זה היה עניין של זמן עד שרותם ישראל, שדרנית ערוץ הספורט והריאליטי האתגרי "נינג'ה ישראל", תקטוף קמפיין אופנה ראשון. בשבוע שעבר היא התייצבה מול העדשה של צלם האופנה דודי חסון בצילומים לקמפיין הקיץ החדש מותג בגדי ההיריון של אבישג ארבל, עם בטן של שבוע 27 ומבוכה שהתפוגגה מפריים לפריים. "האתגר היה להרגיש משוחררת מול המצלמה", אומרת באופן מפתיע מי שבחמש השנים האחרונות משמשת כשדרנית קווים ומגישה מוערכת. "אני חיית שידור חי באולפן. ורבלית, משוחררת, מרגישה בסלון הפרטי שלי", היא מסבירה, "אבל בסטילס, כשאין לי יכולת להתבטא במילים, אני מרגישה מעט נבוכה".
הבחירה ברותם ישראל להוביל מותג בגדי היריון, היא ליהוק מעניין. בהשוואה לפרזנטוריות שמגיעות מעולמות האינסטגרם או דוגמניות שמגיעות משדות הסלרי והחסה – ישראל היא לא רק "פנים יפות". היא ספורטאית לשעבר הפועלת לקידום נשים בענפי הספורט, ומגישת טלוויזיה שהצליחה לדלג מעל המשוכה מנישת הספורט אל הפריים טיים. במידה מסוימת, הדרך שסללה מזכירה את זו של אופירה אסייג, מנשות התקשורת החזקות, שצמחה במגרשי הכדורגל והפכה לעיתונאית שלא חוששת להביע דעה ולא עושה הנחות למרואיינים.
"ההתקדמות שלי היתה מהירה, אבל לא קיבלתי שום דבר בפרוטקציה. זאת היתה נטו עבודה קשה", מסבירה ישראל, "השאיפה שלי היא לעולם לא לאבד את הספורט, שהוא חיידק שגדלתי עליו – אבל במקביל, להתפתח בעוד ערוצים של תחומי עניין".
ישראל, 32, התחתנה ביולי אשתקד עם השף גיא בנדלר, ובספטמבר הקרוב הם עתידים לצרף לקן המשפחתי בן בכור. "אני מאוד שלמה עם המראה שלי ואני ממשיכה בשגרת האימונים שלי גם בתקופת ההיריון", אומרת מי שמגיל שש מנהלת אורח חיים ספורטיבי. "אני לא איזו רזונת חטובה, אבל אני אדם שמתמיד על עשיית ספורט. כשנכנסתי להיריון, ידעתי שאמשיך לעשות ספורט באותה מידה עם הקשבה לגוף: שלושה אימוני פילטיס בשבוע ואימון כוח נוסף. בעבר חשבו שצריך להיזהר בהיריון, וזה לא נכון. הגוף יכול לעשות בדיוק את אותם הדברים".
תמשיכי לשדר עד הלידה?
"אם זה תלוי בי – אעבוד ואשדר עד הרגע שלא אוכל יותר. אני לא מאלה שיושבות בבית".
את פועלת בתחום שנחשב גברי. האם ההיריון משנה את הגישה אלייך או את הגישה שלך?
"לאורך הדרך, מעולם לא הרגשתי שאני עובדת בעולם גברי. בערוץ הספורט, אחוז הנשים שנמצאות על המסך ומחוצה לו מאוד גבוה. זה לא נוצר מאפליה מתקנת, אלא כי יש הרבה נשים שאוהבות ספורט. מעולם לא הרגשתי שמזלזלים בי או שנותנים לי תחושה שאני לא מבינה. הידע שלי זהה לזה של גבר. ייתכן שאם היית מדבר עם נשים בערוץ הספורט לפני 20 שנה, היית מקבל תשובות אחרות.
"עם זאת, אני חושבת שיש עוד הרבה מקום לשיפור ביחס של החברה לספורטאיות בענפים שנחשבים לגבריים, כמו כדורסל, כדורגל, ג'ודו. רק לאחרונה עלה הנושא עם המילה 'בחורילה' שכוונה לירדן ג'רבי (אמירה של ליטל סמדג'ה בריאליטי 'הישרדות', א"י). בתגובה נוצר קמפיין יפה ברשתות החברתיות של ספורטאיות על נשים, יופי ואהבת שרירים. כל כך התחברתי לזה, כי כשאני הייתי נערה שמשחקת כדורסל, אחד הדברים ש'הדליקו' אותי מבחינה חברתית היה כשצעקו לי 'ילד, תביא את הכדור'. כדורסל זה לא רק ספורט לגברים – זה ספורט לשני המינים.
"יש עוד הרבה מקום לשיפור בישראל ביחס לשוויון בין גברים לנשים. אני משתפת פעולה עם עמותת אתנה, שמסבירה את חשיבות הספורט הנשי ומחזקת את מודל היופי של הספורטאיות הנשיות. היחס הזה ישתנה אם יחילו כאן חינוך לספורט נשים שיתחיל בשכבות הגיל הנמוכות, שיגיע עד למשרדי הממשלה שמתקצבים את הענף. יש פה שדרני ספורט גברים, ואני לא נכנסת לשמות, שאומרים 'את מי זה מעניין, אין מה לראות'. צריך לשנות את הגישה הזאת".
למה ספורט נשים עדיין נתפש כמשני לגברים?
"כי לא מתקצבים את ענפי הנשים כמו את ענף הגברים. אני זוכרת שבשנות ה-90 ותחילת שנות האלפיים, כדורסל נשים היה ממלא אולמות בקהל. היום מצב הענף בכי רע: רמת החשיפה ירדה והתקציבים הצטמקו. יש גופים שמנסים לסייע, אבל צריך לקחת את זה כפרויקט לאומי. באנגליה, לדוגמה, החליטו להשקיע בכדורגל נשים, והאצטדיונים שם מלאים עם 40 אלף צופים. פה לא ממלאים משחק כדורגל גברים באותה כמות אנשים".
