חוקרים ורופאים: נטילת מולטי ויטמין בהיריון טובה לאם ולעובר

ממחקרים עולה כי מולטי ויטמין יגביר את הסיכוי להיריון שיסתיים במועדו וישפר את יכולות התינוק. בדקי: אילו ויטמינים חייבים להיות בטבלייה שלך?

  (צילום: shutterstock)

נטילת תוספי תזונה בהיריון היא עדיין נושא שנוי במחלוקת, אך יותר ויותר מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים שנטילת תוסף מולטי ויטמין המכיל את הוויטמינים והמינרלים הדרושים בזמן ההיריון וההנקה, משפיעה לטובה על בריאות האם במהלך ההיריון ולאחריו ובעיקר על בריאות העובר.

 

אחד המאמרים החשובים, שסקר מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות ופורסם בכתב העת NUTRITION, קובע חד-משמעית כי נשים הרות אמנם לא צריכות לאכול בשביל שניים, אבל העובר שגדל בתוכן מגביר את הצרכים התזונתיים, מה שגורם למחסור ברכיבי תזונה נחוצים. לכן אי-אפשר להסתפק בתוספי תזונה של ברזל וחומצה פולית כדי למלא את הדרוש. החוקרים ממליצים על נטילת מולטי ויטמין שיגביר את הסיכוי להיריון שיסתיים במועדו וישפר את יכולות התינוק.

מחקר נוסף, שנערך בשנת 2016 באינדונזיה על ידי שלוש קבוצות חוקרים מאוניברסיטאות הרווארד, קליפורניה ולנקסטר, בדק 3,000 ילדים שאמותיהם נטלו או לא נטלו תוסף מולטי ויטמין שהכיל את רוב הוויטמינים המומלצים (ראו בהמשך) במהלך ההיריון.

 

מסקנות המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי The Lancet Global Health journal, היו שנטילת מולטי ויטמין תרמה לשיפור היכולות הקוגניטיביות של היילוד באופן השווה לחצי שנת לימודים בבית הספר בגילאים 12-9. בקרב נשים שהיו אנמיות בעת ההיריון השפעת התוסף הייתה שווה לשנת לימודים מלאה. היכולות הקוגניטיביות שנבדקו הוגדרו בשם הכולל "זיכרון פרוצדורלי". מדובר במינוח המשקלל את הביצועים האקדמיים של הילד ואת הביצועים בחיי היומיום, והוא קשור לפעילויות, כגון הקלדה, קריאה, חשבון דיבור ושפה, הבנה ולמידה של רצפים, כללים וקטגוריות.

 

לדברי החוקרים, ניתן להסיק ממחקר זה לגבי כל אישה שתזונתה אינה מאוזנת בעולם המערבי. זה המקום להדגיש, שאפילו התפריט המוקפד ביותר לא מאפשר קבלת כל הוויטמינים והמינרלים הנחוצים להיריון תקין, ואפשר להניח שרוב הנשים לא ניזונות מתפריט מוקפד שכזה.

 

ד"ר אהוד רז, מומחה לרפואת נשים במחוז הדרום של שירותי בריאות כללית ויועץ למשרד הבריאות בתחום מעקבי היריון, תומך במתן התוסף: "המודעות לצורך בנטילת חומצה פולית לפני ההיריון ובמהלכו כבר קיימת שנים רבות, הן בציבור הרופאים והן בקרב נשים המתכננות היריון. אך כיום אנו כבר יודעים שהחומצה הפולית היא רק אחד ממגוון ויטמינים ומינרלים הנחוצים מאוד לבריאות האם והעובר, והם לא תמיד נמצאים בכמות מספקת בתזונה הרגילה שנשים צורכות.

 

"מחקרים הוכיחו שנטילת מולטי ויטמין (טבלייה אחת המכילה יותר מ-20 מרכיבים חיוניים), לקראת ההיריון ובמהלכו, מפחיתה את שיעור ההפלות הטבעיות והמומים המולדים מסוגים שונים, חיונית להתפתחות המוחית של העובר ותורמת לבריאות האישה שעבורה כל היריון מהווה אתגר תזונתי.

 

"למרבה הצער, רופאים רבים עדיין ממליצים לנשים רק על נטילת חומצה פולית וזו החמצה של ממש, כיוון שבה במידה יכולה אישה הרה ליטול מדי יום טבלייה של פרנטאל, שעדיפה בכל מובן על פני חומצה פולית בלבד".

 

"טבלייה של פרנטאל עדיפה על פני חומצה פולית בלבד". ד"ר אהוד רז  (צילום: medico)
    "טבלייה של פרנטאל עדיפה על פני חומצה פולית בלבד". ד"ר אהוד רז (צילום: medico)

    אילו ויטמינים הכי חשובים לנשים הרות?

    "עם הרכיבים החשובים ביותר יש למנות יוד (יותר מ-200 מק"ג ביום), ויטמין D, סידן ומגנזיום".

     

    האם נשים הרות צריכות לצרוך תוסף מסוג מסוים?

    "בהחלט. חשוב להדגיש שנשים בגיל הפוריות צריכות ליטול מולטי ויטמין ייחודי - פרנטאל (משווק על ידי חברות שונות) המותאם למצבן והוא שונה בהרכבו ממולטי ויטמין המיועד לנשים שאינן בהיריון".

     

    אין חשש ממינון יתר?

    "לא. אני ממליץ גם לאישה שצורכת תזונה מיטבית ליטול טבליית פרנטאל אחת ליום".

     

    האם כדאי להמשיך ליטול פרנטאל גם במהלך ההנקה?

    "כן. הרכיבים החשובים עוברים לחלב האם וממנו ליילוד היונק והם תורמים מאוד לבריאותו ולהתפתחותו התקינה".

     

    לפני שלוש שנים פרסם האיגוד הגינקולוגי הישראלי נייר עמדה ברוח דבריו של ד"ר רז, אך עדיין לא כל הגינקולוגים אימצו אותו. מתוך נייר העמדה: "תוספת ויטמינים לנשים בהיריון (Multivitamin) מומלצת על ידי מרבית ארגוני הבריאות, בעיקר לנשים בסיכון מוגבר: הריונות מרובי עוברים, צמחוניות, מעשנות כבדות, הרות בגיל ההתבגרות, הרות עם אי־סבילות ללקטוז".

     

    המסמך של האיגוד מתייחס גם לחומצות שומן אומגה 3: "על סמך המידע הקיים היום, מסתמן כי צריכת אומגה 3 במהלך ההיריון וההנקה עשויה להוות יתרון בהתפתחות המנטלית של הילדים ובהארכה מסוימת של ההיריון (מניעת לידות מוקדמות)".

     

    בדקי את האריזה: 21 ויטמינים שחייבים להיות במולטי ויטמין שלך:

    1. ברזל: עקב הגברת נפח הדם אצל האישה ההרה יש כמעט תמיד מחסור בברזל.

    2. חומצה פולית: למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר.

    3. סידן: נחוץ להתפתחות השלד של העובר ולמניעת נזקים לשלד של האם.

    4. ויטמין D: גם הוא דרוש להתפתחות תקינה של שלד העובר.

    5. יוד: צריכה מספקת של יוד בהיריון חיונית לייצור הורמוני התריס ולתפקוד בלוטת התריס של האם והעובר. מחסור ביוד עלול לגרום לתת־פעילות של בלוטת התריס ועקב כך, לפגוע בהתפתחות הקוגניטיבית של העובר. צריכת היוד בהיריון גבוהה יותר מהצריכה במצב הרגיל, ולאחרונה התפרסמו עדויות לכך שכנראה חלק מהאוכלוסייה בישראל סובלת ממחסור ביוד.

    6. שישה ויטמינים מקבוצה B, שהחשוב שבהם הוא ויטמין B12.

    7. ויטמין E

    8. בטא קרוטן

    9. מגנזיום

    10. אבץ

    11. נחושת

    12. מוליבדן

    13. כרום

    14. סלניום

    15. ויטמין C

    16. מנגן

     

     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד