תחל שנה וקינוחיה: 5 מנות אחרונות מיוחדות וחגיגיות עם תאנים

הכי יפה, הכי מתוקה, הכי מקומית, הכי עונתית, והכי מתאימה לפתוח את ראש השנה - חמש עוגות ומנות אחרונות יפהפיות עם הפרי המפתה של העונה

טארט גבינה ללא אפייה עם תאנים טריות (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
טארט גבינה ללא אפייה עם תאנים טריות (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

 

 

טארט גבינה ללא אפייה עם תאנים טריות

 

המרכיבים

(תבנית קפיץ בקוטר 24 ס"מ או 5-4 תבניות אישיות בקוטר 5 ס"מ)

 

לבצק

  • 200 גרם ביסקוויטים,
  • 75 גרם חמאה, מומסת
  • 2 כפות סוכר

 

למלית

  • 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
  • 2 מכלים (500 גרם) גבינה לבנה 9%
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 1/2 1 שקיות (21 גרם) ג'לטין
  • 1/4 כוס חלב
  • כ־12 תאנים טריות, שלמות, נקיות

 

להגשה: 3-2 כפות דבש

 

ההכנה

1. הבצק: שמים את הביסקוויטים במעבד המזון וטוחנים דק. מוסיפים את החמאה והסוכר ומעבדים לתערובת אחידה. מעבירים את התערובת לתבנית ומהדקים לתחתית ולדפנות. מאחסנים במקפיא עד להמשך השימוש.

2. המלית: מקציפים בקערת המערבל את השמנת המתוקה לקצפת יציבה. במקביל, מערבבים בקערה נפרדת את הגבינה, הסוכר ותמצית הווניל.

3. שמים בכלי אחר את הג'לטין והחלב ומניחים ל־3-2 דקות, לספיחת הנוזלים. מחממים במיקרוגל כ־30 שניות, לקבלת נוזל אחיד. יוצקים את הג'לטין, תוך כדי טריפה, לקערת הגבינה. מעבירים את הגבינה לקצפת וטורפים בעדינות לקרם אחיד.

4. מוציאים את התבנית מהמקפיא ומעמידים את התאנים סביב הדפנות ובמרכז. יוצקים בעדינות את המלית לתבנית, כך שתכסה את התאנים. מאחסנים במקרר שעתיים לפחות, להתייצבות.

5. ההגשה: אם רוצים, מעטרים את העוגה בתאנים שלמות או חצויות, יוצקים דבש על העוגה ומגישים.

 

  • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

 

 

 

טארט תאנים וקרם שקדים

 

תאנים טארט תאנים וקרם שקדים (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
    תאנים טארט תאנים וקרם שקדים(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

     

    המרכיבים

    (תבנית טארט בקוטר 26-24 ס"מ)

     

    לבצק

    • 100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
    • 1/4 1 כוסות
    • (180 גרם) קמח
    • 1 חלמון
    • 1 כף דבש או סירופ תירס
    • 50 גרם אבקת סוכר

     

    לקרם השקדים

    • 200 גרם חמאה, רכה
    • 200 גרם אבקת סוכר
    • 200 גרם שקדים, טחונים דק
    • 4 ביצים
    • 2 כפות קמח
    • אפשרות: 1 כף משקה רום
    • כ־10 תאנים, חצויות
    • 1/4 כוס מייפל או דבש

     

    ההכנה

    1. הבצק: שמים את כל מרכיבי הבצק בקערת מעבד המזון או המערבל עם וו הגיטרה ומעבדים לפירורי בצק גדולים. מוציאים, מאחדים לגוש בצק אחיד, עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר שעתיים לפחות (ועד יומיים).

    2. קרם השקדים: שמים בקערת המערבל את החמאה ומקציפים במהירות גבוהה במשך דקה־שתיים, עד שהיא מבהירה. מוסיפים את אבקת הסוכר והשקדים ומקציפים במהירות בינונית כדקה נוספת. מוסיפים את הביצים בהדרגה, רק אחרי שהביצה הקודמת נטמעת בעיסה. מוסיפים את הקמח ומערבלים למרקם אחיד. אם רוצים, מוסיפים גם את הרום. מאחסנים במקרר עד לשימוש (עד ארבעה ימים).

    3. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומשמנים את התבנית.

    4. מקמחים משטח עבודה ומרדדים עליו את הבצק לעיגול בעובי כ־3 מ"מ. מעבירים לתבנית ומהדקים היטב לתחתית ולדפנות. נפטרים מעודפי בצק. יוצקים את הקרם כך שיגיע עד 3/4 מגובה הבצק. מניחים את התאנים כשצדן החתוך פונה מעלה ו"נועצים" אותן קלות בקרם.

    5. אופים 25-20 דקות, עד שפני הטארט מתחילים להזהיב. מוציאים ומברישים במייפל את העוגה החמה. מגישים חם או בטמפרטורת החדר.

    • איך שומרים? עד 4 ימים במקרר, או עד חודש במקפיא.

     

    קרמשניט־תאנים אישי

    מנה מפוארת שקל מאוד להכין גם בגרסה טבעונית/פרווה (ראו במתכון).

     

    קרמשניט תאנים אישי (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
      קרמשניט תאנים אישי(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

       

      המרכיבים

      (6 מנות אישיות)

       

      • 1/2 ק"ג בצק עלים, מופשר
      • 100 גרם אבקת סוכר

       

      לקרם הווניל

      • 2 חבילות אינסטנט פודינג וניל
      • 2 מכלים שמנת מתוקה להקצפה (חלבית או פרווה)
      • 1 כוס (240 מ"ל) חלב או חלב סויה
      • 400 גרם תאנים, פרוסות דק
      • 3 כפות סילאן
      • אבקת סוכר לזרייה

       

      ההכנה

      1. מחממים את התנור ל־200 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומכינים תבנית נוספת.

