"היא לא תראה ממני שקל": האם הפסיקה החדשה מבטלת מזונות אב?

"שמעתי שאבות כבר לא חייבים לשלם מזונות". עו"ד מרב אבישי עושה סדר ומסבירה לאב נסער בהליך גירושים מה באמת אומר פסק הדין החדש בנושא

עו"ד מרב אבישי

|

10.04.18 | 08:44

"להפתעתו הרבה הודיעה לו אמש שרון שהיא דורשת שישלם מזונות של 2,000 שקל לכל ילד ומחצית מהוצאות הבריאות והחינוך". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
"להפתעתו הרבה הודיעה לו אמש שרון שהיא דורשת שישלם מזונות של 2,000 שקל לכל ילד ומחצית מהוצאות הבריאות והחינוך". צילום אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
 

איציק תפס אותי בטלפון בשעת בוקר מוקדמת והתחיל מיד לשפוך את שעל לבו. נאלצתי לעצור אותו והצעתי שנקבע פגישה מסודרת. הוא ביקש להיפגש בדחיפות ואני הצעתי שיגיע למשרדי בשעה 8:00, לפני תחילת יום העבודה.

 

מעולם לא היתה אהבה

כשהגעתי למשרד בשעה 7:45 הוא כבר המתין לי בחוץ. גבר נמוך ונמרץ שגדל במשפחה בת שמונה ילדים בשדרות, ואיבד את אביו בגיל חמש. בגיל 16 נאלץ לעזוב את הלימודים ולצאת לעבוד כדי לסייע בפרנסת המשפחה. לאחר שהשתחרר מהצבא עבד בשתי משרות, השלים בגרויות והתקבל ללימודים באוניברסיטה.

 

הוא סיים תואר ראשון ושני בגיאולוגיה והחל לעבוד במכון התקנים, שם הוא נושא כיום במשרה בכירה. עד גיל 45 היה רווק. לדבריו לא היה לו ראש לדייטים וכל זמנו הוקדש ללימודים ולאחר מכן לעבודה. עם השנים הלך והתחזק בו הרצון בילדים וכשחברים הציעו להכיר לו את שרון, שהייתה אז רווקה בת 38, נעתר. תוך חצי שנה השניים נישאו ומיד לאחר מכן שרון הרתה.

 

לדברי איציק, מעולם לא הייתה ביניהם אהבה גדולה, אלא בעיקר רצון משותף בהקמת משפחה. שרון הגיעה ממשפחה חיפאית מבוססת ואיציק מעולם לא הרגיש בנוח בוילה רחבת הידיים של הוריה על הכרמל, ממש כפי שהיא הייתה נעה בכסאה בחוסר נוחות בארוחות השבת הבודדות אליהן הצטרפה אליו בבית אמו בחברת אחיו ואחייניו הרבים.

 

כשנפגשו הייתה שרון מנהלת שיווק בחברת הייטק גדולה ומאז עברה כבר בין שתי חברות נוספות באותו התחום, כשבכל פעם היא משפרת את מעמדה ותנאיה. תוך שש שנים נולדו לבני הזוג שלושה ילדים: נויה, אימרי ויובל.

 

"אחרי כל מה שהיא עשתה, היא עוד מנסה להוציא ממני כסף?"

לאחר לידתו של אימרי החליטה שרון להפחית את היקף עבודתה ל-2/3 משרה והחלה להשקיע את כל זמנה הפנוי באימוני כושר. היא נהגה לקום מדי בוקר בשעה 5:00 ולצאת לריצה ארוכה, בזמן שאיציק העיר את הילדים והכין אותם ליציאה לגנים ולבית הספר.

 

שלוש פעמים בשבוע היה איציק אוסף את הילדים בסיום יום הלימודים, כאשר היומיים הנותרים נחלקו בין שרון לבין המטפלת. לפני מספר חודשים החלה שרון לנהל מערכת יחסים עם אחד מחבריה לקבוצת הריצה, אותה לא טרחה כלל לנסות ולהסתיר. "אני לא יכול לסבול אותה. רציתי לשמור על הבית בשביל הילדים", אמר לי איציק, אבל שרון הודיעה שברצונה להתגרש.

 

איציק עזב את הבית ושכר דירה ברחוב המקביל והצדדים החליטו להגיע להסכם ברוח טובה. פסיכולוגית ילדים אליה פנו המליצה על חלוקת זמנים שווה בין ההורים וההסדר מיושם בהצלחה כבר שלושה חודשים. הדירה בה התגוררו שרון ואיציק הייתה דירה שכורה ורכושם המשותף הסתכם ברכב אחד ובזכויות סוציאליות שכל אחד מהם צבר במסגרת עבודתו.

 

בנסיבות אלה חשב איציק שניתן יהיה להגיע להסכמות בקלות. כיוון שההכנסות שלו ושל שרון היו דומות וכיוון ששמע ש"אבות כבר לא חייבים לשלם מזונות", הציע איציק לשרון להתחלק בחלקים שווים בהוצאות הילדים. להפתעתו הרבה הודיעה לו אמש שרון שהיא דורשת שישלם מזונות של 2,000 שקל לכל ילד ומחצית מהוצאות הבריאות והחינוך. איציק התרתח ועד מהרה הגיעה השיחה לצעקות ולאיומים בתביעות. אחרי סבב טלפונים לילי בין חברים הגיע אלי איציק השכם בבוקר והודיע שהוא רוצה להגיש תביעות. "אני לא מאמין שאחרי כל מה שהיא עשתה, היא עוד מנסה להוציא ממני כסף. אמרתי לה שהיא לא תקבל שקל בבית משפט!", הרים איציק את קולו לראשונה במהלך השיחה.

