ימי שני עם מיקי: הטור החדש של מיקי חיימוביץ' ב"לאשה"

גם יום אחד בשבוע בו לא אוכלים חיות עוזר לשנות. בשיתוף הפעולה החדש מיקי חיימוביץ' תוכיח בכל שבוע למה אתם לא צריכים בשר וגם תצרף מתכון מפתיע וטעים

מיקי חיימוביץ'. "היחס אל החיות הוא כאל מוצר, ולא כאל יצור שמסוגל להרגיש סבל וכאב" (צילום: גילעד משיח)
מיקי חיימוביץ'. "היחס אל החיות הוא כאל מוצר, ולא כאל יצור שמסוגל להרגיש סבל וכאב" (צילום: גילעד משיח)

כשפרשתי מהחדשות החלטתי להקדיש חלק ניכר מהזמן שלי לקדם רעיון שנראה אז להרבה אנשים מוזר - להפחית את צריכת הבשר. אני זוכרת שהיו אנשים ששאלו אותי: זה מה שחשוב? זה מה שישנה את העולם? והתשובה היא כן! זה חשוב וזה יכול לשנות את העולם. לכן, אני שמחה ונרגשת לחנוך את שיתוף הפעולה בין "לאשה" ל"עמותת יום שני ללא בשר", שאני עומדת בראשה.

 

לפני 25 שנים החלטתי להפסיק לאכול בשר, הבנתי שאני לא יכולה יותר לעשות הפרדה בין חיות המחמד שלי לאלו שעל הצלחת. אבל במשך שנים הייתי צמחונית "לא בעייתית", כזו שאוכלת בשקט את התוספות. בן זוגי אוכל בשר, הילדים גם. אז מה השתנה? מה גרם לי לצאת לדרך? בשנת 2009 ראיתי את פול מקרטני משיק את קמפיין "יום שני ללא בשר" בבריטניה.

 

 

זו הייתה הפעם הראשונה ששמעתי על ההשלכות הסביבתיות של משק החי. באותה תקופה תרגמתי ספר מתכונים צמחוניים וצללתי לתוך הנושא. לאט־לאט למדתי יותר על התעשייה והבנתי שיש כאן הרבה יותר מאשר רק הבחירה שלי, שנבעה בכלל ממניעים של חמלה. כשהחלטתי לקחת פסק זמן מהתקשורת, רציתי להקדיש את זמני להובלת מהלך שיעורר שינוי. פתאום זה היה לי ברור: אני אביא את הקמפיין לארץ. אני אוהבת מאוד את הגישה שלו, שבעצם מבקשת לעשות רק שינוי קטן באורח החיים. כשמחברים את הצעד הקטן הזה, שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לעשות בקלות, המשמעות יכולה להיות שינוי עצום.

 

אנשים צורכים היום יותר בשר מבעבר והרבה יותר ממה שהם זקוקים לו. הבשר הזה הוא לרוב תוצאה של תעשייה שנעשה בה שימוש נרחב באנטיביוטיקה ובתהליכי עיבוד שידוע באופן רשמי שהם מסוכנים לבריאות. רבים מאיתנו אוכלים בקר, עוף או דגים כל יום, ומגדלים כך את ילדינו.

 

אבל לא רק אני, גם משרד הבריאות מסביר כמה חשוב לגוון את מקורות החלבון ולהעשיר את התזונה בחלבונים מהצומח לפחות פעמיים בשבוע. גם התזונה הים־תיכונית, שגופי בריאות ותזונה בעולם הסכימו שהיא המומלצת ביותר כיום, מבוססת בעיקר על ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות ושמנים בריאים. כן, יש בה גם מוצרים מהחי, אבל מעט, וממש לא חייבים בכל יום.

 

תעשיית הבשר היא אחד הגורמים המשמעותיים ביותר להתחממות הגלובלית ולפגיעה בסביבה: היא אחראית ליותר פליטה של גזי חממה מכלל התחבורה העולמית גם יחד, היא גורם מרכזי לכריתת יערות הגשם ולאובדן המגוון הביולוגי, וזה לא נושא זניח. הידעתם שתעשיית הבשר משתמשת ב־70 אחוז מכלל השטחים החקלאיים וצורכת הרבה יותר משאבים (מים, דלק ושטח) מאשר מזונות מהצומח? זו פשוט לא דרך סבירה להאכיל את אוכלוסיית העולם.

 

ולא פחות חשוב, מבחינתי, זו תעשייה אכזרית שנגרם בה סבל למיליארדי חיות. היחס אל החיות הוא כאל מוצר, ולא כאל יצור שמסוגל להרגיש סבל וכאב.

 

"שאפשר ליהנות מאוד מיום ללא בשר" (צילום: גילעד משיח)
    "שאפשר ליהנות מאוד מיום ללא בשר"(צילום: גילעד משיח)

     

    כשיצאתי לדרך והחלטתי לנסות להביא את היוזמה העולמית של "שני ללא בשר" לישראל, לא תיארתי לעצמי שאחרי כמה שנים נוכל להציג כל כך הרבה הצלחות ושיתופי פעולה עם גורמים משמעותיים במשק. אני חושבת שזו בעיקר שאלה של תרבות ושל הרגל. התרגלנו שהצלחת שלנו מורכבת מחלבון מן החי, מתוספת כמו אורז או תפוחי אדמה ומירקות, כך שכל שינוי נראה מאיים ומשונה.

     

    לאנשים רבים, ברגע שמוציאים את מנת הבקר או העוף מהצלחת, נדמה שהיא התרוקנה. אז בדיוק בשביל זה אנחנו כאן. להראות לכם שאפשר בלי! ולא רק שאפשר, אלא גם שהאופציות מן הצומח שנביא הן טעימות, מגוונות, בריאות, וברוב המקרים גם יותר זולות. והאמת היא שבארץ שלנו המבחר הוא גדול ונפלא במיוחד.

     

    הטור החדש, שיופיע כאן מדי שבוע, יעזור לכם להצטרף אלינו וליישם גם בבית את "יום שני ללא בשר". מדי שבוע אספר קצת על הנושא ועל הדרך שאני עברתי ועוברת, וגם נציע מנה עיקרית מן הצומח, שאיתה תוכלו להעשיר את המטבח הביתי שלכם. המתכונים הם של הילה קריב, בעלת בלוג האוכל הוותיק והאהוב "ביסים", שגם אחראית לספרי הבישול המצליחים "ביסים" ו"ביסים קטנים". אני בטוחה שתגלו שאפשר ליהנות מאוד מיום ללא בשר וביחד נוכל לעשות שינוי אמיתי.

     

    תבשיל קטיפתי של חומוס ותרד

    מתכון: הילה קריב

     

    תבשיל עשיר וקרמי שמתאים מאוד להכין יום־יומיים מראש. לקיצור תהליכים השתמשו בשתי קופסאות חומוס מבושל.

     

    תבשיל חומוס ותרד (צילום: הילה קריב)
      תבשיל חומוס ותרד(צילום: הילה קריב)

       

      במשך עשרות שנים חשבו שהתרד עשיר באופן מיוחד בברזל בגלל טעות במיקום הנקודה העשרונית. זה גם מקור יחסי הציבור שהצמח קיבל בעזרת פופאי. בפועל, כמות הברזל בתרד די דומה לזו שבצמחי העלים האחרים בשוק. עם זאת, התרד עשיר בוויטמין A וויטמין K, וכן בנוגדי חמצון שיכולים לסייע במניעת מחלות רבות.

       

      המרכיבים (כ־4 מנות)

      1 בצל גדול, קלוף וקצוץ

      מעט שמן זית לטיגון

      מלח ופלפל שחור גרוס

      כ־400 גרם עלי תרד נקיים וקצוצים גס

      1 כף משחת קארי ירוקה

      1/2 כפית אבקת קארי

      1 כפית גדושה פפריקה

      מעט קינמון טחון

      כ־4 כוסות חומוס מבושל, מסונן

      1 פחית חלב קוקוס

      1/2 צרור כוסברה, קצוצה היטב

       

      ההכנה

      1. בסיר רחב מטגנים באטיות את הבצל במעט שמן זית ומלח.

      2. כשהבצל זהוב ורך, מוסיפים את משחת הקארי ואת התבלינים ומטגנים יחד. מוסיפים את עלי התרד, מערבבים, מכסים ומאדים עד שהתרד מאבד מנפחו.

      3. מוסיפים את גרגירי החומוס, את חלב הקוקוס, הכוסברה ומעט מים, ומבשלים בבעבוע עדין כ־30 דקות. מומלץ להשאיר על אש נמוכה כשעה - זה עושה רק טוב לתבשיל.

       

      • צולם ב"ירוק בעיר - חוות חקלאות עירונית על גג דיזנגוף סנטר"

       

       (צילום: דניאל קמינסקי)
        (צילום: דניאל קמינסקי)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד