הזנחה פושעת או בחירה מודעת? טרנד שערות הסבתא מכה שורשים

יותר ויותר נשים מפסיקות להילחם בשיער המאפיר שלהן ולומדות לחיות איתו בשלום. האם זה בהכרח משווה לך לוק מוזנח יותר והאמנם זה באמת לא מצריך תחזוקה?

הבלוגרית סמנתה אנג'לו. נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה פגשתן (במציאות, לא באינסטה) מישהי ששיער השיבה תרם להופעה שלה (צילום: Gettyimages)
הבלוגרית סמנתה אנג'לו. נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה פגשתן (במציאות, לא באינסטה) מישהי ששיער השיבה תרם להופעה שלה (צילום: Gettyimages)

"להפוך לאפורת שיער היה תהליך הדרגתי וקל באופן יחסי", סיפרה לפני כשנה עורכת האופנה שרה האריס ל"טלגרף" הבריטי. בטור אישי, שבו חשפה את המסע שעברה עם מחלפותיה, היא נתנה הצצה לשיער הייחודי שלה, שהפך לסמל הלא הרשמי של הרומן המזגזג של עולם האופנה עם שיער לא צבוע.

 

בשנים האחרונות הדיון בשיער אפור הפך למעניין במיוחד. למרות עוד ועוד שגרירות נחושות המקדמות את המראה הזה, שלל קמפיינים שנערות הפוסטר שלהם מתהדרות בשיער לבן וטרנדים של צביעה מכוונת של השיער לגווני אפור וסילבר (עיינו ערך האשטאג grannyhair#), ניתן לומר שהשיער האפור רק מתחיל להכות שורשים.

 

עוד שיער ב-Gostyle:

>> הממציאה של ה"דפני" ממשיכה לחליק את דרכה לצמרת

>> בּוֹבּ, מוֹבּ, או לוֹבּ: התספורת שכל הסלבס מאמצים

 

שרה האריס עורכת האופנה שנחשבת לנערת הפוסטר האולטימטיבית לשיער מאפיר:

A post shared by Sarah Harris (@sarahharrisuk) on

 

העדויות על התגובות הרבות שמקבלות נשים שהחליטו להפסיק לצבוע את שערן מצביעות על כך שלמרות שאנחנו בשלהי 2017, עדיין מדובר בהחלטה מעוררת דיון. כמו במקרים רבים של תהליכים ארוכי טווח שעוברים על עולם האופנה והטיפוח, לרשת יש תפקיד מכריע באבולוציה של קבלת השיער האפור, ונשמעות אף הכרזות המסמנות אותו כמגמה הנכונה לרגע זה. עם סוללה של מובילות דעה כמו האריס, בלוגריות, דוגמניות ואושיות אינסטגרם שהנראות של השיער הלבן שלהן הפכה למשהו לדבר עליו, השיח הזה רק הולך ומעמיק.

 

אניקה פון הולדט: "בסופו של דבר אהבתי את הצבע. הוא גם החמיא לגון העור שלי. ככל שהשיער האפור צמח והתארך, הבנתי גם שהוא בעצם גורם לי להיראות צעירה יותר"
הסופרת והבלוגרית אניקה פון הולדט היא אחת מהנציגות המעניינות של השיח הזה. חשבון האינסטגרם שלה, על עשרות אלפי עוקביו, הפך לזירת "שיער אפור" רוחשת שגרמה לפון הולדט לפתח קטגוריית שאלות-תשובות מובנה באתר שלה, המיועדת אך ורק לסוגיית השיער הלבן (הסוגיה הזו, יש לציין, מייצגת רק זווית אחת של אישיותה הצבעונית, אבל מושכת לא מעט מתשומת הלב הציבורית שמופנית אליה). לדבריה, ההחלטה לדבוק בגוון הטבעי של שערה הייתה יחסית קלה:

 

"השיער האפור החל לבצבץ אצלי בשנות ה־20 המוקדמות והוא התרבה במהירות. בהתחלה כיסיתי והסתרתי כל קווצה אפורה בגוונים. הרבה מהם. אבל אחרי גיל 40 מלאכת הכיסוי הפכה לתובענית מאוד". זו הייתה הנקודה שבה פון הולדט החליטה לתת דרור להרפתקנות שלה ולבחון איך תיראה המציאות מבעד למסך האפרפר. "התהליך עצמו כלל משהו כמו שנה של ימי שיער רעים", היא מעידה בהומור, "אבל בסופו של דבר אהבתי את הצבע. הוא גם החמיא לגון העור שלי. ככל שהשיער האפור צמח והתארך, הבנתי גם שהוא בעצם גורם לי להיראות צעירה יותר".

 

אניקה פון הולדט. "התהליך עצמו כלל משהו כמו שנה של ימי שיער רעים"
    אניקה פון הולדט. "התהליך עצמו כלל משהו כמו שנה של ימי שיער רעים"

     

    היו לך בראש "מודליות שיער אפור" שעזרו לך לצלוח את התהליך?

    "לא, זה היה תהליך אישי שלי. הרגשתי שאני יכולה להיות רלוונטית, סקסית, אופנתית ומלאה בסטייל גם עם שיער אפור. שיער אפור הוא לא היעדר של צבע. הוא צבע נוסף שהפך לסמל המסחרי שלי. אפשר לומר שבהחלט מצאתי את המשבצת שלי ולא שיניתי דבר - השיער שלי ארוך כמו שהיה תמיד, אני לובשת את אותם הבגדים, משתמשת באותו איפור (למעשה, בפחות ממנו, לעומת מה שהייתי משתמשת כשהייתי צעירה יותר) ואני מרגישה נוח מבעבר. אני מקבלת יותר מחמאות ואפילו יותר הצעות עבודה משהייתי מקבלת בעבר".

     

    את חושבת שהסביבה הסקנדינבית שבה את חיה, המזוהה עם קבלה גדולה יותר של מראה טבעי, הפכה את התהליך האישי שלך לקל יותר?

    "אולי סקנדינביה סובלנית יותר כלפי שיער אפור. עם זאת, אני לא מקבלת תגובות שליליות גם במקומות אחרים. אנשים עוצרים אותי ומחמיאים לי ברחבי העולם. התגובה השלילית שקיבלתי מאישה על צבע השיער שלי הייתה ממישהי שממילא לא הייתי מתייעצת איתה בענייני אופנה או טיפוח. אני חושבת שאת נראית טוב כשאת מרגישה טוב ושיופי אינו תלוי בגיל, צורה או צבע. יופי קשור בביטחון, סגנון אישי, הדרך שבה את נושאת את עצמך ובגדייך".

     

    האם לדעתך עולם האופנה באמת עובר תהליך משמעותי ביחס לשיער אפור? ומה ההשפעה של הרשתות החברתיות על התהליך הזה?

    "אני בהחלט חושבת שעולם האופנה, ואנשים בכלל, מאמצים ומקבלים יותר את המראה הזה, גם בעזרתן של הרשתות החברתיות. אני חושבת שגם מבחינה דמוגרפית אפורי השיער לא נשארים פראיירים. אנשים חיים יותר היום ובני 70-50 הופכים לכוח הצרכני הגדול והמשמעותי בעולם. מותגי ענק כבר מתייחסים לתובנה הזו.

     

    "סלין, לדוגמה, לקחו את הסופרת בת ה־80 ג'ואן דידיון להיות הפנים של הקמפיין שלהם, חברת הקוסמטיקה מאק לקחה את איריס אפפל בת ה־90 להיות הדוברת שלהם, ג'סיקה לאנג בת ה־65 שימשה כפנים של קו הטיפוח של מארק ג'ייקובס ובלוריאל בחרו בג'יין פונדה בת ה־79. אלו רק כמה מההוכחות שביטחון וסגנון אישי הם אלמנטים מושכים שלא קשורים בגיל. אני מאמינה שהסטריאוטיפים משתנים לאט ושהסטנדרטים של עולם היופי מוגדרים מחדש".

     

    הטרנד הוא להרגיש נוח בעור שלך

    "לצאת מעבדות לחירות", כך מתארת נטע סקלי, הגלובל סניור ארטיסט של מותג האיפור מאק, את ההחלטה להפסיק לצבוע את השיער. אף על פי שהיא נוסעת מתמידה לשבועות אופנה בינלאומיים ומעודכנת בכל שבריר טרנד, סקלי מעידה שההחלטה שלה נבעה ממקום אישי ולא מהתבססות של המראה כ"נכון" ברשתות: "ההחלטה שלי לא הייתה קשורה למשהו שראיתי בחוץ. אני מאוד אוהבת את טרנד הסילבר האפור, אבל זה משהו שאמריקאיות בנות 23 עושות. זה לא דומה למה שלי יש.

     

     

    נטע סקלי. "חוץ מלקצר קצוות פה ושם, אני ממש לא עושה כלום" (צילום: נטע סקלי)
      נטע סקלי. "חוץ מלקצר קצוות פה ושם, אני ממש לא עושה כלום"(צילום: נטע סקלי)

       

      נטע סקלי: "נמאסו עליי ההתעסקות, ערימות המגבות המלוכלכות, האמבטיה המוכתמת והכספים שאני משאירה במספרות. ההתחלה הייתה טיפה קשה, אבל אני מאוהבת בזה"

      "מה שכן, מה שהכי נחשב כיום לטרנדי בתעשייה זה להראות את האופי שלך. אם נוח לך בשיער טבעי או בפנים נטולות איפור או מנגד עמוסות בו ואת 'סוחבת' את זה נכון וזה מחובר לאישיות שלך - אז יש קבלה אדירה. הטרנד הוא להרגיש נוח בעור שלך - בבגדים, באיפור או בשיער. יש המון סובלנות לדברים שונים ומחוץ לנורמה. כמו שאני לא מתייחסת לפנים נטולות איפור כמוזנחות, גם למישהי שלא צובעת שיער לא אתייחס כך. יחד עם זאת, בתוך ה'קוליות' הזו שאת לא עושה יותר מדי עניין מלבוש, איפור או שיער, זה עדיין צריך להיראות טוב עלייך".

       

      מה את עושה באופן אישי כדי לתחזק את השיער שלך?

      "כלום. יש לי ארון מלא מוצרי שיער ואני לא משתמשת בדבר. אני לא אוהבת להרגיש חומרים על השיער. גם כל העניין מלכתחילה היה שלא אצטרך לעשות שום דבר עם השיער. אז חוץ מלקצר קצוות פה ושם, אני ממש לא עושה כלום. אני כן מעבירה פן ומסרקת את השיער כשהוא רטוב כדי שהוא ייראה חלק".

       

      יש לך איזו תחושת שליחות אישית בלשגרר את המראה הזה?

      "קטונתי. זה התחיל מתוך עייפות גדולה לתחזק צבע. נמאסו עליי ההתעסקות, ערימות המגבות המלוכלכות, האמבטיה המוכתמת והכספים שאני משאירה במספרות. הייתה לי תחושה שאני צריכה לנסות את זה. ההתחלה הייתה טיפה קשה, אבל אני מאוהבת בזה. כיף לי ונוח לי ככה. לא אכפת לי מה אומרים. אני מרגישה טוב וזה הדבר היחיד שבאמת חשוב. אני כן רוצה לעודד נשים להיראות איך שבא להן. אף אחת לא חייבת דין וחשבון לאף אחד. אני באופן אישי חיה בסביבה שמתעסקת כל הזמן בחיצוניות, ומבחינתי זה דבר אחד פחות לדאוג לגביו".

       

      כן, לא, שחור, לבן

      לעורכת הגרפית שלנו, שירה ברזילי, אחת שאי אפשר להאשים בחוסר פתיחות אופנתית, יש דעה שונה על כל הסיפור הזה של שיער אפור: "שיער אפור יכול לייצר מראה מתוחכם ואפילו סקסי. יש לו קטע אדג'י ואפשר לראות מלא פאשניסטות שעפות על המראה הזה. יחד עם זאת, ככל שאני חושבת על זה, לא משנה כמה האפור יחמיא למישהי, משהו בראש אומר לי שאם השיער שלה היה בלונדיני או שחור, היא בטח הייתה נראית פי אלף יותר יפה.

       

      "יש לי חברה עם שערות לבנות שמשאירה רק אזור אחד של השיער לא צבוע ואת כל שאר השיער היא צובעת. זו למשל כן בחירה עם סטייטמנט. יש משהו בצבע הזה שמבגר, ואני מניחה שזה קשור בהכרח גם לקונוטציות תרבותיות. שיער לבן מייצר בקלות מראה מוזנח ועייף, ובהפוך על הפוך אני חושבת ששיער אפור הוא משהו שדורש יותר תחזוקה. זה מין קטע כזה של תעשי את זה נכון או מגניב או אל תעשי את זה בכלל".

       

      "בתיאוריה זה נשמע מסוגנן, אבל במציאות יש כמה יחידות סגולה שזה באמת הולם אותן ומחמיא להן. סטטיסטית, כנראה שלכן זה לא יחמיא. חוץ מזה, שיער לבן זה סטייטמנט שצריך להיות מלווה בביטחון עצמי"
      הביוטיניסטה שלנו דנרה וולט, פוסט־פמיניסטית מובהקת שצובעת כל שערה סוררת עוד לפני שהיא מגיחה, מסכימה עם שירה: "בפנטזיה השיער הלבן נשמע אופורי משהו, אבל בפועל הוא שיער שיבה המאופיין ביובש, עמימות ופריזיות. כדי שהוא ייראה טוב צריך להתאמץ - לטפח, לרכך ולעצב אותו, אחרת הוא נוטה לצהבהבות כעורה ונראה כמו חלודה בשיער. נסו להיזכר מתי בפעם האחרונה פגשתן (במציאות, לא באינסטה) מישהי ששיער השיבה תרם להופעה שלה. הצלחתן? סביר להניח שלא.

       

      "בתיאוריה זה נשמע מסוגנן, אבל במציאות יש כמה יחידות סגולה שזה באמת הולם אותן ומחמיא להן. סטטיסטית, כנראה שלכן זה לא יחמיא. חוץ מזה, שיער לבן זה סטייטמנט שצריך להיות מלווה בביטחון עצמי. הוא גם קשור למאפיינים אחרים כמו תווי פנים, גון עור ואטיטיוד (הרבה ממנו). נכון, זה לא פייר ומנוגד לערכי השוויון וכו', אבל זה המצב. האם המאבק בשינוי התפיסות החברתיות צריך להתחיל משיער שיבה? לא בטוח, יש מאבקים חשובים הרבה יותר וצריך לבחור את המלחמות שלנו".

       

      עוד 4 נשים שכדאי לעקוב אחריהן באינסטגרם, ולא רק בגלל השיער האפור

       

      1. יסמינה רוסי  שחקנית ודוגמנית שמחייכת אל העולם ממרומי גיל 60 פלוס. החשבון שלה הוא שיר הלל לאורח חיים בריא ואופטימיות.  

       

      2. שלי גרוס - העיתונאית ואושיית הסטייל המקומית אמנם לא מרבה להעלות תמונות של עצמה או של השיער שהחליטה להפסיק לצבוע, אבל הכתיבה האישית שלה על הנושא כנה, הומוריסטית ומלאת השראה. 

      A post shared by shelly gross (@shellygross) on

       

      3. שרה ג'יין אדמס - היא לא אוהבת שמכנים אותה "סטייל אייקון", אבל למעצבת התכשיטים שההחלטה לפתוח חשבון אינסטגרם שינתה את חייה יש את כל מה שצריך כדי להיחשב ככזו. ארי סת' כהן ואדידס כבר התלהבו מהסגנון האקסצנטרי הייחודי שלה וכנראה שגם עוד 150 אלף העוקבים שעשו לה follow.

       

       

      4. סופי פונטנל - עוד אושיה אופנתית שמראה שאפור יכול להיות טרה־שיק היא העיתונאית והסופרת סופי פונטנל. פונטנל דיברה בפתיחות על ההחלטה להפסיק לצבוע את שערה וגם חתומה על הקביעה המעניינת שההחלטה הזו לאו דווקא קשורה בתעוזה אלא יותר בסקרנות.

       

      להסתכל ללבן בעיניים: טיפים לטיפוח שיער לבן

      • הגיל הממוצע להופעת שיער שיבה הוא 35. צריך לקחת בחשבון שעל ההופעה שלו משפיעים גורמים כמו גנטיקה, לחץ ומתח נפשי. גם קרינה משפיעה על היווצרותו. מומלץ לצמצם חשיפה לקרני השמש, מכיוון שזו עלולה לגרום לשיער להצהיב וגורמת לניוון והרס תאי מלנין שתפקידם להגן על השיער מפני קרינה.

       

      • מלבינה מרצון? מומלץ להשתמש בשמפו "סילבר" המיועד לבעלות שיער שיבה. מכיוון שששמפו נוטה לייבש את השיער, כדאי להשתמש במסכה פעמיים-שלוש בשבוע כדי להשיב לשיער מראה מבריק וזוהר. גם שימוש בסרום יקנה לגוון מראה בריא יותר.

       

      • חפשו על המדפים מסכות ומוצרים המיועדים לשיער בוגר. הם יענו טוב יותר על הצרכים הספציפיים שלו ויעניקו לו חיות.

       

      1. טיפול סילבר של לוריאל פרופסיונל, 101 שקל ; 2. שמפו סילבר של שוורצקופף פרופשיונל, 86 שקל; 3. שמפו סילבר של ביוטופ פרופשיונל, 110 שקל; 4. מסכת סילבר של ביוטופ פרופשיונל, 160 שקל  (צילום: באדיבות לוריאל פרופסיונל, ביוטופ פרופשיונל שוורצקוף)
        1. טיפול סילבר של לוריאל פרופסיונל, 101 שקל ; 2. שמפו סילבר של שוורצקופף פרופשיונל, 86 שקל; 3. שמפו סילבר של ביוטופ פרופשיונל, 110 שקל; 4. מסכת סילבר של ביוטופ פרופשיונל, 160 שקל (צילום: באדיבות לוריאל פרופסיונל, ביוטופ פרופשיונל שוורצקוף)

         

        (הטיפים באדיבות מעצבי השיער אודי שחר ובני ברפי ל"וולה פרופשיונלס" וקובי בורוכוב, מעצב שיער ושגריר ב"שוורצקופף פרופשיונל")

        _________________________________________________ 

         

         (צילום: יניב אדרי)
          (צילום: יניב אדרי)

           

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד