חובבי העיצוב הסקנדינבי בישראל נאלצים בדרך כלל לחבב אותו מרחוק: מעטות הן החנויות שמייבאות לישראל רהיטים ופריטים מקוריים עם המגע הקריר של הארצות הנורדיות. מי שממש מתעקש יכול לנסוע לשופינג בפסטיבל העיצוב השנתי בקופנהגן (שיתקיים בסוף החודש בפעם השביעית), או לקנות באחת מחנויות האון ליין הבינלאומיות ולשבור את הראש על שינוע ומסים.
אך לאט לאט, עם הביקוש מגיע גם ההיצע: חנויות גדולות ומבוססות מקדמות מותגים דניים מוכרים למרכז חלונות הראווה שלהן, וכמה חנויות בוטיק קטנות מציעות מגוון הולך ומתרחב של מעצבים ויצרנים.
אז כבר אפשר לרהט ולאבזר את הבית בפריטים סקנדינביים בלי לחצות את הים, נדרש רק להתגבר על קושי אחד אחרון: המחירים. אלה עדיין גבוהים בהרבה (בין 30% ל-50%) מאשר בארצות המקור, ובוודאי שאינם מייצגים את אחד מעקרונות הבסיס של התפיסה הסקנדינבית – עיצוב נגיש לכולם.
HAY בטולמנס.דוט
רשת ''טולמנס'' מכריזה הבוקר על הזיכיון החדש שלה, לייבא לישראל את המותג הדני הפופולרי HAY. מאז שבני הזוג מטה ורולף היי (Metta &Rolf Hay) הקימו את החברה, ב-2002, היא התמקמה היטב במרכז המיינסטרים של העיצוב הסקנדינבי הצעיר והעכשווי. כמו החברות הוותיקות, היא מציעה עיצוב דני מעשי ואיכותי, אבל עושה זאת בלבוש צבעוני, קליל ונגיש יותר.
HAY ידועה גם בשיתופי הפעולה שלה. לפני שנה הייתה זו קולקציית קפסולה מדוברת שעיצבה לאיקאה, ולפני חודש, בשבוע העיצוב במילאנו, הודיעו אנשי המותג על שיתוף פעולה משולש עם WeWork וחברת האודיוSONOS , בתערוכה שהציגה את התפיסה המשותפת שלהם לסביבות עבודה ומגורים. אלה עוצבו בתוך פאלאציו קלריצ'י – ארמון איטלקי מפואר מהמאה ה-17 – בניגוד עוצר נשימה בין הרקע לתוכן.
''טולמנס.דוט'' ימכרו בארץ את קולקציית הרהיטים החדשה של HAY, וגם פריטים מה''מיני מרקט'' – קו חפצים יומיומיים לבית ולמשרד, שהושק לפני שלוש שנים. המגוון עצום, ובחנויות הקונפסט שלהם הם מסודרים בצפיפות על שורות מדפים, בדומה לחווית הקניה בסופרמרקט. לאור ההצלחה הגדולה הצטרף לפני שנה קו חדש בשם Kitchen market, המבוסס על אותו רעיון, הפעם למטבח. החנויות בישראל יציעו פריטים נבחרים מכל אחת משלוש הקולקציות, שסודרו בהן בצורה של shop in shop.
איפה: בחנויות טולמנס.דוט בגן העיר ובבית יהושע.
כמה: מעפרונות ב-12 שקלים ועד ספה תלת מושבית בעיצוב האחים בורולק, שמחירה 9,800 שקלים.
Prat living
בשכונת מונטיפיורי השקטה והמתחדשת בתל אביב פתחו בני הזוג כרמית ודורי רדליך את Prat living, חנות קונספט המאגדת פריטים של מותגים קטנים, ברובם סקנדינביים, לצד כמה חברות גדולות יותר. כרמית מגיעה מתחום הפרסום, ודורי הוא מעצב פנים, שמשרדו תוכנן כחלק מחלל התצוגה.
החנות, הם מספרים, היא הגשמת חלום. "הרעיון נולד מתוך הצורך של דורי, כמעצב פנים, בריהוט ופריטים משלימים לבית במחירי ביניים, והתחבר עם האהבה שלנו לסגנון הסקנדינבי הנקי והמאופק", אומרת כרמית. השניים מקווים להנגיש מוצרי עיצוב איכותיים במחירי ביניים, לקהל המקצועי וגם ללקוחות מזדמנים.
האוצרות שעשו מרעננת, ומתמקדת במותגים קטנים ובחברות צעירות מאוד, לאו דווקא מהזרם המרכזי של העיצוב הסקנדינבי. למשל, האובייקטים המפוסלים היפהפיים של המעצבת הדנית Kristina Dam, כורסאות העץ מלאות ההבעה של NURR 11 או מנורות הדיסקית המודולריות של Wait to be seated. לצד החבורה הצעירה והמסקרנת אפשר למצוא פה ייצוג נרחב גם ל-Bollia, חברה דנית שנחשבת לנגישה במחיריה ומציעה קולקציות עונתיות של רהיטים ופריטים משלימים.
איפה: גרשון ש"ץ 13, תל אביב.
כמה: אביזרי מטבח ודקורציה 55-350 שקלים, מנורות ב 1,500-3,900-שקלים, שולחנות צד וקפה מ-950 שקלים, ספות מ-5,000 שקלים.
Pas normal
לפני שלוש שנים פתחו השותפות רוני קרן ומעיין כרמל סטודיו בוטיק ליד מתחם הבורסה ברמת גן. שם, לצד משרד לעיצוב פנים, הן אצרו קולקציה קטנה אך מגוונת של פריטים מאירופה ומארצות הברית, עם דגש על הסגנון הסקנדינבי.
עם הזמן האוסף גדל, וגם קהל הלקוחות. החודש השיקו השתיים, באותו קונספט ובאותו הבניין, סטודיו חדש וגדול יותר. חלל תעשייתי לבן עם תקרה גבוהה, חלונות ברזל ורצפת פרקט פשוטה, מספק רקע נייטרלי ולא מתייפייף לתצוגת רהיטים ואביזרים של 15 מותגים שונים. בין החברות גם שמות סקנדינביים מוכרים כמו GUBI, By Lassen ו- Ferm Living, לצד חברות צעירות ופחות מוכרות כמו Woud , Handwerkו- Nordic-tales.
מלבד הרהיטים והאביזרים, שחלקם מוצגים במקום וחלקם ניתנים להזמנה, כדאי לשים לב לקולקציית השטיחים המגוונת: הילדותיים והקלילים של Ferm Living, הצבעוניים של Aelfie, המיוצרים בעבודת יד בהודו, הגרפיים של Anna Karlin מניו יורק, שארוגים בשיטת לולאות וקשרים, והשטיחים של המותג הרומני Dare to rug, המבוססים של פרשנות עכשווית לדוגמאות מסורתיות.
איפה: תובל 15, רמת גן.
כמה: שטיחים ב-350-11,000 שקלים, מעמדי ברזל לעציצים 113-383 שקלים, ספה מודולרית ב-17,800 שקלים.
Louis Poulsen בקרני תכלת
בתחום התאורה נעוץ אחד ההבדלים הגדולים בין התרבות הצפונית, שמאמינה באורות רכים ומגוונים, לזו הישראלית, שדוגלת בשטיפת אור. עם זאת, גם לתחום הזה הגיע העיצוב הסקנדינבי. חנות התאורה ''קרני תכלת'' החלה לייבא את המנורות של החברה הדנית Louis Poulsen, המייצג הרשמי ביותר של תרבות התאורה הסקנדינבית.
המותג הוותיק, שנוסד ב-1874, מקפיד לעבוד עם מעצבים ידועים, ומפורסם יותר מכל באדריכלים שמעצבים עבורו, ובראשם Poul Henningsen, שעיצב במחצית המאה שעברה דגמים שהפכו לאייקונים של ממש, כמו מנורת הארטישוק וסדרת ה-5PH, ששימשה אפילו את הצבא הדני (הנה עוד הבדל בין התרבויות), וחוגגת השנה 60. לכבוד המאורע היא הושקה בששה צבעים חדשים: כתום, ורוד, אדום, ירוק, כחול ואפור.
איפה: נחושת 4, רמת החייל.
כמה: 7,277 שקלים למנורת PH5.
ולסיום - ספוילר
אחרי שמונה שנים של התמחות והתמקדות בעיצוב יפני, השתכנע פראג רוקח, בעליה של החנות hibino ברחוב אחד העם בתל אביב, שישנה סינרגיה בין תרבות העיצוב היפנית לזו הסקנדינבית. למרות המרחק הגיאוגרפי, הוא מסביר, הן חולקות ערכים זהים. לכן, מאוגוסט יימכרו בחנות גם פריטים נבחרים של חברות דניות ותיקות, לצד הקולקציה היפנית.
בשונה מהעיצוב הסקנדינבי העכשווי הפופולרי, רוקח מתכוון להציג קלאסיקות סקנדינביות משנות השלושים והחמישים של המאה הקודמת – פריטים איקוניים שנעשים עד היום במלאכת יד, פרי עיצובם של בני דור המייסדים האגדי שממנו הכל החל, כמו Carl Hansen , Finn Juhl, Klint ועוד. יש למה לחכות.