תארו לעצמכם מצב שבו אתם יכולים להתערב בעיצוב של מוצר שקניתם, או טוב יותר: תוכלו לייצר בעצמכם את המוצרים שאתם רוצים וצריכים. נשמע דמיוני? מסתבר שלא רחוק היום שבו נוכל לעשות זאת.

ניצנים ראשונים לכך ניתן לראות בימים אלה בתערוכה "פרמטר ", שנפתחה בשבוע שעבר בתל אביב, ומבוססת על שיתוף פעולה מתמשך בין החוג לעיצוב פנים של המסלול האקדמי של המכללה למינהל לבין IAAC, המכללה לאדריכלות מתקדמת של קטלוניה בברצלונה. אוצרי התערוכה - האדריכלים אריאל בלונדר, גיא אוסטרן ומושית פידלמן - הצליחו ליצור תערוכה קטנה, אסתטית וידידותית למבקר, שמעוררת דיון על היכולת לעצב את סביבת החיים העתידית, הן כמעצבים והן כצרכנים.

הרעיון העומד בבסיס התערוכה הוא דמוקרטיזציה של תהליך העיצוב, כלומר, תפישה חדשה המאפשרת לצרכן להיות שותף פעיל בכל תהליכי העיצוב והייצור של המוצרים שבהם הוא משתמש, ובכך להביא לידי ביטוי את ה"אני" שלו, את טעמו ואת צרכיו. אם למשל אתם זקוקים לידית חדשה לדלת במקום זו שנשברה פתאום, הרי שבעתיד הלא רחוק תגשו למחשב ובאמצעות תוכנת מחשב ומדפסת תלת-ממדית ביתית תוכלו להדפיס לכם ידית חדשה לפי טעמכם.

גישה אוטופית

"המהפכה הבאה בתהליך העיצוב עשויה להיות הדמוקרטיזציה שלו", אומרת אָרֶטי מרקופולו, אדריכלית ומנהלת התוכנית הבינלאומית Global School ב-IAAC. בראיון איתה היא מסבירה: "גם תהליך העיצוב וגם ניהולו עוברים שינוי רדיקלי. שיתוף הפעולה מתרחב, כלי העבודה נעשים זמינים יותר וכל אחד רוצה להיות מעורב. בזכות זה אנחנו יכולים לייצר בעצמנו כל דבר שנרצה".

הגישה האוטופית הזו באה לידי ביטוי גם בתערוכה עצמה, המעודדת פעילות אינטראקטיבית ומזמינה את הקהל לקחת חלק בתהליך היצירה המתמשך של חלק מהאובייקטים המוצגים. מבקרי התערוכה יכולים להתנסות בעצמם באופן חופשי בתוכנות העיצוב והתכנון, ולצפות בזמן אמת בייצור אלמנטים במדפסת התלת-ממדית שבנו הסטודנטים.

במוקד התערוכה עומדים שלושה מיצבים הבולטים בחדשנותם:

CCloud

"הענן השיתופי" הוא דוגמה לייצור אובייקט המעוצב על ידי משתתפים רבים באמצעות האינטרנט. זהו מיצב העומד בחלל התערוכה ונבנה על ידי גולשים, שמוזמנים לעצב ולהוסיף לו חלקים. איך זה עובד? האלמנט הבסיסי ב"ענן השיתופי" הוא רכיב בצורת כוכב, שכל משתתף מוזמן לעצב בעצמו ולבחור את החומר (פרספקט או עץ) והצבע שהוא מעדיף. המידע הזה נשלח לעיבוד והכנה לייצור בברצלונה ולבסוף מיוצר בחיתוך לייזר בתל אביב. במקביל, מצלמות רשת משדרות את חיתוך הלייזר והוספת האלמנטים למיצב בזמן אמת, והענן גדל עם הזמן.

Solar house

מבנה אקולוגי-אורגני שתוכנן ויוצר על ידי קבוצת הסטודנטים מברצלונה. המבנה תוכנן לעמוד בדרישות אקולוגיות מחמירות של צריכת אנרגיה מינימלית ושאיפה ליעילות מקסימלית, ותכנונו וייצורו נעשו באמצעים דיגיטליים, המאפשרים התאמה מושלמת לתנאי הסביבה הספציפיים. המבנה מתפקד כעץ: לוחות סולאריים שהוצבו על צמרתו מייצרים אנרגיה, הנשלחת אל השורשים ובעת הצורך, חוזרת אל הבית כחשמל.

CDesign

מערכת המשמישה מחדש תקליטורים ישנים ומשתמשת בהם כאבני בנייה ליצירת מבני תלת-ממד מורכבים. בתערוכה מוצג מודל של מבנה כזה, שעוצב בעזרת כלי תכנון פרמטריים. חיתוך התקליטורים נעשה באמצעות סילוני מים והחיבור ביניהם נעשה ללא דבק או מחברים, כמו פאזל תלת מימדי.

פרטים:

  • איפה: גלריה זהזהזה, האנגר 21, נמל תל אביב.
  • מתי: עד 27.4.