      2. מקמחים קלות משטח עבודה. חוצים את הבצק לשניים, לאורכו. מרדדים כל מחצית לעלה בגודל תבנית התנור. דרך מסננת, מפזרים על כל מרובע חצי מכמות אבקת הסוכר ומרדדים קלות, כדי שתיצמד לבצק.

      3. מעבירים את אחד ממרובעי הבצק למקרר. את השני מניחים בתבנית התנור המרופדת, פורשים עליו נייר אפייה נוסף, ומניחים עליו את התבנית השנייה, כמשקולת. אופים 15-12 דקות, עד שהבצק מתחיל להזהיב. מסירים את התבנית העליונה ואת נייר האפייה ואופים עוד 5-3 דקות, להזהבה מלאה. מוציאים. אופים באותה דרך את מרובע הבצק השני. מצננים צינון מלא (אפשר להכין עד 6 שעות מראש או להכין ולהקפיא עד לשימוש).

      4. הקרם: שמים בקערת המערבל את הפודינג, השמנת והחלב ומקציפים לקרם יציב. אם רוצים, מעבירים את הקרם לשק זילוף. מאחסנים במקרר עד לשימוש (עד יום).

      5. הרכבת העוגה: חותכים כל מאפה בצק ל־9 מלבנים בגודל 11X5 ס"מ. מניחים מלבן אחד במגש ומזלפים או יוצקים עליו מהקרם. מניחים על הקרם פרוסות תאנה ומברישים אותן במעט סילאן. יוצרים כך שכבה שנייה – בצק, קרם, תאנים וסילאן ומסיימים בשכבת בצק שלישית. מכינים כך את כל המנות. מאחסנים במקרר עד להגשה (עד 7 שעות).

      6. זורים אבקת סוכר ומגישים.

       

      פנקוטה קוקוס ותאנים

       

      פנקוטה קוקוס ותאנים (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
        פנקוטה קוקוס ותאנים(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

         

        המרכיבים

        (6-5 מנות בכוסות אישיות)

         

        • 10-9 תאנים
        • 2 כפות סוכר חום
        • 1 פחית (400 מ"ל) קרם קוקוס
        • 2/3 כוס סוכר
        • 1 שקיק (14 גרם) ג'לטין
        • 1/4 כוס מי ורדים או מי ברז

         

        ההכנה

        1. מניחים בצד 4-3 תאנים. את השאר חותכים לקוביות. מערבבים עם 2 כפות הסוכר החום ומאחסנים במקרר עד להמשך השימוש.

        2. שמים בסיר את קרם הקוקוס ואת 2/3 כוס הסוכר ומביאים לרתיחה. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון במשך כ־15 דקות.

        3. מערבבים בכלי מתאים את הג'לטין ומי הוורדים (או המים) ומניחים לכ־2 דקות, לספיחת הנוזלים. מחממים במיקרוגל כ־30 שניות, עד שמתקבל נוזל אחיד. יוצקים אותו לסיר הקוקוס, מוסיפים גם את קוביות התאנים ומערבבים היטב.

        4. יוצקים את הפנקוטה לכוסות ומאחסנים במקרר 3 שעות לפחות.

        5. מוציאים את הפנקוטה. חותכים את התאנים ששמרנו ומעטרים. מגישים.

         

        • איך שומרים? עד יומיים, במקרר.

         

        תאנים בטופי עם קרם מסקרפונה

        אם אתם מעדיפים להימנע משימוש בגבינת מסקרפונה, אפשר להכין את הקרם משמנת מתוקה (חלבית או פרווה), ראו להלן.

         

        תאנים בטופי עם קרם מסקרפונה (צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)
          תאנים בטופי עם קרם מסקרפונה(צילום: דני לרנר, סגנון: פסי ברניצקי)

           

          המרכיבים

          (6 מנות)

           

          • 1 כוס (200 גרם) סוכר
          • 1/4 כוס שמנת לבישול
          • 12 תאנים

           

          לקרם

          • 2 מכלים (500 גרם) גבינת מסקרפונה או 1/2 1 מכלים
          • (375 מ"ל) שמנת מתוקה להקצפה (חלבית או פרווה)
          • 2 שקיקים (20 גרם) סוכר וניל

           

          ההכנה

          1. שמים את הסוכר בסיר קטן ומחממים על להבה בינונית עד שמתקבל קרמל. מוסיפים בזהירות את השמנת לבישול ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים קצת, עד שלא נותרים גושים. אם הרוטב נראה סמיך מדי, מוסיפים מעט מים. מסירים מהכיריים ומניחים לצינון קל.

          2. מניחים את התאנים על מגש או נייר אפייה ויוצקים מרוטב הטופי על כל אחת מהן. מניחים בטמפרטורת החדר (אפשר להכין עד 3 שעות מראש).

          3. הקרם: מקציפים בקערת המערבל את הגבינה (או השמנת) וסוכר הווניל לקצפת יציבה (אפשר להכין עד 3 שעות מראש).

          4. ההגשה: מניחים תאנה או שתיים בכל צלחת הגשה, מניחים לצדה מהקרם ומגישים.

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          כשר חלבי
          דרגת קושי בינונית
          דירוג הגולשים (0 מדרגים)
          לחצו על הלבבות כדי לדרג