 

שופטים שונים - פסיקות שונות

בחודש יולי 2017 ניתן על ידי ביהמ"ש העליון פסק דין שחולל מהפכה בתחום מזונות הילדים. בעוד שעד למתן פסק הדין החובה לממן את הוצאות הילדים הייתה מוטלת על האב בלבד, עכשיו נקבע כי יש לחלק אותה באופן שוויוני בין ההורים בהתחשב ביכולותיהם הכלכליות ובחלוקת זמני השהות שלהם עם הילדים. למרות השינוי המהותי שהביא איתו פסק הדין, הרי שעדיין רב המרחק בינו לבין תפיסתו של איציק לפיה אבות לא חייבים עוד לשלם מזונות.

 

ראשית, פסק הדין חל רק על ילדים בני שש ומעלה. כלומר, מזונותיהם של ילדים צעירים יותר יפסקו בהתאם להלכה הקודמת, לפיה חובת המזונות מוטלת במלואה על האב. עם זאת, פסק הדין הביא לכך שבתי המשפט פוסקים, לראשונה, "מזונות מדורגים" – סכום גבוה עד גיל 6 וסכום נמוך יותר מגיל 6 ואילך.

 

שנית, פסק הדין עוסק במשפחות בהן מתקיימת משמורת משותפת במלוא מובן המילה. דהיינו, חלוקת זמנים שווה לחלוטין בין ההורים. אולם, מפסיקת בתי המשפט בחודשים האחרונים עולה שההלכה החדשה חלה על כל המקרים ולא רק על משפחות בהן חלוקת הזמנים שווה. כלומר, גם אם הילדים שוהים עם האב משך פחות ממחצית מימות השבוע, יביא בית המשפט בחשבון את ההוצאות בהן הוא נושא בימים אלה בבואו לפסוק מזונות.

 

שלישית, פסיקת המזונות תלויה ביחס ההכנסות והיכולות הכלכליות בין הצדדים. בעולם בו מרבית הגברים משתכרים משמעותית יותר מבנות זוגם, ברוב המקרים יהיה עדיין מקום לפסוק מזונות אותם ישלם האב לאם.

 

רביעית, אחד הגורמים החשובים ביותר במשוואה, אותו לא ניתן לצפות מראש, הוא הגורם האנושי – השופט. הגם שלא מקובל לדבר על כך, אחד האלמנטים המשמעותיים ביותר בקביעת תוצאות פסק הדין הוא זהות השופט והשקפת עולמו. שופטים שונים עשויים להוציא תחת ידם פסקי דין שונים בתכלית בסיטואציות דומות. כבר עכשיו ניתן לראות למשל שחלק מהשופטים קובעים את מזונות הילדים על סמך יחס ההכנסות בין ההורים בלבד, בעוד חלק אחר מביא בחשבון גם את חלוקת זמני השהות ומקזז מסכום המזונות את ההוצאות בהן נושא האב ישירות בימים בהם הילדים שוהים איתו. בדומה, ניתן לראות כי לגביי ילדים עד גיל 6, חלק מהשופטים פוסקים מזונות מלאים בעוד אחרים מקזזים מסכום המזונות את ההוצאות בהן נושא האב כשהילדים שוהים איתו או מפחיתים את הסכום במקרים של משמורת משותפת בשיעור של 25-50%.

 

הבהרתי לאיציק כי לאור העובדה שילדיו בני 7, 5 ו-3 ושהכנסתו החודשית עומדת על 20,000 שקל, בעוד הכנסתה של שרון עומדת על 15,000 שקל, לא סביר שהיא "לא תקבל שקל בבימ"ש". עבור שני הילדים הצעירים יצטרך איציק לשלם מזונות גבוהים יותר עד הגיעם לגיל 6 וגם לאחר מכן, סביר להניח כי לא יקבל פטור מוחלט ממזונות, אלא ישלם סכום קטן עבור כל אחד משלושת הילדים, כאשר גובה הסכום המדויק תלוי במידה רבה בזהות השופט.

 

בנסיבות אלה ולאור העלויות הגבוהות, מבחינה כלכלית, נפשית ומשפחתית, של ניהול תביעות, הצעתי לאיציק לעשות ניסיון לפנות לגישור, תוך שאני מלווה אותו מאחורי הקלעים, בתקווה שמגשר מקצועי יצליח להבהיר לשרון כי דרישותיה מוגזמות ולהביא את בני הזוג להסכמה ששניהם יוכלו לחיות איתה.

 

כמה מסקנות אופרטיביות

1. למרות פסק הדין החדש אבות לא פטורים מתשלום מזונות לילדיהם, בוודאי כשמדובר בילדים עד גיל 6 וברוב המקרים גם לא לאחר מכן.

 

2. גם כיום, ובניגוד לחלק מכותרות העיתונים, אימהות עדיין לא מחויבות בתשלום מזונות לאבות, גם במקרים בהם הכנסתן גבוהה יותר.

 

3. המקרים בהם עשויים אבות שלא לשלם מזונות כלל הם אלה בהם הכנסתם ויכולתם הכלכלית זהה או קטנה מזו של האם וחלוקת זמני השהות עם הילדים שווה.

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד