מתל אביב הם עברו השנה לחולון, המבססת את מעמדה כמרכז העיצוב המקומי. שבוע העיצוב חולון, שייפתח היום (חמישי), מציין את השנה הרביעית של אירועי "עוצב בישראל", ביוזמת קהילת המעצבים. במהלך השבוע, שבמרכזו יום העצמאות, ייערכו תערוכות וימי עיון במוזיאון העיצוב, במתחם המדיטק ובגלריות ברחבי העיר. הפתיחה החגיגית למוזמנים בלבד תיערך הערב, ברחבת מוזיאון העיצוב, בנוכחות ראש העירייה מוטי ששון. מחר בבוקר ייפתחו כל המתחמים לקהל הרחב, ולמעט יום הזיכרון, הם ייפתחו בכל יום עד יום שישי הבא, 14 במאי.

תערוכות "עוצב בישראל 4 " ו"מעצבי העתיד 4 " יתארחו בחלל המוזיאון לעיצוב. "עוצב בישראל" תציג את הישגי העיצוב המקומי של השנה האחרונה בעיצוב תעשייתי, תקשורת חזותית, מיתוג, מדיה אינטראקטיבית ותכשיטים. תערוכת "מעצבי העתיד" תציג מבחר של עבודות גמר מהשנה האחרונה, של כל בתי הספר לעיצוב. במתחם המדיטק הסמוך תוצג, זו השנה הראשונה, תערוכת "אקספו כחול לבן – מעוצב ומיוצר בישראל". זהו שיתוף פעולה בין משרד התמ"ת, התאחדות התעשיינים, עיריית חולון וקהילת המעצבים, ויוצגו במסגרתו מוצרים "כחול לבן", כאלה שעוצבו לתעשייה ומיוצרים בישראל, וגם עמדו בקריטריונים של ייצור מקומי במגוון תחומים: מוצרי צריכה, טכנולוגיה, אריזות, ריהוט, בנייה, תכשיטים ועוד. לצד התערוכות יתקיימו ימי עיון שיעסקו בעיצוב כמנוף כלכלי, במיתוג, בעיצוב אינטראקטיבי ועוד, בשיתוף אורחים מחו"ל. כמו כן תיערך תחרות כרזות, לקידום מוצרים "כחול לבן", של סטודנטים מהמחלקות האקדמיות לתקשורת חזותית.

לרשימת האירועים המלאה לחצו כאן

לעמוד המידע בקובץ PDF לחצו כאן

"מעצבים לא חושבים מעשי"

דיויד גרוסמן הוא מייסד ונשיא קהילת המעצבים, שהיא עמותה שמקשרת מעצבים מקומיים עם התעשייה המקומית והעולמית. בשיחה עם Xnet הוא מדגיש, כי שבוע העיצוב לא פונה רק למעצבים: "אנו פונים גם לקהל של תעשיינים, למשתמשי עיצוב ולקהל הרחב, ואנו מקווים שהמון אנשים יבואו לראות את התערוכות. אנו עורכים השנה שלושה ימי עיון, שכל אחד מהם מתייחס להיבט אחר בעיצוב, מה שמאפשר לנו לפנות לקהלים שונים".

קהילת המעצבים מנסה לקדם את חשיבות העיצוב בקרב התעשיינים. אתם מצליחים?

"המטרה שלנו היא לא רק לקדם את ההבנה בעיצוב אצל התעשיינים, אלא את ההבנה גם אצל המעצבים בתעשייה ובכלכלה. אני מודה, אף שהייתי ראש מחלקה בבית ספר לעיצוב, שלפעמים בתי הספר מוציאים מעצבים שלא מבינים בדיוק את חלקם במערכת הכלכלית. יש כל כך הרבה מעצבים שחושבים על תערוכות של כל מיני דברים נחמדים ויפים, אבל לא חושבים על עיצוב יותר מעשי. מה שכן, בשנתיים האחרונות אני רואה גם משרדים צעירים וקטנים יחסית שפורצים קדימה, נחשפים בתערוכות, עובדים בתעשייה וגדלים. כך שיש שינוי קל לכיוון חיובי, וה'אקספו' שאנו עורכים הא הדוגמה - משרדים ישראליים שעובדים בשיתוף פעולה מתמשך עם היצרנים והתעשיינים המקומיים".

