יריד Design Miami הוא אחד האירועים החשובים בעולם לעיצוב-אמנות. הוא מתקיים מדי שנה בחודש יוני, וננעל בסוף השבוע האחרון. היריד מתמקד בסדרות קטנות ובמהדורות מוגבלות של עבודות, על התפר המיטשטש והולך שבין אמנות לעיצוב. האירוע נולד מתוך Art Basel, יריד האמנות החשוב בעולם, ולא במקרה הוא מתקיים במקביל אליו. לפני תשע שנים החליטו המארגנים של היריד השווייצי לייסד שלוחה במיאמי. כעבור שלוש שנים בלבד, לאור ההצלחה, נוסד גם ה"דיזיין מיאמי", ובכך נחשף עולם העיצוב העכשווי לשוק האמנות הגועש באותה זירה.

בשנים האחרונות מוענק במיאמי "פרס מעצבי העתיד". חבר שופטים בינלאומי בוחר קומץ של מעצבים מבטיחים, שמציגים גוף עבודות מקוריות ומציעים כיוונים חדשניים, קונספטואליים ברובם הגדול, בתחומי העיצוב. הפרס מציע לזוכים הצעירים (רובם סיימו את לימודיהם בשנתיים-שלוש האחרונות) אפשרות להציג עבודות חדשות במסגרת היריד, ולהיחשף בבת אחת לקהל המשפיע של בעלי גלריות, קניינים, אספנים, אוצרים ועיתונאים. שיתוף הפעולה בין מארגני היריד לרשת מלונות היוקרה W מאפשר לזוכים המאושרים להציג את עבודותיהם הנבחרות במלונות הרשת, במסגרת אירועי העיצוב הנערכים לאורך השנה בערים גדולות בעולם.

חבר השופטים כולל השנה אושיות עיצוב כמו ויבה קרפנטר – יוזמת ומנהלת היריד, אריק צ'ן – אוצר, מבקר ומייסד שבוע העיצוב בבייג'ין, לי אדלקורט - חזאית הטרנדים, קניה הארה – אוצר, מעצב וארט דירקטור של Muji , מרקוס פיירס – עורך אתר העיצוב " דזין" ועוד. בין הזוכים של השנים שעברו התבלטו סטודיו פרונט (2007), מקס לאמב וג'וליה לוהמן (2008), נאצ'ו קרבונל, פיטר מריגולד, יעל מר ושי אלקלעי מסטודיו Raw Edge (2009), ובטה טאנק, גראהם הודסון וסטודיו ראנדום אינטרנשיונל (2010). ואלה שלושת הזוכים המאושרים של השנה:

1. אסיף קהאן, אנגליה

הזוכה הראשון, אסיף קהאן, הוא בוגר AA בלונדון, שהקים ב-2008 סטודיו עצמאי המשלב ארכיטקטורה, עיצוב מוצר ופנים. הוא כבר הספיק לעבוד עם מותגי עיצוב מובילים כמו מגיס, סוואיה ומרוני, וכן עם מוזיאון העיצוב בלונדון, האקדמיה המלכותית והקונסוליה הבריטית, ועבודותיו ממזגות היי-טק ולואו-טק. העיתון "ניו יורק טיימס" הגדיר אותו לאחרונה כאחד מחמשת המעצבים המובילים בלונדון השנה.

אסיף קאהן (משמאל) על רקע מיצב ''ענן'' שלו במיאמי (צילום: James Harris)
אסיף קאהן (משמאל) על רקע מיצב ''ענן'' שלו במיאמי (צילום: James Harris)

אחד הפרויקטים המצליחים שלו, שנעשה ב-2008, הוא עיצוב בית הקפה על החוף בליטל האמפטון. את המבנה תיכנן קהאן כקופסה הפתוחה בחזיתה כבית בובות, אל החוף והים, ומציעה חוויה מוגנת ועם זאת פתוחה לחלוטין לנוף. במסגרת פסטיבל העיצוב של לונדון לפני כשנה עיצב קאהן חנות פופ-אפ, שעשויה מחבלי ניילון, שקיות שואב אבק וצבע לבן.

2. קתרינה מישר ותומס טראקסלר, אוסטריה

הצמד האוסטריחנך את הסטודיו שלו לפני שנתיים בווינה, לאחר תום הלימודים של השניים באקדמיה לעיצוב איינדהובן. יחד הם עובדים על עיצוב מוצרים, רהיטים ומיצבים בגישה קונספטואלית ניסיונית. הם נעים בין עבודת יד לייצור בטכנולוגיה מתקדמת, תוך שהם מתמקדים בעיצוב בר קיימא. הם כבר בפרסים לא מעטים, ואף היו מועמדים בשנה שעברה לפרס הבריט היוקרתי. עבודותיהם הוצגו במוזיאון לאמנות בשיקגו ובמוזיאון לעיצוב בלונדון, כמו גם בווינה ובאיינדהובן.

השנה הם עיצבו את גוף התאורה המשעשע Relumine: זוגות של גופי תאורה משרדים ששופצו ונצבעו מחדש, כשהם חולקים נורת פלורסנט אחת. זו עבודה שעסקה במקור האור ובאלטרנטיבות האפשרות לנורות הליבון הישנות והלא חסכוניות. הנה הם, מספרים עליה:

במילאנו אשתקד הם הציגו סדרת קערות שעיצובן נולד מתוך ירקות. את הירקות הם עטפו באבקת קרמיקה שהתקשתה ללא שריפה, כשהיא משאירה את סימני הירק בתוכה. בשבוע העיצוב בווינה הם יצרו מיצב במסגרת תחרות בחסות חברת הקפה "נספרסו", בנושא אלומיניום. צמד המעצבים הפכו את קפסולות הקפה (מאלומיניום) הידועות לסוללות מלאות אנרגיה, במטרה לעודד את הצרכנים להחזיר את הקפסולות לחנות כדי למחזר אותן.

3. סטודיו ג'וג'ו, סינגפור

סטודיו ג'וג'ו(juju) הוקם לפני שנתיים בסינגפור על ידי טימו וונג (29) ופריסילה לו (28). השניים עובדים על מוצרים, חללים ורהיטים וכן על פרויקטים קונספטואליים-אמנותיים. הם עוסקים לא מעט בתחושות, במגע ובאינטראקציה של בני האדם עם האובייקטים שהם יוצרים. במילאנו השנה הם הציגו אובייקטים מעץ ומתכת, במסגרת סדרה שנקראת "wobble" (לנענע), ושכוללת סוגים שונים של מכלים מעץ מייפל עם מכסה אלומיניום .בתגובה למגע קל הם מתנדנדים מצד לצד, כאילו הם מגיבים לפעולה.

חברי סטודיו ג'וג'ו (משמאל) במיצב שלהם, ''אוהל'', במיאמי (צילום: James Harris)
חברי סטודיו ג'וג'ו (משמאל) במיצב שלהם, ''אוהל'', במיאמי (צילום: James Harris)

פרויקט אחר שלהם שהוצג בשנה שעברה במילאנו הוא סדרת כסאות וגופי תאורה, שבודקת את היחס בין מחוות אנושיות לאובייקטים. לכיסא ה"פלטיפוס" (ברווזן - חיה אוסטרלית נדירה) שעיצבו השניים יש משענת יד אחת שהיא רחבה במיוחד, כמעין מדף שעליו אפשר להניח את כל מה שסוחבים בכיסים. לשרפרף "במבי" משענת גב הנראית כידית, שמזמינה את היושבים לגעת בה. ה"ברווז" היא מנורה משעשעת ושימושית. היא מנוענעת כברווז הודות לבסיסה הגמיש והמעוגל, שבעזרתו ניתן לכוון את אלומת האור למקום הרצוי.

מדברים על זה

השנה התבקשו הזוכים לעצב ולייצר, בעזרת תקציב של המארגנים ורשת המלונות, עבודה שתיחשף ביריד תחת הכותרת "Conversation Piece". מדובר בפרויקט שיעודד אנשים להתגבר על מחסומים חברתיים, יעורר אינטראקציה לא צפויה וידרבן אותם לשוחח וליצור קשרים חדשים. המטרה, מסבירים המארגנים, היא להסב את תשומת הלב לפוטנציאל של העיצוב, בין אם מדובר באובייקט, סדרה או מייצב, להניע ולשנות הגדרות חברתיות ולעזור למבקרים לקצור את הרווח הלא צפוי מקשרים ספונטניים.

לדברי מנהלת היריד, מריאנה גואבל, הזוכים מייצגים "שלוש גישות ייחודיות ונקודות מבט שונות. עם זאת, כולם חולקים גישה ניסיונית ורב-תחומית שתעודד, אנו מאמינים, את המבקרים בתערוכה לחשוב מחדש על עתיד העיצוב".