מטבחים פתוחים לסלון הפכו בשנים האחרונות לבון טון בבתי ישראל. אם בדירות הישראליות המסורתיות היה המטבח תמיד נפרד, היום הטרנד הוא חלל מגורים אחד, גדול ופתוח. אבל תכנון מטבח סגור ותכנון מטבח פתוח הם שני דברים שונים לחלוטין. ביקשנו מאדריכלי פנים מנוסים את הטיפים שלהם – מה אסור לשכוח ועל מה כדאי להתפשר כשהמטבח, פינת האוכל והסלון חולקים חלל אחד.

חנן דירקטור, אדריכל ומעצב פנים:

  • כשמתכננים מטבח פתוח אסור לשכוח שהוא חלק בלתי נפרד מחדר המגורים, ולכן חייב "לדבר" בשפה דומה. למשל, מטבח שהוא מאוד פונקציונלי ומלא בארונות סגורים שעשויים פורמייקה, לא רק שאינו חלק מהסלון – הוא מתנגש בו ממש. המטבח צריך להיות חמים וביתי, יותר מ"מטבחי". מה עושים? קודם כל, מתאימים את צבעי המטבח לצבעים של החלל הכללי. שנית, בוחרים באותו חיפוי לרצפת הסלון והמטבח, כי חלוקה של הריצוף אינה נראית טוב (כן, גם אם בוחרים בפרקט אפשר להמשיך איתו למטבח. רוב הפרקטים היום עמידים בפני לחות ולכלוכים שונים). שלישית, שמים דגש על האסתטיקה, גם אם היא באה על חשבון הפונקציונאליות: תמונות על הקירות, מדפים פתוחים שאפשר להניח עליהם כלים יפים, ספרי בישול, פסלים. חשוב להשקיע בתאורה יפה, שמתאימה לתאורת הסלון.
  • אם רוצים ליצור הפרדה בין המטבח לחלל המגורים, ניתן לעשות זאת באמצעות דלפק ישיבה או עבודה (אי), ארונות נמוכים שבגבם קיר שפונה לסלון, או – הכי פשוט – באמצעות שולחן האוכל.
  • ואחרון חביב: חשוב לפתוח בחלל המטבח פתחים גדולים לאור ולאוויר. במטבח סגור יש פחות צורך בכך, משום שבדרך כלל לא יושבים בו לאחר עבודת המטבח. לעומת זאת, האור והאוורור בחלל שבו יושבים כל בני הבית, ולא רק בזמן הבישול, חשוב לאיכות החיים.

דור קונפינו, אדריכלית ומעצבת פנים:

  • מטבח פתוח מתאים למזג הישראלי, שמתאפיין בחוסר רשמיות, פתיחות, משפחתיות וחברתיות. הכול גלוי, אין מה להסתיר ואין בעיה להיכנס לבעלי הבית "לתוך הסירים". ובכל זאת, דווקא משום שהוא חשוף לכל מי שנכנס לבית, חשוב להקפיד על ניקיון החלל והאסתטיקה שלו. כיצד? את כל הפריטים הפונקציונליים – כמו מיקסר, מכשיר לסינון מים, מדיח, מיקרו ואפילו המקרר – מומלץ להסתיר בארונות. חשוב לעשות רשימה מדויקת של מרכיבי המטבח. כך לא ייווצר מצב שבו הכול מורכב ואז נזכרים בבר המים, שלא תוכנן עבורו מקום, והוא נשאר "תקוע" על המשטח ומקלקל את המראה שעליו עמלנו ושילמנו במיטב כספינו.
  • המטבח הפתוח מאפשר למבשל לשמור על קשר עם שאר בני המשפחה או האורחים בסלון, אך מה עושים עם הריחות? חלונות הם הפתרון המובן מאליו, אך אפשר גם להשתמש בוונטות מעוצבות מעל הכיריים (היום יש ונטות יפהפיות, שנראות כמו גופי תאורה). כך אפשר למקם את המטבח הפתוח במרכז הבית, ללא חלונות לחזית, ושאר חדרי הבית והסלון "מרוויחים" חלונות.
  • בדירות קטנות פתיחת המטבח לסלון תורמת לתחושת המרחב, ומקלה על ההתנהלות היומיומית. משום שבחלל קטן שטחי האחסון והעבודה מצומצמים, אפשר להציב "אי בישול" במרכז החדר. הוא משמש כמשטח עבודה עם מקום נוסף לאחסון מתחתיו, ויכול גם לשמש כשולחן אוכל.

לימור רוזנר מוג'ה וגילת בלום, אדריכליות ומעצבות פנים:

  • מטבח פתוח מתאים בדרך כלל לאנשים שמקפידים על סדר וניקיון, או לאנשים שבלגן לא מפריע להם. שאלו את עצמכם: האם אתם מקפידים לנגב מיד משהו שנשפך על הרצפה? באיזו מהירות אתם שוטפים את הכלים המלוכלכים? האם אתם אוהבים לשמור על משטח עבודה נקי, גם תוך כדי העבודה? ואם התשובה היא לא – האם יפריע לכם אם החברים יראו את הבלגן, או שבעיניכם, זה חלק מהחן? למי שרוצה ליהנות משני העולמות, ואין לו בעיה של מקום, יש פתרונות חלקיים, כמו במטבח פתוח במסעדה, שחלקו נועד ל"שואו" וחלקו, המלוכלך יותר, אחורי ונסתר. איך עושים את זה בבית? אפשר ליצור מטבח אחורי קטן, שבו יש כיור, מקפיא ומשטח עבודה, והוא מופרד בדלת מחלל המגורים. ב"מטבח הקדמי" יש הכל, רק שהבישול המאסיבי לא נעשה בו. הפתרון של מטבחים כפולים נפוץ בבתי עשירים, וגם בבתים דתיים.
  • אם הבית קטן והוחלט על מטבח פתוח כדי להגדיל את החלל, חשוב לא למקם את הכיריים קרוב לשולחן האוכל, כדי שהאש לא תהיה קרובה מדי לבני הבית שמסתובבים בחלל. כנ"ל לגבי הכיור, שממנו מתיזים מים. כדאי למקם אותם קרוב לקיר או להגביה אותם, במידת האפשר, לשם הבטיחות. עדיף שהכיור והכיריים לא יהיו זה לצד זה, מטעמי נוחות. אבל חשוב שיהיה משטח ביניהם, כדי שדברים רטובים לא יטפטפו בדרך מהאחד לשני.
  • ואם שוהים הרבה מול הכיור –מומלץ שהוא יפנה לנוף. זה יכול להיות נוף שנשקף מהחלונות, או לנוף חלל המגורים (למשל, באמצעות כיור שנמצא על אי עבודה). תמיד נחמד לא להיות תקועים מול הקיר כששוטפים את הכלים.

יש לכם שאלה למעצבים? שילחו אותה אלינו.