יוצאים להתאוורר: 10 יערות ואתרים ירוקים לבילוי משפחתי בסופשבוע

פיקניק בפארק רחב ידיים בגליל, שבילי הליכה ורכיבה על אופניים בכרמל, מחילות מסתור שהן חוויה לילדים ואגם מים בלב המדבר. טיולים לכל המשפחה מצפון ועד דרום

מרהיבה. הקשת בפארק אדמית  (צילום: סוכנות ג'יני)
מרהיבה. הקשת בפארק אדמית (צילום: סוכנות ג'יני)

תשכחו מחו"ל: הגל השני של הקורונה החובט באירופה מרחיק עוד יותר את החלומות והאשליות על חופשה קצרה מעבר לים. אבל כדאי לראות את הצד החיובי שבעניין – האפשרות להכיר טוב יותר את אתרי הטבע, הנוף והמורשת של ישראל. יהיו שיאמרו: מה אתם מחדשים לנו, שהרי כולם כמעט מכירים את היערות והחניונים? העניין הוא שכדאי ללמוד לטייל לעומק, ומעבר להתנחלות בת כמה שעות בפינת יער ונפנוף על מתקן המנגל – ראוי ללמוד ולהכיר את הסביבה הקרובה: פה אתר ארכיאולוגי, שם תצפית נוף, כאן פינת מורשת. עד שיגיעו (ויעבדו) החיסונים – זו ההזדמנות שלנו.

 

 

לפני שיוצאים לדרך

מה פתוח? הנחיות הקורונה מתעתעות ומשתנות לפרקים, חלק מהאתרים (כולל גם כאלה המוזכרים כאן) פתוחים ואחרים לא, ובקיצור: בררו לפני שתצאו לדרך.

היזהרו בהדלקת אש. פיקניק ביער הוא עניין מפתה, אבל הדלקת אש באופן לא זהיר היא עניין מסוכן מאוד. עשו זאת באחריות ובמודעות לסביבה, ולא לשכוח לכבות היטב, עד הגחל האחרון.

קנו מהמקומיים. גבינות, יינות, לחמים ומאפים, כלים לבית, ירקות ופירות – כל רכישה שכזאת, גם בסכום סמלי, מסייעת בימים אלה לחקלאים, ליצרנים ולאמנים ביישובי הפריפריה.  

שמרו על הניקיון. עשיתם פיקניק ביער? קחו את האשפה איתכם.

 

1. מעל כולם

יער ביריה־מירון

היער שבין מירון לביריה הוא היער הנטוע הגדול בגליל, ומשתרע על פני כ־21 אלף דונם, במרחב שבין צומת מירון שבמערב עד המדרונות המשתפלים מצפת מזרחה לעבר ראש־פינה וחצור הגלילית. היער מגוון מאוד, ולצד צמחייה ים־תיכונית וצמחייה נטועה מציג מבחר רב של אתרים: בוסתנים ומעיינות, בית כנסת עתיק וקברי צדיקים. בלב היער ניצבת מצודת ביריה - אתר התיישבות ומורשת.

 

אלפי דונמים ירוקים ובית כנסת עתיק. יער ביריה  (צילום: אבי הירשפלד)
    אלפי דונמים ירוקים ובית כנסת עתיק. יער ביריה (צילום: אבי הירשפלד)

     

    2. גבוה בגליל

    פארק אדמית

    הפארק נמצא ברמת אדמית, שממנה נשקפים הנופים ההרריים של הגליל המערבי ומפרץ חיפה. האזור מאופיין בנוף מצוקי־סלעי, שחורצים אותו ערוצי נחל בצת ונחל נמר. קרן קיימת לישראל הכשירה בפארק אדמית אזורי חניונים ובהם שולחנות פיקניק, ברזים למי שתייה ושירותים.

    בפארק ניטעו עצי בוסתן ויער, סומנו מסלולי טיול ונקבעו נקודות תצפית.

     

    מרהיבה. הקשת בפארק אדמית  (צילום: סוכנות ג'יני)
      מרהיבה. הקשת בפארק אדמית (צילום: סוכנות ג'יני)

       

      3. נוף לים התיכון

      יער חוף הכרמל

      היער מכסה את המורדות המערביים של הכרמל, ומשתרע בין כפר הנוער ע"ש מאיר שפיה שבגבולו הדרומי לבין נחל מערות שבצפון. ממדרונות היער נשקף נוף מרהיב של מישור חוף הכרמל והים התיכון. זהו מקום נפלא לבילוי ולטיול בחיק הטבע, מרחב שבו עצי החורש משתלבים בעצי יער נטוע, עם מגוון חניונים, תצפיות, דרכי נוף, שבילי הליכה למטיילים ושבילי רכיבה על אופניים.

       

      חניונים ונוף. יער חוף הכרמל  (צילום: כאמל עליאן)
        חניונים ונוף. יער חוף הכרמל (צילום: כאמל עליאן)

         

        4. השרון הירוק

        יער אילנות, גן בוטני יערני

        בלב השרון, בין היישובים קדימה, פרדסיה ואבן יהודה, משתרע יער אילנות, שהוא מיוחד במינו ואין שני לו בישראל: 750 מיני עצים צומחים במקום, זה בצד זה, ומייצגים מגוון עצום של מקומות גידול ברחבי העולם. סיור ביער הוא חוויה לאוהבי טבע והזדמנות להיכרות עם עצים זרים, מוזרים ומופלאים, חלקם בעלי מראה אקזוטי מרתק. קרן קיימת לישראל מפעילה ביער אילנות מרכז מבקרים המוקדש כולו לעצים, משלב טכנולוגיות חדישות בתחום ומציע למבקרים בו חוויה מיוחדת במינה.

        טיפ: בעונת החורף, בחודשים ינואר ופברואר, פורחים בשטח היער פרחים נדירים ובהם אירוס הארגמן הנדיר ושום תל־אביב, שניהם צמחים שתפוצתם בעולם מוגבלת למישור החוף של ישראל בלבד.

         

        מוקדש לעצים. מרכז המבקרים, יער אילנות  (צילום: יוסי זלינגר)
          מוקדש לעצים. מרכז המבקרים, יער אילנות (צילום: יוסי זלינגר)

           

          5. קרוב לגוש דן

          יער בן שמן

          יער בן שמן, מהיערות הוותיקים והגדולים בישראל, נחשב גם לריאה הירוקה של גוש דן. מרחב היער מרושת בדרכי נוף המתאימות לנסיעה ברכב פרטי, בדרכים מאתגרות יותר המיועדות לרכבי שטח 4x4, וכמובן בשבילים לרוכבי אופניים. דרכי הנוף מובילות את המטיילים לאתרים ולחניונים רבים הפזורים בשטחים המוצלים שביער. ברוב החניונים תמצאו שולחנות פיקניק נגישים, ואת אחד מהם הכשירה קק"ל כמסלול וכחניון יוצאי דופן, הנגישים גם לבעלי לקויות ראייה.

           

           

          אטרקציות ופיקניק. יער בן שמן  (צילום: יעקב שקולניק)
            אטרקציות ופיקניק. יער בן שמן (צילום: יעקב שקולניק)

             

            6. חורש ירושלמי

            אתר הסטף

            הסטף ממוקם בפאתיה המערביים של ירושלים, אזור שבו משתרע מדרון ירוק הצונח אל ערוץ נחל שורק. בשטח הסטף נובעים מעיינות המשקים מדרגות חקלאיות, זכר לתרבות עבודת שדה עברית בת אלפי שנים שכמעט וחלפה מהעולם. במקום מגדלים גם בימינו גני ירק מושקים ובוסתנים שאינם דורשים השקיה מלאכותית, ובהם עצי זית, שקד וכן גפנים, והם המעניקים לנוף מראה ירוק ורענן במשך כל ימות השנה.

             

             

            מאגרי מים ובוסתנים. אתר הסטף  (צילום: גידי בשן)
              מאגרי מים ובוסתנים. אתר הסטף (צילום: גידי בשן)

               

              7. לחובבי ארכיאולוגיה

              פארק עדולם־צרפת

              בחורבת בורגין, הנמצאת בשטח פארק עדולם־צרפת שבשפלת יהודה, נערכו חפירות ארכיאולוגיות ונחשפו שרידים של אתרי עבר ובהם מערות קבורה, מערות פעמון, בתי מגורים מהתקופה הרומית, כנסייה ומחילות מסתור. מראש הגבעה נשקפת תצפית מרהיבה על מרחבי שפלת יהודה. פארק עדולם עצמו הוא מרחב נהדר ומסקרן המשלב טבע, חקלאות ואתרי עבר. האזור משופע באתרים ארכיאולוגיים, שרק מיעוטם נחפר. אחד המפורסמים שבהם הוא חורבת עתרי, שבו שוחזרו שרידי יישוב יהודי שהתקיים במקום בימי בית שני, והתגלו בו, בין השאר, מקוואות טהרה, גתות להכנת יין, מבנה ציבורי גדול ומחילות מסתור מתקופת מרד בר כוכבא – שזחילה בהן היא חוויה לילדים.

               

               

              מערות קבורה. פארק עדולם  (צילום: אבי חיון)
                מערות קבורה. פארק עדולם (צילום: אבי חיון)

                 

                8. בגבול המדבר

                יער יתיר

                היער הענק משתרע על פני 30 אלף דונם ונקרא על שמה של עיר הלוויים המקראית, ששרידיה נמצאים בתחומו. ביער, שהוא "ריאה ירוקה" עבור תושבי האזור, נטועים יותר מ־4 מיליון עצים מסוגים שונים, והוא נחשב ליער הנטוע הגדול בישראל. קרן קיימת לישראל הכשירה ביער דרכי נוף ושבילי טיול ורכיבה, וכלולים בו אתרים ארכיאולוגיים וחניוני פיקניק שאף הותאמו למוגבלים בתנועה.

                טיפ: היער הוא משכן למגוון בעלי חיים שאזור מחייתם על גבול המדבר: צבאים, שועלים, תנים ועוד. מומלץ לפקוח עיניים ולהביט, כדי לראות אותם בסבך העצים.

                 

                 

                חיים במדבר. יער יתיר  (צילום: צביקה בורג)
                  חיים במדבר. יער יתיר (צילום: צביקה בורג)

                   

                  9. צל בנגב

                  יער שוקדה

                  היער הממוקם במערב הנגב ניטע, הוכשר ופותח בידי קרן קיימת לישראל כיער קהילתי, בשיתוף תושבי היישובים הסמוכים שוקדה, כפר מימון וקיבוץ עלומים. העצים שניטעו הוכיחו את התאמתם למישור החשוף ולתנאי האקלים של מערב הנגב.

                  בשטח היער: אתרים ארכיאולוגיים, פריחות (המפורסמת שבהן היא פריחת הכלניות בחודשי החורף), נופי טבע, חניונים ומסלולי אופניים.

                   

                   

                  10. בלב המדבר

                  פארק גולדה

                  בערוץ ואדי מדברי בלב הר הנגב הקימה קרן קיימת לישראל אתר נופש גדול, המשלב אגם מים, מדשאות, חניוני פיקניק, מצפור נוף והמון עצים המעניקים צל. הפארק קרוי על שם גולדה מאיר, ראשת הממשלה הרביעית של מדינת ישראל, והוא נמצא סמוך לקיבוץ רביבים, שבתה של גולדה נמנתה עם מייסדיו. במרכז הפארק עובר ערוץ נחל רביבים, ובשנים גשומות במיוחד נוצר בנקודה זו אגם מים קטן, להנאת המטיילים.

                   

                   

                  לא פטה מורגנה. פארק גולדה  (צילום: אבי הירשפלד)
                    לא פטה מורגנה. פארק גולדה (צילום: אבי הירשפלד)

                     

                     

                     עוד 10 פינות טבע שאפשר להתבודד בהן בכיף

                     

                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד