קוד "מסכה 19": כך מטפלים בעולם באלימות נגד נשים בתקופת הקורונה

איך אישה שנמצאת בסגר קורונה יכולה להתלונן על אלימות מצד בן זוגה אשר צמוד אליה 24/7? בכמה מדינות מצאו דרכים יצירתיות לסייע לנשים כאלה. ומה בישראל?

בצרפת ובספרד בתי המרקחת הונחו לסייע לנשים שהשתמשו במילות הקוד "מסכה 19" (צילום: Shutterstock)
בצרפת ובספרד בתי המרקחת הונחו לסייע לנשים שהשתמשו במילות הקוד "מסכה 19" (צילום: Shutterstock)

כשרשויות השלטון בעולם קראו לאזרחים להישאר בבית כדי למנוע הדבקה של נגיף הקורונה, הן לא נערכו למגיפה הקטלנית שנלוותה לה: ריבוי מקרי האלימות במשפחה וגל רצח של נשים שהגיע איתה. משטרות בכל העולם דיווחו על ירידה בשיעור הפריצות ועבירות התנועה מחוץ לבית, אל מול עלייה חדה של מעל 30 אחוז בתלונות על אלימות קשה בתוך הבית. בתחילת תקופת הסגר קווי הסיוע בעולם דיווחו על מיעוט מדאיג של פניות, שנבע מחוסר יכולת של נשים לבקש עזרה כשהן תחת השגחה צמודה של תוקפיהן. עם ההקלות על הסגר נרשם זינוק חד וחריג בדיווח על מקרי אלימות במשפחה עד כדי כך, שאפילו אנטוניו גוטרש, מזכ"ל האו"ם, נדרש לסוגיה הכואבת ויצא בקריאה ל"הפסקת אש".

 

האזינו לכתבה. הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה – המרכז לתרבות מונגשת

 

לוס־אנג'לס: כשכוכבת אחת מעזה

כוכבת הפופ ריהאנה, הזמרת העשירה ביותר על פי מגזין "פורבס", תרמה באמצעות קרן צדקה שייסדה כשני מיליון דולר לסיוע לנשים שורדות אלימות במשפחה ולילדיהן באזור לוס־אנג'לס. הסכום נועד למימון דירות מעבר, הזנה וטיפול נפשי באמהות ובילדיהן שנפלו קורבן לאלימות במשפחה, בשעה שהמקלטים לנשים מוכות מלאים עד אפס מקום בזמן הסגר. ריהאנה, שסיפרה בעבר כי סבלה מאלימות מבן זוגה כריס בראון, חשה כנראה הזדהות עמוקה עם הנושא.

   

אוסטרליה: זה יעלה להם ביוקר

בית המחוקקים האוסטרלי ערך כמה שינויים בחוק להגנת המשפחה, כדי לאפשר למערכת החוק להגיב למקרי אלימות במשפחה בזמן סגר הקורונה. כך אושרה, בין היתר, הגשת בקשות אונליין לצווי הרחקה של נשים נגד גברים אלימים וכך ייחסך מהן הצורך להגיע פיזית למשטרה. כמו כן עלה גובה הקנסות ואף הוחמרו העונשים למפירי הצווים, שמצויים במעקב אלקטרוני. המדינה הקצתה 150 מיליון דולר אוסטרלי לטיפול בבעיות של אלימות במשפחה, ומינתה יחידה משטרתית לטיפול באלימות בקהילה, שמצטרפת לכוחות המשטרה ועוקבת אחר ההגנה על נשים נפגעות אלימות.

מרלן שיאפה, השרה לשוויון מגדרי בצרפת פתחה 20 מרכזי סיוע לנפגעות אלימות במשפחה, במרכולים ובמרכזי קניות ברחבי המדינה, כדי לאפשר לנשים לקרוא לעזרה במהלך יציאתן לקניית מצרכים

 

צרפת: כשהרוקחת מסייעת

בשנת 2019 דווח בצרפת על 200 אלף מקרי אלימות במשפחה ועל 120 נשים שנרצחו על ידי בני זוגן. בעקבות המצב הוקצו משאבים גדולים לטיפול בנושא ולאחרונה, בגלל משבר הקורונה, הרחיבו הרשויות את השירותים של קווי הסיוע לנשים נפגעות אלימות ואפשרו פניות בהודעות טקסט. בנוסף, נתרמו 20,000 לילות בחדרי מלון ששימשו מקלט לנשים מוכות.

 

מרלן שיאפה, השרה לשוויון מגדרי, פתחה 20 מרכזי סיוע לנפגעות אלימות במשפחה, במרכולים ובמרכזי קניות ברחבי המדינה, כדי לאפשר לנשים לקרוא לעזרה במהלך יציאתן לקניית מצרכים.

 

גם בתי המרקחת הונחו לשמש גשר בין האזרחיות לרשויות: ברגע שאישה הגיעה לבית המרקחת והשתמשה במילות הקוד "מסכה 19", הרוקחים אמורים להיחלץ לעזרתה ולסייע בהתאם.

 

כך מתמודדים עם האלימות בצרפת

 

גרינלנד: פחות אלכוהול, יותר ביטחון

לצד האיסור על ההתקהלות, בתקופת הסגר נאסרה גם מכירת האלכוהול בנואוק, בירת האי, במטרה להפחית את רמות האלימות במשפחה. "בלב ההחלטה עומד הרצון שלי להגן על ילדים, הם חייבים להרגיש בטוחים בביתם", הסביר קים קילסן, ראש ממשלת גרינלנד, את האיסור על מכירת אלכוהול.

בתקופת הסגר בנאסרה מכירת האלכוהול בנואוק, בירת האי גרינלנד, במטרה להפחית את רמות האלימות במשפחה

 

קנדה: הכסף מדבר

כבר בתחילת חודש אפריל, כשבועיים אחרי פרוץ המגיפה באירופה, הודיע ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה, על חבילת סיוע בשווי 40 מיליון דולר למקלטי נשים ולמרכזים לסיוע לנפגעות תקיפה מינית.

 

ספרד: לקנות עזרה בסופר

הפניות למוקדים טלפוניים לסיוע לקורבנות אלימות במשפחה בספרד עלו במהלך סגר הקורונה ב־47 אחוז, ואילו פניות דרך רשתות חברתיות, צ'אטים, מיילים והודעות טקסט עלו בשיעור של 700 (!) אחוז. משרד המשפטים הספרדי הכריז כי שום בית משפט לא ייסגר בתקופת המשבר ושאלימות על רקע מגדרי תזכה לתשומת לב מיוחדת בשל עלייה במספר הפניות לקו החירום הלאומי.

 

הקוד "מסכה 19" הופץ בין בתי המרקחת ואִפשר לנשים לבקש עזרה בדיסקרטיות, כשמתאפשר להן להתרחק מביתן לצורך קניית תרופות. גם עובדי המרכולים במדינה הונחו לזהות סימנים של אלימות ומצוקה ולהפנות נשים לגורמים המתאימים.

 

כך מתמודדים עם האלימות בספרד

 

ומה חדש אצלנו?

=========== 

עם הקמת הכנסת הנוכחית, אושרה הצעתה של ח"כ תמר זנדברג להקמת ועדת משנה בנושא רצח נשים, שתקדם את התוכנית הלאומית למיגור אלימות נגד נשים. בנוסף, בספטמבר הקרוב תתחיל לפעול יחידה משותפת למשטרה ולשב"ס, במטרה לעקוב ולפקח על גברים שהשתחררו ממאסר בגין עבירות של אלימות במשפחה ושקיים חשש אמיתי שישובו לסורם, במתכונת התוכנית לפיקוח על פדופילים שמשתחררים מהכלא.

 

לא מרימות ידיים: נלחמות באלימות נגד נשים

 

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד