מה צריך לספר לרופא?

את מצבך הבריאותי המדויק, כולל מחלות לב, סוכרת, מחלת ריאות וכדומה. לסובלים ממחלות כאלה יש סיכוי גבוה יותר להסתבכויות בעקבות שאיבת שומן, והרופא יחליט אם להימנע משאיבה או לבצע שאיבות זעירות בלבד.

כמה שומן אפשר לשאוב?

עד 10 ליטרים, אם כי מקובל לשאוב לא יותר מ‭4-‬ ליטרים. בשאיבות גדולות חשוב להקפיד על מאזן הנוזלים בגוף. כלומר, למנוע נדידת נוזלים מאזורים אחרים לחללים שמהם נשאב השומן. חשוב גם לנטר את רמת ההמוגלובין ואם צריך לתת למנותח מנות דם. יש מנתחים שיבקשו ממך לתרום מנות דם של עצמך למטרה זו, שבועיים שלושה לפני הניתוח, וגם לקחת חומצה פולית ותוספת ברזל.

באיזו הרדמה משתמשים?

שאיבת שומן ניתן לבצע תחת הרדמה מלאה, מקומית או אזורית אפידורלית – תלוי במספר האזורים שיישאבו, כמות השומן ורצון המטופל. אם שואבים מעל 4 ליטרים שומן, משתמשים בהרדמה מלאה.

מאיפה אפשר לשאוב?

לחיים, כדי לתקן מראה נפול וצנוח. חשוב לזכור שאם העור אינו מתוח, הוא ייראה רע יותר אחרי שהשומן יסולק. סנטר וצוואר, כדי להיפטר מסנטר כפול, ובדרך כלל התוצאה טובה. מעל השדיים, לכיוון בית השחי, לסילוק הבליטה שמציצה מעל החזייה. אפשר לשאוב, אבל לא להעלים לגמרי. גב, מעל קו החזייה, בגב העליון ובגב התחתון, במקומות שיש בהם "קפלים‭."‬ הבליטות ייעלמו, ובזכות עובי העור, התוצאות בדרך כלל טובות. מותניים, וצדי האגן, בדרך כלל התוצאות טובות.

בטן – שאיבת השומן מקטינה את הבטן אבל לא משטיחה לגמרי, לשם כך אפשר לבצע מתיחת בטן. זרועות – אחרי השאיבה ייתכן שתקבלי עור מדולדל שישווה לזרועות שלך מראה של מפרשים שמוטים. אפשר לתקן את זה בניתוח. שוקיים וקרסוליים – אפשרי, אבל דורש ארבעה ימים עד שבוע של שכיבה ברגליים למעלה, ותקופה נוספת לגרוב גרביים אלסטיים. ירכיים – אפשר לשאוב שומן במעלה הירכיים, באזור הפנימי או החיצוני שלהן. ישבן – אפשר להקטין את מידתו בשאיבה, אבל אז יש חשש שהוא ישתטח או ייפול. גבעת הערווה – קורה שנשים שעברו מתיחת בטן לא רוצות את התלולית החביבה הזו, ומבקשות לשאוב ממנה שומן. התוצאות בדרך כלל טובות מאוד.

האם אפשר לשלב ניתוחים נוספים?

כן, אבל צריך להיזהר. שאיבת שומן אינה הליך פשוט, ויחד עם השומן נשאב לא מעט דם מהגוף, ונוצרים שטפי דם וסיבוכים במאזן הנוזלים והמב לחים בגוף. לא רצוי לשלב שאיבה עם ניתוחים גדולים כמו מתיחת בטן או הקטנת שדיים.

יהיו צלקות?

שאיבת שומן אמנם שונה מניתוח, אבל מאחר שהיא כרוכה בחתכים, יישארו אחריה צלקות. החתכים לרוב קטנים וחבויים, אבל הצלקות בראשיתן אדומות ועם הזמן יבהירו. אצל רבים לא יראו אותן אחרי שנה, אבל זה תלוי בעור ובנטיית הגוף שלך.

תיאור בריאותי מדויק ככל האפשר (צילום: thinkstock)
תיאור בריאותי מדויק ככל האפשר (צילום: thinkstock)

האם חייבים להתאשפז?

תלוי. שאיבת שומן היא הליך די טראומטי ואחירה יש הצטברות של דם ונוזלים ברקמה שממנה נשאב השומן. ללא טיפול מתאים המנותח עלול להיכנס לשוק, להתעלף ואפילו למו וחייבים לעבור שאיבה בקליניקה מתאימה. שאיבות של עד 2 ליטרים אפשר לבצע ללא אשפוז. שאיבות גדולות מצריכות השגחה למשך לילה לפחות.

איך נראים אחרי?

בסוף הניתוח החתכים נתפרים. לפעמים יישארו בפנים נקזים, והאזורים שמהם נשאב השומן ייארזו בחבישה אלסטית או במחוך. השומן מספק תמיכה לעור, וכשהוא מסולק העור עלול לצנוח ולהידלדל. החבישה מצמידה את העור לשרירים ולשומן שנותר, ומאפשרת לו להחלים. האזורים שנשאבו, וכל מה שמתחתם, יהיו נפוחים מאוד, בגלל גודש דם ונוזלים. מסביב יופיעו שטפי דם תת עוריים שייעלמו רק אחרי שלושה שבועות. כעשרה ימים לאחר הניתוח מוציאים את התפרים. אחרי כמה ימים, כשהרגישות המקומית חולפת, רצוי לעסות את המקום כדי לעזור בניקוז הנוזלים. כדאי גם להתרחץ, אבל בגלל הנטייה לעילפון, חשוב שמישהו ישגיח עליכם כשאתם מתרחצים.

מתי חוזרים לשגרה?

אחרי שבוע אפשר לחזור לפעילויות שאינן דורשות מאמץ גופני. לעבודות מאומצות יותר כדאי לחכות לפחות שבועיים. לספורט חזרו בהדרגה – הליכה מותר לבצע כשמרגישים מספיק טוב, אבל למכון הכושר תנו ארבעה שבועות מנוחה.