תגידי שלום למזונות שלך: יותר ויותר גברים פותחים את הסכם הגירושים

בעקבות פסיקת בית המשפט העליון, יותר גברים מבקשים לפתוח את הסכם הגירושים בשאיפה לחלוקת מזונות שוויונית. יש מי שחושב שזו פגיעה בנשים. שלושה מונולוגים מעוררי מחשבה

ביולי 2017 פסק בית המשפט העליון פסיקה מהפכנית: הורים גרושים שיש להם משמורת משותפת יחלקו בהוצאות גידול הילדים בהתאם ליכולתיהם הכלכליות (צילום: Shutterstock)
ביולי 2017 פסק בית המשפט העליון פסיקה מהפכנית: הורים גרושים שיש להם משמורת משותפת יחלקו בהוצאות גידול הילדים בהתאם ליכולתיהם הכלכליות (צילום: Shutterstock)

ביולי 2017 פסק בית המשפט העליון פסיקה מהפכנית: הורים גרושים שיש להם משמורת משותפת יחלקו בהוצאות גידול הילדים בהתאם ליכולתיהם הכלכליות. היו מי שראו בכך צעד שוויוני, והיו מה שחשבו שזו פגיעה בנשים, שבמקרים רבים נושאות בנטל העיקרי של ההורות. על דבר אחד אין מחלוקת: לבתי המשפט התחילו לזרום פניות של גברים שמבקשים לפתוח מחדש את הסכם הגירושים.

 

מה השינוי שקבע בית המשפט?

  • בעבר, הנוהג היה שהאב משלם מזונות לילדיו, ללא קשר להסדרי הראייה ולמצבם הכלכלי של ההורים. בית המשפט קבע ברוב קולות שזהו מצב של אי־שוויון מגדרי, והמליץ על חקיקה בעניין.
  • ביולי 2017 נקבע שבמצבים של משמורת משותפת לילדים בני 6–15, אם השתכרות ההורים שווה או דומה, יחול בין ההורים שוויון בעניין תשלום המזונות.
  • כל הורה יישא בפועל בהוצאות הילדים כשהם שוהים ברשותו (אוכל, דיור).
  • שאר ההוצאות ינוהלו על ידי ההורה המרכז, שבית המשפט יקבע כי הוא המטפל העיקרי בילדים, וההורים יישאו בהן במשותף. אם ההורה האחראי הוא האם, האב יעביר לה כספים, ואם ההורה האחראי הוא האב, האם תעביר לו כספים. 

 

פותחים מחדש את הסכמי הגירושים (צילום: Shutterstock)
    פותחים מחדש את הסכמי הגירושים(צילום: Shutterstock)

     

     

    "הוא ביקש לשלם 2,500 שקל במקום 8,000"

    ענת, אמא לארבעה, גרושה ארבע שנים

     

    "אחרי כעשר שנות נישואים חווינו משבר קשה והיה לי ברור שאין דרך חזרה", משתפת ענת (כל שמות המרואיינים בדויים). "חתמנו על הסכם באמצעות מגשרת שקיבל תוקף של פסק דין, נקבע שהוא משלם מזונות, עשינו חלוקת רכוש וסגרנו בינינו הכל.

    "כשכבר היינו גרושים רשמית, התעוררה מחלוקת על הבית. ניסינו להגיע להסכמות בינינו, הכל התנהל בלי לחץ. ואז פתאום התקבלה ההחלטה של בית המשפט העליון. שמעתי על זה כמו כולם, יש סביבי חברות גרושות, זה נשמע מטריד אבל חשבתי: זה לא שלי, בטח לא ייגע בי".

    "אין חיה כזו משמורת משותפת, ויסלחו לי הגברים – בסוף זה נופל עלינו, האמהות. הפסיקה הזו פוגעת בילדים, ואני שילמתי מחיר נפשי"

     

    ואז קיבלת מכתב רשום.

    "זה היה כתב תביעה שבו הגרוש ביקש להפחית את תשלום המזונות מ־8,000 שקל לחודש ל־2,500 שקל לחודש. הוא טען שאני עסוקה בקריירה ושאני גרה עם בן זוג, מה שלא היה ולא נברא, וזאת מבלי להזכיר במילה את העובדה שהוא אינו מקיים את הסדרי הראייה שנקבעו. על זה בכלל לא נלחמתי כי הייתי עסוקה בשיקום שלי ושל הילדים, לא היה לי כוח למלחמות. הסתפקתי בתשלום המזונות במועד".

     

    איך הרגשת כשראית את כתב התביעה?

    "אני אדם סופר־חזק ובגירושים עמדתי על הרגליים מאוד מהר, אבל אני חלשה במלחמות שנוגעות לכסף. הרגשתי שאני מתמוטטת, זה החליש אותי והתחלתי להיכנס לחרדה. אם עד לאותו הרגע חשבתי שאוכל לגדל את הילדים בכבוד, עכשיו לא ידעתי איך אני עושה את זה. הרגשתי שאני מוכנה לוותר על המון דברים, העיקר שלא ייגע לי במזונות. עד שהגיע כתב התביעה חשבתי שסגרנו יפה את הסיפור בינינו, ופתאום התעוררו שדים. הפסיקה החדשה נתנה פתח לשדים האלה. הגענו לבית משפט, עוד דיון ועוד דיון, כל דיון לקחתי חופש וכל דיון גמר אותי.

    "עוד לא התקבלה החלטה משפטית, אבל הגענו לפשרה בינינו. ויתרתי על תשלומים אחרים שהוא היה צריך לתת לי, העיקר שלא ייגע לי במזונות".

     

    את חושבת שהפסיקה של העליון פגעה בנשים?

    "מאוד. ברור שאם באמת מקיימים משמורת משותפת אז יש מקום לכך, למרות שאין חיה כזו משמורת משותפת, ויסלחו לי הגברים – בסוף זה נופל עלינו, האמהות. משמורת זה משהו שקשה להוכיח, מספיק שאתה מביא תמונות ומראה שהיית איתם וטוען שזו משמורת משותפת. יש לי עבודה קבועה וטובה, אני מפרנסת אותם, אבל זה ארבעה ילדים שהיו רגילים לרמת חיים מסוימת. הפסיקה הזו פוגעת בהם, ואני שילמתי מחיר נפשי. לראשונה בחיי הבנתי מה זו חרדה קיומית ומה זו אלימות כלכלית. מה יעשו נשים שאינן יכולות לשלם את המחיר ששילמתי לעורכי דין ונסחבות שנים בערכאות משפטיות על כלום?"

     

    "סוף־סוף מישהו מבין אותי"

    עודד, אבא לשלושה, גרוש ארבע שנים

     

    "בעולם שבו נשים מבקשות שוויון, פסיקה כזו הייתה חייבת להינתן מזמן", אומר עודד, המקיים משמורת משותפת מלאה עם גרושתו. "כשהתגרשנו חתמנו על הסכם שקיבל תוקף בבית משפט. סוגיית המזונות לא הוכנסה להסכם, זה נקבע לאחר מכן בפסק דין. הוחלט שאני אשלם מזונות בסכום גבוה, על אף שמחצית מהשבוע הילדים נמצאים איתי, וגם מחצית מהחופשות והחגים. המשמעות היא להגיע מוקדם מהעבודה, לשכור דירה גדולה ולדאוג לילדים ביומיום. אני עושה את זה באהבה רבה ושמח להיות הורה".

    "כשמגיע תאריך תשלום המזונות, יש לי תחושת אלרגיה בגוף. זה לא פייר לשלם כ־9,000 שקל בחודש כשאתה נושא באותן הוצאות. לכן ביקשתי לפתוח את ההסכם"

     

    אז איפה הבעיה?

    "אני מתנהל באופן גרעוני עם חבל על הצוואר. נוצר מצב אבסורדי שבו אני משלם על הדירה שלי, וגם חצי משכר הדירה של גרושתי ומחצית מהוצאות הילדים: חוגים, הוצאות רפואיות, טיפולים רגשיים. לזה תוסיפי את מה שאני משלם כשהם אצלי: קניות בסופר, ביגוד, תקשורת. בכל חודש, כשמגיע תאריך תשלום המזונות, יש לי תחושת אלרגיה בכל הגוף. זה פשוט לא פייר לשלם כ־9,000 שקל בחודש כשאתה נושא באותן הוצאות".

     

    מה הרגשת כששמעת על פסיקת בית המשפט?

    "זה גרם לי לנשום, כמו משב רוח. חשבתי: סוף־סוף משהו מבין אותי. ביקשתי לפתוח את ההסכם ואני מנסה כרגע לפתור את זה עם גרושתי (שדרך אגב, אחרי הגירושים החליפה עבודה והשכר שלה ירד, לדעתי כדי להגדיל את המזונות). הבקשה שלי היא לבטל את המדור (מחצית התשלום בעבור מגורים) ולהפחית ב־50% לפחות את דמי המזונות".

     

    איך גרושתך הגיבה?

    "כרגע היא לא מוכנה לשמוע על זה, ואם לא תהיה ברירה נמצא את עצמנו בבית משפט.

    "חשוב לי להפריך את הטענה המגוחכת שגברים מבקשים משמורת משותפת כדי להפחית מזונות. אני מבין שיש גברים שמתחמקים מתשלום מזונות ולא מגדלים את הילדים, אבל יש גם אבות שנוכחים בחיי הילדים ונושאים באופן שוויוני בגידולם. הגיע הזמן שתיעלם הזהות המגדרית מנושא גידול הילדים, אם מסתכלים על זה ממקום של קידום האישה, זה בדיוק המקום".

     

     

    "הוא אבא טוב, אבל הנטל הכלכלי עליי"

    מורן, אמא לשניים, גרושה חמש שנים וחצי

     

    "כשהחלטנו להיפרד פנינו לגישור שלא צלח", מספרת מורן. "הגענו לבית משפט וזו הייתה תקופה נוראית ומלאת עימותים. גרנו באותו בית עד לקבלת החלטה על הנכס וזה היה סיר לחץ מטורף. ירדתי עשרה ק"ג מרוב חרדה".

     

    ממה נבעה החרדה?

    "מהמחשבה על העתיד, מה יהיה מבחינה כלכלית, איך אצליח לקיים את הילדים. כשהגענו להסכם בית המשפט פסק מזונות ומדור, הרגשתי הקלה גדולה חשבתי שזה מאחוריי".

    "כשהגענו להסכם הרגשתי הקלה גדולה, ואז בוקר אחד קיבלתי כתב תביעה להסרת מזונות. ראיתי ולא האמנתי, הייתי בטוחה שאני כבר אחרי"

     

    ואז מה קרה?

    "כמעט חמש שנים אחרי כן קיבלתי בוקר אחד כתב תביעה להסרת מזונות, בטענה לשינוי נסיבות. הנימוק שלו היה שהוא משמש ההורה העיקרי של הילדים, שאני נוסעת הרבה מטעם העבודה. ראיתי ולא האמנתי, הייתי בטוחה שאני כבר אחרי. ברגע נזרקתי לטראומה ההיא".

     

    מה דעתך על הפסיקה של בית המשפט?

    "אם השכר של האישה גבוה משל הגבר והגבר נאבק כדי להתקיים ולשלם מזונות, אז אפשר להתחשב. אבל בסופו של דבר, הנטל האמיתי נופל על האם".

     

    אתם חולקים משמורת משותפת?

    "כן. אני מכירה לא מעט מקרים שבהם האב מבקש משמורת משותפת - העיקר לא לשלם את המזונות. זה לא המקרה שלי, הוא באמת אבא טוב".

     

    אם כך, יש היגיון בפסיקת בית המשפט. למה שהוא ישלם מזונות?

    "כי בסוף הנטל הכלכלי נופל עליי. גם בעולם המודרני, מי שמגדל את הילדים זו האמא. בגלל שיש משמורת משותפת כל החלטה צריכה להיעשות במשותף. אני רוצה לרשום אותם לשני חוגים בשנה, והוא חושב שמספיק חוג אחד. מאחר שטובת הילדים לנגד עיניי ארשום אותם לשני חוגים מבלי שישלם. כך גם לגבי טיפול פסיכולוגי שחשוב לי שהם יקבלו. ילדה בגיל ההתבגרות שיש לה פצעונים, למי היא תבוא? ומי ישלם לקוסמטיקאית? גידול ילדים לא נגמר בלינה ובמזון".

     

    התביעה הסתיימה?

    "לא, אנחנו עדין מתנהלים בבית משפט. אני מקווה שזה יסתיים בקרוב, כי זה מתיש וגם מאוד יקר".

     

    "יש משפחות שבהן הגירושים מתקיימים בשיתוף פעולה מלא וההורים רואים את טובת הקטין, אבל השינוי בהחלט לא מתאים לכל קבוצות האוכלוסייה" (צילום: Shutterstock)
      "יש משפחות שבהן הגירושים מתקיימים בשיתוף פעולה מלא וההורים רואים את טובת הקטין, אבל השינוי בהחלט לא מתאים לכל קבוצות האוכלוסייה"(צילום: Shutterstock)

       

      הילדים נפגעים

      "בתי המשפט לענייני משפחה מוצפים פניות של גברים המבקשים להפחית או לבטל את תשלום דמי המזונות", אומרת עו"ד שלומית אפרתי בקרמן ממשרד "אפרתי בקרמן פיירשטיין טייר", "ואנחנו, עו"ד שלי פיירשטיין טייר ואני, מקבלות פניות של זוגות שהתגרשו המבקשים לפתוח את התיקים מחדש".

       

      מה ההיגיון שמאחורי פסיקת בית המשפט?

      אפרתי בקרמן: "עד כה, גם במקרים של נטל גידול ילדים שווה, וגם במקרים שבהם אמהות הרוויחו יותר מאבות, תשלום דמי המזונות היה חל אוטומטית על האב. בהלכה שנעשתה יש רציונל, היה נכון לעשות מהלך שנותן ביטוי לחלוקת הזמן בפועל וגם להכנסות של ההורים. עם זאת, ההלכה החדשה מניחה שזוג הורים שמתגרש ישתף פעולה ויקבל החלטות לטובת הקטין, ולצערי אנחנו עדיין לא שם".

       

      כלומר?

      "בהרבה מקרים קורה בדיוק ההפך: אין שיתוף פעולה, ולכן צורכי הילדים לא מטופלים. יש מצבים שבהם האב עותר למשמורת משותפת משיקולים כלכליים, למרות העובדה שדפוסי העבודה ולוחות הזמנים שלו אינם מאפשרים זאת. במקרים אחרים, צרכים שונים שבעבר מומנו באמצעות תשלום חודשי, כמו הוצאות ביגוד ותשלומים לבית הספר, מתחילים לעבור דסקוס פנימי, ישנן הוצאות לא מטופלות והילד נפגע מזה. יש משפחות שבהן הגירושים מתקיימים בשיתוף פעולה מלא וההורים רואים את טובת הקטין, אבל השינוי בהחלט לא מתאים לכל קבוצות האוכלוסייה. דווקא הדברים היפים שקבעה ההלכה פוספסו ולא חלחלו, לדוגמה השאלה האם משמורת משותפת היא הורות אפקטיבית".

       

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד