אוכל

    מלא אורז מלא: בתבשיל או
    בקציצות, עם סלמון או עם עוף

    4 מתכונים שיגרמו לכם להתאהב באורז מלא גם אם עד היום לא הכנתם אותו - וגם איך מבשלים אותו כדי שייצא אחד-אחד

    תבשיל אורז מלא, מנגולד וחומוס בלימון (צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
    תבשיל אורז מלא, מנגולד וחומוס בלימון (צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

    לפני הכל: טיפים לבישול אורז מלא (וגם איך בוחרים אותו)

     

    אורז מלא הוא אורז לבן "לבוש", כלומר שהסירו ממנו רק את הקליפה החיצונית, שאינה אכילה, אך הותירו את שאר השכבות. במצב זה מכיל האורז יותר סיבים, מינרלים ונוגדי חמצון בהשוואה לאורז "לבן‭."‬

     

    איך בוחרים אורז מלא? מומלץ לבחור גרגירי אורז שלמים, בלי נקודות שחורות (המעידות על תחילתו של תהליך קלקול). לכל זן אורז יש גרסה מלאה: בסמטי, ארוך, עגול, פרסי ואדום. מומלץ לנסות ולמצוא את הזן החביב עליכם.

     

    איך מבשלים אורז מלא? כמו פסטה. כך יתקבל אורז טעים במרקם של "אחד אחד‭:"‬ ממלאים סיר גדול ב-2 ליטרים מים ומביאים לרתיחה. מוסיפים 1 כפית מלח ו-2 כוסות אורז מלא (מכל סוג) ומביאים שוב לרתיחה. מבשלים, ללא כיסוי, על להבה בינונית גבוהה במשך ‭35-30‬ דקות, עד שהאורז רך ונגיס. מסננים.

     

    וכשרוצים אורז ספוג בטעמים? מבשלים לפי ההוראות בסעיף הקודם רק כ-15 דקות. מסננים ומחזירים לסיר עם ‭1/2‬ 1 כוסות נוזל מתובל (מים ותבלינים או ציר עוף או בקר). מכסים ומבשלים על להבה נמוכה ‭20-15‬ דקות, עד שהנוזלים נספגים. אם האורז קשה עדיין, מוסיפים כ-1/3 כוס נוזלים או מים רותחים. אם האורז רך לפני שהנוזלים נספגו מבשלים ללא מכסה, תוך ערבוב, ‭5-3‬ דקות.

     

    כמה-כמה? 1 כוס אורז מלא ‭240 =‬ גרם. 1 כוס אורז מלא לפני בישול ‭2 1/2 =‬ כוסות אורז מבושל.

     

    • רוצים לקבל את המתכונים שלנו היישר למייל? לחצו כאן

     

    תבשיל אורז מלא, מנגולד וחומוס בלימון

    מנה צמחונית נהדרת, קלילה וחמצמצה. שימו לב: שורים את החומוס לילה מראש.

     

    מרכיבים

    ‭6-4‬ מנות

     

    • ‭1/2‬ כוס גרגירי חומוס
    • 1 כוס אורז מלא
    • 6 עלי מנגולד
    • שמן זית
    • 5 שיני שום, קלופות וקצוצות
    • 1 כף עלי תימין
    • מלח
    • פלפל שחור גרוס
    • מיץ וקליפה מגוררת מ-1 לימון
    • ‭1/3‬ כוס בזיליקום קצוץ
    • 2 כוסות מים

     

    אופן ההכנה

    1. משרים את גרגירי החומוס במים במשך 8-12 שעות. מסננים.
    2. מבשלים את החומוס במים רותחים כשעה וחצי, עד שהוא רך. מסננים.
    3. מבשלים את האורז המלא בשפע מים רותחים כ-15 דקות, עד שהוא מתרכך אך עדיין לא עשוי. מסננים.
    4. מפרידים את חלקו הלבן של המנגולד (הגבעול והאדרה) מהירוק וקוצצים את שניהם בנפרד. מחממים השמן בסיר רחב ומאדים את החלק הלבן עם השום ‭3-2‬ דקות, עד ריכוך. מוסיפים את החלק ירוק ואת התימין, מלח ופלפל ומאדים עוד ‭3-2‬ דקות
    5. מוסיפים את החומוס, האורז, קליפת הלימון, הבזיליקום והמים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות, שהאורז רך. מוסיפים מיץ לימון ומבשלים דקה נוספת ללא מכסה. מגישים.

     

    • איך שומרים? עד 3 ימים במקרר.

     

    קציצות אורז מלא, ירקות ועדשים בתיבול הודי (צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
      קציצות אורז מלא, ירקות ועדשים בתיבול הודי(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

       

      קציצות אורז מלא, ירקות ועדשים בתיבול הודי

      סוד קסמן של הקציצות האלה בשפע התבלינים, אז אל תקצצו בהם. אפשר להכין את הקציצות משאריות אורז מלא מבושל ואפילו ממג'דרה. טבעונים יכולים להחליף את הביצה ופירורי הלחם ב-3/4 כוס מחית בטטה.

       

      מי שמעדיף, יכול להסתפק בטיגון קל, כדקה מכל צד, ב-2 כפות שמן, רק עד השחמה קלה, ולאפות ‭20–15‬ דקות ב-200 מעלות.

       

      מרכיבים

      כ-15 קציצות

       

      • מעט שמן זית
      • 1 בצל אדום גדול, קלוף וקצוץ
      • ‭1 1/2‬ כפות ג'ינג'ר טרי מגורר
      • 1 כפית זרעי כוסברה
      • ‭1/4‬ כפית קינמון טחון
      • ‭1/2‬ כפית כמון
      • 1 כפית כורכום
      • 1 כפית מלח
      • ‭1 1/2‬ כוסות אורז עגול מלא או לבן, מבושל
      • ‭3/4‬ כוס עדשים כתומות, מבושלות
      • 1 פלפל חריף, נקי מגרעינים וקצוץ
      • ‭1/2‬ כוס כוסברה טרייה קצוצה
      • ‭1/2‬ כוס אפונה מוקפאת, מופשרת ומסוננת
      • 1 ביצה, טרופה
      • ‭1/2‬ כוס פירורי לחם
      • שמן לטיגון עמוק

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את הבצל כ-10‬ דקות, עד הזהבה. מוסיפים את התבלינים וממשיכים לאדות ולערבב עוד כ-2 דקות. מסירים מהכיריים.
      2. מוסיפים את האורז המלא ואת העדשים ומערבבים היטב. מוסיפים את הפלפל החריף, הכוסברה והאפונה ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מוסיפים את הביצה ואת פירורי הלחם ומערבבים.
      3. מחממים שמן לטיגון עמוק. בידיים רטובות צרים מהעיסה קציצות בקוטר של כ-5 ס"מ ומטגנים ‭3-2‬ דקות מכל צד, עד השחמה. מוציאים לנייר סופג. מגישים חם.

       

      • איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

       

      תבשיל אורז מלא, עגבניות ופרגיות (צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
        תבשיל אורז מלא, עגבניות ופרגיות(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

         

        תבשיל אורז מלא, עגבניות ופרגיות

        ארוחה שלמה בסיר אחד.

         

        מרכיבים

        6 מנות

         

        • ‭1 1/2‬ כוסות אורז מלא
        • ‭1/2‬ ק"ג פרגיות, חתוכות
        • 2 כפיות פפריקה מתוקה
        • 2 כפיות אבקת קארי
        • מלח
        • פלפל שחור גרוס
        • שמן קנולה
        • 4 עגבניות, קצוצות
        • 5 שיני שום, קלופות ופרוסות
        • ‭1/4‬ כפית פפריקה חריפה
        • ‭1/2‬ כוס כוסברה קצוצה
        • 2 כוסות ציר עוף או ציר ירקות או מים
        • ‭1/2‬ כוס חלב קוקוס
        • ‭1/3‬ כוס אוכמניות מיובשות
        • להגשה: ‭1/4‬ כוס עלי כוסברה

         

        אופן ההכנה

        1. מבשלים את האורז המלא בשפע מים רותחים כ-15 דקות, עד שהוא מתרכך אך עדיין לא עשוי. מסננים.
        2. מתבלים את הפרגיות בחצי מכמות הפפריקה והקארי, במלח ובפלפל. מחממים את השמן ומטגנים את הפרגיות כ-2 דקות מכל צד, עד הזהבה. מוציאים לצלחת.
        3. מוסיפים לסיר את השום והעגבניות ומבשלים תוך ערבוב ‭3-2‬ דקות, עד שהעגבניות מגירות נוזלים. מוסיפים את הפפריקה החריפה, יתרת הפפריקה המתוקה והקארי, כפית מחוקה מלח ואת הכוסברה ומבשלים ‭3-2‬ דקות נוספות.
        4. מוסיפים הפרגיות ואת הציר (או המים) ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים כ-30 דקות, עד שהפרגיות עשויות ורכות.
        5. מוסיפים את חלב הקוקוס ומביאים לסף רתיחה. מוסיפים את האורז והאוכמניות, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ-30 דקות נוספות, עד שהאורז רך.
        6. מפזרים עלי כוסברה ומגישים.

         

        • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי אטום במקרר.

         

        סלט אורז אדום עם סלמון צרוב, אבוקדו ועלי רוקט (צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)
          סלט אורז אדום עם סלמון צרוב, אבוקדו ועלי רוקט(צילום: יעל אילן, סגנון: נעמה רן)

           

          סלט אורז אדום עם סלמון צרוב, אבוקדו ועלי רוקט

           

          מרכיבים

          6-4 מנות

           

          • 1/3 כוס אורז אדום

           

          לרוטב

          • 1/3 כוס מיץ לימון
          • 1/3 כוס שמן זית
          • מלח
          • פלפל שחור גרוס
          • 1 כפית דבש
          • 1 כפית חרדל

           

          לסלמון

          • 350 גרם פילה סלמון טרי, חתוך לקוביות
          • מלח
          • פלפל שחור גרוס
          • 2 כפות שמן זית

           

          לסלט

          • 1 אבוקדו גדול או 2 קטנים
          • 1 צרור עלי רוקט
          • ‭1/4‬ כוס עלי נענע
          • ‭1/2‬ כוס צנוניות פרוסות
          • ‭1/2‬ כוס חצאי שקדים קלויים או מטוגנים

           

          אופן ההכנה

          1. מבשלים את האורז המלא בשפע מים רותחים ומומלחים כ-30 דקות, עד שהוא עשוי. מסננים ומצננים.
          2. הרוטב: טורפים את כל מרכיביו לרוטב אחיד.
          3. הסלמון: ממליחים ומפלפלים את קוביות הדג. מחממים את השמן במחבת וצורבים את קוביות הסלמון כ-20 שניות מכל צד, עד שהן משחימות, אך פנים הדג עדיין ורוד. מעבירים לצלחת עם נייר סופג.
          4. הסלט: שמים בקערה את כל מרכיבי הסלט. יוצקים את הרוטב ומערבבים. מוסיפים את הסלמון, מערבבים בעדינות ומגישים.

           

          • איך שומרים? עד יומיים, בכלי אטום במקרר.

           

          --------------------------------------------------------------------------------------------------

           

          ומה לגבי תבשיל כוסמת עם ירקות שורש ועשבי תיבול? לחצו על התמונה כדי לעבור למתכון

           

           

           
          הצג:
          כל התגובות לכתבה "מלא אורז מלא: בתבשיל או בקציצות, עם סלמון או עם עוף"
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד