אחרי שנספרו הקולות בבחירות לפרלמנט בגרמניה, שנערכו בשבוע שעבר, התברר שאנגלה מרקל זכתה בניצחון שיוביל אותה לכהונה רביעית כקנצלרית: מרקל, מנהיגת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית הגרמנית, עמדה בראש הגוש השמרני שגרף 32.9 אחוז מקולות הבוחרים. מדובר אמנם בירידה של כעשרה אחוזים ממספר הקולות שהשיג אותו גוש בבחירות הקודמות, אבל זה הספיק כדי שמרקל תמשיך לעמוד בראש אחת המדינות החשובות באיחוד האירופי ותוסיף להיקרא על ידי רבים "מנהיגת העולם החופשי".
>> בואו לעמוד של Xnet בפייסבוק וקבלו את כל העדכונים והכתבות
עוד בערוץ אנשים:
- השיקום הנדיר והמופלא של פצועת מלחמת יום כיפור
אדם אחד נותר מתחת לרדאר. זהו האיש שכבר שנים רבות עומד לצד מי שנחשבת לאישה החזקה בעולם: בעלה, יואכים זאואר. השניים נשואים כבר כמעט שני עשורים, מאז 30 בדצמבר 1998, אבל זאואר משתדל להימנע עד כמה שאפשר מאור הזרקורים – מדיניות שמזכירה מאוד את זו שנקטה סוניה פרס, רעייתו של מי שהיה נשיא מדינת ישראל וראש הממשלה שלה. עשרות שנים היה שמעון פרס אחד האישים הבולטים והמסוקרים כאן, בעוד שאשתו עשתה הכל כדי להישאר מחוץ לפריים. כך נוהג גם יואכים זאואר: הוא כמעט לא משתתף באירועים פומביים, מספר התמונות שבהן הוא מתועד קטן יחסית למעמדו, ועל ראיונות אישיים אין מה לדבר.
הן עבור מרקל והן עבור זאואר מדובר בנישואים שניים: מרקל הייתה נשואה מ-1977 עד 1982 לאולריך מרקל, העוסק בביו-פיזיקה מולקולרית. השניים נפגשו ב-1974 בעת שהיו סטודנטים לפיזיקה, והתחתנו שלוש שנים מאוחר יותר. כעבור חמש שנים התגרשו, אבל מרקל החליטה לשמור על שם המשפחה של בעלה הראשון (שם משפחתה המקורי הוא קסנר). זאואר היה נשוי בעבר לכימאית - הוא שומר בקנאות על פרטיותה ומסרב להזכיר את שמה בציבור - וממנה יש לו שני בנים, דניאל ואדריאן. למרקל ולזאואר אין ילדים משותפים.
פאנטום האופרה
זאואר (68), יליד העיירה הוסנה שבמזרח גרמניה, הוא פרופסור לכימיה באוניברסיטת הומבולדט שבברלין. גם את התואר הראשון שלו עשה באותו מוסד, שאת לימודיו בו החל ב-1967. שבע שנים לאחר מכן הוענק לו דוקטורט, ואחר כך הוא המשיך במחקר. ב-1977 עזב את הומבולדט לטובת האקדמיה למדעים – המכון המרכזי לכימיה פיזיקלית בברלין. גם מרקל היא בעלת דוקטורט בכימיה פיזיקלית, ואת זאואר הכירה ב-1981, זמן קצר לאחר שהוענק לה התואר.
ב-1990 עבד זאואר זמן קצר עבור חברת הטכנולוגיה האמריקאית Accelrys, ולאחר מכן המשיך לשמש כיועץ שלה. ב-1992 הצטרף לסניף הברלינאי של מכון מקס פלאנק כראש קבוצת הכימיה הקוונטית, ושנה מאוחר יותר חזר לאוניברסיטת הומבולדט ונעשה פרופסור מן המניין וחוקר פעיל בתחומי הכימיה הקוונטית והכימיה החישובית.
עם כל פועלו המדעי, הציבור מכיר את שמו בעיקר בזכות נישואיו למרקל, ובמספר הזדמנויות הודה זאואר שהוא לא אוהב את זה. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בתחילת הקריירה הפוליטית של אשתו. במהלך מסע הבחירות שלה ב-2005 הוא הסכים להתראיין לתקשורת, אבל להתייחס רק לעבודתו המדעית. "החלטתי לא להעניק ראיונות ולא לדבר עם עיתונאים שמתרכזים בפעילות הפוליטית של אשתי במקום בפעילותי כמרצה וכחוקר", אמר לעיתון "ברלינר צייטונג".
