עוברים לשעון חושך: כך תכינו את תינוקכם לשינוי בשעות האור

הזזת השעון מתקרבת ואמנם מרוויחים שעת שינה, אבל להורים שבחבורה יכול להיות שיהיו גם הפסדים. סיגל פולר, יועצת שינה, עם כמה עצות חשובות למעבר

סיגל פולרפורסם: 24.10.17 07:55
השעות שהשתנו עלולות לגרום לו להתעורר מוקדם מהרגיל, אבל לא לדאוג. זה מסתדר (צילום: Shutterstock)
השעות שהשתנו עלולות לגרום לו להתעורר מוקדם מהרגיל, אבל לא לדאוג. זה מסתדר (צילום: Shutterstock)

"אחרי החגים" המפורסם הגיע ואיתו גם הסתיו. נכון שבישראל עונות המעבר לא ממש מורגשות, אבל יש דבר אחד שאי אפשר לברוח ממנו - ממש בעוד רגע, ב-29.10, נזיז את השעון שעה אחורה ונעבור לשעון החורף. בתור הורים, אין לנו את הפריבילגיה של "להרוויח" שעה ויש צורך להתכונן קצת להזזת השעון.

 

בימים הראשונים של שעון החורף, תינוקות וילדים בד"כ יהיו עייפים מוקדם יותר ומה שמדאיג אתכם אף יותר - יתעוררו גם מוקדם מהרגיל. אבל כמו תמיד, אני כאן כדי להרגיע - בהנחה שיש לילדכם הרגלי שינה טובים, זה לא מפחיד כמו שזה נשמע.

 

אז מה כדאי לעשות?

ישנן שתי אופציות: להתחיל להתכונן כבר לפני הזזת השעון או לחכות להזזתו ואז לכוון את השעון הביולוגי של הילדים. שתיהן טובות באותה מידה ומה שמתאים לכם יותר היא האפשרות העדיפה עבורכם.

 

אופציה ראשונה: להתחיל לפני הזזת השעון

דחו את שעת ההשכבה כל ערב בכ-15 דק' במשך ארבעה ימים לפני הזזת השעון (כלומר, מיום שלישי). לדוגמא, אם הילד רגיל להירדם בשעה 19:00, ביום שלישי תרדימו בשעה 19:15, ביום חמישי זה כבר יהיה 19:45 וכך הלאה. הרעיון הוא שבשבת, יום ההחלפה, הילד יירדם בשעה 20:00, שזה בעצם 19:00 בשעון החדש.

 

אופציה שניה: להתחיל אחרי הזזת השעון

החל מיום ראשון, דחו לילדים בכל יום את שעת ההשכבה בכ-15 דקות, עד שתגיעו לשעת ההשכבה הקודמת. רצוי לא לדחות בבת אחת את ההרדמה בשעה כדי שהילדים לא יגיעו עייפים מדי לשינה ואז תמצאו את עצמכם עם ילדים שקשה להם להירדם ומתעוררים הרבה בלילה.

 

ומה עושים בבוקר?

תינוקות וילדים שרגילים לקום מוקדם עלולים להקיץ שעה מוקדם יותר. אם כבר יש אור בחוץ, אפשר לתת לילד להתעורר ולהתחיל איתו את היום בתקווה שזה יתאפס בחזרה תוך כמה ימים, מה שבד"כ קורה אצל ילדים עם הרגלי שינה טובים. אם אתם רואים שהשעון הביולוגי של הילד טרם הסתנכרן, ישנם מספר דברים שכדאי להתחיל לעבוד לפיהם. דרך הפעולה זהה למה שקורה בתהליכי ייעוץ שינה:

 

  • קבעו שעת מינימום להתחלת היום (ולא, 8 זו פחות שעה לגיטימית לצערי). קחו בחשבון את שעת ההשכבה, גיל התינוק וכמות שעות השינה הנדרשת לו.

 

  • אם הילד התעורר לפני שעת המינימום, החזירו אותו לישון בדיוק באותו האופן בו הייתם מחזירים אותו לשינה אם השעה הייתה 3:00 לפנות בוקר. אם הוא יחזור לישון - תוך יומיים / שלושה הוא יפסיק להקיץ מוקדם. אם תאפשרו לו להתעורר, השעה המוקדמת תתקבע.

 

  • אם תנסו להחזירו לשינה ובסוף תוותרו או תתייאשו, בעצם תעבירו לו את המסר ההפוך מזה שרציתם. אם אתם רואים או חושבים שאין סיכוי שתצליחו להחזירו לשינה, עדיף שתתחילו את היום מיד מבלי לנסות כלל. כמו תמיד, חשוב להיות עקביים, אחידים וברורים במסרים שלכם.

 

הילדים שלכם מבקשים לישון עם אור דלוק? זיכרו שהורמון השינה, מלטונין - מופרש רק בשעות החשיכה (צילום: Shutterstock)
    הילדים שלכם מבקשים לישון עם אור דלוק? זיכרו שהורמון השינה, מלטונין - מופרש רק בשעות החשיכה(צילום: Shutterstock)

     

    חושך ולישון

    אחרי שפתרנו את ענייני השעון, אגע קצת בחושך, כי בכל זאת, אנחנו הולכים לראות הרבה ממנו בחצי השנה הקרובה... מלטונין, הידוע כהורמון השינה, מתחיל להיות מופרש בכמות מספקת אצל תינוקות מגיל חמישה / שישה חודשים.

     

    מלטונין מופרש בשעות החשיכה וככל שהתינוק מייצר כמות גבוהה יותר של ההורמון, כך הוא ירצה לישון מוקדם יותר בערב. בשעון החורף, החושך מגיע בשעה מאוד מוקדמת והשאיפה שלנו היא לא להרדים את הילדים בחמש אחה"צ (למעט כאשר הם עולים לנו על העצבים), אלא לסגל להם סדר יום סביר. כאשר אתם בבית אחה"צ, דאגו שיהיה אור מלא, שחקו איתם משחקים מפעילים ומעוררים. כאשר מגיע הזמן ללכת לישון, השכיבו את הילדים בחדר חשוך (אפשר מנורת לילה קטנה). זוהי הדרך להקנות להם אווירת שינה טובה ובריאה, לאפשר למלטונין להיות מופרש בגוף במינונים ובזמנים נכונים.

     

    אם הילד מפחד או מסרב לישון בחושך, דברו איתו על מה שמפחיד אותו, על איך הוא חושב שאפשר לגרש את המפלצת או איך הוא יכול להיות חזק יותר ולהתגבר וספרו לו שיש מנורה קטנה בחדר, כך שיוכל לראות הכל גם מבלי שיהיה אור גדול בחדר שיפריע לו לישון.

     

    ועוד מילה קטנה לגבי החורף: אצל רוב ההורים שאני מכירה ומלווה הגֶן הפולני חזק מאוד. כולם מודאגים מאוד מהקור הנורא בלילה. אחת האמהות שליוויתי הייתה בסטרס תמידי שקר לעלמה שלה כל הזמן. היא הייתה קמה לכסות אותה משהו כמו שבע פעמים בלילה וגם כשהקטנה כבר הייתה ישנה טוב יותר היא הייתה גורמת לה להתעורר ומפריעה לה עם השמיכה. אז נכון שתינוקות ופעוטות לא יודעים לכסות את עצמם מתוך שינה וייתכן שבאמת קצת קר להם בחורף, אבל לקום לכסות אותם רק מפריע להם ומשבש גם את השינה שלכם - אז לא חבל? הרבה יותר פשוט להלביש את הילדים בבגדים חמים ונוחים, כך שגם כאשר השמיכה יורדת, עדיין יהיה להם חמים ונעים. כמובן שבימי החורף ניתן גם לחמם את החדר בצורה בטיחותית.

     

    לעלמה הקטנה שלום. היא ישנה מדהים ורצוף. השמיכה יורדת בשלב התחלתי של הלילה, אבל אמא שלה מתגברת על היצר הפולני ומסתפקת באוברול פליז בלילות הקרים.

     

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    יועצת שינה מוסמכת בשיטת "לילה טוב" - מענה תמידי ומיידי לבכי ומלווה משפחות לאחר לידה (פוסט פארטום דולה). חושבת שבכי של תינוק הוא השפה שלו ודרכו היחידה לתקשר עם העולם ולכן יש להיענות לו ולהיות שם עבורו בכל פעם שהוא זקוק לכם.

    נשואה לליאור ואמא לתומאס, שבזכותו ובזכות המון לילות לבנים והרדמות מורטות שיער הגעתי לאיפה שאני עכשיו. מאמינה בהעצמת ההורים, חיזוק האינטואיציה שלהם ומתן כלים להתמודדות עתידית.