כידוע, העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף האנושי. ולצערנו, אחד המאפיינים שלו הוא הפרשת לחות ונוזלים בלתי נפסקת. בעיקר בחודשי הקיץ - או מה שניתן לכנות בכיף בישראל "כל השנה".

בקצרה, זיעה היא הפרשה של נוזל מימי מבלוטות הזיעה המצויות בעור. הזיעה מורכבת בעיקר ממים, נתרן כלורי (מלח) ושתנן (אוריאה). הגוף מזיע באופן טבעי במקרה של התמודדות עם טמפרטורה גבוהה מדי המשפיעה על הגוף - מאמץ גופני או חום חיצוני - על מנת לקרר את הגוף. הזעת יתר או זיעה מוגברת (המונח המקצועי הוא היפרהידרוסיס) היא מצב רפואי שמוגדר כהזעה מעבר למה שנחוץ על מנת לשמור על ויסות תרמי. בכתבה הבאה נגלה לכם את כל הטיפים, הטיפולים והרעיונות הכי חדשניים לטיפול בזיעת הקיץ המשוקצת בכל החזיתות - מכף רגל ועד ראש.

גוף

שוק הדאודוראנטים בישראל הוערך בשנת 2011 בכ-190 מיליון שקל בשנה, כשנתח של 6% מהשוק תופסים הדאודוראנטים ללא אלומיניום, שזכו לכינוי "הדאודורנטים הבריאים" (לדוגמא, אלו של חברת חלאבין (1)). "האלומיניום מסייע בחסימת נקבוביות הזיעה ובכך מונע היווצרות זיעה ושומר על תחושה יבשה בבית השחי", טוענת חני מסלו, מנהלת מותגי הדיאורדורנטים של Adidas ו-Playboy. "לעומת זאת, דאודורנט ללא אלומיניום המאפיין את סדרות ספריי הגוף למיניהם מתגבר על ההזעה באמצעות ריח ולכן גם מחזיק מעמד פחות זמן".

ולמרות זאת, מומלץ להתחיל את השימוש בגיל צעיר עם דאודורנט ללא אלומיניום, שכן ידוע כי דאודורנטים עם אלומיניום עלולים לגרום לרגישות וגירוי בעור. מלבד חברת חלאבין, שווה לנסות גם את הדאודורנט של חברת דוקטור עור, Deo-Dor F, ללא אלומיניום וללא אלכוהול (2).

מאחר ודאודורנט הוא בהחלט פטנט שאנחנו לא צריכות להציג בפניכן, החלטנו לבדוק מה האפשרויות עבור בחורה (או בחור) שמרגישים שהם צריכים לקחת את עניין הטיפול בזיעת הגוף צעד אחד רחוק יותר. או במילים פחות מכובסות - מה לעשות אם גם הדאודורנט החזק והאפקטיבי ביותר משאיר אותי מצחינה ומקושטת בעיגולי זיעה מביכים, שלא לדבר על ההזעה המביכה ההיא בכפות הידיים כשאתם באים לסגור בלחיצה עסקה ממש חשובה...

טיפול בהזעת יתר

באמצעות גלי רדיו:

תהליך בו חימום גלי הרדיו גורם להרס של בלוטות הזיעה - בחלק מהבלוטות יתקבל הרס מוחלט ובחלק פגיעה בתפקוד. הפגיעה בבלוטת הזיעה הינה גבוהה בשל ריכוז המים הגבוה, שכן חימום גלי הרדיו נוצר באמצעות מולקולות מים. מדובר בארבעה טיפולים מבית נובה מדיקל שמתבצעים אחת לשבוע ומטרתם ליצור חימום בשכבת הדרמיס, בה ממוקמות בלוטות הזיעה האקריליות, ובשכבת ההיפודרמיס בה ממוקמות בלוטות הזיעה האפוקריניות. הטיפול מתאים לבעיית הזעת יתר טבעית או כזו שנגרמת כתוצאה ממחלה.

באמצעות בוטוקס:

"בשנת 2004 החלו להשתמש בבוטוקס בו גם למטרות עצירת הזעת יתר בעיקר בבית השחי ובכפות הידיים", טוען ד"ר איל קרמר, מומחה לכירורגיה פלסטית אסתטית ומשחזרת, רשת מרפאות כללית אסתטיקה. "מחקרים העלו כי הזרקת בוטוקס לאזורים הסובלים מהזעה מוגברת מונעת את הגירוי לכיווץ והתרוקנות של בלוטות הזיעה ועל ידי כך מקטינה את כמות הזיעה".

"הטיפול בבוטוקס נמצא בשימוש רפואי בשלושת העשורים האחרונים, בשל תכונותיו המיוחדות, בהיותו משתק ומרפה, השימוש בו נפוץ גם בניתוחי לב, טיפול בפיסורה (סדק בפי הטבעת), מיגרנות או בהליכים אחרים אשר דורשים החלשה של פעילות השריר והרפיית האזור", מוסיף ד"ר רונן גלזינגר, מומחה לכירורגיה פלסטית, חבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית. "בשנים האחרונות נכנס הבוטוקס לטיפול בהזעת יתר, בבית השחי, בכפות הרגליים והידיים וכמובן המצח והראש. הטיפול בבוטוקס, לצורך מיתון הזעת היתר, יעיל ומבוסס על שנות ניסיון ותובנות בעקבות תוצאות טובות שחוו רבים מאותם אנשים הסובלים מתופעות אלו".

את הבוטוקס מזריקים בכמה נקודות בסמוך לבלוטות ההזעה, פעילות הבלוטה נחלשת לתקופה של כמה חודשים, כאשר חזרתה לפעילות נעשית בהדרגה.

באמצעות שאיבת בלוטות הזיעה:

ברשת המרפאות פרופורציה מעניקים פתרון לנושא הזעת היתר דרך 2 טיפולים מתקדמים, האחד- הוא הזרקת בוטוקס, שהיא למעשה "חיתוך כימי" של העצבים. הטיפול השני הוא שאיבת בלוטות הזיעה, הליך במסגרתו מבצעים מספר חתכים מילימטריים בבית השחי ובאמצעות צינורות דקיקים ובטכניקה מיוחדת, נשאבות רוב בלוטות הזיעה. הטיפול מבוצע בהרדמה מקומית, נמשך כשעה ואינו מצריך אשפוז כלל. אפקט שאיבת בלוטות הזיעה פועל באופן מיידי. שאיבת בלוטות הזיעה לטיפול הזעת יתר מניבה תוצאה שמחזיקה מעמד כחצי שנה.

פנים

אז למרות שלא מעט ממוקדי ההזעה מפוזרים לאורך גופנו, אחת מצורות ההזעה המתסכלות ביותר של הקיץ היא ההזעה בפנים. האיפור נמרח, העור נראה נוצץ ולא מבריאות - בהחלט מתסכל.

אחד הפינוקים היעילים ביותר לפנים המיוזעות של החודשים החמים הוא השפרצת מים טרמליים, כמו אלו של מותג הטיפוח וישי (3) או Avene (4). ספריי המים הטרמליים של אוון מכיל 100% מים טרמליים, אשר נשאבים באופן סטרילי לתוך הבקבוק ומטרתם להרגיע גירויים ודלקתיות ולרכך את העור. המים הטרמליים מתאימים למספר שימושים: לחופשה לאחר חשיפה לשמש, לאחר פעילות גופנית, לרענון בימי הקיץ החמים, להשלמת ניקוי הפנים, לקבע איפור, לאחר טיפול או ניתוח דרמטולוגי ולאחר טיפול קוסמטי.

מי שמעדיפה לנגב ולא להשפריץ יכולה לתפוס מעט יותר שליטה על ניירות סופגים לבקרת שומן, כמו אלו של חברת שיסיידו (5) שעוזרות לנטרול ברק ומצופות בפודרה טרייה בצד המגבון שבא במגע עם העור. גם המייק אפ פודרה (6) SUN PROTECTION COMPACT FOUNDATION של חברת שיסיידו ידוע ביעילות שלו מול נזקי הלחות. הוא דוחה מים, מגן על העור מפני השמש, מנטרל רדיקליים חופשיים ומחליק את העור.

ומה עושים עם האיפור?

המאפר יוסי ביטון, בעל ביה"ס לאיפור והמותג B COSMIC, נתן לנו מספר טיפים שיעזרו לך לוודא שהאיפור נשאר במקום גם בחודשים הבלתי אנושיים בעליל יולי ואוגוסט.

  • קרח: לפני הנחת קרם הלחות מומלץ לקרר את שטח הפנים בעזרת קרח - קירור העור מבצע כווץ של כלי הדם ומונע הזעה מיותרת.
  • קרם לחות: הקפידו להשתמש בקרם לחות על בסיס מים שסופח לחות המותאם לסוג העור. לאחר הנחת הקרם רצוי לחכות מספר דקות, על מנת לאפשר לו להיספג אל תוך העור ובכך להבטיח כי האיפור יישאר מקובע לאורך זמן.
  • מייק-אפ: יש להשתמש בסוג מייק-אפ על בסיס נוזל עם אפקט ייבוש שהופך למאט, נקפיד להשתמש בכמות מינימאלית - המעניקה כיסוי אחיד לצד מראה קליל וטבעי.
  • פודרה: סוג הפודרה שיש להשתמש לעור מזיע הינה פודרה דחוסה או אבקתית שהיא בעלת גריסה דקה במיוחד, אחרת ההזעה של עור הפנים יוצרת גבשושים מייד עם מגע של חום על הפנים (שמש).
  • צלליות וסמקים: יש להשתמש בסוגי צלליות ובסמקים שמרקמם בנוי מעבודה עם מים, ישנן צלליות שניתן לעבוד איתן באמצעות מים וכאשר הן מתייבשות על הפנים הן הופכות להיות "Waterproof". רצוי להימנע משימוש בצלליות מבריקות, וצלליות במרקם קרם או סמקים מנצנצים - המעניקים בדרך כלל מראה מיוזע.
  • ליפסטיק: יש להשתמש בשפתון על בסיס מים, כלומר, חומר שניתן להרטיבו במעט מים והופך לשפתון המאפשר מריחה אחידה על כל שטח השפתיים ועמיד בפני זיעה בשטח שמסביב לשפתיים. או לחלופין טוב ונכון להשתמש בליפסטיק נוזלי באפקט סופי של מאט. כל השפתונים השמנוניים למיניהם אינם מומלצים לנשים בעלות עור מזיע הן מהסיבה שלא יתערבבו שומן השפתון והזעת הפנים. ואף מילה על ליפגלוס.

הראש

"השיער שלנו מגיב ללחות וחום והם משנים את צורתו ומרקמו באופן אינדיווידואלי מאדם לאדם", טוען מעצב השיער אילן מרגלית, "על מנת לסייע לגוף באוורור השיער בקיץ יש לנהוג בזיעה בקרקפת כשם שנוהגים בשיער לאחר החזרה מהים".

הצטברות מלחים על הקרקפת ועל השיער גורמת לו להתייבש ולהישבר, ולכן מומלץ לאוורר את השיער בהזדמנויות קרובות ו/או לשטוף אותו היטב לסילוק המלחים מהשער והקרקפת. טיפ נוסף של מרגלית הוא לשים טלק ללא ריח (אפשר גם בספריי) על הקרקפת אחרי המקלחת ולפני שיוצאים מהבית.

בנוסף לתכשירים מרגלית ממליץ על מספר צורות תסרוקות מומלצות המסייעות להתמודדות עם החום הקיצי בישראל ועם הזעה בצורה טובה יותר:

מדורג: בדרך כלל שיער מזיע חייב להיות מדורג משום שהדירוג מאפשר הסוואה של הזיעה וגם אוורור ומניעת הצטברות של הזיעה והרטבת השיער ויצירת מראה לא אסתטי ושלא ניתן לשלוט בו.

קוקו רפוי: קוקו מתוח גורם לזיעה לא להתאוורר ולאגור זיעה. לכן מומלץ בקיץ לשמור שהקוקו יהיה מאוורר ולא צמוד מדי לראש.

צמות: הצמות האפריקאיות מהוות פתרון אסתטי ופשוט למי שהמראה מתאים לו/לה. לא לחינם האפריקאים עושים בו שימוש בדרך קבע. הצמות מאפשרות לשיער מראה מסודר מצד אחד ומאוורר מצד שני.

אפשרות נוספת היא לנסות להימנע מלגרות את נקבוביות השומן של הקרקפת באמצעות חפיפה ללא מים עם שמפו יבש כמו זה של label.m. (7) מדובר במוצר יעיל לשימוש בין חפיפות ולנטרול השומניות שיש לנו בשיער כתוצאה מהלחות והזיעה. מתעצלת לחפוף את השיער אחרי חדרה כושר אבל הוא מזיע בטירוף? רססי עליו דריי שמפו ותקבלי תוצאה של שיער יבש ונטול שומניות.

רגליים

"בקיץ אנו חושפים את כפות הרגליים ונכנסים לנעליים פתוחות - כפכפים, סנדלים ונעליים פתוחות ללא גרביים", מספר ד"ר אלכס אלטס, מומחה ברפואת העור. "למעשה, העור בא במגע ישיר עם הסולייה של הנעל בזמן שמופעל עליו הלחץ של משקל גופנו וחיכוך תוך כדי הליכה. בנעל פתוחה הרגל לא יציבה, ושני הגורמים הללו – לחץ משקל הגוף והחיכוך בתוך הנעל גורמים לתופעה של שכפול שכבות העור ואז העור מתחיל להיות עבה יותר, קשה יותר, מחוספס יותר עד כדי היווצרות סדקים, במיוחד באזור העקב".

בנוסף בקיץ הטמפ' עולות, הגוף מנסה לווסת את החום, הוא עושה זאת על ידי אידוי הזעה שלנו, ואז גם כפות הרגליים שלנו מזיעות. לכן בחודשי הקיץ מסיבות ברורות הזיעה ברגליים גוברת והדבר מלווה לעתים גם בריח לא נעים.

להזעה מוגברת וריח רע ניתן למצוא פתרונות גם בלי לנקוט בצעדים פולשניים, למשל בעזרת תכשירים מקומיים למריחה או דאודורנטים המיועדים לכף הרגל.

בדרך כלל הטיפולים הקלים יותר כוללים מריחה של תכשירים נוגדי זיעה, אנטי פרספרנטים המפחיתים את כמות הזיעה, דוגמת אקילן - קרם למניעת הזעת יתר (8).

אם נועלים נעליים סגורות מומלץ להשתמש בתרסיס לחיטוי נעליים למניעת ריחות הזעה.

"כדי שכף הרגל תמשיך לשרת אותנו בנאמנות ולשאת אותנו לכל מקום, היא זקוקה לטיפוח מתמיד, וזה אומר בראש ובראשונה הזנה ולחלוח מתמידים של העור", טוענת ננסי ירחי, מנהלת הדרכה וקשרים רפואיים של וישי, "ריח לא נעים בכף הרגל מעיד על התפתחותן של בקטריות בעקבות שהייה ממושכת של כף הרגל בסביבה לחה, כתוצאה מהזעת יתר ברוב המקרים. הגורם להזעת היתר יכול להיות תורשתי או תפקוד לקוי של בלוטת התריס, אולם בדרך כלל הבעיה נובעת ממאמץ יתר של הרגליים או חוסר אוורור מספק. במקרים אלה אין צורך כמובן בהתערבות רפואית ובהחלט ניתן למנוע את הריח הרע על-ידי שימוש בתכשירים מתאימים".