בשיתוף בנק הפועלים
מטבח רחב ידיים הוא חלומו של כל בשלן. במקרה של חניכי "בית הגלגלים" בסניף הרצליה, זה חלום שמתגשם בכל יום מחדש. המעברים רחבים, הכיור נגיש גם לכיסא גלגלים ומתחת לתנור נפתח מגש המאפשר להוציא בקלות את התבנית הלוהטת. דור וזיו בר דוד, חניכי בית הגלגלים המגיעים אליו מהישוב בת חפר, מעידים על אהבתם לבישול וכמו כולנו, בעיקר לאכילה. "יוצא לנו להיכנס הרבה למטבח הזה, לעזור לחתוך סלט למשל", מספר זיו. הקשר הקולינרי נמשך גם במסגרת יריד העמותות של בנק הפועלים לקראת החגים, במסגרתו תציע העמותה למכירה ספר מתכונים מאת פנינה מילוא, כשכל ההכנסות יועברו לעמותה. "אנחנו צמחונים כבר שנתיים, אז הרבה מתכונים שם ממש לא בשבילנו, אבל המתכון לפשטידת מנגולד נראה לי סבבה", מציין זיו בחיוך.
לפני 16 שנים ילדה סופי בר דוד, אמם של דור וזיו, שלישיית בנים. הלידה המוקדמת, חודשיים לפני הזמן, הסתיימה עם תינוק אחד - רז -
בריא, ושניים - דור וזיו - שנולדו עם שיתוק מוחין. "נולדנו בשבוע 31 במקום שבוע 40. לי יש פגיעה בארבע גפיים, אני לא יכול ללכת אבל המוח והדיבור בסדר. אני יכול להתבטא ולשמוח וזה מה שחשוב", אומר דור, אשר משתמש בכיסא גלגלים ממונע.
"שיתוק מוחין יכול להוביל לפגיעה קוגניטיבית ולפגיעה מוטורית. אצלי הפגיעה בשתי הרגליים", מציין זיו, שמשתמש בכיסא גלגלים רגיל, ומוסיף "בסך הכל אנחנו שמחים ומאושרים בחלקנו. כמובן שלפעמים יש תסכולים, אבל ברוב הזמן יש שמחה והזדהות אחד עם השני. איך אני תמיד אומר בציניות – לחרא הזה יש יתרונות".
יתרון בולט אחד מצוי במקום בו כיסא הגלגלים פוגש את החיבה לאור הזרקורים. "אני מאוד אוהב את עולם המשחק, אומרים שיש לי כשרון טבעי ועכשיו גם התקבלתי למגמת תאטרון. מגיל 13 מבקשים מאתנו להופיע בסרטוני הסברה וכתבות, להתעסק עם מיקרופונים, איפור ומצלמות ואנחנו ממש נהנים מזה", מספר זיו ודור ממשיך, "בבית אנחנו מחקים את המורים וצופים יחד בסדרות כמו האח הגדול והמרוץ למיליון. הפייבוריטים שלי הם יוסיאל ויעל".
"בשביל ילד אחד לא ישנו את המסלול ל-200 ילדים"
ב-1 בספטמבר התחילה השלישייה את שנת הלימודים החדשה. זיו הוא תלמיד משולב בבית ספר רגיל בעמק חפר (קריית החינוך על שם דוד בן גוריון), בו לומד גם אחיו רז, ודור לומד בבית ספר און לחינוך מיוחד השוכן בצהלה. "דור ורז עולים לכיתה י"א ואני עולה לכתה י'. נשארתי שנה בגן כי רצו להכין אותי לקראת מעבר לבית ספר רגיל. אני היחיד שנמצא על כיסא גלגלים בשכבה, אבל זה ככה מכתה א', אז כבר התרגלתי. יש טיולים שנתיים שאני לא יכול לצאת אליהם בגלל בעיית נגישות. זה כמובן מבאס, אבל אני לא יכול לצפות שבשביל ילד אחד ישנו את המסלול ל-200 ילדים. אז אני נהנה לי בבית שלושה ימים, גם זה יתרון".
"רוצה לספר להם על הטיול שיצאת אליו עם אבא?" מציע דור, וזיו משתף. "באחת השנים אבא יצא איתי לטיול השנתי, אז כשהיה מסלול לא נגיש פשוט התפצלנו מהקבוצה ועשינו מסלול משלנו". שגרת חייהם כוללת לא מעט ועדות רפואיות, בדיקות ופגישות עם רופאים, אך גם שאלות מצד חברים ומכרים. "הבדיקות הרבה יותר מתישות מלענות לשאלות. הרבה יותר קל לשבת בכיסא ולהסביר, מאשר שנוגעים בך, אומרים לך מה לעשות או חס וחלילה מודיעים שאתה צריך ניתוח", משתף דור.
