



פתאום כולם מדברים על סוזי קייב: דוגמנית לשעבר, מעצבת בהווה, ואשת הערפד הנצחי ניק קייב. את הכינוי שהוצמד לאחד הזמרים הבינלאומיים הפופולאריים ביותר בישראל, זה שאפילו עמד איתן מול מתקפת ה-BDS בשנים האחרונות, היא מינפה לצרכיה, ובשנת 2014 הקימה את מותג האופנה The Vampire's Wife, אשת הערפד, ע"ש נובלה גנוזה שכתב קייב עצמו.
בשנים האחרונות קנה לעצמו המותג שם בעולם, עם רשימת לקוחות נוצצת הכוללת שחקניות כמו קירה נייטלי ולורה ביילי, לצד בנות אצולה כמו קייט מידלטון והנסיכה ביאטריס מיורק, שהשתחלו לשמלות המקסי הצנועות בעיצובה. הסתיו הזה ליהקו אותה בבית האופנה האיטלקי גוצ'י להוביל את הניחוח החדש "גוצ'י בלום", ובמקביל יצרה קולקציית קפסולה עם רשת האופנה H&M שהושקה בעולם ב-22 באוקטובר וצפויה להימכר בישראל כשייפתחו חנויות המותג. ועדיין, ספק אם זה מה שיהפוך אותה למפורסמת בארץ כמו בעלה, שאמור לחזור להופעה ביוני 2021.

את הרומן של קייב עם גוצ'י אפשר היה לזהות כבר בשלבי החיזור של המנהל האמנותי אלסנדרו מיקלה לפני כשלוש שנים, אז הוזמנה קייב לתצוגת הקרוז של המותג בפירנצה. היא הגיעה לבושה גרבוני תחרה שחורים ושמלת מידי פרחונית עם שרוולים קצרים, כשלצדה בנה ארל, כיום בן 20. היה זה רק כשנתיים לאחר שאחיו התאום ארתור נהרג באופן טרגי, כשבגיל 15 נפל מצוק בחוף ברייטון לאחר שבלע LSD.
מאז התייצבו שלושת בני המשפחה בתצוגות המותג, ובימים אלה מככבת קייב בקמפיין החדש של הבושם על רקע השיר Fade Into You של מאזי סטאר, לצדן של "ערפדיות" נוספות: השחקנית אנג'ליקה יוסטון, הזמרת פלורנס וולש, הדוגמנית ושחקנית ג'ודי טרנר-סמית'. "הייתי דוגמנית שנים רבות, אז אני בקיאה בעמידה מול המצלמה, אבל לא עשיתי קמפיין כזה כבר יותר שנים משאני רוצה לזכור", מספרת קייב בת ה-54 בראיון בלעדי ל-Xnet על החוויות מאחורי הקלעים. "ברגע שהגעתי לסט, החלקתי בטבעיות לתפקיד. זה היה כל כך כיף!"

היא היתה סוזי ביק, דוגמנית בריטית, כשהכירה את ניק קייב האוסטרלי ב-1997, לאחר שהתאושש מפרידה מתוקשרת מהמוזיקאית פי.ג'יי הארווי. באותה שנה גם הוציא את אלבומו היפה The Boatman's Call עם השיר West Country Girl, שנכתב בהשראתה של הארווי. ביק בעלת המראה המורבידי הצטלמה אז למעצבות כמו ויויאן ווסטווד. הם התחתנו בשנת 1999 ושנה לאחר מכן נולדו להם תאומים: ארתור וארל.
"שנינו מעורבים בעבודה האחד של השנייה", מגלה קייב מעט על יחסיהם. "יש לו דעה נחרצת מאוד לגבי בגדים – הוא יודע מה הוא אוהב ומה הוא לא אוהב, ולא חושש להביע את דעתו בנושא. לעיתים קרובות ניק אומר שהוא מרגיש הכי יצירתי כשהוא עושה משהו שהוא לא יודע עליו דבר! הוא מתרגש מאופנת נשים יותר מאשר מכל דבר אחר, ואני אותו הדבר עם מוזיקה. אני אוהבת מוזיקה, היא חיונית לחיי. יש לי הרבה מה לומר על מה שהוא עושה מהבחינה הזו! אז אנחנו תמיד מודעים זה לזה, תומכים זה בזה, מאתגרים זה את זה ומלמדים זה את זה".

קייב מסרבת לדבר בראיון כעת על הטרגדיה המשפחתית ובכלל ממעטת לחשוף את רגשותיה על מותו בטרם עת של ארתור. בעבר התייחסה לנושא בהרחבה בראיון לווג בריטניה. "לאחר מותו של ארתור, לא הצלחתי לצאת מהמיטה במשך שבוע", סיפרה, "אמרתי לניק: 'אני לא יכולה לעשות את זה. 'אשת הערפד', זה נגמר. הכל נגמר'". בהמשך הוסיפה: "אני יודעת שזה כנראה לא בריא, ויום אחד אצטרך לפנות לטיפול כדי לעבד את כל מה שקרה, אבל בינתיים, אם להיות כנה, העבודה הצילה אותי".
הבן ארל, שאיבד את אחיו התאום, היה צריך תשומת לב וטיפול בתקופה הזאת. "מותו של ארתור גרם לי לחרדה תמידית שמא יקרה משהו גם לארל", שיתפה קייב. "זו לא תחושה רציונלית, אני יודעת, אבל מי שחי מתוך טראומה נמצא תמיד על הקצה. מאז התאונה אנחנו חיים בלוס אנג'לס, כי הזיכרונות מהבית בברייטון כואבים מדי. אומרים המון דברים על יגון, אומרים שההתמודדות איתו היא בודדה, אבל במקרה שלי זה לא נכון. יש אושר ביצירה. תמיד רציתי ליצור דברים יפים, ואני לא מעוניינת להיות קורבן של מה שקרה לארתור. אני לא רוצה להיות משותקת מעכשיו עד סוף חיי. אני רוצה להראות לארל את הדרך הטובה ביותר להתמודד ולשרוד את זה. היינו צריכים להשתלט על עצמנו עבורו, שלא יפחד ולא יחשוב שהוא עומד לאבד גם את ההורים שלו".

יגונו של האב תועד בשני אלבומי מופת שיצאו במהלך ארבע השנים האחרונות: Skeleton Tree מ-2016 ו-Ghosteen מ-2019. במכתב שכתב אשתקד למעריצה שאיבדה את היקרים לה, שיתף ניק קייב את תחושותיו מאז איבד את בנו בצורה כנה וחשופה: "אני מרגיש את נוכחותו של בני בכל מקום, אבל הוא אולי לא שם. אני שומע אותו מדבר איתי, נוזף בי, מדריך אותי, אם כי יכול להיות שהוא לא שם. הוא מבקר את סוזי בשנתה באופן קבוע, מדבר אליה, מנחם אותה, אבל יכול להיות שהוא לא שם. עקבות של אבל מאירות את רוחות הרפאים. רוחות אלה הן רעיונות, בעצם. הן נוצרות בדמיון ההמום שלנו שמתעורר מחדש אחרי האסון. כמו רעיונות, הרוחות האלה מעוררות אפשרויות. הגשימי את הרעיונות שלך, כי בצדו השני של הרעיון יחכו שינוי, צמיחה וגאולה. הקימי את הרוחות. קראי להן. תני להן מקום בחייך. דברי אליהן. ידי הרפאים שלהן מושכות אותנו בחזרה אל העולם שמתוכו הושלכנו. באהבה, ניק".

את The Vampire's Wife השיקה לפני כשש שנים כמותג אופנה לנשים שבמרכזו שמלות מקסי עם שרוולי פעמון רחבים או שרוולים תפוחים. אם לא היינו יודעים שמאחורי המותג עומדת קייב, היינו עלולים לחשוב שהשמלות הצנועות שמכסות כל טפח מגיעות משכונת גולדרס גרין בלונדון או מרחוב רבי עקיבא בבני ברק. המגמה "הצנועה" שנכנסה לעולם האופנה מאוחר יותר פגשה את השמלות של קייב לצד מותגים כמו Batsheva הניו יורקי, והמותג זכה לנראות גדלה וגוברת.
"אני משחקת עם בגדים מאז שהייתי ילדה קטנה. סבתי נהגה לשבת ליד מכונת התפירה שלה וליצור תלבושות מטורפות", מספרת קייב, "היא לימדה אותי לתפור, ומאז תמיד שיניתי בגדים, שילבתי בגדים שונים ומשונים. 'אשת הערפד' היה שמו של ספר שבעלי (ניק, א"י) כתב והתבסס על רעיון האופי הערפדי של האמן ביחס למוזה שלו. בשלב מסוים הוא נטש את הספר ונתן לי את השם למותג הבגדים שהקמתי אז. 'אשת הערפד' הרגיש כמו השם המושלם – שובבה, בלי יראת כבוד ובלתי נשכחת! ניק יושב לצדי עכשיו ושולח את אהבתו לכל ישראל!"

האם יש, מבחינתך, חשיבות לכך שהשמלות צנועות ומכסות את הגוף?
"כשאת לובשת שמלה של 'אשת הערפד', את הופכת לאירוע עצמו. כשאת נכנסת לחדר, הזמן עוצר!" מכריזה קייב, "אני גאה ביותר בכך שהשמלות בעיצובי יכולות להציג נשים באופן סנסציוני לחלוטין, ללא צורך לגרום להן לנטוש את נשיותן. כך שהבגדים אולי צנועים, אבל במקביל הם גורמים לאנשים לסובב אחריהם את הראש. אישה יכולה לסובב ראשים בלי קשר לכמות העור שהיא חושפת".
השמלות של המותג נמכרות בטווח מחירים שבין 575 ליש"ט ל-1,950 ליש"ט (8,500-2,500 שקל), בעוד בקולקציית הקפסולה לרשת האופנה השבדית H&M יעמדו מחירי הפריטים, מחולצת טי ועד שמלות, על 229-60 שקל.

את החודשים האחרונים מבלה קייב בעבודה ובחיק המשפחה. במקביל לחגיגות יום ההולדת שלה בחודש שעבר, היא צילמה בלואיס, אנגליה, את הקולקציה החדשה ("העבודה משמחת!"). כמו כולם, היא גם מתמודדת עם השלכות נגיף הקורונה שמשתק את העולם בחצי השנה האחרונה.
"יש הרבה מאוד עצב בקשר למגיפה, ולבי יוצא לאנשים שחייהם שונו באופן טרגי בגלל המצב הנורא הזה", היא אומרת לסיכום, "דברים השתנו ברמה שלדעתי עוד לא הבנו אפילו. אבל מהצד המואר יותר, אני אוהבת את העובדה שכמעצבים, נאלצנו לחשוב מחדש איך אנחנו פועלים בתוך התעשייה, ושהתעשייה נאלצת להסתגל לדרך אחרת. הקולקציות העצומות, העריצות של ההשקות העונתיות, ההזנה המתמדת של המכונה – כל העודף הזה נראה מעידן אחר. אני שמחה שהדברים השתנו. עכשיו אני יכולה להתרכז במה שחיוני, במה שאנחנו יוצרים, ולא רק בנפח. באופן אישי, אני חוגגת את הדרך החדשה הזו".

והאם תצליח לילה מוס לתפוס את מקומה של האם קייט באופנה?