בישראל זה בא לידי ביטוי גם ביחס של מגישות הספורט מול מגישים. כמה נשים ניגשות לקורס תקשורת ספורט שאת המנהלת המקצועית שלו?
"אחוז קטן. פעם בכמה חודשים אני סקרנית לראות כמה נשים נרשמות, ומחמם לב לראות ארבע נרשמות מתוך 30. בקורס האחרון היו שתיים. לרוב זה בין אחת לארבע".
המהפכה טרם הושלמה.
"הזירה עדיין גברית. עובדתית, המספרים מעידים על כך שיש הרבה גברים בתקשורת הספורט. זאת נורמה חברתית שתפסה לאורך שנים. ברגע שלא נתייחס לזה בתמיהה, המספרים יעלו".
סדר היום של ישראל פועל לקידום נשים בכל אפיקי הספורט, ולא נגמר גם כשהיא נדרשת להביע דעה בפרשת "הכדורגלנים והקטינות".
"הפרשה הזאת מלכלכת ומגעילה את העולם שאני כל כך אוהבת", היא אומרת, "אני סולדת מאוד ממה שקורה ברשת: אנשים שוכחים שיש כוח למילים שלהם במקלדת, בעיקר, לא רק, אבל בעיקר, מול הנערות הצעירות שסופגות קללות ברשת מאנשים ששוכחים שמולן נערות בנות 15 שהודעות כאלה משבשות להן את שגרת החיים. מצד שני, אני גם נגד משפטי שדה ולצעוק 'אנסים' על כדורגלנים, לפני שיודעים את כל העובדות. בשביל זה יש משטרה והיא תחקור במישור הפלילי אם הכדורגלנים ידעו את גיל הנערות, ותחליט על חקירה וכתב אישום".
"בתוך כך, אני חושבת שהדיון בפרשה הוא לא דיון פלילי – אלא דיון חברתי, תרבותי ומוסרי של כוכבים ומעריצות", היא ממשיכה, "ההבנה צריכה להיות שלכוכב יש כוח ואחריות. אסור לו לא לדעת מה רמת הכוח בידיים שלו. הוא צריך להיות חכם ולא לנצל את זה לרעה. הציפייה שלי, בעולם מוסרי מתוקן, שכל אחד – ואני לא נכנסת לחדר המיטות – שכל אחד יעשה מה שבא לו, אבל כשזה חוצה את גבול המוסר, צריכה להיות פה מחשבה של לקיחת אחריות מתוך הבנה שיש לך כוח בידיים. אתה יודע שאתה נערץ ומפורסם? אל תנצל את זה לרעה".
הדיון כאן פלילי, כי מדובר בקטינות. זה לא דיון על "פרשת הנבחרת ונערות הליווי" מלפני 21 שנה, כששחקני נבחרת ישראל בילו עם נערות ליווי לפני משחק. אז אומנם לא היה חוק הפללת לקוח, אבל המעשה שלהם היה לא מוסרי. בהמשך היתה גם פרשת המין בנבחרת הצעירה. השאלה היא: האם את מבקשת עכשיו מכדורגלנים לאמץ קוד מוסרי כדי להיות הפנים של החברה הישראלית?
"הם לא צריכים להיות הכותרת המפוצצת הזאת של 'הפנים של החברה הישראלית'. תהיו בני אדם – זה הכל. לא צריך לתלות את הכדורגלנים בכיכר העיר ולצעוק 'אנסים' – והיו כאלה שעשו את זה – צריך לנהל דיון תרבותי ומוסרי שבמרכזו הצד של הנערות. הן קטינות ויש אחריות שלנו כחברה לנערה שהיא מתחת לגיל 16".
האם, לדעתך, המקרים האלה יקרינו על היחס לספורטאיות וחוסר השוויון בענף?
"אני לא חושבת. הנושא כאן הוא כוכבוּת של כדורגלנים מצליחים שצריכים לזכור שיש להם כוח בידיים מול בחורות שמעריצות אותם".
את החודשיים הקרובים צפויה ישראל לבלות בצילומי העונה החדשה של "נינג'ה ישראל". על רקע ההנחיה הקלילה של רותם סלע – ישראל משדרת מקצועיות ושליטה בחומר. כשהיא נשאלת האם היא ושותפהּ להנחיה, ניב רסקין, מנסים להיות אופוזיציה לסלע ואסי עזר, היא פוסלת זאת מיד. "להפך, אנחנו מנסים ליצור דינמיקה מפרה וכיפית, לצחוק אחד על השנייה", היא אומרת.
בעונה הקרובה צפויה להלביש אותה הסטייליסטית יהלי אביכזר, שתתמודד עם האתגר להלביש מגישה בהיריון מתקדם לצד שולחן. "אני אוהבת ללבוש צמוד בהיריון, כי זה מחמיא ומדגיש את הסילואט של הגוף", אומרת ישראל, "בבגדים גדולים ורחבים אני מרגישה קצת גדולה, אבל אולי בחודש תשיעי אעבור לאוברסייז כי זה נוח יותר".
חודש תשיעי של היריון באוגוסט בהחלט יכול להיות מאתגר. בית ומזגן הם אופציה ראויה.
"איזה בית? אני בצילומים בנמל חיפה בלילות עם 'נינג'ה ישראל'. אני מניחה שיהיה חם. אני לא בונה על בריזה באוגוסט".
ומה עונה עפרה רייף-שמלצר למי שמפחד מהזרקות נגד קמטים?