הייתה היענות מצד התעשיינים?

"זה לא היה קל. אנו מקווים שעם הזמן זה יתפוס תאוצה ויתבסס, כמו שקרה עם תערוכת 'עוצב בישראל'. אנחנו המעצבים חושבים שלאזרח יש זכות לחיות בעולם שמעוצב טוב, לטובת כולם. יש חברות ישראליות שכבר מבינות, שכאשר שהן משקיעות בעיצוב בשלב ההתחלתי של הפרויקט, הן יוצרות מוצרים טובים יותר ובונות יחסים אסטרטגיים, כמו כתר פלסטיק או סודה סטרים, שמצליחה מאוד בחו"ל ולא מעט בזכות עיצובי המוצר שלה".

יש הרבה תקשורת חזותית בתערוכה. למעצבים בתחום הזה קל יותר להשתלב בתעשייה?

"כן, התקשורת החזותית מבוססת על השפה, וכל מי שצריך לתקשר בארץ צריך לעשות זאת בעברית. גם מי שמייבא קורנפלקס מארצות הברית צריך לעצב בסופו של דבר אריזה המכוונת לקהל המקומי, שכתובה בעברית. לעומת זאת, העיצוב התעשייתי לא מבוסס שפה, הוא צריך לעצב מוצר שמתאים לכל אחד בעולם, ואם נוסיף לכך את העובדה שהשוק המקומי הוא קטן, יוצא שחייו של המעצב התעשייתי בארץ קשים יותר. בהחלט".

אם כך, איך אתה רואה את האתגר שעומד בפני המעצבים הישראלים בשנים הקרובות?

"הם צריכים להרחיב את האופקים. להיות מודעים יותר לשוק הבינלאומי, ולשדרג את הפעילות מול החברות. הם צריכים לקבוע ולא רק להגיב. אני רוצה שהם יהיו פחות תלויים במצב הכלכלי ובמזמיני העבודה, ויותר עצמאיים וחזקים. לכן, אני מציע להם לעצור לרגע ולחשוב במה הם רוצים להתעסק גם בעוד חמש או עשר שנים, ובהתאם - להתמקד, ללמוד ולהתמחות. ובאמת, יש יותר מעצבים שעובדים גם כאן וגם בחו"ל, והם מתחזקים מכך".

תערוכות נוספות במסגרת שבוע העיצוב בחולון:

  • בתערוכת "ספר ישראלי 2011" יוצגו 40 ספרים של 15 מעצבים גרפיים בולטים, בקטגוריות של ספרי אמן, קטלוגים לתערוכות, וספרי מחקר בנושאי אמנות ישראלית.

גלריית החווה. פתיחה: יום שישי, 6 במאי

מפגש על עיצוב ספרים יתקיים ביום שישי, 13 במאי

  • צמד המעצבים פיליפ והלנה בלאונשטיין, ממותג ההלבשה "פראו בלאו", יציגו קולקציה חדשה המונה כ-19 פריטי לבוש, בהשראת עבודות המעצב הגרפי גארי בייסמן (Gary Baseman).

גלריית המשכן, בית מאירוב. פתיחה: שבת, 7 במאי

  • תערוכת "תמונות פרופיל" היא פרויקט של טל שפיגל, סטודנט שנה רביעית לעיצוב גרפי בשנקר. הוא החליף את תמונת הפרופיל שלו בפייסבוק במשך 365 ימים, כאשר דמותו מופיע בכל תמונה, אך הסביבה וההקשר מתחלפים בכל יום בשנה.

גלריית תיאטרון חולון. פתיחה: יום שישי, 6 במאי

  • "תפרים בנחושת" היא תערוכתה של נתי אמוילס, המציגה פריטי לבוש עשויים נחושת. טכניקת העבודה מורכבת, ומשלבת ריקוע, חירור, תבליט וציפוי אמייל.

גלריה חנקין. פתיחה: שבת, 7 במאי