים נדירות הגודל או התכנון הפנימי הוא שיקול כאשר שוכרים דירה בניו יורק. וכך הדירה הזו היתה בנויה: החדר הראשון היה המטבח, פינה אחת שלו הוקדשה לחדר רחצה פצפון. אחרי המטבח בא הסלון, ולבסוף -- חדר השינה. המטבח היה קטן. יותר מקטן. אם נכנסתם ממש מהר וחלפתם על פני החדר הראשון אל הסלון, סביר להניח שלא הייתם שמים לב שהיה שם מטבח. מדובר היה בתנור/גז שעמד לצד כיור, וארון עליון. מקרר בפינת החדר, ואם להיות הוגנים, היה גם מקום לשולחן אוכל. וזהו. קראתם נכון -- אפס משטח עבודה. וכדי להוסיף חטא על פשע, בחדר הרחצה לא היה כיור.

יש כמה וכמה סצינות בסדרה "סקס והעיר הגדולה", שמדגישות את העובדה שניו יורקרים אמיתיים לא מבשלים בבית אף פעם. באחת מהן מירנדה עומדת במטבח הלבן והשומם שלה ומזמינה טייק-אאוט מהמסעדה הסינית הקבועה. "כל ערב אותו הדבר", מגחכת הבחורה שלוקחת את ההזמנה בטלפון. מירנדה נכנסת לסרטים שהבחורה לועגת לה, לשגרה המשעממת שלה, לבדידות שלה. בסופו של דבר מסתבר שהיא חמודה וצחקנית, ושבכלל לא כפת לה שמירנדה מזמינה אוכל סיני כל ערב בקביעות. בסצינה נוספת, הרוסי של קארי מזמין את עצמו אל הדירה של קארי בפעם הראשונה, למרות שהם כבר יוצאים כחודשיים, ומבשל לה ארוחה. המטבח של קארי כל כך לא מתפקד שהוא מזדעזע מהעובדה שהוא נאלץ להכין ריזוטו במחבת. לקינוח, משתמש הרוסי באותה מחבת כדי להרוג עכבר. את האספרסו של סוף הארוחה הם יוצאים לשתות בחוץ.

למרות הדימוי הסקסי של העיר הגדולה, ולמרות שהיתה לי מסעדה סינית מעבר לפינה ומסעדה מקסיקנית ממש בתוך הבניין, הצלחתי להשמיש את המטבח הפצפון באופן די מרשים. קניתי לי קרש חיתוך מאסיבי וגדול, הנחתי אותו מעל הכיור והשתמשתי בו כמשטח עבודה. שולחן האוכל שעמד בפינה גם עזר, בעיקר כדי להניח עליו כלים ואוכל כשאני מבשלת. בסך הכל בישלתי שם כמה ארוחות די ראויות, ואפילו ארוחת חג מולד אחת לקבוצה של יתומי-חגים ממוצא ישראלי.

שלא תבינו אותי לא נכון, אני בהחלט לא ממליצה לתכנן מטבחים נטולי משטח עבודה. אני כן ממליצה לבחון ללא דעה קדומה מה באמת הכרחי במטבח ומה לא, במיוחד כשאתם מתכננים לשפץ דירה לא גדולה – תכנון חכם של מטבח יכול להרוויח לכם עוד חדר!

חמש נקודות למחשבה:

1. כמה משטח עבודה אתם באמת צריכים? אם בדרך כלל הכנת ארוחה אצלכם היא מופע סולו – אין צורך ביותר ממשטח עבודה אחד, ברוחב של 60-80 ס"מ. אם יש לכם עוזר טבח באופן קבוע, שני משטחים יספיקו.

2. קומקום חשמלי, מיקרוגל ומתקן לייבוש כלים גרים על השיש רק בפרוורים. בעיר, סביבת הגידול הטבעית שלהם היא מדפים/ארונות או כל פתרון אחסון אחר שאינו משטח עבודה. תראו את המשטח במטבח כאן למטה:

בתמונה: דירה בשטח של 46 מ"ר בפלורנטין, בתכנון הירש-רוסמן-אביצור אדריכלים. צילום: גידי בועז

3. באיזו תדירות אתם עושים קניות? האם יש ליד הבית שלכם מכולת/ירקן/סופר שפתוחים בשעות שבהן אתם חוזרים הביתה? אם סגנון החיים הצרפתי של "לקנות כל יום בדיוק מה שצריך לארוחת ערב" מדבר אליכם, אתם יכולים לשקול לקנות מקרר קטן מתחת לשיש. ואל תגידו "אבל פעם בשנה אני מבשל ארוחה גדולה". לפעם בשנה יש פתרונות אחרים (קרח באמבטיה, לסגור חדר קטן עם מזגן על 16 מעלות -- כשגרים בעיר צריך להיות יצירתיים).

מטבח של דירה קטנה: כדי לשמור על התחושה הפתוחה והמוארת של הסלון, וגם כדי להרוויח עוד משטחי עבודה, נעשה שימוש במקרר משרדי קטן מתחת לשיש. מומלץ בחום לקנות בדיוק מה שצריך כל יום.

שני הטיפים הבאים מיועדים לאלו מכם שגרים בדירות שכורות עם מטבחים מגוחכים:

4. אתם יכולים לרכוש קרש חיתוך גדול (איקאה: למפליג בוצ'ר בלוק 54*46 בוק 59₪ ) ולהניחו על הכיור, או על הגז, כדי להרחיב את משטח העבודה באופן זמני.

5. אם המטבח שלכם מחובר לסלון, תתקינו גלגלים תעשייתיים (שניים מתוך הארבעה עם מעצור) על שולחן האוכל. מומלץ להשתמש בגלגלים גדולים שיוסיפו לשולחן לפחות 10 ס"מ בגובה, ויקרבו אותו לגובה של משטח עבודה. כשאתם מכינים את האוכל, קרבו את השולחן אליכם, והשתמשו בו כמשטח עבודה. משסיימתם לבשל, הוא יכול לחזור למקומו, ולהיות שוב שולחן אוכל. לא לשכוח כיסאות בר עם גובה מתכוונן, לישיבה נוחה. אפשר למצוא כאלו ביעד פרזול

גלגל תעשייתי עם מעצור (יעד פרזול). יש להקפיד כי לפחות שניים מתוך ארבעת הגלגלים יהיו עם מעצור. הפלטה אשר באמצעותה מחברים את הגלגל צריכה להתאים למידות הרגל של השולחן.

בישול קומפקטי ונעים!

בפעם הבאה: מה עושים עם חצי חדר?