איך הגעתם לבית הגלגלים?
"בזכותי", מכריז דור בכנות ובחן. "דברנו על עמותות בכתה והסייעת הזכירה את בית הגלגלים ואמרה שהוא מקום שמאוד מעודד עצמאות. היא שאלה אותי אם אני נמצא שם ועניתי שלא, אז היא דאגה לכך שאופיר, מנהל הסניף, יבוא לפגוש אותי. תוך כדי השיחה הוא שאל 'איך זה שלא הגעת אלינו עד עכשיו?', אז הבנתי מהשאלה הזו שברור שאני מתאים". בעת ביקורו של מנהל הסניף בביתם, העלתה אמם את האפשרות שגם זיו ייקח חלק בפעילות העמותה. "בהתחלה שמתי סימן שאלה גדול על המקום, כי אני רגיל למסגרות פחות רציניות, יותר שטותניקיות. אבל התרגלתי ועכשיו אני נהנה להיות פה. לכל חניך יש מגבלה שונה, אבל קיימת בינינו הזדהות שיוצרת תחושת קרבה. כולנו עוזרים אחד לשני, משתפים אחד את השני. יש הרבה הומור ופתיחות".
רוצה להתגייס לתפקיד סודי
האחים לוקחים חלק בקבוצת "הקרוקודילים", המיועדת לגילאי 15-18. לצד הפעילות השוטפת, הקבוצה מבלה סופי שבוע בסניף ופעם בשנה יוצאת יחד למחנה קיץ. "השנה התארחנו בסניף הדרומי שבקיבוץ אורים ואחת הפעילויות הייתה התנדבות ותרומה לקהילה. צבענו מיגונית והפכנו אותה משוממת, לבנה ומלוכלכת לצבעונית ויפה. וכמובן שגם ציירנו עליה קרוקודיל", מציין זיו.
בית הגלגלים מציע תכנית המשך לבוגריו - מרכז יום המציע חוגים, פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק. אך אם תשאלו את זיו, על אף חיבתו הגדולה למקום ("זה הבית הכי נגיש שראיתי בימי חיי"), הוא לא מתכוון להישאר בו בסיום התיכון. "אני מאוד רוצה להתגייס, מעדיף לתפקיד סודי כלשהו", הוא מגלה. "אני מבין שמכורח הנסיבות תמיד יהיו דברים שבהם אהיה שונה, אבל בכל מה שאפשר חנכו אותי להיות עם כולם, חלק מהכלל". ועד הגיוס המיוחל, מוצאים האחים השראה בקרב אנשים אחרים עם מוגבלויות שהצליחו להגשים חלומות על אף הקשיים. "המשחקים הפראלימפיים מעניינים אותי", מציין דור וממשיך, "כיף לראות שאנשים על כיסא גלגלים מצליחים להשתתף בתחרויות ולקבל מדליות".
מתנה עם משמעות
סניף הרצליה הוא אחד משישה סניפים של בית הגלגלים, המלווים 450 חניכים בסך הכל, באמצעות מספר דומה של מתנדבים המשמשים מדריכים. לקראת תקופת החגים, בה עם ישראל נוהר לקניונים וקונה שלל מתנות, הצטרפה עמותת בית הגלגלים ליריד בנק הפועלים בו ניתן יהיה לרכוש מוצרים מטעמה, שחלק מהכנסותיהם יוקדשו לפעילות העמותה. "ביריד נמכור ספרי מתכונים, בקבוקי יין של יקב יפו ולוח שנה עליו מופיעים ציורים של חניכים", מציין מנכ"ל העמותה, יונתן קרני. "לא תמיד קל לחבר את הציבור לקהל של העמותה שלנו. הפרויקט הזה מאפשר לנו להגיע להרבה בתי אב שמאוד שמחים לעזור, אבל לא תמיד יודעים איך. כאן יש הזדמנות טובה לנתב את המנהג הישראלי של קניית מתנות לחג ולשלב בו תרומה".
רוצים לקנות מתנה עם משמעות? מאות מוצרים נפלאים, פרי יצירתם של חברי עמותות ברחבי הארץ, מחכים לכם ביריד העמותות בתל אביב, שיתקיים בבנק הפועלים, רחוב יהודה הלוי 63, בתאריך 23.9 בין השעות 09:00-15:00 ובתאריך 24.9 בין השעות 20:30-23:00. לפרויקט מתנה מכל הלב
הכתבה מוגשת בשיתוף בנק הפועלים