בתקשורת הגרמנית אף פורסם שזאואר הודיע אז לסטודנטים שלו באוניברסיטה שאם מישהו ישוחח עם התקשורת עליו, הוא יודח מהמוסד. במהלך אותו קמפיין נמנע זאואר מלהתלוות למרקל לאירועים פומביים, למעט פסטיבל האופרה המפורסם שבעיר ביירוית. זאואר ידוע כחובב אופרות, בעיקר של ריכרד וגנר, אבל לאחר שהגיע לפסטיבל, הדביקו לו מספר מגזינים את הכינוי "פאנטום האופרה"; זאת, משום שאורחים ועיתונאים טענו שלא הצליחו לפתח איתו סמול-טוק. עיתונאי אחד שניסה לתפוס אותו לשיחה לציטוט, נתקל בתגובה: "אני לא הולך לומר שום דבר למיקרופון שלך". דוברת מטעם מרקל רמזה שהתדמית שהתקשורת מנסה להדביק לזאואר אינה מדויקת, ושמדובר באדם חביב שפשוט לא מעוניין בפרסום. "יש לו חוש הומור אנגלי, נחמד וסרקאסטי", אמרה, אבל זה לא ממש שכנע את הציבור.
המגזין "שטרן" אף הביע חשש כי סירובו של זאואר לקחת חלק פעיל במערכת הבחירות של אשתו עלול לגרום לבוחרים להשליך מכך על אישיותה ולהימנע מלבחור בה. "הוא אינו מוכן להכיר בכך שלבני זוג יש תפקיד מרכזי באסטרטגיה של כל קמפיין בחירות", נכתב אז בכתבת פרופיל שנערכה עליו. אבל למרות חוסר שיתוף הפעולה מצד הבעל, מרקל ניצחה והייתה לאישה הראשונה שמכהנת כקנצלרית גרמניה. לטקס השבעתה, שנערך בנובמבר 2005, הוא לא הגיע, ומלשכתה נמסר שהוא צפה בו באמצעות מקלט הטלוויזיה שבמעבדתו. "כל אחד מאיתנו הולך לעבודה שלו", הסבירה מרקל לאחר מכן בראיון למגזין "בונטה". "אני לא עקרת בית, וגם הוא לא".
פגישה עם מלניה טראמפ
בשנים האחרונות זאואר אמנם מופיע פה ושם באירועים מסוקרים מתוקף היותו בעלה-של, אבל עושה זאת הרבה פחות מנשים-של ומבעלים-של אחרים. לאירועים שמתקיימים מחוץ לגרמניה הוא כמעט אף פעם לא מגיע; למרות זאת, הסכים להצטרף לאשתו בנסיעתה ליפן בשנה שעברה, וההערכה הייתה שהוא עשה זאת כדי להכיר תודה לרעייתו של ראש הממשלה היפני, שנכחה בהרצאה על ננוטכנולוגיה שהוא ארגן שנה קודם לכן בבוואריה.
כשמגיעים לארצו אורחים רמי מעלה מחו"ל, הוא ממלא את תפקידו לפי כל הכללים: זאואר נכח באירועים שנערכו לכבוד הנשיא אובמה במהלך ביקורו בגרמניה ב-2013, וכן בסעודה שהתקיימה לכבוד מלכת אנגליה ב-2015. כשמנהיגי מדינות הג'י-20 התכנסו בהמבורג ביולי האחרון, זאואר היה אחראי על אירוח בני הזוג של המנהיגים במכון לחקר ההתחממות הגלובלית. באותו אירוע נכחה חברה חדשה יחסית במועדון היוקרתי של בני-הזוג של - מלניה טראמפ, רעיית הנשיא האמריקאי.
האם מצאו השניים שפה משותפת? האם האורחת מהבית הלבן דיברה עם המארח שלה על כימיה? או שאולי הוא התלונן באוזניה על התקשורת העוינת והחטטנית, כפי שעשתה שרה נתניהו? מכיוון ששני הצדדים לא מרבים להתראיין, סביר להניח שלעולם לא נקבל תשובות על כך.
_______________________________________________________
מיהי סופי גרגואר-טרודו, הנשואה לראש הממשלה הכי חתיך בעולם? הקליקו על התמונה: