לנויה שבו מירושלים עדיין לא מלאו 13 והיא כבר הספיקה לחלות בסרטן - ולהבריא. השבוע היא מתכוונת להגיע שוב לבית החולים. הפעם כדי להעביר את הפאה היפה שליוותה אותה מדי יום בשנה האחרונה לחברתה שזקוקה לה כעת יותר. הפאה, שאורכה כ-30 ס"מ ושוויה 3,000 דולר, נתרמה לנויה על ידי עמותת "זכרון מנחם", המרכז הישראלי לתמיכה בילדים חולי סרטן.

"שלחתי לעמותה תמונה שלי עם השיער שהיה לי לפני תחילת הטיפולים. תוך כמה שבועות הם נתנו לי פאה שנראתה בדיוק אותו דבר", מספרת נויה. "פאות הן דבר יקר שלא כל משפחה יכולה להרשות לעצמה והעמותה חוסכת את הקושי הזה. השתמשתי בפאה בכל תקופת המחלה. היא נתנה לי כוח לצאת מהבית ולבלות בחוץ עם חברות ומשפחה".

נויה היא רק אחת מילדות ונערות רבות שעמותת זכרון מנחם נותנת להן פאות. העמותה הוקמה במטרה לסייע לילדים חולי סרטן ולבני משפחתם בהתמודדות עם שלל הבעיות הפיזיות והנפשיות השונות שמתעוררות עם גילוי מחלת הסרטן ובמהלך הטיפול בה. אחת מבעיות אלה היא אובדן השיער. אמנם מדובר בבעיה פיזית, אך השפעתה עצומה מההיבט הנפשי.

אביגיל ויינפלד, שאחראית על פרויקט הפאות בעמותה, מספרת שרופאים אונקולוגים מדווחים שהאינסטינקט הראשוני של כ-99 אחוז מהמאובחנים בסרטן הוא לגעת בשיערם. הסרטן הוא דבר פנימי, שלא רואים סימנים חיצוניים לו עד שמתחילים הטיפולים. ברגע שחולים מאבדים שיער זה יוצר זרות, שונות. לא רק שהם מרגישים רע בזמן הטיפולים, אם הם גם מרגישים שהם נראים רע זה משפיע עליהם נפשית". כדי לעזור לנערות והצעירות להתמודד עם הראש החשוף, נותנת להן העמותה פאות.

"צריך להסתגל לפאה", אומרת אביגיל. "זה מאד מוזר בהתחלה. אבל יש ילדות שזה הדבר שמאפשר להן להמשיך להיאבק, לצאת החוצה ולהרגיש כמו כולנו".

נויה שבו: "הפאה נתנה את הכוח לצאת מהבית" (צילום: ריקי קנטרוביץ)
נויה שבו: "הפאה נתנה את הכוח לצאת מהבית" (צילום: ריקי קנטרוביץ)

דרוש: שיער ארוך

את הפאות שוזרות ומכינות יצרניות פאות, והכל בהתנדבות וכתרומה לעמותה. אחת מהן היא ברנדי קמינר - פאנית ואמנית שיער, בעלת חברה בינלאומית לייצור פאות בשם BK wigs internetional. "עבור פאה אחת דרושות 7 תרומות שיער, שכל אחת מהן באורך 30 ס"מ", מספרת ברנדי. עובדה זו הופכת את הכנת הפאות למאתגרת ויקרה במיוחד, כשמחירה של פאה איכותית יכול להגיע ל-7,000 ש"ח ואף יותר מכך. הקושי, כפי שמסבירה ברנדי, הוא בהשגת השיער: "שיער הוא מהמשאבים הכי יקרים שיש היום בעולם. נשים לא מאריכות שיער יותר, משום שהן מעדיפות להסתפר לפי צו האופנה בתספורות קצרות או מדורגות. כך קטן בצורה משמעותית מספרן של תורמות שיער פוטנציאליות".

כדי לייצר מודעות גבוהה יותר לנושא ולגרום לנשים לתרום את שיערן, עמותת זכרון מנחם פוצחת במבצע ארצי לגיוס תרומת שיער. במשך שלושה ימים יפתחו למעלה מ-100 מספרות בכל רחבי הארץ את דלתותיהן ויספרו בחינם את כל מי שתתרום את שערה עבור פאות לילדים ונוער חולי סרטן.

ברנדי מספרת שגם היא וגם התורמות מתרגשות מאד מתרומת שיער למטרה: "הנשים שמסתפרות מגיעות אליי בידיעה שהן מגיעות לתרום את השיער. הן מצטלמות לפני וזה מאד מרגש. זו לא סתם תספורת, הן כאילו משאירות אצלי חלק קטן מהן".

גלי וינטרברגר: "הידיעה שיש פאה הרגיעה אותי" (צילום: שולמית הרשלר)
גלי וינטרברגר: "הידיעה שיש פאה הרגיעה אותי" (צילום: שולמית הרשלר)

החולות הפכו לדוגמניות

לקראת המבצע ובמסגרת הקמפיין חברה העמותה לברנדי קמינר וביחד עם הצלמת שולמית הרשלר והסטייליסטית רבקה שוורץ הפיקו, בהתנדבות כמובן, סדרת צילומי אופנה. המיוחד בצילומים אלה הוא שהדוגמניות הן שלוש נערות שחלו בסרטן וזכו לתמיכת העמותה: אורי גל בת ה-14, גלי וינטרברגר בת ה-17 וניצן ארד בת ה-18.

גלי וניצן מודות שמעולם לא חלמו להיות דוגמניות, אך הן נרתמו בשמחה לטובת הצילומים. ניצן מספרת: "החוויה של להצטלם, להחליף פאות ובגדים, וממש להחליף דמויות, היתה כיפית".

גלי: "אני יודעת שיש בנות שעבורן זה עניין מאד משמעותי. אני אישית לא השתמשתי הרבה בפאה, אבל הידיעה שהיא קיימת למקרה שאני אצטרך אותה הרגיעה אותי". ניצן אומרת שלה עצמה דווקא לא היתה פאה: "מאד אהבתי את הקרחת שלי והתגאיתי בה".

  • מבצע ההתרמה יתקיים בימים ראשון-שלישי, 27-25 בנובמבר, ובמסגרתו יוכלו תורמות שיער להסתפר ללא תשלום במספרות המופיעות ברשימה באתר עמותת זכרון מנחם